6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Araç Kaputunun İçindekiler Nelerdir?

Otomobillerin çalışmasını sağlayan önemli parçaları içinde bulunduran araç kaputunun içindekiler nelerdir? Araçların sorunsuz bir şekilde çalışması için kaputun içinde çeşitli parçalar yer alıyor. Peki nedir bu parçalar, şöyle açıklanıyor.

Araç sahipleri otomobillerin nasıl çalıştığını anlamak için kaputun içinde yer alan parçaları merak ediyor. Birden çok önemli bileşene sahip parçalar, kaputun içinde yer alan önemli sistemlerdir. Aracın hareket etmesini sağlayan ve kaputun içinde yer alan parçalar şöyle listeleniyor.

Araç Kaputunda Neler Var?

Motorun üzerinde yer alan menteşeli bir kapağa sahip kaput, araçların çalışmasını sağlayan birden çok parçayı içinde bulunduruyor. Araç ön kaput içindekiler otomobillerin en önemli parçalarına yer veriyor.

Aracın çalışması için gereken tüm enerjiyi üreterek otomobilin hareket etmesini sağlayan motor gibi birbirinden farklı parçalara yer veren ön kaput çeşitli aksamları bir araya getiren mekanizmalar ile öne çıkıyor. Radyatör kapağı, motor, fren hidroliği, yağ-hava filtresi, motor soğutma suyu ve silecek suyu gibi kaput içinde yer alan parçalar, aracın performansını önemli ölçüde etkiliyor. Aracın kaputunda yer alan aksamlar sizlere liste halinde sunuluyor.

Motor

Araba kaputunun önemli bir bileşeni olan motor araba kaputunun içinde yer alıyor. Benzin ve LPG’yi enerjiye dönüştüren motor, otomobillerin kalbi olarak tanımlanıyor. Peki, arabanın motor kısmında neler var? Araba motor aksamının içinde piston, motor bloğu, karter, krank mili, piston ve silindir kapağı gibi parçalar yer alıyor.

Aracın çalışması için motorun ihtiyaç duyacağı enerji motor sayesinde yakıta dönüştürülüyor. Yakıttan ortaya çıkan enerjiyi kıvılcıma dönüştürerek aracın çalışmasına zemin hazırlayan motor, kaput aksamının önemli parçaları arasında yer alıyor.

Yağ Filtresi

Araba kaputunun içinde yer alan yağ filtresi motor bloğunun filtreden geçirilmesini sağlıyor. Motor bloğu devir daim yaparken filtre aracılığı süzülürken daha temiz bir şekilde araca yağ gönderiliyor. Otomobillerin periyodik bakımlarında yağ filtresi belirli aralıklarla değiştiriliyor. Özellikle orijinal parça olarak değiştirilmesi gereken yağ filtresi, aracın içinde biriken yağın daha temiz olmasını sağlıyor.

Radyatör

Kaputun içinde yer alan radyatör kapağı motor soğutma sistemi içinde önemli bir işleve sahiptir. Yüksek ısı ve basınçta aksamın içinde yer alan motor soğutma suyu radyatör kapağı sayesinde sızdırılmıyor.

Motor soğutma suyunun sızdırmazlığını sağlamak için radyatör kapağı aracın su eksiltmesini engelliyor. Aynı zamanda radyatör kapağı hava çıkış valfi ve yağ ile motor soğutma sistemindeki basıncın oranını doğru oranda belirliyor.

Silecek Suyu

Araba kaputunun önemli bir bileşeni olan silecek suyu nereye konur? Silecek suyu aracın ön kaputunda yer alıyor. Ön kaput açıldığında orta kısımda yer alan cam silecek suyu, aracın hareketi sırasında arka ve ön camların temizlenmesini sağlıyor. Silecek bıçaklarının altında yer alan fıskiyeleri elektrikli pompa ile çalıştıran silecek suyu kaputun içinde yer alan önemli parçalar olarak sınıflandırılıyor.

Motor Yağını Kontrol Çubuğu

Araç kaputunun önemli bir bileşeni olan motor yağ kontrol çubuğu, otomobilin durduğu süreçte aracın çalışma durumunu sürücüye gösteriyor. Sürücü aracın kontağını çevirdikten sonra karşısına çıkan yağ göstergeleri ile aracın sorunsuz bir şekilde çalıştığını anlatıyor.

Motor yağ seviyesinde azalma olduğu zaman motor bileşenlerinde zaman içinde problemler meydana getiriyor. Dolayısıyla belirli periyotlarda motor yağ göstergelerinin kontrolü ve değişimi sağlanması gerekiyor.

Motoru Soğutan Antifriz

Araba kaputunun içinde yer alan motor soğutma suyu antifriz olarak adlandırılıyor. Antifriz soğuk hava koşullarında motorun soğuyarak donmasını engelliyor. Motor soğutma suyu aynı zamanda aracın hararet yapmasını ortadan kaldırıyor. Dolayısıyla oluşan ısıyı emerek hararetin yükselmesini sağlayan motor soğutma suyu, aracın sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.

Hava Filtresi

Otomobiller çalışırken yakıt ve havaya ihtiyaç duyuyor. Kaputun içinde yer alan hava filtresi motora temiz hava akışını sağlıyor. Dışarıdaki hava filtresini temizleyerek motora kirli partiküllerin girmesini engelleyen hava filtresi, hava emiş borusunda yer alıyor.

Sürücü gaz pedalına bastığı zaman araç normal bir şekilde tepki veriyorsa hava filtresinde herhangi bir problem olmadığı anlaşılıyor. Hava filtresinin düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekiyor. Böylece araç gösterdiği performans düzeyini koruyup, yakıt verimliliğini hayata geçiriyor.

Hidrolik

Araç kaputu içinde yer alan fren hidroliği nedir? Fren hareketinin fren mekanizmasına geçişini sağlayan fren hidrolik sistemi motor aksamının önemli bir parçası olarak önemini koruyor. Sürtünme kuvveti yağ basıncı sağlandığında fren devreye giriyor.

Sürücü fren pedalına bastığında fren hidrolik sistemi aktif hale geliyor. İçinde yer alan bileşenleri sayesinde yüksek sıcaklıktaki baskıyı doğru miktarda ileten fren hidroliğinin yılda en az 2 defa değiştirilmesi gerekiyor. Fren hidrolik sisteminin belirli periyotlarda değiştirilmesi, motor aksamının sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Akü

Aracın çalışmasını sağlayan akü, aracın marş motoruna elektrik akımı gönderiyor. İçten yanmalı motor olarak çalışan otomobil, akünün sağlamış olduğu elektrik akımı sayesinde sorunsuz bir şekilde çalışmayı başarıyor.

Akü elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depoluyor. Ateşleme ve aydınlatma enerjisi ile aracın ana motorunu çalıştıran akü aracın diğer elektronik aksamlarını çalıştırmayı başarıyor. Akünün bitmesi durumunda araç marş motorunu ateşlemiyor ve böylece araç hareket edemez hale geliyor. Aynı zamanda akünün bitmesi, aracın kaputunda yer alan diğer elektronik akşamlarda da problem meydana getirebiliyor.

Araç Kaputunda Bulunan Elektronik Parçalar Nelerdir?

Teknolojik gelişmeler ile birlikte aracın kaputunda çeşitli elektronik sistemlerde yer alıyor. Aracın motor performansını etkileyen ve motor aksamında yer alan parçaların sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayan araç kaputu elektronik parçaları termostat, su pompası, su deposu, radyatör ve fan olmak üzere sıralanıyor.

Araç kaputunda yer alan elektronik bileşenler şöyle sıralanıyor:

Sensör ünitesi: araç içindeki parametreleri ölçen sensörler kontrol ünitesine bilgi akışı sağlıyor. Hava akış, yağ, fren basıncı ve araç hızı parametrelerini ölçen sensörler arabanın kaputunda yer alan önemli bileşenler olarak öne çıkıyor.

Kontrol ünitesi: aracın elektronik sistemlerini kontrol eden kontrol ünitesi aracın kaputunda yer alan çeşitli aksamları yönetiyor. Yolcu güvenlik, klima, fren kontrol ve motor performansı gibi çeşitli unsurları kontrol eden kontrol üniteleri aracın çalışmasını sağlayan önemli parçalar olarak adlandırılıyor.

Sigortalar: farklı bileşenler arasındaki iletişimi gerçekleştiren sigortalar aynı zamanda elektrik devrelerini kontrol ediyor. Elektrik devresinde gerçekleşen fazla akımları engellemek için kullanılan sigorta ve röle sistemi motorun fazla ısınmasını ve dolayısıyla yanmasını engelliyor.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

20 − fifteen =