6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

E-Devlet’ten Ev Risk Sorgulama

ev risk raporu sorgulama

E – devlet pek çok bilgiye hızlı ve güvenilir şekilde ulaşmanın yasal yollarından bir tanesidir. Bu kapsamda e – devlet risk raporu evler için de artık sorgulanabilir hale gelmiştir. Özellikle 6 Şubat tarihinde ülkemizde yaşanan talihsiz depremlerden sonra ön plana çıkan bu uygulama üzerinden kişiler kendi oturdukları evler veya genel olarak alanlar üzerinden risk sorgulaması yapabilmektedirler.

AFAD tarafından gerçekleştirilen ve e – devlet üzerinden sunulan bu risk sorgulamalarında kişiler evleri için önemli bilgiler edinebilmektedirler. Bu anlamda sadece ev değil iş yeri veya arsa gibi taşınmaları mevcut ise de yine e – devlet üzerinden ilgili sorgulamalar gerçekleştirilebilmektedir.

E – Devlet’ ten Ev Risk Sorgulama Nedir?

AFAD ve MTA ( Maden Tetkik Ve Arama ) işbirliği ile oluşturulan ve 2020 yılı kapsamını da içerisine alan deprem ile ilgili riskli bölgeler belirlenmiştir. Bu anlamda e –  devlet ev risk sorgulama bu bölgelerin tespitleri ile yapılabilmektedir. Kişiler evlerinin adreslerini bilmeleri kapsamında e – devler veya online üzerinden bu bilgilere erişebilmektedirler.

Özellikle tetiklenen depremlerden sonra herkesin ilgili sorgulamayı gerçekleştirmesi hem kendi hem de sevdiklerinin sağlığı ve güvenliği için önem arz etmektedir. Genel olarak ev risk sorgulama olarak bilinse de iş yeri, arsa ve köy evi gibi pek çok alan için bu sorgulama gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda ilgili semt, mahalle ve sokak bilgileri sabit ise e – devlet üzerinden ilgili bilgiler edinilebilmektedir.

E – Devlet Üzerinden Evin Sağlam Olduğunu Nasıl Anlarız?

Son zamanlarda meydana gelen ve yıkıcı olan depremlerden sonra herkes, kendi oturduğu evler ile ilgili olarak bina risk raporu sorgulama işlemleri gerçekleştirmek istemektedirler. Bu anlamda ilgili belediye ve yetkili merciler üzerinden bu sorgulamalar gerçekleştirilebilir olsa da aynı zamanda geliştirilen teknikler ile e – devlet üzerinden de sorgulama gerçekleştirilebilmektedir.

Bu anlamda bakıldığında AFAD tarafından yapılıp, e – devlet üzerinde sorgulanabilir olan sağlamlık durumunu öğrenmek için sistem üzerinden deprem risk raporu yazılarak evin, arsanın veya taşınmazın depreme karşı dayanıklı olup olmadığını veya sağlam olup olmadığını tespit etmek mümkün olmaktadır.

E – Devlet’ ten Ev Risk Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kişiler oturdukları evin depreme karşı dayanıklı olup olmadıklarını çeşitli yollar ile öğrenebilmektedirler. Bu yollardan bir tanesi de e – devlet üzerinden bu işlemlerin gerçekleştirilmesidir. Genel olarak şu adımlar izlenerek e – devlet ev deprem riski sorgulama gerçekleştirilebilmektedir;

  1. Öncelikli olarak AFAD resmi sitesine giriş yapılması gerekmektedir.
  2. Site üzerinden e – devlet platformuna giriş yapılmalıdır.
  3. Platforma giriş yapıldıktan sonra kişisel bilgiler ile e – devlet ekranı açılmalıdır.
  4. Sonrasında kişi risk araştırması yapmak istediği yerin, il, ilçe, mahalle, sokak bilgilerini sisteme girmelidir.
  5. Ardından arama butonuna basıldığında risk analizleri kişinin karşısına çıkacaktır.

Bu bilgilerde renk yoğunluğuna göre harita değerlendirilerek risk analizleri alınabilmektedir.

Evim Riskli Mi Nasıl Öğrenebilirim?

Gerek doğu gerekse de batıda yaşayanlar olarak herkes olası deprem kuşağında yaşadıklarını bilmektedir. Bu kapsamda merak edilenlerden biri de riskli yapı tespiti e – devlet kapsamında nasıl gerçekleştirileceği veya bunun başka bir yolu olup olmadığıdır. Riskli yapıların e – devlet üzerinden tespiti için AFAD üzerinden işlem yapılabilir. Bunun dışında farklı risk tespit çalışmaları da söz konusu olabilmektedir.

Bu açıdan bakıldığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kapsamında veya bu bakanlığın lisansını edinmiş olan kurumlar kapsamında risk analizi gerçekleştirilebilmektedir. Kurumlar ilgili çalışmalarını gerçekleştirdikten sonra ev için bir rapor hazırlamakta ve bunu da belediyeye sunarak oradan kişilerin ulaşımına açmaktadır.

Evimizin Altında Fay Hattı Var Mı?

Kişiler son depremlerden sonra evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini merak etmektedirler.  Bu kapsamda evin altından geçen aktif bir fay hattı söz konusu ise deprem esnasında diğer alanlara nazaran daha büyük yıkımlar ve sarsıntılar söz konusu olabilmektedir. Bu açıdan evin altından fay hattı geçip geçmediğinin bilinmesi önemlidir.

Bunun öğrenilebilmesi için de yapılması gereken e – devlet veya AFAD sayfası üzerinden Türkiye Deprem Tehlike Haritası kelimelerini arama kısmına yazarak arama yapmaktır. Sonrasında açılan ekrandan kişinin bulunduğu alanda fay hattı olup olmadığı tespit edilebilmektedir.

Bina Riskli Çıkarsa Ne Olur?

Son zamanlarda merak konusu olan ve e – devlet ev deprem riski analizi dışından ilgili kurumların fiziksel olarak konut veya ev üzerinden gerçekleştirdiği analizler kapsamında çıkardığı sonuçlar ile elde edilen verilerde ev veya konutun riskli çıkması durumunda yapılması gerekenlerdir. Bu anlamda yetkili kuruluşlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilerde eğer kişinin gayrimenkulü depreme karşı dayanıksız yani riskli çıkarsa bazı uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Bu uygulamalar ya taşınmazın yıkılmasını ya da güçlendirilmesini içermektedir. Eğer bine güçlendirilebilir özellikte ise bunun uygulanması beklenmektedir. Eğer ağır bir risk söz konusu ise yıkık kararı ortaya çıkmaktadır. Bu kararlara uyulması da yasal zorunluluktur.

Riskli Yapı Tespiti Ücretli Mi?

Genel olarak riskli bina söz konusu olduğunda kişiler herhangi bir bina risk analizi yaptırmak isterlerse bunun ücret karşılığında olup olmadığını merak etmektedirler. Bu anlamda genel bir kanı söz konusu olmamakla birlikte illere göre bile değişiklik gösterebilen bir konudur.

Eğer kişiler bina sakinleri veya kat sahipleri olarak bina risk raporu sorgulama talep ederlerse bunun belirli bir ücreti söz konusu olabilmektedir. Fakat eğer ki Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı kendi riskli gördüğü yapılar üzerinden bu tespiti gerçekleştirmek isterse o zaman da ücretsiz şekilde bu işlemlerin yapılabildiği bilinmektedir. bu ev veya iş yeri fark etmeksizin uygulanmaktadır.

Riskli Bina Tespitini Kim İsteyebilir?

Belediye ve kişiler farklı amaçlar ile bina risk tespiti talep edebilirler. Bu anlamda kişiler eğer kiracı iseler ve burada oturduklarını kanıtlayabiliyorlar ise bu tespiti talep edebilmektedirler. Bunun dışında mülk sahibi olan kişiler de bu konuda sahipliklerini beyan edebiliyorlar ise tespit gerçekleştirebilmektedirler. İlgili kurumlara başvurarak kanıt gerçekleştirdikleri binalar ile ilgili olarak bilgi alabilmektedirler.

Bunun yanında resmi kurum ve kuruluşlar da riskli gördükleri bina ve yapılara dair olara bu tespiti talep edebilmektedirler. Bu anlamda kurumlar Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üzerinden ilgili bilgilere sahip olabilirler. Kurumlar da kişiler de bu talepte bulunabilmektedirler.

Riskli Bina Şerhi Satışa Engel Mi?

Genel olarak kişiler eğer bir taşınmaz sahibi ise ve bunun satışını gerçekleştireceklerse merak ettikleri konu bina risk raporu söz konusu olduğunda ve yapı riskli çıktığında bunun satışa engel olup olmayacağıdır. Eğer risk analizi yapılan bina gerçek anlamda riskli çıktı ise bu şerhe işlenmekte ve yasal olarak bildirim sağlanmaktadır. Bu kapsamda ilgili durum satışa engel teşkil etmemektedir.

Yani kişi riskli yapının satışını sağlayabilmektedir. Fakat bu durum ücretlendirmeler üzerinde değişikler olmasına neden olabilir. Taşınmazı alan kişi kapsamında da evin riski yapı şerhine sahip olması düşündürücü bir durumdur. Bu anlamda satışa engel olmasa da ev için belediye tarafından gerekli görülen işlemlerin yaptırılması vicdani anlamda da önem arz etmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

thirteen − 3 =