6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Taşınma Yardımı Nedir? Kimlere Verilir?

taşınma yardımı

Herkesin merak ettiği sorulardan biri taşınma yardımı nedir? kimlere verilir? sorusunun cevabıdır. Devlet ve kurumları, hasar ve sağlam olan binalardan sorumlu olur.

Mülk sahipleri, iş yeri sahipleri ve tehlikeli yapılarda oturanların bu süreçte zarara uğramaması için maddi yardımda bulunulmaktadır. Bu desteklerden biri olan taşınma yardımı, taşınmayı genel olarak, özellikle de kiracılar için kolaylaştırır.

İş yeri veya ikamet yeri yıkılacak olan kiracılar, kentsel dönüşüm programı kapsamında taşınma yardımından yararlanabilmektedir. Peki, taşınma yardımı nedir? kimlere verilir? Halk arasında deprem yer değiştirme yardımı olarak da bilinen kentsel dönüşüm yer değiştirme yardımından yararlanabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır.

Taşınma yardımı, taşınma kararı almış ancak içinde bulunduğu koşullar nedeniyle bunu gerçekleştiremeyecek durumda olan kişilere sağlanan maddi destektir. Böylece sık sorulan taşınma yardımı nedir? kimlere verilir?  sorusuna cevap olarak; başka bir deyişle, bir kişinin maddi durumu yoksa, devlet o kişinin taşınması veya taşınmaya zorlanması için maddi yardımda bulunur. Belediyeler ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından sağlanan kira yardımıdır.

Tahliye edilen veya taşınmaya zorlanan kiracılara mağdur olmamaları için taşınma yardımı yapılıyor. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bu hakkınızı kullanabilirsiniz. 2012’den beri Türkiye’de taşınma yardımı sürdürülmektedir. Devletin halka sağladığı mali destektir ve taşınması gereken kişiler de gerekli şartları sağladığı sürece tüm masrafları devlet tarafından karşılanır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, talebiniz üzerine taşınmanızda size yardımcı olacaktır.

Kira ve taşınma yardımı, kentsel dönüşüm projesi ile öne çıkan ve kiracılara sağlanan bir tür yardımdır. Yani, taşınma yardımı nedir? kimlere verilir? sorusuna karşılık, taşınma yardımı, maddi durumu iyi olmayan ancak kentsel dönüşüm nedeniyle evini terk etmek zorunda kalan kişilere verilen desteğin teknik adıdır. Amaç: Kentsel dönüşümden yararlanmak için evini terk etmek zorunda kalan ancak maddi durumu kötü olan kiracıları mağdur etmemek.

Bu amaçla şartlı kiracılar için kira ve taşınma masrafları devlet tarafından karşılanmaktadır. Yeniden yerleştirme yardımına hak kazanabilmek için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Kurumu’na başvuru ve belgeler sunulmalıdır.

Taşınma Yardımı Kentsel Dönüşümle İlişkisi

Yeni bir eve taşınmak çoğu zaman heyecan verici bir süreç olsa da, gerektiğinde bir güçlük olabilir. Bugün taşınmak, her şekilde para biriktirmeyi gerektirir. Ancak kentsel dönüşüm gibi zorlayıcı sebeplerden dolayı taşınmak zorunda kalırsanız, finansal ihtiyaçlarınızı hafifletmek için taşınma yardımından yararlanabilirsiniz.

Taşınma yardımı, devletin vatandaşlara sağladığı destektir. Kentsel dönüşüm nedeniyle taşınması gereken vatandaşlar, taşınma yardımı için başvurabilirler. Devletin bu yardımı sağlamaktaki temel amacı, kiracıların kentsel dönüşüm sürecinin mağduru olmalarını önlemektir. Böyle bir süreçte kira ve taşınma masraflarını devlet karşılıyor.

2012’den bu yana Türkiye, büyük bir kentsel dönüşüm sürecine girdi. Modernleşmenin amacı, doğal afet riski taşıyan veya riskli yapılara sahip alanlarda sağlıklı ve güvenli yaşam koşullarının oluşturulması olarak tanımlanabilir. Kentin yenilenme süreci kapsamında, kentlilerin can güvenliğini riske atmayacak şekilde güzelleştirme, onarım ve restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Kentsel dönüşüm konutlarına veya işyerlerine taşınan kiracılara, koşulların etkilenmemesi halinde kira yardımı ve taşınma yardımı sağlanacaktır. Ancak burada gerekli bir koşul vardır. Bu yardımı almak için, kiracıların 6306 sayılı Kanun uyarınca anlaşma ile tahliye edilmesi gerekir.

Taşınma Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eviniz veya iş yeriniz kentsel alana dönüştürülüyorsa, taşınma yardımına başvurabilirsiniz. Taşınma yardımı, vatandaşları kentsel dönüşüm sonucunda zarar görmekten korumayı amaçlayan, devlet tarafından düzenlenen bir yardım türüdür. Bir dilekçe kullanarak, taşınma yardımı talep edilebilir.

Dilekçenin en yakın bölgedeki Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne ulaşması gerekmektedir. Başvurunun yanı sıra bazı evraklar da istenmektedir. Bunlar, kiracının kimliğinin hem aslı hem de fotokopisi, denetim ekibinin kiracının tehlikeli bir binada yaşadığına dair yazısının bir kopyası, ikametgahının tam adresini içeren son üç aya ait faturalardan en az birini içerir ve nüfus kayıt örneği gerekmektedir.

  • Nüfus cüzdanı gerçeği ve fotokopisi.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüğü’nden başvuru formu.
  • İkametgah belgesi veya son 3 aya ait elektrik, su veya doğalgaz faturalarından birinin gerçeği.
  • Islak imzalı yeni adrese dayalı nüfus kayıt örneği.
  • Kamu bankalarından birinde açılmış olan vadesiz hesabın cüzdan kopyası.
  • Riskli yapı kesinleştirme yazısı fotokopisi.

İş yerinizde kiracıysanız ve kentsel dönüşüm nedeniyle taşınmanız gerekiyorsa aşağıdaki belgeleri hazırlamalısınız;

  • Başvuru belgesi.
  • Nüfus cüzdanı gerçeği ve kopyası.
  • Kamu bankasındaki hesap numarası ve IBAN numarasını içeren cüzdan kopyası.
  • Riski bina ve yeni taşınılacak olan binaya ait vergi levhası
  • Riskli yapı kesinleştirme yazısı kopyası.

Kentsel Dönüşüm Taşınma Yardımı

Taşınma yardımı oldukça çok zor süreç olmaktadır. Diğer tüm adımlardan daha zor olan, ev eşyalarını taşınmak üzere hazırlamaktır. Çok önemli olan bu süreçte ürünlere zarar verilmemelidir. Malları bir evden diğerine teslim etmek nakliyeyi içerir. Kullanıcılar eşyalarını bu şekilde yeni evlerine taşırlar. Bu durumda şirketin nakliye işini yürütme şekli çok önemlidir.

Taşınma Yardımı Nasıl Alınmaktadır?

Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara kentsel dönüşüm projesi kapsamında taşınma yardımı yapılıyor. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlara destek olmak, yardımın öncelikli hedefidir. Mevcut konutları kentsel dönüşüm projesi kapsamında olan ancak taşınmak için maddi imkânları olmayan ev sahipler için bu kira yardımı ve taşınma yardımının alınması için altyapı ve kentsel dönüşüm müdürlüklerine dilekçe verilebilir.

2012 yılından bu yana, sakinleri tehlikeli bölgelerden daha güvenli bölgelere taşımak için devam eden bir kentsel dönüşüm projesi var. Bir konut sakini yeni bir eve taşınmayı ve kiralamayı göze alamıyorsa, ev taşıma yardımı almaya hak kazanabilir. Bu, mevcut evleri veya işyerleri kentsel dönüşüm projesinin bir parçası olan sakinler için geçerlidir.

Taşınma Yardımı Fiyatları Nasıldır?

Kentsel dönüşüm yasa ve uygulamalarına göre, taşınma yardım sözleşmesinde her dönem için farklı yardım fiyatları belirtilmektedir. Şu anda, ev sahipleri ve kiracılar tarafından ödenecek ücretler farklıdır. Ev sahiplerine kira yardımı taşınacakları ilin ihtiyaçlarına göre belirlenmekte ve 18 ay üzerinden ödenmektedir. Aylık kiralar her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Tüketici Fiyat Endeksi baz alınarak güncelleniyor. Kiracılar için taşınma hibesi taşınmanın bulunduğu ilin ihtiyaçlarına göre tek seferde belirlenir. Kira yardımı ödemeleri kiracılara bir defaya mahsus yıllık ödeme olarak da yapılabilir. Güncel liste en net ve doğru olarak Türkiye İstatistik Kurumu açık listesinde görülmektedir.

Taşınma Yardımı Ve Kira Yardımı Beraber Alınabiliyor Mu?

Taşınma yardımını kiralama yardımı beraber alınması mümkün mü? en sık sorulan sorulardan biridir. Kira yardımı bu süre içerisinde 18 ay boyunca kullanabileceğiniz bir ödeme olmakla birlikte size sürekli olarak taşınma yardımı sağlanmaktadır. Başvurursanız her iki yardımdan da yararlanabilirsiniz. Uygunsanız, bölgeniz için ilgili evrakları doldurarak taşınma yardımı için başvuruda bulunabilirsiniz.

Belediye Taşınma Yardımı

Kentsel dönüşüm projelerinin yürütüldüğü bir şehirde ikamet ediyorsanız belediyenin kentsel dönüşümden sorumlu müdürlüklerine taşınma yardımı başvurusunda bulunmalısınız. Online başvuru bulunmamaktadır. Gerekli evrakların listesini ilgili birimlerden temin ederek hazırlar ve süresi içinde teslim ederseniz başvurunuz başarılı olacaktır.

Kaymakamlık Taşınma Yardımı

Kentsel dönüşüm projelerinden sorumlu idari birimin belediyedir. Bu yardım için kaymakamlığa başvurursanız, sizi belediyenize yönlendireceklerdir. Bu, illerde ve bölgelerde farklı şekilde yapılabilir, ancak kaymakamlar orada bulunan sosyal yardım dernekleri aracılığıyla taşınma yardımı için ödeme yapmazlar.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

three + eleven =