6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar Neler?

Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko

Zorunlu trafik sigortası, Karayolları Kanunu’na göre tüm araçların yaptırmak zorunda olduğu sigortadır. Poliçe için zorunlu trafik sigortası sorgulama basit bir şekilde internet üzerinden yapılabilmektedir.

Zorunlu trafik sigortası, bir kazada karşı tarafın uğradığı mal zararını tazmin eder. Zorunlu trafik sigortası sadece Türkiye sınırları içinde meydana gelen maddi hasarlı kazaları kapsar ve araç hasarlarını kapsamaz. Bir kaza durumunda aracınızın hasarını karşılamak istiyorsanız, sigorta yaptırmanız gerekir.

Trafik sigortası olmayan araçlar, tespit edilmesi halinde polis ekipleri tarafından durdurulacak ve aracın trafiğe çıkışı yasaklanır. Aracınızın yasaktan kurtulabilmesi için belirtilen cezayı ödemeniz ve poliçeyi ibraz etmeniz gerekmektedir.

Zorunlu trafik sigortası her yıl yenilenmesi gereken bir sigortadır. Bu poliçe herhangi bir sigorta şirketinden temin edilebilir. Primler sigorta şirketine göre değişiklik gösterebilir. Temel prim oranı tüm sigorta şirketleri için aynıdır.

Zorunlu trafik sigortası fiyatları; sigortalının yaşı, cinsiyeti, mesleği ve aracın kayıtlı olduğu şehir gibi kriterlere de bağlıdır. Seyahat sigortanızı yenilemeden önce mevcut şirketinizle yeni sigorta araştırması yapabilir veya sigortanızı yenileyebilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Zorunlu trafik sigortası satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Öncelikle, sigorta poliçenizin doğru araç ve kişisel bilgilere sahip olduğundan emin olun. Bu bilgilerin doğru bir şekilde kaydedilmesi, herhangi bir hasar durumunda sigorta şirketinin sorun yaşamaması için çok önemlidir.

Ayrıca, kişiye özel hazırlanan poliçenin kapsamına dikkat ediniz. Hangi sigorta poliçesi garantilerini aldığınızı ve bunların neleri kapsadığını bilmek faydalı olacaktır. Trafik sigortası olmadan araç kullanmak cezai yaptırımlar içerir. Bu nedenle sigortanızın bitiş tarihini bilmek ve o tarih yaklaştığında yenilemek mantıklıdır.

Trafik Sigortası Yaptırmanın Önemi Nedir?

Trafik sigortası sorgulama yaparak onlarca sigorta şirketi arasından en ucuz sigortayı sunan sigorta şirketini kolayca bulabilirsiniz. Bazı sitelerde yer alan zorunlu trafik sigortası hesaplama sayesinde onlarca sigorta şirketinin arasından size uygun olan seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Zorunlu motorlu taşıt sigortasının bir parçası olan trafik sigortası, yolda meydana gelebilecek hasarlara karşı üçüncü şahıslara maddi güvence sağlamaktadır. Trafik sigortası olmayan kişilere yolda araç kullanması durumunda ceza uygulanır.

Zorunlu Trafik Sigortası Değiştirilebilir Mi?

Zorunlu trafik sigortası, zorunlu kasko sorumluluk sigortasına aittir. Bu nedenle taşıt sigortasının iptal edilmesi mümkün değildir. Poliçenizi iptal edip yeni bir sigorta şirketine katılmadan önce yeni bir poliçe yaptırmanız gerekir.

Yeni bir poliçe ile iptal etmek istediğiniz poliçenin sigorta şirketi ile iletişime geçerek ilk poliçenizi iptal edebilirsiniz. Trafik sigortası zorunludur ve yarıda iptal edilemez.

Trafik sigortası için zorunlu sigorta süresi bir yıldır. Sözleşme anındaki teminatlar bir yıl süreyle geçerlidir ve değiştirilemez. Yeni bir sigorta acentesiyle anlaşmak için sitelerde yer alan zorunlu trafik sigortası teklif al bölümünden karşılaştırma yapabilirsiniz.

Bir kaza durumunda, kazaya karışan 3. şahısların araç ve bedenlerindeki hasarları teminat altına alan trafik sigortasından faydalanmak için belirli bir ihbar süresi vardır.

Kazadan sonra meydana gelen zararın tazmin edilebilmesi için kaza tutanağının kazadan sonra tutulması gerekir. Kaza tutanağına ek olarak, olay anını yakalayan bir fotoğraf çekmek mantıklıdır.

Talebinizin çözüme kavuşturulması için, sigorta şirketinize bir kaza raporu, fotoğraflar, sigorta poliçenizin bir kopyası, ehliyet ve ehliyetinizin fotoğrafı, alkol raporu ve kazadan sonraki beş iş günü içinde tahmini hasarları sağlamanız gerekir.

Kasko Değer Listesi Nedir?

Aracınızı kasko ile sigortalatmayı planlıyorsanız, poliçe düzenlerken en sık karşılaşacağınız terimlerden biri araç kasko değeri olacaktır. Kasko bedeli, aracın ortalama piyasa değeridir.

Kasko sigortasında, olası bir kaza sonucunda sigorta şirketinin sigortalayacağı maksimum tutarı tanımlayan değerler listesine kasko değer listesi denir. Sigorta değer listeleri, otomobil sigortası poliçelerinin düzenlenmesine yardımcı olmak için Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından düzenli olarak üretilmektedir.

15 yaşına kadar olan araçlar için kasko fiyat listesi oluşturulur. Eski ve modası geçmiş otomobillerin sigorta primleri, 15 yaşından itibaren kasko fiyat listesine göre değil, sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki anlaşmaya göre belirlenir.

Kasko Değer Listesi Nasıl Belirlenir?

Araç kasko değeri; aracın markası, modeli, hacmi ve üretim yılına göre çeşitli zamanlarda TSB tarafından ilan edilir. TSB kasko fiyatları normalde ayda bir güncellenir, ancak araç fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle birden çok kez güncellenebilir. Bu nedenle bu listedeki değerler sık ​​sık değişebilmektedir.

Sigorta şirketleri, araç sahipleri için en iyi sigorta tekliflerini oluştururken kasko değer listelerine başvurur. Yeni araç sigorta değeri; araç yeni ise üretici ve ithalatçıdan alınan fiyat listesi dikkate alınacaktır.

2. el araç kasko değeri; 2. el araçlar için aracın sigorta primidir. Her otomobil firmasının ikinci el araç satışını yapan grup bayileri, ikinci el araç alım siteleri ve gazete ilanlarına göre fiyat belirlemektedir.

Araba kaskosunun değerini etkileyen başka faktörler de var. Bu faktörler:

  • Hasar yok durumu,
  • Sigorta şirketi standartları,
  • Sigorta türleri,
  • Sunulan teminatlar,
  • Araç üstü aksesuar ve yedek parçalar.

Kasko teminatı, aracın standart donanımına dahil olan tekerlek, lastik ve benzeri parçaları kapsar. Ancak araca takılan yedek parça, aksesuar ve cihazlar sigorta kapsamı dışındadır. Kasko değeri hesaplama işlemi, sigorta şirketi ile sigortalı arasındaki karşılıklı anlaşma ile belirlenir.

Kasko Değeri Sorgulama

Araçlar için kasko değeri sorgulama kaskonun değer listesi göz önünde bulundurularak yapılan hesaplamadır. Bu değeri öğrenmek için sitelerde yer alan; aracın markası, aracın yaşı ve aracın modeli bilgilerini doldurarak basit bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Ayrıca, kolaylıkla kasko tekliflerini değerlendirebileceğiniz siteler yer almaktadır. Bu sitelerden kasko teklifi al seçeneği ile birçok kasko yapan sigorta şirketleriyle anlaşma sağlayabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Kredi Kartı ile Araç (Araba) Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti Ve İşlemler

Bilgi BankasıBirevim

Engelli Raporuyla Alınabilecek Araçlar 2024

Bilgi BankasıBirevim

İstanbul’un Depreme En Dayanıklı İlçeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

19 − two =