6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Bina Yaşı Önemli Midir, Nasıl Öğrenilir?

Bina Yaşı

Bina yaşı, binanın inşa edildiği tarihten itibaren bulunduğu yıla kadar bulunan süredir. Bina yaşı, tapularda kayıtlı olup tapu kayıtlarından öğrenilebilmektedir. Bina yaşı ilerledikçe önemi de artmaktadır. Özellikle de deprem gibi doğal afetlere karşın bina yaşı ve dayanıklılığı son derece önem taşımaktadır.

Bununla birlikte bina yaşının önemi, gayrimenkul sektöründe de büyük etki yaratmaktadır. Ev alım – satım işlemlerinde gayrimenkul sektörü büyük derecede bu durumdan etkilenmektedir. Siz de bina yaşı neden önemlidir diye merak ediyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz.

Bina Yaşının Önemli Olmasının Nedenleri Nelerdir?

Bina yaşı, birçok nedene bağlı olarak önem taşımaktadır. Her geçen gün gelişen teknoloji ile birlikte binaların inşasında kullanılan malzemelerin kalitesi de artmaktadır. Bu da daha güvenli binaların oluşmasını sağlar. Dolayısıyla eski binalara bakıldığında sağlamlıklarının daha düşük olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra, binalarda zamanla oluşan deformeler için bir takım tadilat ve bakım yapılması gerekmektedir. Bina yaşının önemli olmasının nedenleri genelde aşağıdaki gibidir:

  • Ev satın almak ya da kiralamak isteyenler, ev bakarken bina yaşını öğrenmek istemektedir. Dolayısıyla bina yaşı, gayrimenkul sektöründe büyük bir önem taşımaktadır. Bunu etkileyen e önemli sebeplerden biri de Türkiye’nin fay hatları üzerinde yer alması ve son yıllarda çok büyük depremlere yol açtığıdır. Dolayısıyla insanların birçoğu ev satın alırken ya da kiralarken öncelikle binanın yaşına önem vermektedir.
  • Gayrimenkul sektöründe bina yaşının önemini etkileyen bir diğer faktör de binanın bakım ve tadilat masraflarıdır. Bina ne kadar yaşlıysa bakım ve tadilat maliyetleri de bir o kadar fazlalaşmaktadır. Bu da yeni ev arayan kişilerin kriterlerinden biri olmaktadır. Günümüzde yaşlı binaların alım – satımları genç binalara oranla çok daha düşüktür.
  • Deprem yönetmeliği ve bina güvenliği açısından bina yaşı, en önemli konulardan biridir. Binaların mutlaka deprem yönetmeliğine ve bina güvenliğine uygun bir şekilde inşa edilmesi gerekmektedir. Fakat eski binaların günümüzdeki binalara oranla daha zayıf olduğu görülmektedir. Bu nedenle özellikle de Türkiye’nin bir deprem bölgesinde bulunmasından dolayı binaların yaşını bilmek son derece önemlidir.
  • Bina yaşını bilmek, olası depremlere karşı binanın ne derece dayanıklı olduğunun öğrenilmesini ve deprem için ne tür önlemler alınabileceğini belirlemek için yardımcı olur. Bunun sayesinde binanın depreme karşı güvenliği için gerekli önlemler alınmış olur.
  • Yaşlı binaların enerji verimlilik performansı, yetersiz izolasyon ve havalandırma sistemleri gibi bazı yapısal özelliklerden dolayı modern binalara oranla daha düşüktür. Bu durum binalardaki ısı kaybına neden olmaktadır. Dolayısıyla enerji tasarrufu sağlayan bir binada oturmak için binanın yaşını öğrenmek önemlidir.

Bina yaşının önemini etkileyen faktörlerden bir diğeri de tarihi binalar ve kültürel miraslardır. Tarihi binalar ve kültürel miraslar bir toplumun en değerli parçalarını oluşturmaktadır. Bu yüzden bu değerlerin korunması ve kalıcı olması için bina yaşını dikkate alarak binanın restorasyon ve bakım çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

Bina Yaşının Gayrimenkul Değerine Etkisi Nedir?

Bina yaşının, gayrimenkul değerine etkisi de bir hayli fazladır. Son yıllarda hızla artan yeni ve modern binaların sayısı ile beraber yaşlı binalara karşı olan ilgi de düşmektedir. Bunun en önemli nedenleri, günümüz teknolojisinde kullanılan malzemelerin daha dayanıklı ve kaliteli olmasıdır. Bu da özellikle olası depremlere karşı büyük bir koruma sağlamaktadır.

Binada kullanılan malzemelerin kaliteli olması ve bina yaşının genç olması binada yapılacak tadilat ve onarımları da büyük ölçüde azaltmaktadır. Bu sayede evin yeni sahipleri hem ek masraftan kurtuluyor hem de vakit kaybı yaşamıyor.

Son olarak binanın yaşı, gayrimenkul sektöründe evin satış ve kira fiyatını da oldukça etkilemektedir. Yaşlı binalarda kullanılan malzemelerin kalitesinin daha düşük olması ve kapı, pencere, dolap gibi tasarımların eski olması, satış ve kira fiyatlarının daha uygun olmasına neden olmaktadır. Yeni ve modern binalarda ise kullanılan malzemeler çok daha dayanıklı olup, evin iç tasarımları son model teknoloji ile yapılmaktadır. Bu da binanın satış ve kira fiyatının daha yüksek olmasını sağlamaktadır.

Bina Yaşı Nasıl Öğrenilir?

Özellikle de bir ev sahibi olmak isteyen ya da ev kiralamak isteyen kişiler, bina yaşı nasıl öğrenilir diye merak etmektedir. Bina yaşı çeşitli yollarla öğrenilebilir. Bina yaşı genellikle mülk sahibin ya da gayrimenkul danışmanı tarafından bilinmektedir. Fakat bazen bu kişilerle iletişim kurmak mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda bina yaşını öğrenmek için farklı yöntemler de bulunmaktadır. Bina yaşını öğrenmek için başvurulacak diğer yöntemler şu şekildedir;

Tapu Kaydı

Bina yaşını öğrenmek için tapu kaydı incelemesi yapılabilir. Tapu kayıtlarında gayrimenkul sahibinin adı, iletişim bilgileri ve bina adresi hakkında detaylı bilgileri bulmak mümkündür. Bu bilgiler sayesinde bina yaşı öğrenilebilir.

İmar Durumu Sorgulama

İmar durumu, binanın inşa edildiği arsa ya da parsellerin kullanım amacı, inşaat izni ve ima planının uygu olup olmadığı gibi birçok konuyu kapsamaktadır. Bu sayede yapının yasalara uygun olarak yapılıp yapılmadığı ve binanın yaşı hakkında da bilgilere ulaşmak mümkündür.

Belediye ve Mahalle Bilgileri

Binanın bulunduğu bölgedeki ilgili Belediye birimlerinden de binanın yaşını öğrenmek mümkündür. Belediyelerde, binaların inşaat tarihlerinden izin durumlarına kadar pek çok önemli bilgi kayıt altına tutulmaktadır.

Günümüzde bina yaşı, birçok nedenden ötürü son derece önemli bir konu haline gelmiştir. Bundan dolayı özellikle de ev satın alırken ya da kiralarken bina yaşının mutlaka sorgulanması gerekir. Binanın kaç yaşında olduğunu öğrenmek, binanın güvenliği ve depreme dayanıklı olup olmaması hakkında da bilgi sahibi olunmasına yardımcı olduğundan hayati bir önem de taşımaktadır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

MTV Nedir, MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bilgi BankasıBirevim

Web Tapu Nedir? Nasıl Kullanılır? Web Tapu Randevusu

Bilgi BankasıBirevim

En İyi C Segmenti Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Trendyol Araçlı Kurye Nasıl Olunur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

eight + 12 =