6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Hisseli Arsa Alınır Mı?

hisseli arsa

Günümüz koşullarında arsa ile ilgili alım işlemine geçmeden önce o arsa hakkında tüm detayların araştırılması gerekmektedir. Çünkü arsanın büyüklüğü kapsamında pay mülkiyeti bulunabilmektedir. Hisseli bir durumda olması da muhtemel sonuçlar arasındadır. Birden fazla kişiye ait hisseli arsa alınır mı sorgulaması konuyla ilgili en çok araştırılan konu başlığıdır.

Hisseli arsa ya da tapu satın alınma yönünden öncelik daima hak sahiplerine verilmektedir. Bu yönden diğer pay edilmiş kişilerden hisse almak istediklerinde tapudaki satış bedelinden alabildikleri bilinmektedir. Bu konuda bilinmesi gereken durumlar arasında birden fazla kişinin pay sahibi olduğu taşınmaz mülklerle ilgilidir. Arsa tipi taşınmaz mülklerle ilgili önemli durumlar ise aşağıdaki gibi belirtilmektedir.

  • Paylı mülkiyet durumu
  • Elbirliği mülkiyet hali

Paylı mülkiyet durumunda arsa veya taşınmazla ilgili hissedarların gayrimenkul bünyesinde ne kadar hisseye sahip olduğu açıkça belli edilmektedir. Bu durum tapuda netleşmiş durumlardır. Bu sayede kim ne kadar hisseye sahip olduğunu bilmektedir. Günümüz koşullarında da pay mülkiyeti çok sık karşılaşılan durumlar arasındadır.

Elbirliği mülkiyet hali ise kişinin anne veya baba tarafından miras yolu ile kalan hisselerdir. Ancak elbirliği mülkiyetinde kime ne kadar pay düşeceği belli olmamaktadır. Hisseli gayrimenkul satış işlemlerinde sorun çıkacağı için pay mülkiyetine dönüştürülmesi şartı aranır. Bu sayede hissenin değeri hesaplanır ve satış işlemi gerçekleştirilmektedir. Elbirliği mülkiyetiyle ilgili önemli konulardan biri de kişilerin hissesini satmak istemesi ve bu hakkını kullanabilmesi yönünde sulh mahkemelerine başvurarak işlemlerini gerçekleştireceği durumudur.

Hisseli Gayrimenkul Alım Satımı Nasıl Yapılır?

Hisseli arsa alınır mı soru başlığı kapsamında gayrimenkul açısından yapılan araştırmaya yönelik 2 türde incelendiğini belirttik. Genel bakımdan konuyla ilgili en çok merak edilen soru ise hisseli gayrimenkul alım satımı nasıl yapılır şeklinde dikkat çekmektedir. Hisseli gayrimenkuller, kendi içlerinde iki türde incelenir. Bu iki türden ilki hisseli gayrimenkullerdir. Diğeri ise müstakil gayrimenkullerdir. İkisi arasındaki farklar ise hisseli olan yerle ilgilidir. Çünkü müstakil gayrimenkul durumunda yer bilgisi nettir. Hisseli gayrimenkulde; kime neresi ait tam olarak belirtilmesi mümkün olmamaktadır. Çünkü tüm alan tüm hisse sahipleri açısından ortak mal hükmündedir. Bu yüzden anlaşma sağlanmadığı sürece hiçbir hissedar ortak malın belli bir alanını kullanamamaktadır.

Özellikle birden fazla pay ortakları ve çok kardeşli ailelerde bu durum çokça öne çıkmaktadır. Hisseli gayrimenkulü satmak için öncelikle diğer ortaklara danışmanız gerekir. Bu konuda sorun yaşamamanız için uzman desteği almanız faydalı olur. Satış işlemi haricinde alım işlemlerinde de hisseli gayrimenkul, bütün halde diğer hissedarlara danışılarak ta alınabilmektedir. Hissedarlar arası talebe yönelik paylaşım alım-satım işlemleri gerçekleştirilmesi mümkündür.

Hisseli Gayrimenkullerin Satış Seçenekleri

Hisseli gayrimenkuller özellikle elbirliği mülkiyet durumundan sonra hissedarlar arasında pay mülkiyetine dönüşen taşınmazlardır. Bu taşınmazların satış işlemleri merak edilen konular arasındadır. Çünkü uzmanlık gerektiren ve evrak işlemlerinin zorunlu olduğu durumlar bulunmaktadır. Konuya ilişkin hisseli gayrimenkullerin satış seçenekleri ise aşağıdaki gibi belirtilmektedir.

  • Birden fazla hissedar ve hisseler olması halinde tüm hisseleri ile satılması
  • Birkaç hissesinin satılması veya belirli hisselerin satış işleminin gerçekleşmesi

Konu bütünlüğünde ilk maddede belirttiğimiz tüm hisselerin satış durumunda mevcutta hissenin tüm paydaşlarının verilen kararda ortak hareket etme zorunluluğu vardır. Satış işleminin sorunsuz tamamlanması adına kaç kişi hissedar ise tamamı tapu dairesinde bulunması gereklidir. Bunun dışında vekâlet vermiş hissedarlar varsa; vekâlet aracılığı ile satış işleminin gerçekleştirilmesi mümkün olmaktadır.

Birkaç hissenin satılması halinde hisselerini satmak isteyen hissedarların noter aracılığı beraberinde bu işlemi yazılı dilekçe ile belirtmesi gereklidir. Bu satışlarda öncelikli hak diğer hisse sahiplerine verilmektedir. Almak istemeleri durumunda kendi hissesinin satışını diğer hissedarlara devretmeleri mümkündür. Bu satışlarda tapudaki değer üzerinden hesaplama gerçekleştirildiği bilinmektedir. Ancak hissedarlar kendi aralarında fiyat konusunda farklı anlaşmalarda sağlayabilmektedir.

Hisseli Tapu Riskleri

Hisseli tapular arasında taşınmaz gayrimenkullerle ilgili öne çıkan en dikkat çekici konu risklerdir. Hisseli tapu riskleri arasında birden fazla hissedar bulunuyor olması, alım-satım konularında karşı taraf açısından risk oluşturmaktadır. Sorun çıkmaması adına gayrimenkul değerleme uzmanı işbirliği çerçevesinde işlemlerin ilerletilmesi önerilmektedir. Özellikle satılmak istenen hisseler veya gayrimenkuller bulunuyorsa; birden fazla hissedar olması halinde anlaşmazlık çıkma payı çok yüksektir.

Anlaşmaya varmak ve güven ortamında işlemleri gerçekleştirmek için oluşabilen riskli durumlardan arınmak gerekir. Bu nedenle emlak alanında uzman danışmana ihtiyaç vardır. Diğer yönden risklerini sayacak olduğumuzda aşağıda belirteceğimiz durumlar önceliklidir.

  • Çok hissedarlı gayrimenkullerle ilgili tek başınıza hareket edememe durumu
  • Ortaklığın bozulması amaçlı dava açılabilme durumu
  • Hisseli arsa veya taşınmaz gayrimenkulle ilgili yerinizin belli olmaması
  • Şufa hakkı nedeniyle hissenizin elinizden alınma hali

Hisseli Tapu Satılabilir Mi?

Hisseli tapu veya taşınmaz konusuyla ilgili merak edilen sorulardan biri de hisseli tapu satılabilir mi şeklinde öne çıkmaktadır. Hisseli tapu diğer hissedarlara belirterek veya belirtmeden kendi satılabilmektedir. Bu durumda mevcut hissedarlar arasına farklı bir hissedar eklenmiş olur. Konuyla ilgili daha net bilgi almak adına gayrimenkul değerleme uzmanı ile iletişim kurmanız önerilir. Çünkü birden fazla hissedarın bulunduğu hisseli tapularda anlaşmazlık hali çokça öne çıkan bir sorundur.

Hisseli Tapu Nasıl Ayrılır?

Hisseli gayrimenkuller yönünden merak edilen diğer soru ise hisseli tapu nasıl ayrılır şeklinde sorgulanmaktadır. Hisseli tapularda tapu ayırma yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemler başında ise ifraz yöntemi gelmektedir. İfraz yöntemi ise tapu kütüğünde yer alan hisseli taşınmazın belli kurallara göre ayrılması işlemidir. Haritaya uygun şekilde parçalara ayrılması işlemi olarak ta bilinmektedir.

Hisseli Arsanın Avantajı

Hisseli gayrimenkuller kapsamında üzerinde hiçbir inşa yapılmayan yerler arsa tipi taşınmazlar şeklinde öne çıkmaktadır. Hisseli arsalar birden fazla hissedarı olan yerlerdir. Bu nedenle arsa araştırması yaptığınızda veya almak istediğinizde sorun yaşamamak adına gayrimenkul değerleme uzmanıyla iletişime geçmeniz önerilir. Tabii hisseli arsanın avantajı da bulunduğu bilinmektedir. Birden fazla hissedar olması halinde tek bir arsa alanı almak isteyen kişiler çoklu hisselerde daha düşük fiyattan daha büyük arsa alabilmektedir.

Bu durum hissesini satmak isteyen paydaşlar yönünden kısmi para kaybına neden olsa da alıcı taraf açısından önemli bir avantaj demektir. Hisseli arsanın avantajı veya dezavantajı hakkında doğru bilgiyi edinmek ve en uygun işlemleri gerçekleştirmek için emlak uzmanından yardım almanız şarttır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Bilgi BankasıBirevim

Ters Dubleks Ev Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Hızlı Ev Satma Yolları Nelerdir?

Bilgi BankasıBirevim

Ankara’nın Taşınmak İçin En Uygun Semtleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

two + seven =