6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Tapuda İntikal Ne Demek, Nasıl Yapılır?

tapuda intikal

Tapu sicilinde kayıtlı bulunan taşınmaz malların mal sahibinin ölmesi durumunda yapılan işlem olarak tapuda intikal nedir? İnsanların ölmesi durumunda mahkeme tarafından bu malların mirasçılara geçmesi tapuda intikal olarak adlandırılır. Tüm bu işlem Miras Hukukunda yer almakta olan ölen kişinin mallarının diğer mirasçılara geçmesi durumunu anlatır. Bu intikalin yapılması için de kişilerin en iyi şekilde tüm işlemleri ve gerekli olan detayları yerine getirmesi gerekir.

Mirasın intikal işlemlerine başlanması için kişilerin tapu müdürlüklerine gitmesi ve burada başvuru oluşturması gerekir. Bir kişinin ölümü üzerine kişiye ait olan mallar diğer kişiye geçmekte olduğundan insanların bunları yerine getirmesi için gerekli işlemleri yapması gerekir. Bu sayede intikal işlemleri yapılmakta olduğundan kişilerin önceden aşamalı şekilde bunları yapmasında fayda vardır.

Tapuda intikal nasıl yapılır? Kişilerin bunu hayata geçirmesi adına mal sahibinin ölümü üzerine mahkeme ya da noterden alınmış olan belgenin bulundurulması önemlidir. Bu aşama ile tapuda direkt olarak hak sahiplerine intikal gerçekleşir. Miras intikalinin yapılması için mirasçılardan birinin kesinlikle tapu müdürlüğüne gerekli olan belgeler ile başvurması gerekir. Bu başvuru üzerine ise tapu müdürlüğünde gerekli olan işlemlerin yapılması ile miras intikali yapılır.

Kişiler bunu fiilen uğraşmalarına gerek dahi kalmadan geliştirilmiş olan internet sistemi sayesinde kolaylıkla yapabilir. Bu durumda kişiler E – Devlet sistemini kullanarak da bu işlemlerin tümünü yerine getirebilir. Daha sonrasında ise intikal gerçekleştiğinden diğer adımların uygulanması söz konusudur. E – Devlet aracılığıyla yapılmakta ola bu başvuru kişilerin müdürlüklerde uğraşmasını da engelleyerek işlemlerin pratik şekilde yapılmasına yardımcı olur.

Tapuda intikal yapma yöntemleri kişilerin istedikleri zaman tapu müdürlüklerine gitmesine ek olarak bir de internet üzerinden E – Devlet sistemi ile sağlanır. Bu sayede kişiler istedikleri yöntemi tercih ederek en kısa sürede bu işlemleri halledebilir. Hem daha pratik hem de kolay olması adına bu adımların izlenmesinde fayda vardır.

Tapuda İntikal İşlemleri İçin Gerekli Olan Adımlar Nelerdir?

Kişilerin tapuda intikal işlemlerini yapması ve de en kısa sürede sonuç alması için belirli adımları izleyerek yol alması gerekir. Bu sayede kişilerin mirasçı olması durumunda bu tapu ya da malları kendine alması da sağlanmış olur. İstendiği şekilde bulunulan belediyenin tapu müdürlüğüne gidilmesi ya da kişiye ait olan E – Devlet sisteminin kullanılması ile bu işlemler yapılır.

1.    Veraset Alımı

Öncelikle mal üzerinde hak sahibi olanlar yani mirasçılar ilk olarak hak sahibi olduğunu göstermekte olan mirasçılık belgesi yani veraset alımı yapmalıdır. Tapuda intikal için ilk önce bu mirasçılık belgesi alınarak diğer işlemlerin de aksamadan devam etmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde bu belge olmadan kişilerin intikal işlemlerini yapması söz konusu değildir. Sulh Hukuk mahkemesinden ya da noterden alınması gereken bu belge için kişiler istedikleri yere başvurabilir.

2.    Belediyeye Başvuru

Mirasçılık belgesinin alınmasından sonra kişiler bulundukları belediyeye gitmek zorundadır. Belediyeden ise bu taşınmaz olan mirasın vergi borcu olup olmadığına bakılmalıdır. Taşınmazın emlak vergi borcu olmadığını göstermekte olan belge belediyeden talep edilerek alınabilir. Zira taşınmaza ait olan bu vergi borcunun görünmesi durumunda kişilerin vergi borcunu ödemesi gerekmektedir.

3.    Vergi Dairesi

Tapuda intikal kim yapar? Kişilerin kendilerine miras kalması yani ölen kişiden sonra kendilerinin bu mal üzerinde hakkının olması halinde bu işlemleri yapması söz konusudur. Aksi takdirde mirasçılardan başkasının bunu alması ve talep etmesi söz konusu değildir. Aynı zamanda bunun alınması için de tüm bu adımların izlenmesi ve gerekli olan kurumlara gidilerek her şeyin sırayla yapılması önemlidir.

Kişilerin vergi intikal dairesine müracaat ederek veraset ve intikal vergisi ödenmelidir. Daha sonra ise ilişiğinin kesildiğini gösteren bir belgenin alınması gerekir. Bu belgenin talep edilmesi ile kişiler belgeyi alır.

4.    Tapu Müdürlüğü

Ölen kişinin mirasının mirasçılara kalması adına yapılmakta olan bu işlemlerin tam olarak uygulanması için kesinlikle gerekli olan kurumlara ve ilgili makamlara gidilir. Buraya kadar tüm işlemleri eksiksiz şekilde yapmakta olan kişilerin Tapu müdürlüğüne gitmesi ve de buradan tapınmazın kendileri için tescilini talep etmeleri gerekir. Her mirasçı intikal için Tapu müdürlüğüne başvurarak en iyi şekilde burada işlemleri yapabilir.

Tapuda intikal ne işe yarar? Kişilerin ölen kişiden sonra ona ait olan mallarını ve taşınmazlarını kendilerine almasını sağlayarak bu sayede resmi olarak da mirasçı olduklarını ispatlamaya yarar. Herhangi bir mirasçı tarafından yapılması mümkün olan bu işlem ile kişiler tapuda intikal işlemlerini en iyi şekilde tamamlayabilir. Daha aktif ve de pratik şekilde sonuç almak isteyen kişiler bu aşamaları sırası ile uygulayarak en doğru ve de eksiksiz bir adım atmış olur.

5.    Tapu Düzenleme

Tapuda intikal için neler gerekli? Gerekli olan ve de belirtildiği üzere tüm kurumlara, makamlara müracaat etmesi gereken kişiler en ufak bir eksik bulundurmamalıdır. Daha sonrasında tüm işlemler ve de belgeler halledildiğinden kişilerin istedikleri zaman hu intikal işlemlerini halletmesi de söz konusudur. Aynı zamanda kişiler bunu yaparken mirasçı olduklarını da ispatlamakta olduğundan buna dair olan belgeleri de almalıdır.

Son olarak ise başvurunun tamamlanmasından sonra tapu sicil müdürlüğü tarafından intikal işlemleri en iyi şekilde yapılır. Yani burada mirasçılar için yeniden bir tapu düzenlenerek artık bu taşınmazın mirasçıya ait olduğu ispatlanmış olur. Miras kalan taşınmaz ise tapu harcından muaf tutulmaktadır. Tapuda intikal hakkında bilinmesi gerekenler tüm bu işlemler ve de aşamalardan oluşur. Burada belgeler ve de gidilmesi gereken tüm kurumlar eksiksiz olarak yapılmalıdır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 × 3 =