6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Türkiye’de Deprem Riski En Az Olan İllerimiz

Son zamanlarda oldukça önemli olan ve binlerce kişinin de hayatına mal olan depremlerden dolayı Türkiye’de deprem riski en az olan illerimiz en iyi şekilde bilinerek kişilerin bu bölgelere yönelmesinde fayda vardır. Deprem gibi ciddi bir doğal afet kişilerin canlarını kaybetmesine neden olduğu için bu anlamda maddi olarak önlemler alınabildiği gibi kişilerin deprem riski taşıyan ya da bu konuda en az riski olan illeri ve bölgeleri bilmesi önemlidir.

Hem daha iyi şekilde yaşamak hem de kişilerin hayatını tehlikeye atmamasını sağlamak adına kişiler felakete yol açmakta olan bu fay hatlarını bilmelidir. Bu sayede hem daha iyi ve sağlıklı şekilde yaşamak hem de olası riskleri en aza indirmek için bu fay hatları konusunda bilgi ve fikir sahibi olmalıdır. Son zamanlarda ülkede gerçekleşmiş olan deprem yüzünden herkesin daha temkinli ve de en iyi şekilde kendisini koruması gerekir.

Türkiye’de deprem olmayan iller bilindiği zaman insanlar kişiler buna göre daha doğru ve de iyi şekilde adım atmış olur. Ülkede bakıldığı zaman gruplandırılmakta olan ve birbirinden ayrılan fay hatlarına göre iller ayrılır. Bu sayede en az riskli ya da orta riskli iller şeklinde derecelendirme yapılması sağlanmış olur.

Coğrafi konumu itibariyle Türkiye’nin belirli yerlerinde depremlerin olması ve ciddi kayıplara neden olması söz konusudur. Şiddetli depremlere maruz kalmakta olan bu illeri bilmekte en iyi şekilde tedbir alınmasına yardımcı olur. Riskin en az olduğu yerler bilindiği zaman kişiler bu illere ve bölgelere rahatlıkla yönelebilir.

Deprem Riskinin En Az Olduğu İller Hangileridir?

Deprem bölgesi olarak nitelendirilmekte olan ülke içerisinde pek çok ilden bahsedilmesi söz konusudur. Türkiye’nin deprem bölgesinde yer almasından kaynaklı olarak ciddi kayıplar yaşanmaktadır. Deprem kuşağında yer almak zaman zaman can ve mal kayıplarını meydana getirmekte olduğundan kişilerin bunun için önlem alması ya da depremden en az şekilde etkilenmekte olan illeri ve bölgeleri bilerek buralara gitmesinde de fayda vardır. Türkiye deprem riski en az olan şehirler hangileridir?

Çeşitli bölgelere ve fay hatlarına ayrılmakta olan bu iller kişilerin tercih edebileceği ya da bildiği zaman buralara gidip yaşayabileceği şekilde imkan oluşturmaktadır. Bundan dolayı insanların en iyi sonuç alması ve sorunsuz şekilde depremi korkusu yaşamadan yaşaması adına bu illere öğrenmesi gerekir. Bu durumda dördüncü ve beşinci grupta yer almakta olan iller ve bölgeler deprem riskini barındırmamaktadır. Bu şehirler Karaman, Kırklareli, Nevşehir, Konya, Aksaray, Edirne, Ankara, Sinop, Niğde, Giresun, Rize, Artvin, Trabzon ve Adana olarak sıralanabilir.

Deprem riskinin en az olduğu şehirler olarak nitelendirilmekte olan bu şehirler deprem olduğu zaman en az etkilenen ve can ve mal kaybının da en az oranda olduğunu gösteren şehirlerdendir. Türkiye gibi deprem bölgesi olan bir ülkede şehirler ya da bölgeler her ne olursa olsun kişilerin depreme karşı her türlü önemli olan tedbirleri almasında fayda vardır. Türkiye’de deprem en az hangi illerde olur? Konusunda ise bu şehirlerin ve illerin bilinmesi önem arz eder.

Türkiye’de Deprem Riski En Az Olan Bölgeler Nelerdir?

Türkiye’nin deprem risk haritasına bakıldığı zaman bu haritaya göre bazı bölgelerin depremle karşılaşma olasılığı oldukça düşüktür. Ülkedeki deprem riskini ve şiddetini belirlemekte olan durumlardan en önemlisi zemindir. Bu nedenle depremin yaşanması ya da Türkiye’de deprem riski en az olan illerimiz belirlenirken bakılan durumlar içerisinde ilk olarak zemine dikkat edilmektedir. Düşük riskli olan bölgeler sert zemine sahip olur. Yumuşak zeminli olan doldurulmuş bölgeler yüksek deprem riski taşımaktadır.

Bu bölgeler genellikle daha yüksek deprem riski taşıyarak en az riskli olan deprem bölgeleri bulunmaktadır. Sert zeminli olan bölgelerde olan depremler ya da hissedilen depremlerin etkisi de en az olur. Bundan dolayı bu bölgelerde depremlere rastlanması durumu da imkansız denecek kadar azdır. Bunun yanında sıvılaşmanın olduğu yerlerde olası bir deprem olması durumunda erozyon riski de artmaktadır. Bu durum ise yüksek tehdit oluşturmakta olduğu için bu bölgelerde daha ciddi şekilde can ve mal kaybının yaşaması muhtemel olur.

Sert zeminlerde depremin şiddeti daha az hissedilmekteyken delta alanlar gibi yumuşak zeminlerde depremin şiddeti daha çok hissedilir. Bu durumda Türkiye’de deprem riski en az bölgeler bilinmelidir. Ergene ovası, Konya ovası, Taşeli platosu, Sinop ve çevresi, Doğu Karadeniz kıyıları, Tuz Gölü ve çevresi en iyi şekilde bilinmelidir.

Deprem Riski Bu İllerde Neden Az?

Deprem risklerinin belirlenmesi konusunda illerin ve bölgelerin bulunmakta olduğu fay hatları son derece önemlidir. Bu durumda kişilerin depremlerin fay hatları ile son derece yakından ilgili olduğunu bilmesinde fayda vardır. Ülke Batı Anadolu ve Kuzey ve Doğu Anadolu’daki üçlü grubun içerisinde yer almaktadır. Ülke olarak kişileri korkutmakta olan ve strese sokan en önemli sorunlar içerisinde deprem olduğu için kişilerin dikkat etmesi ve bu bölgeleri bilmesi oldukça önem taşır.

Bazı illerde bu deprem riskinin en az olması da tamamen zemin ve de fay hattına bağlıdır. Yani belirtildiği şekilde bu illerin deprem riskinin en az olmasının nedeni sert zeminden kaynaklanır. Yumuşak olan zeminlerde daha fazla risk olduğu için tam olarak harita ve de bulunulan bölgelere dikkat etmekte fayda vardır. Türkiye’de fay hattı olmayan iller ya da bölgelerde göz önünde bulundurulduğu zaman kişilerin bu bölgelerde deprem olmayacağını bilmesi gerekir. Deprem riski bazı yerlerde neden az? Konusunda ise tam olarak zemin ve fay hattı devreye girer.

Türkiye’nin Deprem Risk Dereceleri Nedir?

Türkiye’de hemen her bölge ve iller oldukça farklı şekilde sınıflandırılmakta olduğundan buralarda yaşanmakta olan depremler ya da deprem riskleri de değişiklik göstermektedir. Bu durumda tüm bölge ya da dereceler kendi içerisinde sınıflandırılarak Türkiye’nin deprem riskleri dereceleri nedir? Konusunda her şehir ve bölge kendi içerisinde dereceler ve gruplara ayrılmaktadır.

1. Derece deprem bölgesi olan yerler İzmir, Balıkesir, Sakarya, Düzce, Yalova, Bilecik, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt gibi illerdir.

2. Derece riskli olanlar ise Tekirdağ, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Kütahya, Uşak, Çorum ve Ağrı gibi yerler bulunur. 3. Derece deprem bölgeleri ise Giresun, Artvin, Sinop, İstanbul, Kastamonu gibi yerlerdir. Türkiye’de deprem olmayan yerler açısından daha geniş ve ova gibi sert zeminli yerleri söylemek doğru olur.

4. ve 5. Derecede risk taşıyan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Kırklareli, Ankara, Edirne, Aksaray, Konya ve Karaman Türkiye’de deprem konusunda dikkat edilmesi gereken yerler arasında yer alır. Bu nedenle kişiler en iyi şekilde bu illeri ya da bölgeleri bilerek hareket ederse buna göre depremler için önlem ve tedbirleri alabilir. Türkiye’de deprem riski en az olan illerimiz her ne olursa olsun kişiler her bölge için önlem ve tedbir almalıdır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Tarım Arazisi İmara Nasıl Açılır?

Bilgi BankasıBirevim

İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bilgi BankasıBirevim

Ruhsat Gerektirmeyen Yapılar Nelerdir?

Bilgi BankasıBirevim

Hisseli İfraz Nedir? İfraz Şartları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

3 + 7 =