6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır?

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

İkinci el bir otomobil almak isteyenler diledikleri araca sahip olmak için uzun süre araştırma yaparlar. Özellikle de aracın hasar kaydı en çok merak edilen konuların başında gelir.

Trafik veya kasko poliçesi üzerinden yapılan tamir parça değişim gibi işlemlerin tutarının hesaplanması ve kısa mesaj ile öğrenme işlemine hasar sorgulama denir. Bu işlemin amacı satın almayı planladığınız veya satışa çıkaracağınız araçta ne kadar hasar kaydı olduğunu öğrenebilmektir. Bu işlem belli bir ücret karşılığında yapılır.

Vatandaşların araç hasar kaydını, değişen parçaları ve araç detay bilgilerini öğrenebilmesi için birden fazla yol vardır. İstediğiniz herhangi birini seçerek işleminizi kolayca yapabilirsiniz. Bunlardan biri 5664 uygulamasıdır. Türk Telekom, Vodafone, Turkcell gibi anlaşmalı operatörlerden SMS bölümünü kullanarak araçların hasar kaydını, eksper raporuna göre değişen parçalarını ve daha fazla detayı görebilirisiniz. Bir diğer yol e-devlet uygulamasıdır. Dilerseniz tüm yolları detayları ile inceleyelim.

SMS ile Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Bu yöntemi kullanarak araç hasar kaydı sorgulama yapmak için plaka bilgilerine ihtiyacımız var. Satın almayı düşündüğünüz aracın plakasını birleşik olarak telefonunuzun mesaj bölümüne yazdıktan sonra 5664’e gönderiyorsunuz. Aracın plakası değişmiş dahi olsa eski hasar bilgilerini görebilirsiniz. Kısa bir süre sonra SMS olarak size bilgi gelir. Gelen bilgide aracın hangi tarihlerde kaza yaptığı, araçta oluşan hasarlar ve hasarların boyutu başlıklar halinde bulunur. SMS üzerinden trafik poliçesi, kaza tespit tutanağının hali ve varsa vefat eden kişilerle ilgili hayat sigortası poliçesi gibi bilgileri de görebilirsiniz.

Bu işlemi yapmak için bir operatör şartı aranmaz. Yalnızca ödemeniz gereken bir SMS bedeli bulunur. Bu ücret 9,5 TL’dir.

SMS ile Sorgulayıp Bilgi Alabileceğiniz Diğer Konular

Günümüzde pek çok bilgiye telefonlarımız sayesinde ulaşabiliyoruz. SMS yolu araç hasar kaydı dışında, otomobiller hakkında başka ne gibi bilgiler edinebiliriz bakalım:

  • Araçta herhangi bir parçanın değişip değişmediğini PARCA BOŞLUK PLAKA yazıp 5664’e sms göndererek öğrenebilirsiniz.
  • Eksper raporu verilmiş kazalardan sonra değişen parçaları PARÇA BOŞLUK PLAKA BOŞLUK HASAR TARİHİ yazıp yine 5664’e kısa mesaj göndererek öğrenebilirsiniz.
  • Aracın şasi numarası ile sorgulama yapmak için HASAR BOŞUK S BOŞLUK ŞASİ NUMARASI’nı yazıp 5664’e sms gönderebilirsiniz.
  • Aracın şasi numarasıyla bütün bilgilerini detaylı olarak öğrenmek için DETAY BOŞLUK S BOŞLUK ŞASİ NUMARASI’nı yazıp 5664’e sms göndermeniz yeterli.
  • Değişen parça bilgisi sorgulamasını şasi numarası ile yapmak için PARÇA BOŞUK S BOŞLUK ŞASİ NUMARASI BOŞLUK KAZA TARİHİ’ni yazıp 5664’e sms gönderebilirsiniz.
  • DETAY BOŞLUK PLAKA yazarak da aracın trafiğe çıkış tarihi, kasko gün sayısı, aracın hangi illerde tescil kaydının bulunduğu gibi detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yapılan sorgulamalarda aracın plakası değişmiş bile olsa aracın eski hasar bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Çağrı Merkezini Kullanarak Hasar Kaydı Sorgulama

11890’ı arayarak, aracın yaptığı bir kaza sonucunda bir hasar kaydı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Çağrı merkezini arayarak aracın plakası veya şasi numarasını tuşlayıp, hasar kaydı bilgisine ulaşabilirsiniz. Bu hizmetin ücretlendirmesi dakika üzerinden yapılır. Turkcell kullanıcıları için dakikası 4,25 TL, Vodafone ve Türk Telekom ile sabit hat kullanıcıları için 4,75 TL olarak belirlenmiştir.

E-devlet Üzerinden Hasar Kaydı Sorgulama

E-devlet sistemi üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde araç hasar kaydı sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bunun için bazı adımları takip etmeniz gerekiyor. Bu adımları sizin için sırası ile bir araya getirdik.

  • E-devlet üzerinden hasar kaydı sorgulama işlemini yapabilmek için ilk olarak bir e-devlet şifresine ihtiyacınız var.
  • E-devlet şifreniz bulunmuyorsa PTT şubelerinden kendinize bir şifre edinebilirsiniz.
  • E-devlet sistemine internet olan her yerden girebilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sorgulama hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu sayede araç ile ilgili tüm bilgileri öğrenebilirsiniz.
  • E-devlet sistemine girip sonrasında e-hizmetler sekmesine ‘Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama’ yazarak sizden istenen bilgileri girmeniz gerekli. Böylece hızlı, kolay ve ücretsiz bir şekilde ulaşmak istediğiniz tüm detayları görebilirsiniz. Bunun için https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ sayfasına tıklamanız gerekli.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Yaparak Hangi Bilgilere Ulaşabilirsiniz?

Araç hasar kaydı sorgulama ile araç hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Örneğin; aracın kasko bilgilerine, kaç kere el değiştirdiğine, kaza tutanaklarına, son sahibinin kim olduğuna gibi birçok bilgi araç hasar kaydı plaka sorgulama ile öğrenilebilir.

Bunların dışında kazanın hangi derecede bir kaza olduğu, hasarın sebep olduğu yenileme ücretlerini, aracın gittiği servileri, hangi parçalarının değiştiğini ve değişen parçaların orijinal olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Hasar Kaydı Sorgulama İşlemi Hangi Yılları Kapsar?

Her ne kadar son yıllarda hasar kaydı sorgulama işlemlerini yapan vatandaş sayısında artış görülse de bu hizmet 2003 yılından bu yana verilmektedir. Hasar bilgileri içinde cam hasar ödemeleri bulunmaz.

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Hasar kaydı, aracın geçmiş yıllarda geçirdiği kazaları ve değişen parçalarını kapsar. Araç sürücülerinin en korktuğu durumlardan biri araçlarının hasar kaydı altına alınmasıdır. Gerçekleşen kazaların ardından hasar durumuna göre ‘Ağır hasar kaydı’ ve ‘Pert kaydı’ gibi sınıflandırmalar yapılır. Eğer aracın kasko sigortası varsa ve araç sigorta değerinde bir hasar almışsa, sigorta şirketleri bu hasara ‘Ağır Hasar Kaydı’ olarak isimlendirir.

Ağır hasar kaydı diğer bir adı ile pert kaydı, sigortalı aracın %70’inin veya daha fazlasının hasara uğraması ya da onarım masraflarının sigorta değerine yaklaşması anlamına gelir. Pert kaydı yani ağır hasar kaydı bulunan bir aracın kaydını TRAMER’den sildirmenin bir yolu yoktur. Bu nedenle ikinci el piyasasında araç almak istiyorsanız hasar kaydı sorgulaması yapmalısınız. Çünkü ağır hasar kaydı olan bir aracı satın almak hem can hem de mal güvenliğiniz için tehlikelidir.

Araç Kilometresi En Doğru Şekilde Nasıl Öğrenilir?

Son yıllarda araçların kilometresi ile oynama durumu ile sıkça karşılaşılır. Bunun önüne geçmek için TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında işlenen bilgiler önemlidir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Kredi Kartı ile Araç (Araba) Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti Ve İşlemler

Bilgi BankasıBirevim

Engelli Raporuyla Alınabilecek Araçlar 2024

Bilgi BankasıBirevim

İstanbul’un Depreme En Dayanıklı İlçeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 × 4 =