6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Muvafakatname Nedir? Muvafakat Belgesi Ne İşe Yarar?

muvafakatname nedir

Muvafakatname, emlak alanında sık sık karşılaşılan bir kavramdır. Arapça kökenli bir kelime olan Muvafakatname, uzlaşma, onay verme, razı olma anlamlarına gelmektedir. Muvafakatname, farklı şekilde kullanımları da bulunmaktadır. Muvafakatname, emlak terimi olarak, Türk Medeni Kanunu’na göre bir kişinin yaşadığı evi satmak istediğinde eşinden kesinlikle alınması gereken, iznin alınmaması durumunda taşınmaz satışını geçersiz kılan önemli bir belgedir. Muvafakatname, noterlerden alınabilmektedir.

Muvafakatname Nedir, Nasıl Alınır?

İzin belgesi olarak da düşünülebilecek olan muvafakatname muvafakat belgesi olarak adlandırılır. Bu belge başkası adına gerçekleştirilmesi planlanan işlemler için söz konusu kişinin yapılacak olan işlemler ile ilgili olarak izin verdiği ve onayının alındığı bu belge ile ispatlanabilmektedir. Bu belge sadece kişiler arası değil kurumlar arası gerçekleştirilecek olan işlemler için de gereklidir. Bir kurumun kendi adına diğer kuruma yetki verdiğini göstermektedir.

Tüm bunlara ek olarak muvafakatname Yeni Medeni Kanun kapsamında özel izin, kişinin oturduğu evi satmaya karar verdiği zaman eşinden alması gereken belge olarak da tanımlanmaktadır. Bu anlamda veraset işlemlerinde de söz konusu belge talep edilebilmektedir.

Peki, söz konusu bu belgenin alınması için ne gerekmektedir, belge nasıl alınabilmektedir? Resmi kurumlar dahilinde gerçekleştirilmesi ve hazırlanması gereken muvafakatname konunun yetkili birimlerince alınabilir. Talep doğrultusunda vatandaş kendi de belgeyi oluşturarak ilgili kurumlara teslim ederek belgeyi geçerli kılmaktadır.

Muvafakatname Ne İşe Yarar?

Muvafakatname, birçok bazı işlemlerin yapılabilmesi için kurumlar tarafından istenmektedir. Muvafakatname, emlak alanında sıkça kullanılmaktadır. Muvafakat belgesi, ev, arazi, işyeri gibi taşınmaz gibi malların tapuda alım- satım işlemlerinin yapılması için yetki sunmaktadır. Ayrıca muvafakatname, boşanan çiftlerin 18 yaş altı çocuklarının pasaport işlemleri için de gerekli olan resmî belgedir. Muvafakatname olmadan yapılan işlerde kişiler doğrudan suç işlemiş sayılmaktadır.

Muvafakatname Nereden Alınır?

Muvafakatname, Gayrimenkul alım-satım, 18 yaş altı çocukların yurtdışı seyahatleri, işyeri işlemleri, öğrenci işlemleri ve abonelik işlemlerinde gerekli belgedir. Muvafakatname, işlem yapmaya izin veren makamlar tarafından verilebilmektedir. Muvafakatname, ayrıca noterlerden alınabilmektedir. Bunun yanında halihazırda var olan bir muvafakatname de yine noterlerde düzenlenebilir.

Muvafakatname Nasıl Hazırlanır?

Muvafakatname yetkili merciiler tarafından oluşturulabilir. Bu kapsamda emniyet müdürlüğü muvafakatname alma talep doğrultusunda gerçekleştirilen durumlardan bir tanesidir. Bunun için yetkili kişilerin bilgilerine başvurulduğu takdirde belgenin hazırlanması ile ilgili olarak bir sorun ortaya çıkmayacaktır.

Bunun dışında yine resmi talep dâhilinde kişi kendi de muvafakatname hazırlayarak tasdik sürecine girebilmektedir. Bunun için de birkaç bilgi yeterli olacaktır. İnternet üzerinde bulunan çok sayıda muvafakatname örneği incelenerek konu ile ilgili olacak şekilde resmi bir muvafakatname de düzenlenebilmektedir.

Muvafakatnamenin Hangi Durumlarda İstenir?

Muvafakat Belgesi, noter aracılığı ile temin edilebilen ve genel olarak aşağıda yer alan durumlar karşısında kurumlar tarafından talep edilebilir:

  • Evli olan tüm bireyler yaşadıkları evi satmak istediğinde mutlaka eşlerinden muvafakatname almaları gerekir.
  • 18 yaşını doldurmamış olan bireylerden herhangi bir spor kulübünde, ilgili spor faaliyetlerini icra edebilmeleri için aile iznini içeren muvafakatname istenir.
  • Meskûn mahallerde aynı parsel içerisinde ya da apartman altındaki gayri sıhhi müessese açılışlarında ya da müzikli, içkili mekân açılışlarında da ilgili belediyelerce muvafakatname istenir.
  • Miras yoluyla bir taşınmazın ya da taşıtın devir teslim işleminde bunları devralan kişi, 18 yaşını doldurmamış ise bu kişiye dair muvafakatname istenir.
  • Ebeveynlerin boşanmış olduğu durumlarda çocukları için pasaport almak istenirse çocuğun velayetinin kimde olduğuna bakılmadan muvafakatname şartı söz konusu olur.
  • Konut kredisi kullanıldığı durumlarda bazı bankalar, krediyi kullanan müşterilerinin eşlerinden kredi muvafakatnamesi talep edebilirler. Bankalar kredi muvafakatnamesini almadan kredi ödemesini gerçekleştirmemektedirler.

Muvafakatname Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bu belge alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Yine bu noktalar belgenin alınacağı konu kapsamında değişiklik gösterse de genel olarak şunlara dikkat edilmelidir;

  • Belge verilen kurum veya kişi hakkında kimlik bilgileri belge içerisinde yer almalıdır.
  • Konu gayet açık ve net şekilde ifade edilmiş olmalıdır.
  • Muvafakat sınırları konu dâhilinde çizilmiş olmalıdır.
  • Muvafakat süresinin belge içerisinde belirlenmesi sağlanmalıdır.
  • Belgenin noter aracılığı ile ulaştırılması dikkate alınmalıdır.
  • Belgeyi alan ve veren noterde hazır bulunmalıdır.
  • Belgeyi alan kişi konu içeriğinin uygunluğuna dikkat etmelidir.
  • Son olarak Noter muvafakatname ücreti taraflar kapsamında hazır bulundurulmalıdır.

Muvafakatname Geçerlilik Süreleri

Genel anlamda muvafakatname noter aracılığı ile alınmaktadır ve amaçları farklı olsa da izin ve onay belgesi anlamında kullanılmaktadır. Belgenin alınabilmesi için yetki veren ve alan kişinin aynı anda anlaşmış bir şekilde noterde bulunması gerekmektedir.

Tüm işlemler gerçekleştiği zaman kişilere noterden tasdikli şekilde onaylı bir belge verilmektedir. Genel olarak bu belgenin ilgili kurumlara ibraz edilme süresi altı ay olsa da geçerlilik süresi herhangi bir kısıtlama dâhilinde değildir. Kişiler belgeyi sonlandırma talep edene kadar geçerlilik devam etmektedir. Bu anlamda genel bilgiler için de noter muvafakatname örneği incelenebilir.

Muvafakatname İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Muvafakat belgesi noterde hazırlanabileceği gibi zaten var olan bir muvafakatname de noterde düzenlenerek onaylatılabilir. Muvafakatname birden çok işlem için gerekli olacağından dolayı, ilgili muvafakat belgesini alabilmek için de farklı belgeler gerekmektedir. Alınacak muvafakatname için gereken belgeleri kimliğiniz ile notere başvuruda bulunmanız halinde öğrenebilirsiniz.

Muvafakatname Örneği

 

Belge Tipi (Tapu/Keşif): …………..

Arazinin Bulunduğu Yer (İl-İlçe-Bucak-Köy): …………..

Mevkisi: …………..

Ada No: …………..

Parsel No: …………..

Toplam Alan (m2): …………..

Hissedarı olduğum yukarıda özellikleri yazılı arazimi …./…./…. tarihinden …./…./…. tarihine kadar tarımsal amaçlı olarak kullanmak üzere aşağıda bilgileri bulunan hissedarımıza/müştereğimize muvafakat veriyorum. …. /…./….

Muvafakat Veren Hissedarların

Adı Soyadı: …………..

T.C. Kimlik No: …………..

Baba Adı: ………….

Doğum Tarihi: ………….

Hisse Oranı: ………….

Hisse Miktarı (m2): ………….

İmza:

Muvafakat Alan Hissedarın

Adı Soyadı:

TC Kimlik No:

Kendi Hisse Oranı:

Kendi Hisse Miktarı (m2):

Parselde Kullanacağı Toplam Hisse Miktarı (m2):

İmza:

Yukarıdaki bilgilerin doğruluğu tasdik olunur. ……/……/……

…………… …………… Köy/Mahalle Muhtarı                                           …………… …………… Aza

Adı Soyadı:                                                                                                     Adı Soyadı:

İmza/Mühür:                                                                                                 İmza/Mühür:

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Bilgi BankasıBirevim

Ters Dubleks Ev Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Hızlı Ev Satma Yolları Nelerdir?

Bilgi BankasıBirevim

Ankara’nın Taşınmak İçin En Uygun Semtleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 × three =