6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Miras Kalan Gayrimenkul Nasıl Satılır?

miras kalan gayrimenkul

Miras, ölen kişinin ardından geriye kalan kalan gayrimenkulün eş, çocuk, anne ve baba ve kardeş gibi mirasçılar arasında paylaştırılmasıdır. Miras ile kalan malların satışı, mirasçıların anlaşması ya da anlaşamama durumunda yargı yolu ile yapılmaktadır. Gayrimenkul yargı yoluyla satışında ise en yüksek teklifi veren kişi gayrimenkulü satın alabilir.

Miras kalan gayrimenkul satışı, tapu sicil bilgilerini incelenmesi ve satışı için gerekli tüm belgelerin toplanması ile yapılabilmektedir. Gayrimenkulü satın almak isteyen kişiler, miras ile kalan gayrimenkulün satışı için gerekli tüm yasal işlemleri yerine getirmesi de gerekmektedir. Ayrıca ölüm sonrası borçlar ve alacaklar ölen kişinin varislerine devredilir. Mirasçılar, borç ve alacakları ödeme ve tahsil etme hakkında sahiptir.

Mirasın paylaşımı ise ölen kişinin yasal mirasçıları yani eş, çocuk, anne ve baba ve kardeş arasında eşit şekilde yapılmaktadır. Fakat, ölen kişi vasiyetname hazırlamış ve varlıkların kime bırakacağını belirtilmişse, miras paylaşımı da belirtilen şekilde yapılmaktadır. Ancak ölen kişi tarafından sağ iken vasiyetname hazırlanmamış ise mirasın paylaşımı yasal mirasçılar arasında eşit şekilde yapılacaktır.

Miras kalan gayrimenkul üzerinde ortaklık olması durumunda, tüm mirasçılar ortak hakka sahiptir. Böyle bir durumda, kalan ev, işyeri, arsa vs malların satılması için tüm mirasçıların onay vermesi gerekmektedir.

Miras Paylaşımı Nedir?

Miras paylaşımı, ölen kişinin bıraktığı malların ve hakların aile bireyleri, eşleri veya tüzel kişilikler arasında yapılmasıdır. Türkiye’de, miras paylaşımı nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiği yasalarla belirlenmiştir. Mirasçılar arasında miras paylaşımı sırasında anlaşmazlıklar olması durumunda da hukuki süreç başlatılabilir.

Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Miras kalan gayrimenkul paylaşımı için yaşanan anlaşmazlıklarda ilk önce miras kalan gayrimenkulün satılıp satılmayacağı belirlenmelidir. Miras kalan gayrimenkul satışının yapılmasına karar verilmesi durumunda satış işlemi için satış planı yani satışın nasıl ne zaman ve ne şekilde satılacağı belirlemelidir. Bunun için gayrimenkul danışmanlarından yardım alınabilir. Miras kalan gayrimenkul satışı yapılamayacağı durumlarda ise gayrimenkulün nasıl, hangi bölümlerin kimler tarafından kullanılacağını ve hangi koşullar altında paylaşım yapılacağı da belirlenmelidir.

Miras kalan gayrimenkulün satılıp satılmayacağı veya paylaşımı konusunda anlaşmazlıklar çıkmaması için tüm mirasçılar arasında bir anlaşmanın sağlanması gerekmektedir.

Anlaşmazlık durumunda ise miras kalan gayrimenkul için satış işlemi veya paylaşım planı oluşturulmalı ve anlaşmazlık çözüme ulaştırılmalıdır. Miras kalan gayrimenkulün satılıp satılmayacağı veya paylaşımı konusunda hukuki danışmanlarından yardım alınması önerilmektedir. Hukuki danışmanları miras kalan gayrimenkulün satış durumu için mirasçılara uygun hukuki çözümler sunacaktır.

Gayrimenkulün satışı için anlaşmazlıklar devam eder ve tüm hukuki çözümler geçersiz kalması durumunda ise mirasçılar arasın gayrimenkulün taksimi yapılmaktadır. Miras taksimi, miras kalan gayrimenkulün değerine göre mirasçılar arasında eşit olarak dağıtılmasıdır.

Ancak Türk Medeni Kanunu’na göre kalan miras için mirasçılar arasında eşit paylaşım mümkün olmaması durumunda ilgili hâkim, mirasçıların anlaşamadığı konularda karar vererek mirasın paylaşımını düzenlemektedir.

Miras Kalan Gayrimenkulün Satışı İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Ölen kişinin mirasına hak kazanan varislerin mirasını tescil etmek amacıyla düzenlenen belgeye Veraset belgesi denilmektedir. Veraset belgesi, varislerin hangi malları ve borçları miras alacağını göstermektedir.

Veraset Belgesi Nasıl Alınır?

Veraset belgesi için ölen kişinin eş, çocuk, anne ve baba ve kardeş gibi mirasçıların belirlenmesi gerekmektedir. Bu adımdan sonra ölen kişinin mal varlığı incelenir ve mirasına hak kazanan varisler tespit edilmektedir. Bu işlemlerden sonra mirasçılar, Sulh Hukuk Mahkemesi veya noter huzurunda veraset belgesi almaya giderek miras intikali işlemi yapabilirler.

Veraset belgesi alan varisler, miras kalan gayrimenkul ve borçların sahibi durumuna gelirler. Varisler mülkler ve borçların nasıl kullanılabileceği, satış veya devri gibi birçok konuda hak sahibi olurlar.

Veraset belgesi alındıktan sonra varislerden biri, tamamı ya da yasal temsilcileri tapu müdürlüğüne başvurmalı ve aşağıda yazan belgeleri teslim etmelidir:

  • Varis ya da varisin temsilcisine ait nüfus cüzdanı
  • 1 adet vesikalık fotoğraf
  • Gayrimenkule ait tapu senedi
  • Söz konusu gayrimenkul konut ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
  • Veraset belgesi
  • Varisler başkası tarafından temsil ediliyorsa vekaletname

Veraset belgesi ile ilgili gerekli işlemlerin tamamlanmasından sonra, mirasın intikali işlemi tamamlanmış olacaktır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Bilgi BankasıBirevim

Ters Dubleks Ev Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Hızlı Ev Satma Yolları Nelerdir?

Bilgi BankasıBirevim

Ankara’nın Taşınmak İçin En Uygun Semtleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

2 + 19 =