6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

İstanbul Adalar’da Yaşam Standartları Nasıl?

Adalar’da Yaşam Standartları

İstanbul’un kalabalığından uzaklaşmak isteyen herkesin aklında İstanbul Adalar’da yaşam standartları nasıl sorusu vardır. Tarihi dokusu ve doğal eşsiz güzellikleri ile Büyükada, Kınalıda, Burgazada ve Heybeliada özellikle yaz aylarında hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesidir. Bununla beraber adalar İstanbul’a göre oldukça sessiz ve sakindir.

Ortalama 1 saatlik vapur yolculuğu sonunda şehrin gürültüsünden uzaklaşabilmektedir. Adalarda ulaşım genel anlamda bisiklet ya da faytonla olur. Adalarda çok fazla motorlu araç yoktur. Sebebi de turistlere ve ada sakinlerine zamanı yavaşlatıp karmaşadan uzaklaştırmasıdır. Bu anlamda yaşam standartları pek çok kişi tarafından merak edilir.

Adalarda Yaşam

Adaların tamamen kendine özgü mimarisi, köşkleri ve evleri vardır. Aslında Ada’ların mimarisi eski İstanbul mahallelerini hatırlatmaktadır. Adalar’da özellikle yaz aylarında nüfus neredeyse 2- 3 katına çıkar. Sonbaharda okullar açılacağı zaman genel olarak bavullar toplanır ve Adalar’dan İstanbul’a doğru geriye dönüş başlar.

Kış aylarında Adalar’da genel anlamda yaşlı kesim olan küçük bir topluluk alır. Bu anlamda aslında Adalar komşuluk bağlarının oldukça güçlü olduğu bir yerdir. Komşu sohbetleri, komşular arasındaki dayanışma ve eski komşuluk ilişkilerine özlem duyan kişiler için ada hayatı ve Adalar’da yaşamak muhteşem olacaktır.

Adalarda Komşuluk İlişkileri

Her sokağı ve her özelliği ile adımladığı zaman nostaljik tatlar sunan Ada hayatı genel anlamda komşular ile güçlü ilişkiler kurmaya fırsat tanır. Özellikle günübirlik ziyaretçiler adına akşam olduğu zaman vapurlara gitmelere ya da kış aylarında sokaklarda sadece Ada sakinlerinin dolaştığını görmek insana huzur verebilir. Genel anlamda adalar küçük bir köy gibi düşünülebilir. Sessiz ve sakinliği seven kişiler Adalar’da yaşayabilir.

Gürültüden Uzak Yaşam

Ada hayatında metropollerde olduğu gibi otomobil, taksiler, metrobüsler ve otobüsler çok fazla yoktur. Adalarda yalnızca martılara eşlik eden vapur düdükleri bulunur. Bu anlamda oldukça umutlu ve huzurlu bir yaşam sürülebilir. Ada hayatında kişiler kendilerini küçük bir sahil kasabasında yaşıyormuş gibi hissedebilir. Çünkü Ada‘da yaşamaya başlayınca bir süre sonra herkes tanıdık hale gelir. Bu da genel anlamda adada birlik ve beraberliği ortaya çıkarır. Farklı insan ilişkilerini seven ne kendini güvende hissedebileceği bir alanda yaşamak isteyen kişiler mutlaka Ada hayatını deneyimlemelidir. Ada hayatı oldukça sıcak ve samimi bir ortam sunar.

Ada Hayatında Kış Yalnızlığı

Sonbaharla beraber günler kısalmaya başlar ve geceler uzar. Bu anlamda hava soğumaya başlar ve Adalar’da bulunan yazlıkçılar İstanbul’a döner. Yazın kalabalığı bittiği zaman Adalar’da bir sessizlik ve sakinlik başlar. Bu durum özellikle büyük metropolden gelen kişiler için yabancı bir his oluşturabilir. Yani kişilere yalnızlık duygusu çökebilir. Özellikle uzun kış akşamlarında kişiler kendilerini yalnız hissedebilir. Ada yaşamının zorluklarından biri de budur.

Adalarda Denizle İç İçe Olmak

Adalardan genel anlamda her yer birbirine yakındır. Aslında her yerin denize çıktığı da söylenebilir. Romanlarda, filmlerde ve eski zamanlarda kalmış bir İstanbul mahallesinde yaşamak isteyen kişiler mutlaka Adalar’da yaşamalıdır. Adalar aslında geçmişten izler taşır. Bu anlamda nostaljik hava yaratır. Bu nostaljik bir hava iste bir süre sonra insan ilişkilerine yansır. Artık kişiler esnafları bile tanımaya başlar. Özellikle işe gidip gelirken metropol kalabalığı olmaz. Onun yerine deniz ve martı sesleriyle işe gitmek mümkündür.

Vapur Seferleri İptal Olabilir

Adalar’da yaşamın genel anlamda iyi olmasıyla beraber hayat standartlarının düşük olduğu belirli durumlarda olabilir. İstanbul Adalar’da yaşam standartları olarak göz önünde bulundurulduğunda vapur seferlerinin belirli zamanlarda dolabildiği ve iptal olduğu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Özellikle hava durumu kötü olduğu zaman Adalar’dan bir yere gitmek mümkün değildir. Çünkü İstanbul Adalar’da özellikle kış aylarında yoğun sis oluşabilmektedir. Aynı zamanda yoğun lodos da denizi çok dalgalandırabilir. Bu durumda vapur seferleri iptal olur. Yani kişilerin Adalar’da ulaşamadığı bir hizmet için İstanbul’a gitmesi gerekirse bir anda vapur seferleri iptal olup gidemeyebilir.

Vapur Saatleri ve Ulaşım

Adalarda yaşayan kişiler mutlaka vapur saatlerini ezbere bilmelidir. Çünkü günlük yaşamın bir parçası olan vapurlar ulaşım için en önemli faktörlerdir. Vapurlar genel anlamda dakiktir. İskelede beklemeden hareket eder. Bu anlamda Ada sakinleri mutlaka vapur kaçırmamaya dikkat etmelidir.

İstanbul Adalar’da yaşamak isteyen kişiler mutlaka vapur saatlerine dikkatli bir şekilde takip etmelidir. Çünkü bir sonraki vapur tüm günün programını altüst edebilir. Özellikle son vapur olmadığına dikkat etmek çok önemlidir. Adalar’da bulunan son vapur kaçırılırsa bu durumda ertesi günü beklemek gerekir. Adalar’da yaşamının en büyük dezavantajı ulaşım şartlarıdır.

Adalar’da Yaz Mevsimi

Kalabalıktan uzak, İstanbul Adalar’da yaşamak isteyen kişiler yaz aylarının çok kalabalık olacağını mutlaka bilmelidir. Yaz aylarında hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğrayan Adalar oldukça kalabalık bir hale gelir. Adalar’ın en büyük problemi olan vapurlar da çok kalabalık olacağı için yer bulmak bazen zor olabilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

19 − nine =