6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Kooperatiften Ev Almak Mantıklı Mı?

kooperatiften ev almak

Kirada oturan herkes ev sahibi olmanın hayalini kurar. Günümüzde de ev sahibi olmak için başvurulabilecek pek çok seçenek mevcuttur. Peki kooperatiften ev almak mantıklı mı?  İsterseniz hazır halde satışa sunulan evlerden alabilir, sahibi olduğunuz arsanıza yaptırabilir ya da topluluk oluşturduğunuz insanlarla birleşerek ev yaptırmak için işe koyulabilirsiniz. Bütün bu var olan seçeneklerin tercih nedeni herkesin bütçesinin farklı olmasıdır. Bu hususta bu zamana kadar hangisinin daha uygun ve mantıklı bir seçenek olduğunu bildiren herhangi bir ibare mevcut değildir.

Ev sahibi olmak için önemli olan öncelikli unsur bütçedir. Düzenli ödeme yapabileceğiniz bir gelire sahipseniz eğer kredi çekebilir ya da kooperatif seçeneğini tercih ederek ev sahibi olmayı deneyebilirsiniz. Fakat bu seçeneğin size ilave bir yük olmasını tercih etmiyorsanız yapmanız gereken şey kendinize uygun bir ödeme planı hazırlamak olacaktır. Kooperatif tarzında bir ev satın alacaksanız ilk olarak kooperatiften ev almak mantıklı mı? Sorusuna cevap vermeli, buna karar vermeli, maliyet hesabı yapmalı ve bu hususta dikkat edilmesi gereken konulara odaklanmanız gerekmektedir.

Kooperatiften Ev Alma Yöntemi Nedir?

Kooperatif mantığı ülkemizde pek çok sektörde tercih edilen yatırım türlerinden bir tanesidir. Basit bir şekilde anlatılması gerekirse bu sistem, yeteri kadar maddi gelire sahip olmayan pek çok kişinin farklı iş kollarından ve farklı sektörlerden olması fark etmeksizin bir araya gelerek ekonomik olarak bir güç meydana getirmesidir. Bu mantıkta insanlar gereksinimlerini karşılamak adına birlik olma çabasına girer ve kefalet tekniği ile uygun ekonomik adımlar atarak ve doğru karar vererek işlemin yapılmasına olana sağlar.

Kooperatif ev türleri Türkiye’de çok uzun yıllardır tercih edilen yapılanmalardan biridir. Tabi ki bu yapılanma türlerinde ön plana çıkan bazı insanlar mevcuttur. Mesela yüz kişinin bir araya geldiği kooperatif ev girişiminde muhakkak birkaç kişinin bu yapılanmayı takip etmesi önemlidir. İlk olarak inşaat işlerini bilen insanların bunu yapması daha önemlidir. Böylelikle de toplanan miktar, çıkan para, bütün yapılacak olan harcamalar ve kişilerin tam manasıyla ne zaman ev sahibi olacağı tarzı pek çok ayrıntı netleşmektedir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken kooperatif türü evlerde bilinmesi gereken çok fazla ayrıntı olduğudur. Bu ayrıntılara göre bu tarz bir seçim yapabilir ve kendiniz adına en doğru yöntemi bulmanız da daha kolay olmaktadır.

Kooperatif Ev Ne Anlama Gelmektedir?

Kooperatif evler Türkiye’de ilk defa 2000’li yılların başında tercih edilmeye başlanmıştır. Bu yöntemin meydana çıkması ile pek çok ev sahibi olmak isteyen kişi bu hususta ev almayı tercih etmektedir. Yapılan incelemelerin neticesinde sunulan verilen ile bu hususta son derece yoğun bir ilgi görmektedir. Günümüzde bu tarz evlerin inşası giderek azalmasının nedenlerinden biri de bankaların çok kolay ev kredisi olanağı vermesidir. Fakat 2022 senesinde ev kredilerinin oldukça yüksek olması ve aynı zamanda da ev fiyatlarına göre çok az miktarda veriliyor olması bunun yapılmasına yeniden başlanmasına neden olacak gibi bir yapı oluşturmuştur. Bakıldığı zaman bu tarz evlerde harcamalar daha düşük olmaktadır. Fakat doğru bir yapılanma yapılmadığı zaman ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerinin gerçekleşmesi bazen zor olabilmektedir.

Kooperatif Tapu Nedir?

Kooperatif tarzındaki evlerden satın alacaksanız bilmeniz gereken kavramlardan bir tanesi de kooperatif tapu terimi olmaktadır. Burada yapılması gereken şey ev satın almak için ya da yapmak adına bir araya toplanan 100 kişinin kişisel haklarının korunması adına verilen bir yapılanma türüdür. Bu bir araya gelmeler sayesinde insanların emniyetli bir ortamda çalışmasına olanak sağlanmaktadır. Tabi ki burada kooperatif ev satın alacak olan herkesin adı tapuda geçmemektedir.

Fakat ev inşaatı bittiğinde tapu alınması gerektiği zaman burada tapuyu alacak kişinin adı yazacak ve ev sahibi o kişi olacaktır. Sözleşme içerisinde kooperatif ev satın alan herkesin varlığı sağlanmış olacaktır. Bu tarz sözleşmeler her kişiye uyacak biçimde hazırlanması gerekmektedir. İlk baştan beri bu tarz bir ev satın alım yöntemine katılmak çoğunlukla tercih edilse bile daha sonrasında bu tarz bir yapılanmaya katılmak da mümkün olmaktadır.

Kooperatiften Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kooperatiften ev alırken nelere dikkat edilmelidir? Kooperatiften ev almak mantıklı mı? Gibi sorular kooperatif ev alırken merak edilen sorular arasındadır. Kooperatif ev alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Bu hususlara dikkat etmediğini zaman ise muhakkak bir sorun ile karşılaşırsınız. Zira Türkiye’de ev sahibi olmak isteyen kişilerin hayallerinin suya düşmesine neden olan kötü niyetli insanlar vardır. Kooperatiften ev alırken dikkat edilmesi noktalar şu şekilde sıralanabilir;

  • İşi yapacak olan şirket ile resmi yolları tercih ederek muhakkak bir sözleşme imzalamalı ve resmi evraklarını kontrol etmelisin,
  • Araştırma aşaması adına hızlı davranmamalı ve bütün ayrıntıların netleşmesinin ardından ödeme sürecine başlanmalıdır,
  • Kooperatif olarak anlaşılan inşaat şirketlerinin işleri ne kadar uygun yaptığı muhakkak kontrol edilmelidir,
  • Devamlı olarak soru sormak ve bilgi alışverişi yapmak da oldukça önemlidir. İnşaat maliyeti, zamanı ve süreci problemsiz bir biçimde kullanılabileceği gibi sorular muhakkak sorulmalıdır.
  • Sözleşme muhakkak yapılmalıdır. Yapılacak olan sözleşmenin genel ayrıntılarını muhakkak okumalı ve merak ettiğiniz konularda soru sormaktan çekinmemelisiniz.

Kooperatif Ev Almak Neden Mantıklıdır?

Herkes kendi evi olsun ister. Bu evde ailesi ile mutlu bir şekilde yaşamak ister. Bildiğiniz üzere günümüzde ev fiyatları ve maliyetleri git gide daha da artmaktadır. Bu nedenle de ev sahibi olmak çok mümkün olmamaktadır. Kooperatif evler bundan dolayı daha fazla tercih edilmeye başlamaktadır. Kooperatiften ev almanın sağlayacağı mantıklı pek çok yarar da vardır. Bu mantıklı yönler şu şekilde sıralanabilir;

  • Ev maliyetlerinin çok daha düşük olması,
  • Kredi ve faize karışmadan ev sahibi olabilmek,
  • Adil bir biçimde sistemin ilerlemesi,
  • Hisselerin herkesin istediği zamanda devredebilmesi,
  • Bütün kararların ortak bir kararla yapılabilmesi,
  • Arada bir arabulucunun olmaması ve bu nedenle ev maliyetlerinin artmaması,
  • Bu tarz yapılanmalardan özel bir harç ve vergi indirimlerinin mevcut olması,
  • Bunu dilerseniz bir yatırım aracı olarak kullanabiliyor olmanız.

Kooperatif ev almak adına 2022’de söylenebilecek yararlar bu şekildedir. Bunların yanı sıra kararların adil olarak uygulanması ve herkesin aynı uygulama kapsamında adımlar atması sistemin fırsatları arasında yer alan ayrıntılardan biridir. Kooperatif ev almak mantıklı mı? Diye sorduğunuzda; daha uygun fiyatla ev sahibi olmak, bunun yanı sıra problem yaşamamak, müteahhitlerle uğraşmamak, kredilerden dolayı yüksek ödemeler yapmamak gibi avantajlar düşünüldüğünde de mantıklı olduğu ortaya çıkmaktadır.

Günümüzde aşırı bir şekilde artan konut fiyatları göz önünde bulundurulduğu zaman kooperatif evler herkes adına ev avantajlı yatırım aracı olmaktadır. Böylece kira derdi yaşamadan ve cebinize uygun bir ödeme planı ile ev sahibi olmanız mümkündür. Eğer sizler de inşaat hali ile ev satın almak ya da gayrimenkulden yatırım yapmak istiyorsanız zaman kaybetmeden kooperatif ev projelerine rahatlıkla katılabilirsiniz. Kooperatif ev almak mantıklı mı? Sorusu da avantajları göz önünde bulundurulduğunda daha doğru cevaplanmaktadır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

sixteen + eleven =