6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Ev İçin Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Isı Yalıtımı

Bir yapının içi ile dışı arasındaki ısı geçişini ve sıcaklık farklılıklarını önlemeye yönelik tüm uygulamalara ısı yalıtımı denilir. Yaşam alanlarında mevsimsel sıcaklık kontrolü söz konusu olduğunda kapı, çatı, duvar, zemin ve tesisat alanlarının izolasyonu ihmal edilmemelidir. Aslında yalıtım için kullanılan malzemeler kısa vadede maliyetleri düşürme konusunda büyük avantajlar sunmaktadır.

Isı Yalıtımı Faydaları Nelerdir?

Isıtma ve soğutma gibi iklimlendirme maliyetlerini düşürür. Yaşam koşullarını iyileştirmek için tasarlanan ısı yalıtım sistemleri, enerji kayıplarını en aza indirmekte ve elektrik, doğalgaz, kömür gibi enerji kaynaklarının kullanımını azaltmaktadır. Doğru malzemeleri kullanmak, yalıtımda %45-60 oranında enerji tasarrufu sağlayabilir.

Yalıtımı olmayan bir oda, sıcaklık yüksek olsa bile soğuk hisseder. Ev zemin ısı yalıtımı bunu engeller ve ısıl konfor oluşturur. Ayrıca, evin duvarlarına yapılan yalıtım; yaz ve kış mevsimlerinde normal sıcaklık değerlerini koruyarak evinizin duvarları ile ortam arasındaki sıcaklık farkını en aza indirir.

Binaların yalıtılması kömür, doğal gaz ve elektrik tüketimini önemli ölçüde azaltır. Bu, karbondioksit, kükürt ve diğer sera gazlarının emisyonlarının azaltılması anlamına gelir.

Yalıtımsız binaların duvarlarında yoğuşma oluşur. Bu neme neden olan durum, duvarlarda gri lekelere ve küf oluşumuna sebebiyet verir. Özellikle dış duvar ısı yalıtım malzemeleri, kritik yoğuşma noktasının altına düşmesini engelleyerek rutubet ve küf oluşumunu engeller.

Ev İçin Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Yalıtım için uygulamaya ve bölgeye göre çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Ev için kullanılan ısı yalıtım malzemeleri şunlardır:

Fiberglas

Fiberglas; konut, ticari veya endüstriyel uygulamalarda en yaygın kullanılan yalıtım malzemelerinden biridir. Cam yünü veya cam elyafı olarak da adlandırılan bu yalıtım, yaklaşık %80 oranında geri dönüştürülmüş cam tozu ve döküntüsünden oluşur.

Fiberglas yalıtımın fiber hücreleri arasında havayı hapseden milyonlarca hava cebi vardır. Yıl boyunca konfor için, fiberglas yalıtım hafif, esnek ve dayanıklı bir yapıda yüksek termal performans sağlar.

Polyester

Geri dönüşüm oranı %50 veya daha fazla olan, doğal olarak geri dönüştürülmüş PET şişelerden yapılan bir polyester yalıtım malzemesidir. Polyester elyafları kimyasal kullanmadan ısının gücüyle yapıştırır.

Duvarlar, tavanlar, zeminler ve kiriş boşlukları için kullanılabilen bu yalıtım, cam elyafına göre daha pahalıdır. Havalandırma parçası yoktur, bu nedenle astımı veya toza alerjisi olan kişiler tarafından güvenle kullanılabilir.

Taş Yünü

Taş yünü, bazaltın eritilmesiyle elde edilen, cephe ve iç mekân yalıtımında yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Lavın yüksek sıcaklıkta döndürülmesiyle elde edilen ısı yalıtım keçesi ısıyı iletmez ve yanması zordur bu nedenle 1000°C’ye kadar dayanabilir.

Havayı hapseden ve yalıtan taş yünü, genellikle farklı konutlarda bitişik duvarlar için kullanılır. Yanmaz ve su geçirmez olmasının yanı sıra düşük ses geçirgenliği ile ses yalıtımına da katkı sağlar.

Alüminyum Folyo

Genellikle araba camlarında kullanıldığı bilinen folyo yalıtımı, alüminyumun parlak ve yansıtıcı yüzeyini kullanır. Tek başına kullanıldığında yalıtım değerleri düşüktür, ancak kapalı bir alanda desteklendiğinde çok iyi performans gösterir.

Binalarda reflektif folyo kullanımı, gelen ısıyı yansıtarak sıcaklık farklılıklarından korunma prensibine dayanmaktadır. Bu durum, alüminyum folyoyu daha ucuz ve kurulumu kolay yalıtım malzemelerinden biri yapar.

Yalıtım Panelleri

Yalıtım panelleri, sabit bir iç sıcaklığın korunmasına yardımcı olarak kışın sıcak, yazın serin kalmasını sağlar. Çatı, tavan ve duvarlarda inşaat sonrası yalıtım levhası sıvası yapılır. Bu yalıtım türü kapalı hücre ve açık hücre olmak üzere iki farklı şekilde üretilir.

Kapalı hücreli polistiren köpük yalıtım panelleri, etkili bir buhar bariyeri görevi görür ve sağlam ve yoğun yapıları nedeniyle daireye nem girme riskini azaltır. Açık hücreli yapraklar ise bir hava tabakası içeren yumuşak, yaylı yapılarıyla bilinir. Isı yalıtım fiyatları kullanılan yalıtım panellerin kalitesine göre değişkenlik gösterir.

Sprey köpük

Sprey köpük tipik olarak dolgu maddesi olarak kullanılır ve diğer yalıtım malzemelerinden daha pahalıdır. Hava ve su sızdırmazlığı mükemmel olan bu yalıtım özellikle konutlarda tercih edilmektedir. Küf oluşumunu da en aza indiren sprey köpük, yalıtım levhasına benzer şekilde açık veya kapalı hücre varyasyonlarından oluşur.

Açık hücreli köpük ek ses yalıtımı sağlarken, kapalı hücreli sprey köpük sert yapısı sayesinde hava ve su geçirgenliğini en aza indirir. Bu nedenle, özellikle ev zemin ısı yalıtımı için kullanılır.

Isı Yalıtımı Nerelerde Kullanılır?

Duvar, çatı ve zemin yalıtımı, gelişmiş ekipman gerektirir ve profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Ev içi ısı yalıtımı nasıl yapılır ve nerelerde kullanılır sorusunun cevabını merak ediyorsanız, en yaygın kullanım alanları şunlardır:

Pencere ve cam izolasyonu

Isı iletimi esas olarak kapının altındaki boşluktan gerçekleşir. Özellikle kış aylarında evinizdeki ısı kaybını önlemek için sundurma ve balkon açıklıklarınızda kapı ve pencere menteşelerini kullanabilirsiniz.

Çatı ve terasların yalıtımı

Bir apartmanın çatı katında yaşıyorsanız, evinizdeki ısı kaybının nedeni çatınızın yetersiz yalıtımı olabilir. Çatıdan gelen sıcağın ve soğuğun etkilerini önlemek için yaygın olarak yalıtım ruloları kullanılır.

Teras izolasyonu için sert strafor serdikten sonra üzeri keçe ile kaplanır. Ardından, sızıntıları önlemek için farklı kılıf malzemeleri kullanılarak termal iletim en aza indirilir.

Duvar yalıtımı

Duvarların ısı yalıtımı iç ve dış cephelerde farklı şekillerde yapılmaktadır. İç duvar yalıtımı için karbon bazlı polistiren köpük önce duvara yapıştırılır ve daha sonra vidalanır. Son aşamada yalıtım elemanları sıvanır ve boyaya hazır hale gelir. Duvarlarda kullanılan malzemeler hem ses hem de ısı yalıtımı sağlamaktadır.

Isı yalıtımının kullanım alanları ve faydaları saymakla bitmez. Isı yalıtım fiyatları incelenerek bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun yalıtımı belirledikten sonra bir dış cephe uzmanı ile çalışabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

three × two =