
Yakıt tüketimi ile ilgili olarak tasarruf yapmak isteyenler araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak için çeşitli araştırmalara girmektedirler. Bunlardan biri de uzun yolda az yakıt tüketimi için hangi hızla gidilmesi gerektiğidir. Çünkü mevcut yakıt fiyatları artmışken bir de uzun yolda standart yakıt harcamak bütçeleri bir hayli zorlar hale gelmiştir.
Bunun için de kullanıcıların deneyimleri ve uzmanların önerisi ile uzun yol yapanlar için hız seviyeleri belirlenmiştir. Bu açıdan bakılacak olursa otoyoldaki ideal hız seviyesini korumak gerekmektedir. Bu da yaklaşık olarak 85 ila 120 km/ s olarak söylenebilir. Fakat önerilen, bu hıza birden değil yavaş yavaş ulaşılmasıdır. Bunun için de ilgili hızı korumak ve bu aniden hızlanmamak önemlidir. Ek olarak da yokuş aşağı inilecek ise gaz pedalına dokunulmaması gerekmektedir. Zaten araç kendisi salınım ile hareket edebilmektedir.
En Ekonomik Araç Nasıl Kullanılır?
Her aracın kendine özgü bir yakıt depo kapasitesi ve km / s kapsamında yaktığı yakıt miktarı bulunmaktadır. Bunun için de yakıttan tasarruf etmek isteyen kişiler yakıt tasarrufu araçlar kapsamında değerlendirebilirler. Genel olarak bir yorum yapılacak ise de standart yakıt kapasitesi olan aracın, yakıt değerini en ekonomik olarak kullanmak için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır.
Bu püf noktalarda aracın düzenli bakımlarının yapılması önemlidir. Bunun dışında araca fazla yük bindirilmesi de yakıt artışını hızlandıracak, ani hızlar da aynı etkiyi göstererek fazla yakıta neden olacaktır.
Araç içerisindeki aksamların da çalışmaları buna göre ayarlanmalıdır. Örneğin yoğun klima kullanımı yakıtın çabuk bitmesindeki önemli etkenlerden biridir. Yine bunlara ek olarak araç hareket halinde değil, bekleme modunda iken de motorun çalıştırılmaması ekonomik bir şekilde aracı kullanabilmeye yardımcı olmaktadır.
Yakıt Tasarrufu İçin Kaç Devir?
Aracı kullanırken devire dikkat etmek de ekonomik bir şekilde aracı kullanmaya ve yakıt tasarrufu sağlamaya yardımcı olan konulardan biridir. Bu anlamda her aracın devir belirtkesi farklı olsa da genel kanıya bakıldığında yaklaşık olarak 2000 ila 3000 devir arasında araç kullanıldığında yakıt tasarrufu daha yüksek oranlarda sağlanabilmektedir.
Aracı yüksek devirde kullanmak hoş gibi görünse de yakıt tasarrufu açısından hiç de hoş olmayan sonuçlar doğurabilmektedir. Bunun yanında yüksek devir uzun vadede aracın motoruna da zarar verebilmektedir. O nedenle yol durumuna göre vites konumlarını standart olarak ayarlar iseniz yakıt tasarrufu araçlar için bu şekilde de sağlanabilmektedir.
Tasarruf İçin Yakıt Ne Zaman Alınmalı?
Aracın yakıtını tasarruflu olarak kullanmak için dikkat edilmesi gereken pek çok nokta mevcut. Bunların hepsi düzenli olarak uygulandığında ve aylık hesaba vurulduğunda tasarrufun ne boyutlara ulaştığı gözle görülür hale gelebilmektedir. Bu anlamda yakıtın ne zaman alındığı da tasarruf boyutunda önemli rolde yer almaktadır.
Bu anlamda eğer kış aylarında ve sabah saatlerinde yakıt alınması gerekiyor ise bunun en doğru zaman olduğu söylenebilir. Çünkü bu zamanlarda yakıt soğuktan kaynaklı olarak sıkışmış olarak bulunmaktadır ve bu da daha az paraya daha çok yakıt alınmasını sağlayabilir. Aynısı soğuk kış günlerinde öğle vakitleri için de geçerli olarak görülebilmektedir.
Araç Yakıt Tasarruf Cihazı Nedir?
Sürekli olarak araç kullanan kişiler ekonominin de mevcut durumundan etkilenerek araç yakıt cihazı kullanabilmektedirler. Bu cihaz çoğu özelliği anlamında basit şekilde çalışmakta ama sağladığı faydalar ile tasarruf anlamında önemli adımlar atılmasına ve özellikle de çevrenin korunmasına yardımcı olmaktadır. Bu anlamda çakmaklığa takılabilir, yakıt hortumunda kullanılabilir veya araç soketine takılabilir özelliklerde olan araç yakıt cihazı da bulunmaktadır.
Genel olarak bakıldığında bu cihazlar sağladığı tasarrufun düzeyi araç kapasitesine göre değişmekle birlikte benzinli araçlardan % 25’ e kadar, dizel araçlarda ise % 35 ‘ e kadar yakıt tasarrufu sağlayabilmektedir. Bu anlamda yakıt tasarrufu için hem öneriler dikkate alınır hem de cihazın kullanımı sağlanır ise çok daha yüksek oranlarda tasarruf söz konusu olabilir.
Dizel Araçlarda Yakıt Tasarrufu
Genel kanıya bakıldığında dizel araçlarda yakıtın fazlaca yakıldığı söz konusu olmaktadır. Bu anlamda da dizel araçlarda yakıt tasarrufu zor olabilmektedir. Bunun nedeni bu araçlardan zaman zaman meydana gelebilen ateşleme sorunları olabilmektedir. Ya da kışın motor ısınması geç olduğu için de bunlar gerçekleşmektedir. Bu nedenle dizel araçlarda bunun sağlanması için özellikle aracın motor bakımları düzenli olarak gerçekleştirilmelidir.
Bunun dışında araç çalıştıktan sonra bir süre motorun ısınması beklenir, ardından hareket etmeye başlanırsa yine tasarruftan söz edilebilir. Bu da motor ısındıktan sonra tüm gösterge ışıklarının sönmesinden anlaşılabilir.
Benzinli Araç Yakıt Tasarrufu
Benzinli araçlar diğerlerinden daha farklı olarak yine motorun ısınması ile tasarruf yapabilse de bunu sürüş esnasında sağlamanın daha mantıklı olduğu söylenebilmektedir. Bu anlamda dizel araçlarda yakıt tasarrufundan farklı olarak depoyu tam doldurmamak gereklidir. Bu şekilde hortumda kalan benzinin de ödemesi yapılabilmektedir. Bunun dışında klimaların kullanımı da yakıt için sorun teşkil edebilir.
Hız kontrolü yaparak da benzinden tasarruf sağlanabilir. Bunun için 100 km hızın çok da aşılmaması ve bu hıza çıkılırken de acele edilmemesi önerilmektedir.
LPG Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?
LPG yakıt ile çalışan araçlar da diğerlerine benzer şekilde özellikler ile yakıt tasarrufu sağlayabilmektedir. Bu anlamda 10.000 bakımı düzenli olarak yapılmalı, devir sayısı arttırılmamalı, yakıt bilindik markalardan temin edilmeli, ani fren ve ani hızlanma gibi durumlara dikkat edilmeli ve yine klima kullanımı standart şekilde sağlanmalıdır.
Tüm bunlara dikkat edildiğinde araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak sanıldığı kadar zor olamamaktadır. Sadece bilgilenme ve uygulama önemlidir.