6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Net m2 ve Brüt m2 Farkları Neler? Nasıl Hesaplanır?

Net m2 ve Brüt m2

İnternet üzerinden gördüğünüz evler, projeler ya da emlakçı aracılığı ile bulduğunuz evlerde ilk olarak dikkat etmeniz gereken ölçü net metrekaredir. Evin asansör boşluğu, merdiven boşluğu ve duvar kalınlığı gibi alanlar çıkarılarak evin içerisinde kalan iç kısımların yani kullanılan asıl toplam alan net m2’dir. Net m2 kısaca evin içerisinde süpürülebilen alan olarak ifade edilmektedir.

Brüt m2 ise evin kat ya da bina içerisindeki çiziminden var olan toplam alanları ifade etmektedir. Bu toplam alan içerisinde kolonlar, duvarlar, taraça, balkon, merdiven boşlukları ve kat içerisindeki asansör boşlukları yer almaktadır. Kısaca fiziki olarak kullanamayacağınız alanlar olarak ifade edilmektedir.

Brüt m2 Nedir?

Brüt metrekare, mülkün dış duvarlarında ölçülen kapalı alanın tamamıdır. Yani bu sayı size ait olacak toplam alanı ifade etmektedir. Bu alana kolonlar ve duvarlar yani fiziki açıdan kullanmayacağınız alanlarda dahil edilmektedir. Yapı içerisindeki merdiven boşlukları, balkon, asansör ve oda bölmeleri gibi alanlarda brüt m2’ye dahildir.

Brüt metrekare ölçülürken evin kullanılan ya da kullanılmayan tüm alanları ölçüye dahil edilmektedir. Bu şekilde brüt ölçümü yapılmaktadır.

Net m2 Nedir?

İnternetten bulduğunuz evler, projeler ya da emlakçı aracılığı ile bulduğunuz gayrimenkullerde en dikkat etmeniz gereken ölçü net metrekaredir. Net metrekare duvarların iç kısımlarında kalan ve kullanılabilen toplam alanı ifade etmektedir. Net metrekareye banyo, mutfak, balkon, teras ve banyo dahil değildir.

Net metrekare ölçümü yapılırken evin içerisinde yalnızca kullanabileceğiniz alanlar ölçülmektedir. Kısacası ev içerisinde süpürebileceğiniz her alan net metrekare ölçüsüne dahil edilmektedir. Bu nedenle net m2 ölçüsüne ev satın alırken oldukça dikkat etmeniz gerekir.

Net m2 ve Brüt m2 Nasıl Hesaplanır?

Binanın girişi, oyun alanları, havuz, otoparklar, asansör ve merdiven boşlukları, kat koridorları ve peyzaj alanlarından gelen paylarında evin alanına ekli hali brüt metrekare, çıkarılmış hali ise net m2’yi vermektedir.

Örnek olarak 200 metrekarelik bir alanı ele alırsak ve bu alanda iki daire var ise 100 brüt olarak bölünebilmektedir. Binanın merdivenleri, kat koridoru ve asansör boşluğu gibi alanlar çıkarıldığında ise ev net olarak 80 m2’ye kadar düşebilmektedir. Bu nedenle ev satın alırken net ve brüt ölçümlerine oldukça dikkat etmeniz gerekir.

 Net m2 ve Brüt m2 Arasındaki Fark Neden Önemlidir?

Gayrimenkul satın alınırken karşılaşılan sorunların başında brüt ve net metrekare arasındaki farklar gelmektedir. Metrekare hesapları bazı durumlarda farklılık gösterebilmektedir. Müşterilerde net alanlara göre oranları bilmediği zaman fiyatlandırmada hata yapabilmektedir.

Örnek olarak iki mülkünde brüt alanı 100 m2 iken net alanları farklılık gösterebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise 130 m2 olarak görülen bir daire gerçekte 100 m2 olabilmektedir. Bu tarz farklılıklar müşterileri hayal kırıklığına uğratmaktadır. Hayal kırıklığına uğramamak için net ve brüt alanın ne olduğunu ve nasıl hesaplandığını bilmeniz iyi olacaktır.

Ev satın almadan önce isterseniz lazer metre ile söz konusu mülkü kendiniz ölçebilirsiniz. İsterseniz de Tapu Müdürlüğü’nden konut planı isteyerek metrekare bilgisini öğrenebilirsiniz. Ancak yapılacak olan bir tadilat tapudaki planın güncelliğini yitirmesine neden olabilir.

Brüt m2 ve Net m2 Ev Alırken Önemli midir?

Ev satın alırken en dikkat edilmesi gereken şey metrekare cinsi. Çünkü net metrekare duvarın iç kısmında yer alan ve kullanılabilen toplam ev alanını ifade etmektedir. Yaşayacağınız alanın büyüklüğünü net metrekareden anlayabilirsiniz. Kısacası net alan, yaşanabilir alandır. Brüt m2 ise size ait olan toplam alanı ifade etmektedir. Bunun içerisinde kolonlardan duvarlara kadar pek çok alanda dahil olmaktadır. Yaşayacağınız alan brüt m2’ye göre her zaman sınırlıdır. Bu nedenle asıl öğrenmeniz gereken net m2’dir.

Projeden alacağınız evde brüt ve net metrekare farkları fazla olabileceği için sözleşmeyi detaylı olarak okumanız gerekir. Tüketiciye yönelik sözleşmelerde bu alanın açık bir şekilde belirtilmesi gerekir. Özellikle projeden alınan evlerde, şirketler yaşam alanını net bir şekilde ifade etmek zorundadır. Söylemde brüt alanın içerisine dahil olan alanların neler olduğunu sözlü ve yazılı şekilde belirtmek gerekir.

Alacağınız Evin Net m2 ya da Brüt m2 Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Yeni ev almak isteyen kişiler araştırma yaparken net ve brüt metrekare ev ifadesiyle sıklıkla karşılaşmaktadır. Proje ev planlarında sıklıkla karşımıza çıkan bu ifade, bazı insanların kafasında soru işareti bırakmaktadır. Tanıtım ve satış ofislerinde satılan birçok ev, brüt m2 olarak belirtilmektedir. Net m2’yi göremeyen kişiler, yüksek metrekare olarak gösterilen evlerin genişliğini daha cazip bulmaktadır ve evin gerçek hali ile karşılaştıklarında hayal kırıklığına uğramaktadır. Ayrıca brüt m2 olarak alınan evlerde %15 zarar etme şansı vardır.

Tüm bu sayılan nedenlerden dolayı ev alırken net m2’ye oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir.

Tapuda Yazan Metrekare Net mi? Brüt mü?

Projeden alınan evlerde brüt ve net metrekare arasındaki farklar, tüketicileri büyük hayal kırıklığına uğratmaktadır. Tapuda brüt metrekaresi yazan evler, gerçeği ile karşılaştırıldığında beklentinin altında yer almaktadır. 130 m2 olarak aldığınız eve 100 m2 olarak yerleşme durumunuz olabilmektedir. Tapuda çoğunlukla brüt m2 yer almaktadır. Yani bu daha fazla alan demektir. Brüt ve net metrekare farkının önüne geçebilmek için çıkan kanun ile berbaer artık tüketici aldığı evin hem net hem de brüt metrekaresini görebilecektir.

Tüketiciye korumaya yönelik olan Tüketici Kanunu’na göre özellikle inşasına başlanmamış proje üzerinde olan ev satışlarında brüt ve net metrekare belirtilmek zorundadır. Eğer sözleşmedeki brüt ve net metrekare arasında fark var ise yasalar sizin tarafınızda olacaktır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

11 − 3 =