6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Emlak ve Araba İlanları İçin Yeni Düzenlemeler

Ticaret Bakanlığı özellikle gayrimenkul ve ikinci el taşıt satışlarında spekülatif fiyat oluşumlarını engellemek için ilan yasakları getirdi.

İnternet üzerinde emlak ve araba ilanları için düzenleme yapıldı. Düzenleme sonrasında bakanlık satıcıların kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan taşınmaz ya da taşıtın ilana koymasını yasakladı. Gayrimenkul ve ikinci el otomobil satışlarına, sahte ilanlarla spekülatif fiyat oluşumlarının böylece engellenmesi planlanıyor.

Resmi Gazete‘de yayınlanan düzenlemelerle taşınmaz ticareti ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yönetmelik değiştirildi. Değişiklik sonrasında ilan sitelerinde açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin önüne geçildi. Uygulama ile beraber kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ilanları koyması 1 Kasım’dan itibaren yasaklandı. Ayrıca emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleriyle satış yapabilecek.

İlan Sitelerinin Yükümlülüğü Olacak

Düzenleme sonrasında ilan sitelerinde ilanın yayımlanmasından önce ikinci el taşıtın ya da taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapılması gerekecek. Bakanlık, internet adreslerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanların önüne geçiyor. Vatandaşların şişirme fiyatlarla mağdur edildiğinin gözlemlenmesi üzerine bazı kararlar alındı. 31 Ağustos 2023 tarihli sayısında yayımlanan düzenleme sonrasında taşınmaz ticareti ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yönetmelik değiştirildi.

Değişiklik ile beraber ilan sitelerinde açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesi engelleniyor. Yasaklar 1 Kasım tarihinden itibaren yasaklandı. Emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleriyle doğrulama yapmak zorunda kalacak. Satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koymaları gerekecek.

Tüketici mağduriyetine neden olabilecek sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesinin önüne geçilecek. Düzenlemeler uyarınca, mevzuata aykırı davrananlar hakkında 10.000 – 100.000 TL arasında idari para cezası uygulanacak.

E Devlet Üzerinden Kimlik Doğrulaması Geliyor

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu düzenlemeyle beraber ilan siteleri üzerinden yapılacak gayrimenkul ve araç satışlarında e-Devlet’ten kimlik doğrulaması isteyecek. İlanın internet üzerinde yayımlanmasından önce ilana konu ikinci el motorlu kara taşıtının yetkili olunduğuna dair doğrulama yapılacak.

İkinci el araç sektörünün kayıt dışı faaliyetlerde üst sıralarda olması bu düzenlemenin önünü açtı. Araç sektörünün kayıt altına alınması için uygulama 1 Kasım’dan sonra başlatıldı.

Yapılan komisyon toplantıları sonrasında sektörde yaşanan tüm aksaklıkla ele alındı. Türkiye’de yıllık ikinci el ve sıfır olmak üzere milyonlarca araç satılıyor. Araç satışlarının büyük bölümü araç sahipleri tarafından yapılıyor. Bu düzenleme sayesinde sahte ilanlarla dolandırıcılıklar engellenecek. Ayrıca satışlarda kayıt dışı ticaret yapan, piyasayı haksız yere yükselterek fahiş artışlara sebep olan kişilerde uzaklaştırılacak. Dolayısıyla yaşanan mağduriyetlerde ortadan kalkacak. Uygulamayı ihlal edenlere 100 bin liraya kadar ceza kesilecek.

Tapu Ve İlan Fiyatları Farkına Bakılacak

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu 1 Kasım’dan itibaren ilan belirli düzenlemeler getirdi. Yönetmelik sonrasında köpük fiyatlar kaldırılacak. Sahte ilanların kalkması için kimlik doğrulaması ile yetki belgesi olmadan kimse gayrimenkul ilanı veremeyecek.

İlan siteleri altyapılarını bu yönetmeliğe göre ayarlayacak. Sitelerin uyum göstermemesi durumunda ciddi cezalar ortaya çıkacak. Her bir ilan için 100.000 TL’yi bulan cezalar söz konusu olacak. Şu anda binlerce şişirme ilanın bulunması düzenlemenin ortaya çıkmasına neden oldu. Sektöre yönetmelik sonrasında köpük fiyatlarda düzeltilecek. Ayrıca gayrimenkul fiyatları da aşağıya çekilecek. Sahte ilanların bu saatten sonra ortaya çıkmasının da önüne geçilecek.

İlanlarda kimlik bilgilerinin emlak sitelerinde bulunacak olması nedeniyle güvenlik endişesi de ortadan kaldırılacak.

Ceza Kesilecek

Yetki ya da doğrulama belgesi bulunmayan ilanlara ciddi cezalar geliyor. Yeni düzenleme sonrasında uzmanlar yine de internet ilanlarına karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çiziyor. Yeni uygulama ile beraber dolandırıcılık riskini azalacak ve tüketicilerin güveni kazanılacak.

Sahte hesapları ve dolandırıcılık faaliyetlerini minimize edilmesi nedeniyle güvenilir satış işlemleri yapılacak. Şeffaf piyasa koşulları fiyatların gerçekleri daha iyi yansıtmasını sağlayacak. Uzmanlar, 1 Kasım yani yönetmelik değişikliği öncesinde verilen ilanlara mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Fahiş konut ve araba fiyatlarının yüksek artışının önüne geçmek için çıkarılan yasa internet üzerinde verilen ilanlara yeni düzenlemeler getiriyor. Emlak ve araba ilanları için artık daha katı şartlar bulunuyor. Son zamanlarda hızla yükselen konut ve araba fiyatlarına karşı alınan önlem sonrasında fiyatlarda da daha gerçekçi olacak. İkinci el araç ve emlak satışlarına ilişkin verilen ilanlar ile ilgili düzenlemeler Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak.

Emlak, araba piyasasında ortaya çıkan enflasyon ve döviz kurlarındaki artışlar vatandaşların mağdur olmasına neden oldu. İkinci el araç ve gayrimenkul satışlarına dair ilanlarda bakanlık tarafından düzenlendi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar sonrasında ilan sitelerinde araç veya gayrimenkul satmak isteyenlerin malın kendisine veya birinci dereceden yakınına ait olduğunu belgelemesi gerekiyor.

Yapılan düzenlemeler internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan ilanlarla vatandaşların mağduriyetini önleyebiliyor. İlan siteleri üzerinden gerçekleştirilen gayrimenkul ve araç satışlarında artık e Devlet üzerinden kimlik doğrulaması zorunlu olacak.

Düzenlemeler Yapıldı

Düzenlemeler sahte ilanların ve fiyat şişirmelerinin önlenmesini sağlayacak. Kişilerin kendilerine, aile üyelerine ait taşınmazları veya taşıtları ilan sitelerinde yayınlamalarını yasaklanıyor. Satışları emlak komisyoncuları ve oto galerileri yetki belgeleriyle yapıyor.

İlan siteleri artık ilanın yayımlanmasından önce ikinci el taşıtın ya da taşınmazın ilanına yetkili olduğunu göstermek zorunda kalacak. Bu düzenlemeler, sahte ilanların engellenmesini ve spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesini sağlayacak. Düzenlemelere uymayanlar için her bir ihlal için 10.000 – 100.000 TL arasında idari para cezaları uygulanacak.

Düzenleme ilan siteleri üzerinden gayrimenkul ve araç satışlarında güvenilir fiyatların çıkmasını sağlayacak. e-Devlet üzerinden kimlik doğrulaması sonrasında satışlar gerçekleştirilecek. Yapılan değişikliklerle kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilecek ve sahte ilanlarla dolandırıcılıkları engellenecek.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

8 + twelve =