6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Konut Kredisi Almak İçin Gelir Şartı

Konut kredisi almak isteyen vatandaşlar, bankalar aracılığıyla belirlenen gelir şartını karşılıyor olması gerekiyor. Konut kredisi almak isteyenlerin uzun vade boyunca ödemesi gereken borç olacağı için bankalar krediye alacak kişilerin ödeme gücüne dair birtakım kriterler belirleyebilir. Bankalar genelde konut kredisi başvurusu yapan bireylerin aylık net gelirlerinin belirli bir oranda olması gerektiğini açıklar. Bu oran bankadan bankaya göre değişkenlik göstermektedir. Ancak çoğu zaman %30 ile %40 arasında değişkenlik söz konusudur.

Kişinin aylık net geliri banka tarafından belirlenen oranın üzerinde ise konut kredisi alma imkanı da yüksek olacaktır. Fakat bu oranları referans olarak düşünebilirsiniz. Bankaların konut kredisi verdiği süreçte dikkate aldığı çeşitli faktörler de bulunmaktadır. Bu duruma örnek olarak hane gelirinin ne kadar olacağı etkili bir faktördür.

Konut Kredisi Alma

Bir ev ya da gayrimenkul satın almak isteyen ya da mevcut bir gayrimenkulü yenilemek isteyen pek çok kişiyi yakından ilgilendiren bir finansman çeşididir. Konut kredisini kullanmak isteyen bireylerde genelde gelir düzeyinin yeterli olması ve Kredi notunun yeterli düzeyde olması gibi koşullar aranmaktadır. Bankalar talep ettiği evrakları sağlayabilen ve krediye geri ödeme e kabiliyetine sahip olan kişilere bu imkanı tanır. Aynı zamanda belli bir peşinatı karşılayabilecek kişiler de konut kredisi alabilir.

Konut kredisinin kullanımı için gerekli olan evraklar arasında tapu, gelir belgesi, kefil beyanı ve sigorta poliçeleri yer almaktadır. Ancak bazı durumlarda kişinin konut kredisini kullanması mümkün olmayabiliyor. Örneğin, kişinin kredi notunun düşük olması ya da geçmişte kredilerini ödeme konusunda sorun yaşamış olması gibi durumlarda yapacağı konut kredisi başvurusu reddedilebilir. Bununla beraber düşük geliri olan kişiler de bu imkandan faydalanamaz.

Kimler Konut Kredisi Alabilir?

Kimler konut kredisi alabilir? Öncelikle18 yaşını dolduran, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve hane gelirine sahip olan kişiler konut kredisi başvurusunda bulunabilir. Başvuru yapacak kişinin belirlenen peşinatı ödemesi ve belirlenen taksitleri ödeyebilmesi gerekir. Aynı zamanda kişinin kredi geçmişi banka tarafından kontrol edilir. Koşulları sağlayan kişiler konut kredisi alabilir.

Konut Kredisi Almak İçin Gereken Şartlar

Konut kredisi almak için yeterli gelire sahip olma, T.C vatandaşı olma, geri ödeme gücüne sahip olma, 18 yaşından büyük olma, peşinat bulundurma, kredi notunun iyi olması, düzgün kredi geçmişine sahip olma, yeterli hane geliri, evrakların doğru ve tam sunulması gibi etkenler şartlar arasında bulunmaktadır. Konut kredisi almak için gereken şartlar bankadan bankaya göre değişkenlik gösterebilir.

Hane Geliri Ne Kadar Olmalı?

Konut kredisi almak için hane geliri oldukça önemlidir. Peki, hane geliri ne kadar olmalı? Hane geliri, evli olan çiftlerin Aylık toplam gelirleri olarak tanımlanmıştır. Bu sebeple konut kredisi başvurusu yapacak kişilerin hane geliri, belirlenen aylık net gelir oranının üstünde olması gerekir. Bankaların konut kredisini vermeme nedenleri arasında yer alan hane gelirinin yetersizliği konusunda koşulların sağlandığından emin olmak gerekir.

Örneğin, bir banka tarafından belirlenen aylık net gelir oranı %30 ve evli çiftin aylık toplam geliri 20 bin TL ise çiftin aylık bankaya ödemesi gereken oran %30 kapsamında 6 binTL’yi geçmemelidir. Bankaların konut kredisine başvurusunda dikkate aldıkları faktörler arasında kişinin iş durumu, kredi notu, diğer finansal durumları ve kredi geçmişi etkendir.

Konut Kredisi Almak İçin Ek Gelirler

Ek gelirler, pek çok insanın finansal olarak hedeflerine ulaşmalarını destekler. Özellikle tek bir gelir kaynağına veya düşük gelir kaynağına sahip olan bireylerin ek gelir kaynakları oluşturması gerekir. Ek gelirlerin kredi için etkisi bireyin kredi başvurusunda banka politikaları ve değerlendirme kriterlerine bağlı değişkenlik göstermektedir.

Bazı bankalar ek gelirleri kredi başvurusu sırasında dikkate almaz. Yalnızca Düzenli bir gelir kaynağına sahip olan bireylerin kredi başvurularını onaylar. Örneğin kişi düzenli olarak bir işte çalışıyor ve aynı zamanda e-ticaret sitesi aracılığıyla satış yapıyor. Bu durum kişinin ek gelir sağladığını destekler ve kredi için uygunluğunu artırır.

Gelir ve Peşinat’ın Konut Kredisi Taksitlerine Oranı

Konut kredisi almayı düşünen kişiler için diğer bir etken faktör de peşinat tutarıdır. Genelde bankalar konut kredisi için başvuru yapan müşterilerinden %20 ile %30 oranında peşinat talebinde bulunur. Bunun sebebi ise yüksek peşinat ödemesi yapan kişinin, kredi riskinin azaltılması ve borçlu olan kişinin taksit miktarının azaltılmasıdır. Yüksek peşinat tutarı konut kredisi borcunun ödenmesi sürecinde daha az taksit tutarı ödemesini sağlar.

Gelirin yüksek olması kişinin ödeyeceği taksit tutarının da yüksek olabileceği anlamına taşımaktadır. Dolayısıyla kredi ödeme kapasitesi olan kişiler için bir taksit tutarı belirlenir ve gelir seviyesi dikkate alınır.

Kimler Konut Kredisi Kullanamaz?

Kimler konut kredisi kullanamaz? Merak edilen konuların başında gelen sorunun cevabı oldukça açıktır. Gelir düzeyi yeterli olmayanlar, kredi notu düşük olanlar, kredi sicili bozuk olanlar, düzenli geliri olmayanlar, yasal takibe düşmüş olanlar ve yeterli peşinatı olmayanlar konut kredisi kullanamaz.

Konut Kredisi Kullanamayan Kişilere Alternatif Çözümler

Bazı özel finans kuruluşları, konut kredisini kullanamayan bireylere alternatif finansman desteği sağlar. Fakat bu seçenekler dahilinde daha yüksek faiz oranları ile kişi karşılaşabilir. Bunun yanı sıra aile üyeleri, konut kredisini kullanamayan bireylere maddi açıdan destek verebilir. Fakat bu yöntem ilişkileri de etkileyici için doğru karar vermek gerekir.

Kira öder gibi ev sahibi olma programları bulunmaktadır. Özel finans kuruluş kuruluşları ya da inşaat firmaları, tüketiciye kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı sunar. Programlar dahilinde belli bir süre kişi kira öder gibi ödeme yapar ve ev sahibi olabilir. Konut kredisi kullanamayan kişilere alternatif çözümler oldukça fazladır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

one × 5 =