6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Acil Durum ve Afet Çantası Nasıl Hazırlanır?

afet çantası

Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük deprem sonrasında yaşanan olaylar aslında herkese afet çantası hazırlığı ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Deprem daha önceden tahmin edilen bir doğal afet olmadığı için her an hazırlıklı olunması gereken bir afettir. Bu anlamda ev, araç ya da işyerleri için deprem hazırlığı yapmak oldukça önemlidir. Afet çantasının içerisinde afetten sonra meydana gelebilecek her türlü durum göz önünde bulundurarak hazırlanmalıdır. Buna yönelik olarak hazırlanan afet çantaları gerçekten insan canını kurtarabilecek nitelikte oluyor.

Afet Çantası

Türkiye jeolojik yapısı sebebiyle depremi zaman zaman yaşanan bir afettir. Peki deprem bölgesinde yaşayan kişiler bu haftada ne kadar hazırlıklıdır? Özellikle son dönemlerde yaşanan tecrübeler gösteriyor ki aslında Türkiye depreme ya da bunun gibi afetlere çok da hazırlıklı olan bir ülke değildir. Hatta deprem için yapılacak olan hazırlıklar için bir saniye bile kaybedilecek bir zaman yoktur. Kişiler mutlaka afet çantası içerisinde afet için gerekli olan her türlü malzemeyi bulundurmalıdır. Depreme hazırlık daha çok altyapı ve şehirleşme ile ilgili olarak görünse de aslında kişisel olarak da oldukça önemli olan bir davranıştır. Kişiler bireysel olarak afete hazırlanmak için ilk olarak mutlaka afet

Afet Çantası Nerede Saklanmalı?

Afetten sonra kişiler başına gelebilecek kötü olaylar sebebiyle afet çantasını kolay bir şekilde ulaşmalıdır. Bu nedenle aslında afet çantası hazırlamak ne kadar önemliyse aslında çantasının nerede saklandığı da bir o kadar önemli konular arasında yer alır. Afet çantası sadece ev için değil aynı zamanda okul, araba ya da işyerleri için de bulundurması gerekir. Uzmanlar en doğru şekilde hazırlanmış olan ve muhafaza edilen deprem çantalarının gerçekten insanların hayatını kurtaracağını vurgular. Hazırlanmış olan deprem çantalara deprem sırasında yaşanacak olan panik nedeniyle kolay ulaşılabilecek her türlü yerde sakınılması gerekir.

Afet çantası bir dolap içerisine ya da baza altına konulmamalıdır. Mutlaka afet esnasında kişilerin saklanabileceği yerlerin yakınında olması gerekir. Örneğin kişiler afet esnasında bir gardrobun yanında eğilip cenin pozisyonunu alacaksa bu durumda afet çantasının da gardrobuna yakın bir yerde olmasına dikkat etmelidir. Ağzı kapalı olan hiçbir yere konulmamalıdır. Afet çantası mutlaka göz önünde ve kolay ulaşılabilir bir yerde olmalıdır. Aynı zamanda pek çok uzman afet çantasını kapıya yakın olan bir yerlere koymayı da önermektedir. Kişiler evden çıkmak için çaba gösterirse afet çantasını alarak evden çıkmaya dikkat etmelidir.

Çadır

Çadır afet çantasında bulunması gereken en önemli eşyalardan birisidir. Çünkü kişiler deprem sonrasında hemen eve girmek istemeyebilir. Bunun aslında en büyük sebeplerinden biri depremin sürekli olarak devam etmesi. Deprem büyük bir şekilde meydana geldikten sonra ardından küçük küçük artçı depremler meydana gelir. Bu da aslında kişilere büyük oranda tehlike arz eder. Bu sebeple depremler tamamen bitene kadar ya da artçı depremler azalana kadar eve girilememesi gerektiğini gösterir. Bu nedenle en az iki ya da üç kişinin barınabileceği bir çadır afet çantasının içerisinde mutlaka olmalıdır.

Battaniye

Battaniye de afet çantası içerisinde yer alması gereken önemli olan eşyalardan birisidir. Çünkü depremin ya da doğal afetin ne zaman gerçekleşeceği hiçbir şekilde belli olmaz. Özellikle kış aylarında battaniye bulundurmak oldukça önemlidir. Çünkü kişiler depremden kaçsa bile soğuk yüzünden yaşamını kaybedebilmektedir. Aynı zamanda soğuk yüzünden insan vücudu belirli sistemlerine kapatabiliyor. Bu da çok çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir. Deprem gibi bir afet sırasında kişiler dışarıya çıkarken mont ya da kalın kıyafetlerini almaya aklına getiremeyebilir. Bu sebeple mutlaka battaniye alarak dışarıda sıcak bir ortam sağlanmalıdır.

Giysi

Yağmurluk, çorap, iç çamaşırı ya da iklime uygun olarak tercih edilecek giysiler de afet çantası içerisinde mutlaka bulunmalıdır. Kış ayları için termal içlikler konulurken yaz ayları için tişört ve pantolon gibi eşofman altları dikkat edilmesi gereken önemli eşyalar arasında yer alır. Depremin ne zaman olacağı belli olmadığı gibi kişiler deprem anında da hazırlıklı değildir. Bu nedenle evden dışarıya pijama gibi ev kıyafetiyle çıkmaları mümkündür. Bu nedenle kişiler deprem çantası içerisinde mutlaka kıyafet yerleştirmelidir. Aynı zamanda depremin ne kadar süreceği ya da deprem sırasında evde meydana gelecek olan hasarlar da önceden tahmin edilemeyecek gibi çorap, iç çamaşırı gibi yedek ve önemli kıyafetlerde afet çantası içerisine mutlaka yerleştirilmelidir.

Bol Su

Son dönemlerde meydana gelen depremlerden çıkarılacak sonuçlar arasında yiyecek ve içecek konusu oldukça önemlidir. Özellikle su insanların en önemli maddelerinden biri olduğu için afet çantasına içerisine bol su koymak oldukça önemlidir. Hava soğuk ya da sıcak olsun kişileri hayatta tutabilecek en önemli etkenlerden birisi olduğu için mutlaka afet çantasının içerisine bolca su eklenmelidir. Su hem kişi kendisi içsin diye hem de etrafındaki insanlara paylaşsın diye fazlaca konulmalıdır. Bu anlamda 1 ya da 1,30 litrelik suların afet çantaları içerisinde yerleştirilmesi gerekiyor.

İlaç ve İlk Yardım Seti

İlk yardım seti ve ilaçlar da afet çantasının içerisine konulması gerekenler arasında yer almaktadır. Özellikle kişilerin sürekli olarak kullandığı bir ilaç varsa ya da stres anında kullandığı ilaçlar varsa bu durumda mutlaka afet çantaların içerisine yedek kutular yerleştirmelidir. Aynı zamanda ağrı kesici gibi kullanılması gereken ilaçlar da afet çantasına içerisine yerleştirmelidir. Kişilerin afet sırasında meydana gelebilecek ufak tefek yaralanmaları için de yara bandı, gazlı bez gibi yardım setini bulundurması oldukça önemlidir.

Konserve

Su ve içecekler ne kadar önemliyse aynı zamanda yiyecekler de insan yaşamı için oldukça önemlidir. Bu anlamda afetten sonra kişilerin başına gelebilecek en kötü durum düşünmelidir. Çünkü o kargaşada ve o durumda kişiler yemek bulamayabilir. Bu nedenle afet çantaların içerisine mutlaka konserve ya da uzun süreli işe yarayabilecek yemeklerin konulması gerekir. Fındık, fıstık, kek gibi besinler mutlaka afet çantası içerisinde bulunmalıdır. Bunlar yüksek kalorili küçük hacimli besinler olduğu için özellikle depremden sonra kişilerin oldukça işine yarayacaktır. Ancak son kullanma tarihleri düzenli olarak kontrol edilerek sürekli yenilenmelidir.

Afet Çantasında Bulunması Gereken Diğer Malzemeler

Afet çantası içerisine en temel malzemeler konulduktan sonra mutlaka diğer küçük eşyaların da eklenmesi gerekmektedir. Afet çantasında bulunması gereken malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Kimlik bilgilerinin de yer aldığı önemli evraklar,
  • Radyo,
  • Makas ya da çakı,
  • Pilli, kurmalı ya da bataryalı el feneri,
  • Düdük,
  • İngiliz anahtarı, tornavida, kerpeten,
  • Toz maskesi,
  • Kağıt ve kalem,
  • Yedek bataryalı cep telefonu ya da şarj cihazı,
  • Evcil hayvanlar için su ve kuru mama,
  • Plastik kablo bağı, çöp torbası ya da havlu,
  • Sabun,
  • Islak mendil ve dezenfektan,
  • Tuvalet kağıdı,
  • Hijyenik ped,
  • Diş macunu ve diş fırçası,
  • Uyku tulumu.

Bebekli olan aileler aynı zamanda bebek için ilaç, mineral ve vitaminler koymalıdır. Hazır mama, ıslak mendil ve bebek bezi, oyuncak, bebek kıyafeti ve bebek battaniyesi gibi ürünler de afet çantası içerisine konulmalıdır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

five + eleven =