6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

En Sağlam Kira Kontratı Nasıl Yapılır?

Kiracı Kalmak mı, Ev Sahibi Olmak mı?

Diğer bir ifadesi de kira sözleşmesi olan kira kontratı, bir gayrimenkulü kiraya verenle kiralayacak kişi arasında gerçekleştirilen ve her iki tarafa da belli sorumluluklar ve haklar tanıyan sözleşmenin adıdır. Kira kontratını sağlam bir şekilde yapmak için belirli hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Peki kira sözleşmesi nedir, nasıl yapılır? Kira sözleşmesinde hangi maddeler vardır? Kira sözleşmesi nasıl yapılır? Şimdi bu soruların cevaplarına ayrıntılı olarak değinelim…

Kira Sözleşmesi Nedir?

Türk Borçlar Kanunu’na göre, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye kira sözleşmesi adı verilir. Her kira sözleşmesi çeşitli standartları içermektedir. Örnek vermek gerekirse, kira sözleşmesi mülk ile kiracıya teslim edilen eşya ve demirbaşlar ile özel ve genel koşulların belirtildiği alanlar olmak üzere 3 bölümden meydana gelmektedir.

Kira sözleşmeleri genellikle bir yıl üzerinden imzalanır fakat bu süre mal sahibi ve kiracının isteğine bağlı olarak değişir. Kira sözleşmesi imzalanmasının mantığı, konu kiracıların ve ev sahiplerinin uyması gereken kurallar ve hakları yasa ile koruma altına almaktır. Kiraya veren ve kiralayan taraflar aralarında kiralama konusunda anlaştıktan sonra kira sözleşmesini kırtasiyelerden rahatlıkla alarak doldurabilirler.

Kira Kontratı Doldurulurken Nelere Dikkat Edilir?

  • Kira kontratını doldurmadan önce ilk olarak kiraya verenin mülk sahibi olduğuna ilişkin tapuyu ya da vekaleti görmeye dikkat edin.
  • Sözleşmeye mülke ilişkin bilgiler olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgileri doldurarak başlayın.
  • Konutu kiraya veren ve kiracıya ilişkin kişisel bilgileri eksiksiz doldurun. T.C. kimlik bilgilerinin doğru yazıldığından emin olun.
  • Anlaştığınız kira bedelini ve ödeme tarihlerini de muhakkak yazın.
  • Kira kontratında bulunan tarihlerin doğru olup olmadığını kontrol edin.
  • Kiralanan mülkün içinde yer alan demirbaşlara ait bilgileri de ayrıntıları ile birlikte doldurun.
  • Kira kontratını imzalarken yanınızda kefillerin olması çok daha sağlıklı bir süreç olacaktır.
  • Bunun yanında kira kontratının bütün sayfalarında her iki tarafın da imzası muhakkak olmalıdır.
  • İmzalanacak kira kontratında depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği açık bir şekilde ifade edilmelidir.
  • Kira kontratının sonraki kısımları yasal hükümlerle doludur. Burayı okuduktan sonra imza aşamasına geçebilirsiniz.

Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?

Kira sözleşmesi kiraya veren mülk sahibi ve mülkü kiralayan arasında yapılır ve 3 bölümden oluşur. Bölümleri şöyle açıklayabiliriz:

Kiralama ile ilgili bilgiler: Bu kısımda mülkün cinsi, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi ile kira bedeli yer alır. Eksiksiz doldurulmalıdır.

Kiralanan mülk ile teslim edilen demirbaşlar: Kombi, elektrik ve su sayaçlarının yer aldığı bu bölümde, aidat bilgileri, depo ve posta kutusunun anahtarları gibi bilgiler de bulunur.

Kira sözleşmesiyle ilgili genel koşullar: Yukarıda yer alan bölüm dışında kalan tüm bilgiler bu kısımda yer alır. Örneğin kiralanan mülk içinde yapılacak tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı gibi detaylar burada bulunur.

Sizde kira ödemek yerine ev sahibi olmak istiyorsanız doğru adres Birevim tasarruf finansmanlarından geçiyor! Birevim’in konut sahibi olmak için sunduğu tasarruf finansı planlarıyla konut ihtiyaçlarınız için gereken finansmana bireysel tasarruflara göre çok daha kısa zamanda ulaşırsınız. Birevim’in her bütçeye uyacak şekilde sunduğu konut finansmanı tasarruf planlarından ister Birlikte Konut Finansmanını isterseniz de Kişiye Özel Konut Finansmanını seçerek ev hayalinize kredi ve faiz ödemeden kavuşabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

5 + five =