6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

İstanbul’un Depreme En Dayanıklı İlçeleri

İstanbul’daki hemen hemen her vatandaş deprem tehlikesinin farkındadır. İstanbul’un depreme en dayanıklı ilçeleri merak konusu olmaktadır.

İstanbul 1999 yılında yaşanan deprem felaketinin travmalarını hala silebilmiş değil. İstanbul’a yeni taşınan ya da uzun süredir oturan herkes deprem tehlikesi ve korkusu ile yaşamaktadır. İstanbul’un depreme en dayanıklı ilçeleri de merak konusu olmaktadır. Gerçi elimizde bilimin ışığında bilinen bir gerçek vardır ki bu da depreme dayanıklı zeminlere yanlış uygulamalar ile yapılan konutların her ne olursa olsun şiddetli bir depremde yıkılma olasılığı bulunmaktadır. Yani hep dendiği gibi deprem değil bina zarar verir düşüncesi unutulmamalı ve biran evvel bilimin ışığında dayanıklı evler yapılmalıdır.

İstanbul’daki Dayanıklı İlçeler

İnsanlar doğal olarak İstanbul’dan taşınamayacaklarını ancak en azından depreme en dayanıklı olan ilçeleri öğrenerek oralarda yaşamk istediklerini söylemektedir. Depreme dayanıklı ilçelerin isimleri ise şöyledir; Sarıyer, Başkşehir, Eyüp ilçesinin tamamı olmasa da bir kısmı, yine Kağıthane’nin hepsi olmasa da bir kısmı, Şişli ve Beşiktaş zemin olarak dayanıklı ilçelerden denmektedir bir profesör tarafından.

Unutulmaması gereken nokta şudur ki burada sayılan ilçelerdeki evlerin sağlamlığından değil sayılan ilçelerin zeminin sağlamlığından bahsedilmektedir. Yani bu ilçelerdeki her ev depreme %100 dayanıklı demek doğru bir yorum olmaz ancak verilen bu bilgiler ışığında profesöre göre bu ilçelerin zeminleri diğer ilçelere nazaren daha dayanıklıdır demektedir. Ancak yine unutulmamalıdır ki deprem için ne kadar dayanıklı zemin olursa olsun yanlış uygulamalar ile inşa edilen yapılar her zaman risk teşkil etmektedir. Bu sebeple bu sayılan ilçelerdeki her yapıya güvenmeniz yanlış bir karar olacaktır.

Deprem Anında Ne Yapılması Gerekir?

Deprem anı birçok vatandaş için özellikle de daha önce ciddi bir deprem yaşamış kişiler için gerici olabilmektedir. Bu gerginlik ve korku ile geçen zamanda ise kitlenip kalmamak gereken hamleleri yapmak hayat kurtarıcı olabiliyor. Deprem anında yapılması gerekenlerden ilki aslında bir yapılmaması gereken hareket olan varsa asansör kullanımıdır. Asansör kullanmak deprem anında kesinlikle yapılmaması gereken riskli bir davranıştır. Herkesin bildiği ve ilkokullarda öğretilmeye başlanan hayat üçgeni ise yapılabiliyor ise yapılması gereken ilk hamlelerden bir tanesidir.

Dayanıklı ve güvenilir bir eşya ile birlikte kuracağınız bu üçgen sizin için hayat kurtarıcı olabilmektedir. Onun dışında panik hali ile hareket etmemeniz, asansör kullanmamanız ve dikkatli bir şekilde depremin dinmesini ya da hafiflemesini beklemeniz gerekmektedir. İlk fırsatta da eğer ki ciddi bir deprem olduğunu ya da olacağını düşünüyor iseniz, merdiven ile binayı terk etmeniz sağlıklı olacaktır. Ülkemizde ve dünyada deprem kaynaklı korku ve panik ile birçok insan camdan, balkondan atlayarak ne yazık ki ciddi yaralanmalar hatta kayıplarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle deprem anında olabildiğince soğuk kanlı olunması önem teşkil etmektedir.

Deprem İçin Çanta Hazırlamak

Deprem çantası hazırlamak bizim gibi fay hattı üzerinde kurulu olan ülkeler için yapılması gereken mantıklı hareketlerden biridir. Deprem çantası evde kolay ulaşılabilecek bir yerde muhafaza edilmeli ve içerisine konulan ürünlerin muhakkak belirli aralıklar ile sağlam, çalışır olup olmadığına bakılmalıdır. Olası bir deprem durumunda bu çanta size hayati bir destek sunabilmekte ya da bir diğer insanı kurtarmakta dahi görev alabilmektedir.

Deprem çantalarınızın içerisinde ne olması gerektiği ile alakalı detaylı bilgiyi AFAD ve diğer doğal afetler ile alakalı kuruluşların sitelerinde veyahut internette bulabilir ve hızlıca uygulayarak siz de deprem çantası hazırlayabilirsiniz. Olası bir deprem anında hayati önem taşıma şansı olan bu çanta, dikkatli ve ihtiyaç duyulan malzemeler ile hazırlanmalıdır. Yani el feneri ve pil yerine bir makyaj malzemesi almanız önerilmez ve deprem çantasına konulmaması gerekmektedir. Bu sebeple AKUT, AFAD, çeşitli sigorta siteleri ve internette bulunan diğer kaynaklardan en doğru şekilde deprem çantasının içeriğini öğrenerek doğru bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Deprem Öncesi Neler Yapılabilir?

Depremden önce yapılması gerekenlerin arasında; mutlaka oturduğunuz binanın testlerini yaptırmanız gerekmektedir. Gerek bakanlıktan gerekse de bağlı olduğunuz belediyeden ya da özel bir şirketten bu testi yaptırmanız mümkündür. Bu test binanızın ve binanın bulunduğu zeminin ne derece depreme dayanıklı olup olmadığını ölçmektedir. Depreme dayanıklı bir evde oturduğunuzu sanırsınız ancak bu test sonucunda dayanıksız olduğu ortaya çıkarsa olası bir depremden önce yapılması gerekenleri yaparak daha dayanıklı bir eve geçebilirsiniz.

Bunun yanı sıra deprem çantanızı hazır edebilirsiniz. Olası bir deprem durumunda ne yapacağınızı; aileniz ile, arkadaşlarınız ile ya da tek yaşıyorsanız kendi kendinize prova edebilir ve plan dahiline alabilirsiniz. Bir de olası bir depremde size en yakın toplanma yerini öğrenip en azından bir defa gidip gelerek yolu bilmenizde fayda olacaktır. Bunların yanı sıra deprem uzmanlarının ve arama kurtarma faaliyeti yürüten kurumların verdiği bilgiler ışığında deprem öncesi yapacaklarınız hakkında araştırarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

İstanbul Depremi Hakkında Yapılan Yorumlar

Şu bir gerçek ki hiçbir insan depremi daha önceden bilemez. Deprem tahmini yapan ve bu konuda tarih veren insanlar tabiri caizse yalan yanlış bilgiler yaymaktadır. Ancak şu da bir gerçek ki bilim insanları fay hatlarını ve diğer bilimsel verileri inceleyerek hangi bölgenin fay hatlarının sıkıştığını ya da bilinen fay hatlarından hangisinin tehlike arz ettiği kestirebilmektedir. Bu verilen veriler bile bilim insanları tarafından gün ay tarih olarak verilmez sadece bir risk olarak verilir o nedenle İstanbul depremi ile alakalı size ve medyaya tarih veren bilgi sahtekarlarına kulak asmadan, deprem öncesi yapılması gerekenleri yapmanız ve olası bir deprem anında da önceki hazırlıklarınız ile birlikte sakin kalarak gerekenleri uygulamanız sizin için en iyisi olacaktır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

sixteen − 7 =