6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Evinizi Değerinde Satmanın 5 Yolu

Acil ya da acil olmayan evini satmak isteyen herkesin kafasını karıştıran evine değer biçme konusu sürekli değişen ev satış fiyatları konut sahipleri açısından daha da içinden çıkılmaz hale geliyor.

Hemen herkes hayatında bir defa da olsa evini değiştirmek, şehir değiştirmek veya farklı bir sebepten dolayı evini satmak zorunda kalıyor. Bazıları bu süreçten çok rahat ve zarara uğramadan çıkarken bazıları için ise hüsran ve pişmanlık oluyor.

Geri dönüşü olmayan bu yola girmeden önce konut sahipleri evinin değeri hakkında çok iyi araştırma yapmalı ve olması gerekenin altında bir meblağa satış yaparak zarara uğramamalıdır.

Bu bağlamda dikkat edilmesi gereken evinizi değerinde satmanın 5 yolu nelerdir? Yazımızın içeriğimizde bulabilirsiniz.

1) İyi Bir Piyasa Araştırması Yapabilirsiniz

Konutunuzu değerinde ya da daha yüksek bir fiyata satmak için öncelikle ülke geneli ev fiyatlarını araştırmalısınız. Bu araştırma sonucu konut fiyatlarının artan azalan grafiği sizi bir nebze de olsa yönlendirecektir.

Daha sonra bulunduğunuz il ve konum itibariyle piyasa araştırması yapmak atacağınız en önemli adımlardan biri olacaktır. Bulunduğunuz mahalle, sokak veya cadde de sizin evinizle aşağı yukarı aynı standartlarda olan evlerin fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

Satış fiyatlarını incelediğiniz ev veya dairelerin kendi satışa çıkarmak istediğiniz konutunuza göre artı veya eksiklerini kıyaslayarak kafanızda bir fiyat oluşturmanız zor olmayacaktır.

2) Gayrimenkul Danışmanı ile Anlaşabilirsiniz

Konutu satmakta zorlanan ya da bu konuda yeterli bilgi ve deneyime sahip olmayan ev sahiplerinin konut satışını değerinde gerçekleştirmek için başvuracağı en kısa yol bir gayrimenkul danışmanı ile anlaşmak olacaktır.

Gayrimenkul danışmanları bu konuda uzman oldukları gibi tecrübe ve piyasa bilgileri ile bu işi çok daha iyi yapmaktadırlar.

Ayrıca gayrimenkul danışmanları sürekli bu iş ile meşgul oldukları için gerçek alıcı ve pasif alıcı arasındaki farkı çok rahat saptayabilir. Evinizi diğer evlerle kıyaslayabilir ve müşteri dilinden çok iyi anlar. Bu avantajla evinizi değerinde veya üstünde satabilirsiniz.

3) Evinizin Değerini Belirleyebilirsiniz

Değerinde konut satmak en önemli kriterlerden biri de evinize bir değer biçmeniz ve bunu netleştirmenizdir. Yaptığınız piyasa araştırması neticesinde kafanızda az çok bir fiyat netleşecektir.

Evinizin değerini belirlerken dikkat etmeniz gereken sizin evinize eş değer evler ne kadar sürede satılmış alıcıların ev seçiminde aradığı kıstaslar nelerdir, satılan evlerin bina yaşı ve cephesi fiyatlar üzerinde ne kadar oynamalara sebep oluyor gibi sorulara cevap aramak olmalıdır.

Sizin muhitinizdeki diğer satılık konutların fiyatları müşteri tarafından nasıl karşılanmış satılamayan konutlar için ev sahipleri fiyat düşürmeye gitmiş mi, gibi ince detaylar evinize değerinde fiyat belirlemek için sizin işinize yarayacak bilgiler olacaktır.

Ayrıca online hesaplama yöntemleri ile evin konumu, bina yaşı, binanın kat sayısı ve evin kaçıncı katta olduğu gibi veriler ışığında uygulamalardan yardım alabilirsiniz.

4) Evinizi Göstermeye İstekli olabilir Müşteri ile Kaliteli İletişim Kurabilirsiniz

Eviniz satmaya karar verip gerekli araştırmalarınızın neticesinde bir fiyat belirlediyseniz sıra evinizi belirlediğiniz değerde satmaya geldi demektir. Bu aşamada gelen alıcılara evinizi her an gösterecek şekilde hazırlıklı olmalısınız.

Alıcılarda olumlu izlenim yaratacak evinizin konum ve kullanma özelliği avantajını ön plana çıkarabilir, fark yaratan özelliklerinim reklamını en iyi şekilde yapabilirsiniz.

Alıcı karşısında acil ve tok satıcı izlenimi vermeden makul bir yaklaşımla gerçek satıcı kimliğinizi öne çıkarabilirsiniz.

5) Online Satış Yöntemlerini Kullanarak Evinizi En İyi Şekilde Tanıtabilirsiniz

Günümüzde insan hayatını kolaylaştıran online satışlar değerinde ev satmak için de oldukça iyi bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal medya platformları veya online satış siteleri aracılığıyla daha çok kişiye ulaşabilir evinizi arzu ettiğiniz fiyata daha rahat satabilirsiniz.

Evini online olarak satışa çıkaran kişiler evlerini tanıtırken dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Ev bilgileri eksizsiz yazılmalıdır.
  • Yüklenen fotoğraflar net ve farklı açılardan çekilmiş olmalıdır.
  • Evin iç mekânı ayrıntısı ile bol fotoğraflanmalı alıcıların kafasında soru işareti kalmamalıdır.
  • Çevrenin de fotoğrafları yüklenerek tam anlamıyla bir tanıtım sağlanmalıdır.
  • Konutun ısınma ve otopark durumu, varsa öne çıkan konum avantajı ve diğer detaylar ilgi çekici bir dille anlatılarak ev satış değeri fiyatını hak ediyor izlenimi verilmelidir.

Güvenli ve Hızlı Ev Satmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir evi değerinde satmak kadar hızlı ve güvenli satışta kişiler için son derece önemli oluyor. Hem alıcının hem de satıcının anlaşmasını kolaylaştıracak bazı noktalara dikkat edilmesi satışın hızlı ve güvenilir olması noktasında önem arz ediyor.

Peki, nedir bu dikkat edilmesi gereken noktalar? Birkaç tanesini sıralayalım.

  • Alıcıların dikkatini çekecek ve merak edebileceği bütün bilgileri ilana koymalısınız.
  • Evin fotoğraflarını çekmek için bir fotoğrafçıdan destek alabilir veya bu konuda kısa bir çalışma yapabilirsiniz.
  • Eviniz aydınlatma konusunda yeterli olduğundan emin olmalısınız. Çünkü aydınlık ve ferah evler her zaman tercih sebebi olmaktadır.
  • İlan metninizi açık ve anlaşılır duru bir Türkçe yazmalısınız. Çünkü evinizi iyi tanıtmanız size artı puan kazandıracaktır.
  • Alıcıların herhangi bir zaman diliminde evi görmek isteyeceğini aklınızda bulundurmalısınız. Bu sebeple evinizi her zaman temiz ve düzenli olarak görücüye hazır bekletmeniz yararınıza olacaktır.
  • Evinizdeki fazla eşyaları çıkarmalı ve evi kullanışlı hale getirmelisiniz. Aksi halde ev olduğundan daha küçük ve kullanışsız gözükebilir.
  • Satış fiyatını net ve doğru belirlemelisiniz. Çünkü alıcıların bir indirim beklentisi olacaktır. Aynı zamanda belirlediğiniz miktar fahiş ise evinize alıcı çıkmama riskini de göz ardı etmemelisiniz.

Satışı Yapılacak Evin Değeri Nasıl Hesaplanır?

Ev satmak isteyenlerin araştırdığı konuların başında evin satış değeri nasıl hesaplanır, sorusu olmaktadır. Evin değerini hesaplamak için genellikle tercih edilen yöntemler şunlardır.

Aylık Kira Bedeline Göre Hesaplama yapmak: Bu yöntem Türkiye genelinde aynı şekilde uygulanan bir yöntemdir. Satışı yapılacak evin aylık kira bedeli 214 ile çarpılır ve çıkan rakam evin satış değeri olarak kabul edilir.

Aynı Yerde Konumlanan Evler ile Kıyaslama Yapmak: Satışı yapılacak evler ile aynı cadde üzerinde bulunan evler arasında ciddi bir fiyat farkı olmayacağından kıyaslama sonucu ortalama bir ev satış bedeli belirleyebilirsiniz.

Konut Değeri Hesaplama Araçlarını Kullanabilirsiniz: Konutunuza ait olan bina yaşı, dairenin kaçıncı katta olduğu ısınma ve cephe durumları gibi bazı bilgiler doldurularak yapılan ev satış değeri hesaplama mümkün olmaktadır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

sixteen + fifteen =