6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Muayene Ücreti Ne Kadar?

Motosiklet muayenesi, trafiğe çıkacak araçların yolcu ve trafik güvenliği açısından uygun olup olmadığını denetler.

2024 motosiklet muayene ücreti ne kadar? Otomobil kullanımının yaygın olduğu Türkiye’de son yıllarda motosiklet kullanımı artmaya başladı. Otomobil de olduğu gibi motosiklet muayene işlemleri trafik yönetmeliği kapsamında belirleniyor. Motor hacmi 50 cc ve üzerinde motorlu taşıtlar iki yılda bir olmak üzere TÜV istasyonlarında muayeneye tabi olmaktadır. Motosiklet muayene istasyonuna götürülmeden önce belirli bir ön hazırlık yapılır.

Hazırlık süreci içerisinde motorların yasal gerekliliklerini taşıyıp taşımadığını gözden geçirerek mevzuata uygun eksiklikleri kontrol edilir. Aksi durumda motorunuz muayeneden geçmeyecek ve tekrar randevusu almanız gerekecektir.

Muayene istasyonlarına gitmeden önce motosiklet modellerinin farları kontrol edilir. Söz konusu aydınlatma ve uyarı teçhizatında noksanlık olması durumunda motorlar ağır kusurlu sayılıp muayeneden geçmeyecektir.

Düzenli olarak yapılması gereken Motosiklet muayenesinin aksatıldığı zamanlarda para cezası ya da aracın trafikten men edilmesi söz konusu olabilir.

Motosiklet Muayene Ücretleri Neye Göre Belirleniyor?

Motosiklet muayene fiyat listeleri, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Ödenmesi gereken tutar ise Motosiklet tiplerine göre farklılık gösterebilir. Motosiklet muayene hizmeti için ödemeniz gereken tutar motor gücüne göre belirlenir.

Motosiklet muayene ücretini etkileyen konulardan bir tanesi de muayene gecikme cezasıdır. Motosiklet muayene zamanının geçirilmesi durumunda, geciken her ay için muayene bedelinin üzerine, ödenmesi gereken bedelin %5’i oranında ekleme yapılır. Muayene süresinin bir gün bile geçirilmesi, %5’lik gecikme bedelinin tutara eklenmesine neden olabilir.

Motosiklet Muayene Nasıl Yapılır?

Motosiklet üzerindeki tertibat kontrolünün ardından TÜV Türk araç muayene istasyonları randevu verir. Randevu almak istediğiniz tüv türk istasyonunda motosiklet muayene işlemlerinin yapılıp yapılmadığını teyit etmelisiniz.

Büyük şehirlerde sadece motosiklet muayene işlemi yapan istasyonlar bulunur. Bu yerlerde karma istasyonlara göre çok daha hızlı tamamlanmaktadır. Otomobil de olduğu birçok kriter gözden geçirilmemektedir.

Randevu saatinde araç muayene peronuna yanaşarak görevliden gelecek talimatları beklemeniz gerekir. Motosiklet muayene esnasında otomobiller de olduğu gibi aracı tüv türk görevlisi işlemi tamamlar.

Kontrol memurları tarafından aydınlatma ve ikaz ışıklarının çalışıp çalışmadığı görevliler tarafından kontrol edilir. Bu kontrolün ardından gidon sisteminin dengeli olup olmadığı, fren hortumları ve elektrik kablolarına bakılır.

2024 Yılında Motosiklet Muayene Ücretleri Ne Kadar?

Her yıl düzenlenen Motosiklet muayene ücretleri, 2024 yılı için %58,46 olarak açıklanan yeniden değerleme oranına arttır. Bu fiyat artışı sonrasında 2024 yılında Motosiklet muayene ücretleri 256 TL oldu.

Motosiklet Muayene Ücreti Nasıl Ödeniyor?

Muayene ücretlerinin ödemesi TÜVTÜRK istasyonlarında yapılır. Ödemeler; nakit, kredi kartı ve banka kartı ile gerçekleştirilir.

Motosiklet Muayenesi Öncesi Ne Yapılmalıdır?

Motosiklet muayenesinden önce TÜVTÜRK istasyonlarından randevu almak gerekir. Aracın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de randevu alınabilir. Motosiklet sahipleri, internet üzerinden Motosiklet muayene randevusu alabilecekleri gibi 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden de randevu talep edebilir.

Muayene istasyonuna gittiğiniz zaman ruhsat, trafik sigortası poliçesi, egzoz gazı ölçüm muayene belgesiyle beraber aracı getiren kişinin T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, bulundurulmalıdır. Bununla beraber;

  • Borcu olan motosiklet sahiplerinin muayene işlemleri yapılmaz. Bu yüzden trafik cezası, OGS kaçak geçiş cezası gibi borçlar muayeneden önce ödenmesi gerekir.
  • Egzoz gazı ölçümü bulunmayan motosiklet raporda “ağır kusurlu” olarak değerlendirilir.
  • Muayeneden önce araç üzerinde herhangi bir değişiklik yapıldıysa ruhsata işlenmiş olmalıdır.

Motosiklet muayene ücreti kontrollerden sonra alınır. Trafiğe çıkan her motorlu aracın trafik sigortası ve Motosiklet muayenesi yaptırması gerekir. Trafikte can ve mal güvenliğini sağlamak için motorlu taşıtların Motosiklet muayenesi yaptırması önemlidir.

Egzoz Muayenesinin Ücreti Ne Kadar?

Trafikteki motosikletlerin sayısının artmasıyla, egzoz gazının çevreye ve sağlığa zararları da giderek yükselmektedir. Egzoz gazının neden olduğu tehlikeli hastalıklar da dikkate alınmalıdır. Motosiklet muayenesi kapsamında, egzoz muayenesine de yer veriliyor. TÜVTÜRK istasyonlarında yapılan Motosiklet muayenesinde egzoz gazı ölçüm belgesi de mutlaka bulundurulması gerekiyor.

Motosiklet Muayenesinin Önemi Nedir?

Motosiklet muayenesi ile beraber, Motosiklet kusurlarından kaynaklanan kazaların sayısı da azalmaktadır. Böylece trafik daha güvenli bir hal almaktadır. Motosiklet muayenelerini aksatmayan sürücüler araçların ömrünü de uzatıyor.

Aracın Muayeneden Geçememe Durumunda Ne Olur?

Muayene sonucunda “ağır kusurlu” veya “emniyetsiz” olduğu belirlenen motosikletlerin muayeneleri onaylanmamaktadır. Araç sahiplerinin kusurlarını bir ay içinde giderdiklerinde muayene tekrarları ücretsiz olarak gerçekleştirilir. Muayene için tanınan bir aylık süre içerisinde motosiklet muayeneye götürülmemesi durumunda yeniden ücret ödemek zorunda kalacaktır.

Motosiklet Muayene Süreleri

Motosiklet muayene sürelerini düzenli takip etmelisiniz. Zamanında muayene yaptırmak trafik güvenliği açısından da hayati öneme sahiptir. Muayene gecikme durumunda trafik denetimlerinde tespit edilen motosikletler için ciddi cezai yaptırımları beraberinde gelebilir.

TÜVTÜRK muayene ücreti muayene istasyonlarında kredi kartı veya banka kartı ile ödenebilmektedir.

2023 Yılı ve 2024 Yılı Motosiklet Muayene Ücret Karşılaştırması

Motorlu taşıtların trafiğe çıkması için zorunlu trafik sigortası ve Motosiklet muayenesi yaptırması önemlidir. Muayenene ücretleri, enflasyona bağlı olarak artabilir. TÜVTÜRK ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından Motosiklet muayene ücretleri belirlenebilir. Motosiklet sınıfına ve yaşına bağlı olarak vize yaptırma süreleri 1 ile 3 yıl arasında değişebilir.

Motosiklet sınıflarına bağlı olarak her yıl muayene ücretlerine zam gelmektedir. Motosikletlerin trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığının test edildiği kontrollere muayene adı verilir.

TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleştirilen Motosiklet muayeneleri için, aracın türüne bağlı olarak muayene ücreti belirlenir.

Motosiklet Muayene Ücreti Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Motosiklet muayeneleri, Motosiklet tiplerine göre belirlenen periyotlarda yaptırılması gerekir. Muayene süresi geçen her aracın, muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmaktadır. Gecikme bedeli her ay için muayene ücretinin yüzde 5’i olarak açıklanmıştır.  Motosiklet muayene süresini geçiren tüm araç sahipleri bu cezayla karşılaşacaktır.

Belirli periyotlarla yaptırılması gereken motosiklet muayeneleri için e-Devlet veya TÜVTÜRK’ün resmî web sitesi üzerinden online olarak yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden Motosiklet muayenesi sorgulamak için;

  • e-Devlet’e giriş yapın.
  • “TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulama” araması yapın.
  • “Motosiklet Plaka No” ve “Motosiklet Muayene Rapor Numarası” bölümlerini doldurun.
  • “Sorgula” bölümüne tıklayın.

TÜVTÜRK resmi adresinden motosiklet muayenesi sorgulamak için;

  • TÜVTÜRK Motosiklet muayene sorgulama sayfasına giriş yapın.
  • Açılan sayfa üzerinde “Plaka No” ve “Muayene Rapor Numarası” bölümlerini doldurun.
  • “Sorgula” butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayın.

2024 yılı için yeniden değerleme oranının açıklanması ile beraber motosiklet muayene ücretleri de yeni yılda değişim gösteriyor.

Motosiklet muayene ücretleri TÜVTÜRK istasyonlarında nakit ya da kredi kartı ile ödenebilir. Karayolları Trafik Kanunu’na göre muayene süresini geçiren her araç, geciktirdiği her ay için yüzde 5 faiz tutarı ödemek zorunda kalıyor. Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddesine göre muayene, trafiğe çıkacak her motosiklet için zorunludur. Aynı kanuna göre motorlu araçların tamamı için trafik sigortası yaptırması gerekiyor. Trafik sigortası sadece karşı tarafa verilen hasarları güvence altına alır. Trafik sigortasına ek olarak kasko sigortası da yaptırarak aracınızı ve kendinizi güvence altına alabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

four + fourteen =