6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Tamamlanmamış Konut Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

tamamlanmamış konut

Ekonomik krizin artması ile beraber konut fiyatları da aynı oranda artmaktadır. Bu nedenle inşaat halinde tamamlanmamış konut almak son zamanlarda çok popüler hale gelmeye başlamıştır. İnşaatın hangi durumda olduğu ve ne zaman tamamlanacağı konusu bu anlamda kişilerin dikkat etmesi gereken noktalardan biridir. Çünkü belirli durumlarda inşaatlar çok daha geç tamamlanır. Bu konuyla ilgili olan bir sözleşme mutlaka bulunur.

Tamamlanmamış Konut Nedir?

İnşaat halindeki konuklara tamamlanmamış konut denilir. Tamamlanmamış konutların pek çok avantajı bulunduğu gibi aynı zamanda daha dezavantajları da bulunmaktadır. Kişilerin satın almadan önce dikkat etmesi gereken pek çok husus bulunmaktadır. Bitmiş halindeki mimarisine ve evin konumuna dikkat etmek oldukça önemlidir. Aynı zamanda satın almadan önce evin büyüklüğü de bir o kadar önemli konular arasında yer alır. İnşaat halinde olan konutlar kişinin isteğine göre dekore edilerek yerleşmesini sağlayan konutlardır.

Kişiler evin içyapılarına dilediği gibi değiştirebilir. Bu anlamda anlaşma yapılarak satın alınması da önerilir. Ancak tamamlanmamış konutların çeşitleri de değişkenlik gösterebilmektedir. Bahçeli, teraslı ya da balkonu konutlar tercih edilebilen seçenekler arasında yer almaktadır. Bahçeli olan konutları tercih eden kişiler daha geniş alanlara sahip olabilir. Bu anlamda özellikle kişilerin ya da çocuklarının daha kaliteli saatler geçirmesini sağlayabilir.

Oda sayısı ya da mutfak büyüklüğü de oldukça önemli konular arasında yer almaktadır. Kalabalık olan aileler için büyük konutlar mutlaka tercih edilmelidir. Kişiler tamamlanmamış konut alırken dikkat edilmesi gerekenler konusuna mutlaka göz gezdirmelidir. Bu anlamda tamamen kendi istek ve ihtiyaçlarına yönelik olarak ev almaları mümkün olur. Çünkü tamamlanmamış konutların her bütçeye ve zevke uyan çeşitleri bulunmaktadır. Teraslı olan konutlar da manzarası ve serinliği ile oldukça ön plana çıkar.

Tamamlanmamış Ev Alırken Belediyeye Danışılması Gerekenler

Kişiler tamamlanmamış ev satın almak için bazı önemli bilgileri inşaatın gerçekleşmiş olduğu yerin bağlı belediyesinden talep etmelidir. Bu anlamda yatırım güvence altına alınabilmektedir. Tamamlanmamış konu satın alınırken belediyeye sorulması gereken bazı önemli hususlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Arsanın üzerinde herhangi bir haciz ya da şerhin olup olmadığı sorulmalıdır.
  • Arsa mülkiyetin kime ait olduğu belediyeye danışılmalıdır.
  • Yapının kat irtifakına uygun olup olmadığını öğrenebilmek için arsanın tapu kaydı alınmalıdır.
  • Belediyeye kat izni konusu danışılmalıdır.
  • Tamamlanmamış konut için belediye imar planı sorulmalıdır.
  • Tamamlanmamış konutlarda parselasyon bilgisi mutlaka sorulmalıdır.
  • Binanın yapı ruhsatı da sorulması gerekenler arasında yer alır.

Yukarıdaki bilgiler belediyeden temin edilmediği müddetçe hiçbir şekilde satış sözleşmesi imzalanmamalıdır. Aksi taktirde inşaat tamamlandıktan sonra tapu alımı ve iskan alımı gerçekleştirmek imkansız hale gelebilir. Son dönemlerde daha uygun fiyatlı olduğu için kişiler tamamlanmamış konutlara yönelmiş bulunur. Bu nedenle pek çok dolandırıcı, kişileri dolandırabilmektedir. Bu sebeple herhangi bir sözleşme imzalamadan önce belediyeden çeşitli soruların cevabı alınmalıdır.

Tamamlanmamış Konut Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Henüz yapımı tamamlanmamış olan ev seçeneklerinden faydalanmadan önce kişilerin müteahhit ya da inşaatı gerçekleştiren inşaat firmasıyla başta olmak üzere pek çok konu hakkında kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde araştırma yapılması gerekir. Bu anlamda dikkat edilmesi gereken noktalar yer almaktadır. Tamamlanmamış konut alırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • İlk olarak inşaat firmasının güvenilir olup olmadığından emin olmak gerekir. Dolandırıcılar son dönemlerde çok fazla arttığı için firmanın daha önce yapmış olduğu projeleri incelenmelidir. Bu projeler kapsamında verilmiş olan taahhütleri yerine getirip getirmediği sorgulamadır.
  • Kişiler daha önce firmadan inşaat halinde ev satın alan kişiler ile iletişime geçerek bu konuyu öğrenebilir. Tamamlanmış konutun gerçek değeri öğrenemediler.
  • Ödeme seçenekleri ya da fiyat konusunda anlaşma yapmadan önce kişiler çevrede yer alan emsal evlerin değerleri ile kıyaslama yapabilmelidir. Ödeyecek olan toplam miktarı ya da taksitleri kıyaslama sonucunda elde edilen fiyat bilgileri ile birlikte değerlendirerek ev en karlı şekilde satın alınabilir.
  • Tamamlanmamış konut alırken teknik şartname mutlaka dikkatli bir şekilde okunmalıdır. Evin içerisini ve dış alanlarının nasıl olacağına dair her türlü ayrıntı bilginin bulunduğu teknik şartnamenin tamamı okunmalıdır. İnşaat bittiğinde tatsız bir sürprizle karşılaşmamak için bu adım oldukça önemlidir.
  • Teknik şartname içerisinde evde kullanılacak her türlü zemin ve duvar kaplama türlerinden otopark, havuz, bahçe gibi dış alan özelliklerine kadar pek çok detay bulunmaktadır.
  • Satış sözleşmesindeki önemli detayların bulunduğundan emin olmak gerekir. Satış sözleşmesini imzalamadan önce evin brüt ve net metre karesi ölçülerek not edilmelidir. Aynı zamanda teslim tarihi ve teslim tarihi geciktiği zaman inşaat firmasının bu gecikmeyi nasıl telafi edeceği de en ayrıntılı şekilde öğrenmelidir. Bunlar aynı zamanda sözleşme içerisinde yer alması gereken önemli maddelerdendir. Bu anlamda kişiler parasını garanti altına alabilmektedir.

Tamamlanmamış Eve Konut Kredisi

Fiyatların çok fazla artmasıyla beraber kişiler ev satın alırken konut kredisine başvurmaktadır. Ancak konut kredisi sadece bazı kişilere çıkar. Çünkü kredinin verilebilmesi için çok çeşitli koşullar bulunmaktadır. Bununla beraber tamamlanmamış eve konut kredisi de verilebilmektedir. Bu kredi inşaat firması ve banka arasında olur. Yani anlaşma yapılarak kredi verilebilmektedir.

Projenin başlangıcından tamamen bitimine kadar bankanın bazı hakları bulunur. Her banka farklı kredi seçenekleri sunar. İndirimli olarak faiz seçeneklerinden de pek çok kişi yararlanmaktadır. Ödemesi ileri bir tarihe atıldığı zaman faiz oranı sabit kalan bankalar ile anlaşma yapılması önerilir. Bu anlamda bankalar tarafınca yapılan çok çeşitli kampanyalar bulunmaktadır. Bu kampanyalar takip edilerek kişiler en az faiz oranı ile kredi alabilmektedir.

Konut projelerine yönelik olarak da kredi verilebilir. Bankaların kredi olanağı sunması adına bir diğer koşul ise proje yapılan konutun bir kısmının tamamen tamamlanmış olması gerekir. Yani %100 tamamlanması bile %70’i tamamlanmış olan projelere kredi verilir. Bu durum aslında bankanın insiyatifine göre değişebilmektedir. İnşaatın ve binanın büyük bir kısmının bitmiş olması gerekir. Projede temel olan kısımlar tamamen bitirildikten hemen sonra kredi olanağı da sunulabilmektedir. Projede yer alan dairedeki pencereler, kapılar ve mutfak gibi pek çok işin bitmiş olması gerekir. Bu şekilde kredi imkanı çok daha kolay bir şekilde olur.

Tamamlanmamış Ev Başvurusu

Normal ev almaktan daha farklı olduğu için tamamlanmamış konut başvurusu için belirli koşullar bulunur. Başvuruların yapılabilmesi için ilk olarak başvuru formu doldurulmalıdır. Aynı zamanda evin belirli işlemleri tamamlandıktan sonra başvuru yapılabilir. Başvuru formu ve kimlik bilgileri tamamlayarak başvuru halledilmiş olacaktır. Aynı zamanda kişinin çalışma durumu da çok önemlidir. Gelir belgesinin de bulunması gerekir.

Konut kredisinin alınabilmesi için de gerekli olan şartları tamamlıyor olmak oldukça önemlidir. Çünkü faiz oranı değişkenlik gösterebilen konut kredilerinde olabilmektedir. Düşük faizli olan kredileri tercih etmek bütçe açısından kişilere daha fazla öneriler. Tamamlanmamış konut son zamanlarda pek çok kişinin tercih ettiği ev seçeneklerinden biridir. Çünkü çok fazla avantajı vardır. Özellik bakımından, mimari bakımdan çok çeşitli farklılıklar gösterebilmektedir. Bu kişiler sözleşmeleri okuduktan sonra istediği gibi bir ev ise tamamlanmamış konut başvurusu yapabilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

two × 5 =