6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Senetle Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Senetle Ev

Vatandaşlar senetle ev satın alırken, satın alma türü veya modeli ne olursa olsun, yöntemi iyi analiz etmeli ve akla gelen tüm soruları yanıtlamalıdır. Özellikle, senetle ev alma konusu oldukça hassas ve ailenin ödeme bütçesinin uzun süre dayandığı bir ödeme yöntemidir.

Bu durumda müteahhitler ve inşaat firmaları da banka ipoteğine alternatif olarak konut satış yöntemini kullanabilirler. Evler, müteahhitler veya geliştiriciler tarafından peşinatlı veya peşinatsız ev almak isteyen vatandaşlara uzun vadeli senet karşılığında satılıyor. Senetle ev almak her zaman göründüğü kadar zararsız bir çözüm değildir.

Senetle ev alırken aşağıdaki maddelere dikkat edebilirsiniz:

  • Tüketici kanunu, bir ev satın almak için bir senedin kullanılmasını şart koşuyor. Senedi tüketiciden aldıktan sonra her taksit ayrı ayrı kaydedilmelidir. Özetle; kayıtlı bilgilerin sertifikası başka bir şirkete devredilemez. Böylece senet tamamen ödenene kadar tek muhatap evi satın alan şirket olarak kalır.
  • Senetle evi satın alan müteahhit ile referans projenin güvenilirliğini ve inşaat programını kontrol edin.
  • Konut kararı verilirken proje veya inşaatın imar izni olmasına dikkat edilmelidir.
  • Ev için bir senet satın alıyorsanız, inşaatçınızdan uzun vadeli ödeme seçeneklerini kullanmayı düşünün.
  • Karar verdiğiniz evin inşaat tamamlama sigortası olup olmadığını kontrol edin.
  • Tapulu ev alırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de irtifak haklarıdır. Yatırımcılar bu tür evlerden uzak durmalıdır.

İnşaatçılar bankalardan kredi alamayan kişilere ev satabilmek için bu kişilere senetle taksitlendirerek ev veriyorlar. Bu evleri almak için bankadan kredi çekip senetle başkasına satıyorlar. Asıl sistem bu şekildedir.

Senetle Ev Almanın Dezavantajları Nelerdir?

Senetle ev almanın hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır. Kredisiz senetle ev almanın artıları ve eskileri şu şekildedir:

  • Müşteri hızlı ödeme planı istediğinde senet modeli kullanılmaktadır. Yani projenin sonuna kadar tüm ödemelerini yapabilecek müşterilere senet kolayca satılabilirken, senet modeli, ekonomik gücü güçlü firmalar ve firmalar için avantajlı bir model olarak öne çıkıyor.
  • Bu dağıtım modeli, müşterilerin banka faizi ödemeden ürünleri daha düşük fiyata almalarını sağlar. Öte yandan, yatırım firmaları güçlü sermayeye sahiptir ve kolayca inşa etmeye ve sonuç vermeye devam edebilir.
  • Kredili alım satım arttıkça sektördeki kayıt dışılık azalmıştır. Sektörünüzü kredilerle tescil ettirebilirsiniz. Faizsiz senetle ev alımları bir anlamda sektörü kayıt dışı sektöre itiyor.
  • Ev alım senetlerinde müteahhittin iflas etmesi, bir projenin başkasına devredilmesi veya tüketicinin kötü niyetle ev alamamasına neden olan durumlar görülmektedir.
  • Daire üretimi yapan birçok firma bulunmaktadır. Senetle satın alan herkesin riski şirkete aittir. Bankalar hangi projeleri kiralayacaklarını bildikleri için böyle bir risk yoktur. Nakit akışı düzgün olmayan inşaat firmalarının projelerine akmayacaktır. Bu durumda tüketici herhangi bir risk taşımaz. Senet satışı kurum içi bir satış olduğu için herhangi bir kutsallık ve risk ölçümü yapılamaz.

Senetle Ödemede Hangi Ev Tipi Seçilmeli?

Senetle ev almak isteyenlere öncelikle bankalarca finanse edilen projeleri ve TOKİ- Emlak Konut GYO iş birliği ile kamu sigortası ile inşa edilen projeleri tercih etmelerini tavsiye ediliyor.

Senetle ev alırken, inşaatçının güvenilirliğini sorgulamalıdır. Devam eden davalar var mı? biliniyor mu? Alıcılar bu soruların cevaplarını aramalıdır. Kredi kullanılmasa bile bankaların izin vermeyeceği konut projelerinden kaçının.

Senetle Ev Nasıl Alınır?

Ev almanın giderek zorlaştığı günümüzde geçici bir ev almak çözüm gibi görünse de tüketicileri ek maliyetler ve faiz ödemeleri ile karşı karşıya bırakabiliyor. Senetle ev alma sırasında bireysel ve grup finansman planları olarak sunduğu finansman planlarından yararlanarak ev sahibi olma avantajından yararlanabilirsiniz.

  • Faiz alınmaz.
  • Kredi olmadığı için herhangi bir faiz veya ek maliyet oluşmaz.
  • Güvenlik depozitosu veya toplu ödeme yapmanız gerekmez.

Kredi faiz oranlarından ve bankaların zorladığı kısa vadeli seçeneklerden bıkan kişiler, ev almak için 120 ay senetle ev seçeneklerine yöneliyor.

Faizsiz Senetle Ev Satan Firmalar Nelerdir?

Senetle veya taksitle ev almanın bir başka yolu da faizsiz senetle ev işlemidir. Türkiye’de banka kredisi çekmeden ev sahibi olmanızı sağlayan ev sahibi olmaları ile tanınırlar. Burada banka kredisi veya faiz yoktur. Ancak senet ücreti adına para talep edilmektedir.

Evin değerine ve girilen borca ​​göre ücret alınır. Evin değeri 500.000 TL ise senet fiyatı 40.000 TL ile 70.000 TL arası olur. Bu bir piyango sistemidir. Çekilişe girilir ve sıra kendine geldiğinde taksitleri ödemeye devam edilir.

Bu şirketlerden bazılarının durumu iyi ama onlarcası TMSF’ye devredildi. Yani son dönemde mali durumu sağlam olmadığı için devlet tarafından el konuldu.

Kredisiz Senetle Ev Nasıl Alınır?

Normal şartlar altında banka kredisi ile ev almak aslında senetle ev almak sürecinden çok daha kolay. Bunun nedeni, kredinin ev sahibinin hesabına geçmesinde bir sorun olması durumunda bankanın ekstra bir önlem olarak evi bir süreliğine ipotek etmesidir.

Ancak senetle satılan birçok ev henüz proje aşamasında olduğundan, imza anında var olmayan evler için ödeme yapmaya başlayabilirsiniz.
Karşılıklı güven ile çözülebilecek bir durum ama yolda çok para olduğu için birçok kişi garanti istiyor. Bu sırada banka henüz faaliyete geçmediği için inşaat firması ile alıcı arasında noter sözleşmesi yapılacaktır.

İmzalandıktan sonra ödemeler belirtilen vade tarihinde başlayacaktır. Sözleşmede belirtilen tarihte inşaatın hangi aşamada olduğu belirtilmelidir. İnşaatın ertelenmesi durumunda, alıcının sözleşmede cayma ve senedi geri alma hakkı saklı tutulmalıdır.

Aksi takdirde, evinizi almaya çalışan bir inşaat firması yüzünden yüzbinlerce para kaybedebilirsiniz. Son zamanlarda birçok şirket anlaşma beyan etmeye başladı. Bu iflas anlamına gelir, bu nedenle kredisiz senetle ev alırken dikkatli olun.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

one × two =