6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Günlük Kiralık Daire Düzenlemesi Nedir?

2024 yılında 100 gün altı konut kiralamalarını kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” yakın zamanda Resmi Gazete’de yayınlandı.

Günlük kiralık daire düzenlemesi nedir? Bu yönetmelikle beraber, günlük ve kısa dönem kiralama yapmak isteyenlerin yönetmeliklere uyması gerekecek. Günlük kiralama yapmak isterseniz mutlaka izin belgesine başvurmalısınız.

Büyük şehirlerde tatil gereği günübirlik seyahat edenleri ağırlamak için ev sahipleri sıklıkla günlük kiralık ev hizmeti vermeye çalışıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı vergi düzenlemesi sağlamak amacıyla ortaya çıkabilecek yasa dışı olayları engellemek adına yasal düzenleme gerçekleştirdi.

Turizm Konutu Belgesi ve Amacı Nedir?

Günlük ev kiralama ile ilgili Bakanlık tarafından oluşturulan yasal düzenleme gereğince günlük kiralanan evler pansiyon statüsüne dahil edildi. 2023 tarihinde yayınlanan yeni yasayla beraber 2024 yılından itibaren günlük ev kiralayabilmek için turizm konutu belgesi almanız gerekir.

Vergi kaybını önleme amacıyla uygulamaya başlanan günlük kiralanan evler pansiyon kapsamında ruhsatlanıyor. Evde konaklayacak olanların kimlik bilgileri emniyete bildiriliyor. Bu sayede hem usulsüz işlemlerin önüne geçiliyor.

Turizm Konutu İzin Belgesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yasaya göre turizm belgesini sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı veriyor. Başvuru işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Kiralama hizmetleriyle ilgili şunları bilmeniz gerekiyor.

  • Yasanın yürürlüğe girdiği andan itibaren bir ay içinde turizm konutu ruhsatına başvurmanız gerekiyor.
  • Turizm ve Kültür Bakanlığından belirli bir ücret karşılığında turizm konutu ruhsatı plaketi alabilirsiniz.
  • Apartmanda yaşayan kişilerin turizm konutu izin belgesi almak için tüm kat maliklerinin onayını alması gerekiyor
  • Başkasından kiraladığınız evi ev sahibinin haberi olmadan turizm konutu olarak işletmek yasaktır.

Son yıllarda günlük ev kiralamak epey yaygın duruma geldi. Konaklamada farklı bir deneyime ihtiyaç duyanlar bu hizmetten sıklıkla yararlanıyor. Konaklama deneyimi şimdi yeni düzenleme değişiklikleri beraberinde getiriyor. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek yasa sonrasında ev sahiplerinin sorumlulukları artıyor.

Günlük Kiralık Dairelerin Durumu Nedir?

Bu yasa ülkemizde yapılan günlük kiralamaları düzenlemek için oluşturuldu. Ev sahiplerinin ve kısa süreli ev kiralayan misafirlerin güvenliklerini sağlamak için belirli kriterlerde getirildi. Eski zamanlarda kısa ve orta dönem kiralamalarla ilgili net yasalar bulunmuyordu. Airbnb yasası yaşanabilecek karışıklıkları en aza indirmek amaçlanıyor. Kısa ve orta dönem kiralamanın sınırları belli oluyor. Yeni yasa birlikte 100 günden az kiralamaların hepsi kısa dönem kiralama sayılıyor.

Turizm Amaçlı Kiralama Sözleşmesi

Ev sahipleri günlük kiralık dairelerini kısa dönem kiralamak için müşterileriyle turizm amaçlı kiralama sözleşmesi imzalamak zorunda kalacak. Kira sözleşmesinde taahhüt ettiği şeyleri yerine getirmesi de gerekiyor. Bununla beraber evin konumu, özellikleri, evin eşyaları gibi herhangi bir konuda konuklara yanlış bilgi de verilmemelidir.

Günlük Kiralık Daire Düzenlemesi

Yeni yasa ile beraber izin belgesi almanız gerekecek. Eskiden izin belgesi olmayan birçok kişi günlük ev kiralaması yapıyordu. Artık bu durum söz konusu bile olmayacak. Taraflar mağdur olmasın diye her şey usulünce ve profesyonel olarak yapmaları gerekecek. Ev sahipleri izin belgesini sadece e-Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla alabiliyor. Fiziksel başvuru kabul edilmiyor.

İzin belgesiyle beraber Bakanlık size bir Turizm konutu plaketi veriyor. Bu plaketi evin yönetmeliğe uygun yerine asmanız gerekecek. Günlük kiralama yapanlar kurallara uymadığı zaman belirli tutarda bir para cezası ile karşı karşıya kalacak. Kısa dönem ev kiralama isteyenlere kurallara uymazlarsa duruma para cezasının tutarı değişiyor.

İzin Belgesi Olmadan Kiralama Yapmanın Cezası Nedir?

İzin belgesi olmadan evini günlük kiralayan ev sahipleri için ev başına 100 bin TL para cezası ödeyecek. Bununla beraber evleri için izin belgesi çıkarmaları istenecek. 15 gün süre tanınacak. 15 günün sonunda hala izin belgesi yoksa 500 bin TL’lik cezai işlem uygulanacak.

İzin belgesi olmadan günlük kiralık ev faaliyetlerine devam edenlere ise 1 milyon TL tutarında ceza kesilecek. İzin belgesi çıkarmanız için verilen süreyi dikkate almadan faaliyetlerinize devam ederseniz evler mühürlenecek.

Apartman Kuralları Hakkında

Kiraya verilen evin apartman dairesi olması durumunda ev sahiplerine fazladan sorumluluk geliyor. Yeni düzenlemeye göre izin belgesi başvurusundan önce onay belgesi almanız gerekiyor. Onay belgesini apartmanınızda yaşayan kat maliki komşularınızla görüşmeniz gerekiyor.

Kimlik Bildirimi Hakkında

Düzenlemedeki en önemli konular arasında günlük ev kiralamalarında kimlik bilgileri ve konaklama sürelerinin açık şekilde paylaşılmasıdır. Ev sahipleri kiralamayı yapan kişinin kimlik bilgilerini kolluk kuvvetlerine aktarması gerekiyor.

Günlük kiralık evlerle ilgili yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlandı. Evini 100 günden kısa süreli kiraya verecek ev sahipleri, izin belgesi alacak.

Uzun zamandır gündemde olan günlük kiralık evlerle ilgili yönetmelik, Resmî Gazete’de 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı imzalı izin belgesi üzerinden artık evleri kiralayabilirsiniz.

Kiralama İçin İzin Belgesi Şart

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilecek süreç kapsamında, kiraya verilecek her ev için izin belgesi gerekecek. Bakanlık, izin belgesini alan vatandaşa bir plaket verecek. Bu plaketin mutlaka görünür yerde olması istenecek.

Evini kısa süreli kiraya vermek isteyenler dairenin bulunduğu binadaki tüm kat maliklerinin iznini alacak. Kısa süreli kiralayan kişilerse bu konutu başka birisine kiralayamayacak. Bu doğrultudaki girişimlerde cezai yaptırımlar ortaya çıkabilecek.

Bir binada en az beş dairesi bulunan ve bunları kiralamak isteyen kişiler iş yeri ruhsatı alacak. 100 günden kısa süreli kiralama yapılan evlerin tamamı için bu durum geçerli olacak. 100 günden uzun süreli kiralama yapılan evler, düzenlemenin dışında kalıyor.

Konutlar Eksiksiz Hale Getirilecek

Bir konuta günlük kiralık izin verilmesi için evlerin eksiksiz olması istenecek. Sıcak ve soğuk su, nitelikli yataklar, çarşaf ve yorganlar, yüz ve banyo havluları konutta yer alacak. Ayrıca yangın söndürme tüpleri, duman dedektörleri de istenecek.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

13 + ten =