6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Arsa İçin Kredi Çekilir Mi?

Arsa kredisi

Arsa kredisi, arsa satın salmayı düşünen kişilerin istediği finansmanı elde etmesi amacıyla verilen kredi çeşitlerinden bir tanesidir. Arsa kredisi, bankalar verilir.

Arsa için kredi çekilir mi? Arsa kredisi almak için ilk olarak bankaların arsa kredisi verip vermediğinin araştırılması gerekir. Bankaların arsa kredisi verirken belirledikleri kriterlere de dikkat edilmelidir. Daha sonra bankaların sunduğu arsa kredisi faiz oranları, vade seçenekleri ve ödeme koşullarını karşılaştırarak doğru kararı verebilirsiniz.

Arsa kredisi almak için bankalar sizlerden bazı belgeler talep edecektir. Bu belgeler arasında, arsa tapusu, proje onayı, imar planı gibi belgeler bulunabilir. Bankalar, bu belgelerle beraber ekspertiz raporu da talep edebilir. Bankalar ekspertiz raporunu inceleyerek arsanın değerini belirler ve arsa kredisini sunar.

Arsa kredisi almak almayı düşünenlerin bankalara sunduğu diğer belgeler arasında ise, gelir belgesi, vergi levhası, kimlik fotokopisi ve ikametgah belgesi bulunur. Bu belgeler, kişinin finansal durumunu görmek için gereklidir.

Arsa kredisi almayı düşünenlerin kredi notu da önemlidir. Kredi notu yüksek olan kişiler, bankalar tarafından daha avantajlı kredi teklifleri elde edebilir. Kredi notu düşük olan kişiler ise, arsa kredisi almakta zorluk yaşayabilir.

Arsa kredisi satın alırken dikkat edilmesi gereken konular arasında ise ödeme koşulları geliyor. Arsa kredisi geri ödemesi genel olarak uzun vade ile yapılır. Fakat kullanılacak kredinin konut finansmanı kapsamında olması gerekiyor. Bununla beraber arsa kredisi almadan önce, bankaların sunduğu faiz oranları ve ödeme koşulları da dikkate alınmalıdır.

Bankalar Arsa Kredisi Verir Mi?

Bankaların büyük bir bölümü arsa kredisi veriyor. Fakat arsa kredisi alırken diğer konut kredilerinden farklı şartları değerlendirmeniz gerekiyor. Bankalar genel olarak arsa kredilerinde daha yüksek faiz oranları ve teminat talep edebiliyor.

Bankalar, arsa kredisini değerlendirirken arazi durumlarının büyütülmesine ve imarlaştırılmasına dikkat etmektedir. İmarlı arsalar genel olarak daha kolay kredi alabilirken, imarsız araziler veya tarım arazileri için kredi almak daha zor hale gelebilir.

Kredi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

İmarlı ve imarsız arsalar için çekilecek arsa kredilerinde, bankanın talep ettiği belgeler sağlanması durumunda hızlı bir şekilde kredi alabilirsiniz. Arsa kredisi özellikleri bankalara göre değişmekle beraber, 60 ay vade söz konusu olacaktır. Bazı durumlarda ise 120 aya kadar kredi verilmektedir. Arsa kredilerinde bağımsız gayrimenkul değerleme şirketleri ekspertiz sürecini yönetir. Arsanın sahip olduğu değerinin ekspertiz tarafından belirlenmesi sonrasında kredi kullanımı söz konusu olabilir. Arsa kredisi için talep edilen belgeler;

  • Başvuru formu ve kimlik fotokopisi,
  • Gelir durumunu gösteren bordro,
  • Maaşta haciz olmadığını gösteren yazı,
  • Arsanın tapu fotokopisi

Yukarıda yer alan belgeler sağlandıktan sonra, arsa kredisi onaylanması süreci, bankaların krediye başvuran kişinin risk profiline göre değerlendirilecektir. Kredi notu yüksek olan yatırımcılar kolay bir şekilde arsa yatırımı için kredi elde edebilir.

Arsa İçin Kredi Çekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bankalardan arsa için kredi çekmeden önce arsanın bulunduğu lokasyonunun iyi incelenmesi gerekir.  Konut, gayrimenkul ve arsa alımında konum geri dönüşlerin hızlanmasını sağlayacaktır. Büyük şehirlerde aynı ilçenin farklı mahallelerinde bile geri dönüş süreleri değişim gösterebilir. Bazı yerlerde bir arsanın geri dönüş süresi çok daha uzun sürebilir. Arsanın bulunduğu lokasyona ve değer parametrelerine göz atılmalıdır.

Arsa İçin Kredi Faiz Oranları Yüksek Mi?

Arsa için kredi faiz oranları, bankalara göre değişiklik gösterebilir. Bununla beraber arsa kredisi kullanmak istediğinizde, arsanın bütün değeri kadar kredi verilmemektedir. Konutta olduğu gibi belirli bir miktar kredi kapsamına alınabilir.

Arsayı satın almadan önce mutlaka arsanın belli bir yüzdesinin nakit olarak hesabınızda bulunması gerekir. Bankalar, farklı uygulamalara gittiği için oldukça fazla değişken devreye sokulmaktadır. Bununla beraber bankaların arsa kredisi uygulamalarında usul farklılıkları da yer alabilir.

Bazı bankalar sadece imarlı arsalara kredi vermektedir. Bazı bankalarda ise imarlı olmayan arsalara kredi vermemektedir. Bu yüzden kredi kullanmayı düşünüyorsanız, ilk olarak arsanın imar durumunu gerekli yerlerden bilgi almanız gerekir.

Arsa İçin Kredi Çekilirken İpotek Olur Mu?

Yatırımlarınızda, arsa için kredi kullanmak isterseniz dikkat etmeniz gereken konulardan bir tanesi bankanın şart koşacağı ipotek durumdur. Bina imarı bulunmayan satılık arsalar için satın alma durumlarında krediyi tercih ettiğinizde, bankalar üstünüze kayıtlı olan başka bir gayrimenkulü ipotek altına alabilirsiniz.

Ödeme planlarınızı stabil bir şekilde ayarlamamanız durumunda farklı bir mülkü ipotek ettirmeniz nedeniyle ödemeler aksatıldığında, çok büyük ekonomik sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Vade konusunda da arsa kredileri incelendiğinde 35 aydan 120 aya kadar çok geniş vadelerle karşılaşabilirsiniz. Vadenin uzun olması yüksek kar elde etmemenize neden olabilir. Arsa kredisi kullanmayı düşünüyorsanız, tüm detayları ele almanız gerekir.

Arsa Kredisi Faiz Oranları

Arsa kredisi hesaplama işlemleri, bankaların sunduğu faiz oranı, vade miktarı ve kredi tutarı girildikten sonra tamamlandır. Konut kredisine benzer bir kredi modeli olan arsa kredisinde imarlı veya imarsız arsa kredisi çeşitleri bulunur.  2024 itibariyle arsa kredisinin faiz oranları, şu faktörlere göre değişim gösterir;

  • Krediye yönelik arz ve talep,
  • Merkez Bankası tarafından belirlenen politika faizi,
  • Enflasyon oranı

Arsa, son dönemlerin en çok tercih edilen yatırım araçları arasındadır Uzun vadede, konut başta olmak üzere birçok yatırıma göre iyi getiri sunar. Bankalar arsa alımları için de kredi imkanları verebiliyor. Her bankada arsa kredisi hizmeti yer almasa da birçok bankadan bu krediyi çekebilirsiniz. Arsa kredisi veren finans kurumların başında devlet bankaları yer alıyor. Doğru bir yerden alınan arsanın değerinin hızla yükseleceği ve birkaç sene içerisinde fiyatının büyük oranlarda katlanacağını unutmamalısınız.

Sahip olduğunuz arsanın ne kadar kar getireceğini belirleyen faktörlerden bir tanesi konumdur. Kredi ile satın almayı düşündüğünüz bir arsanın bulunduğu bölgenin iyi araştırılması gerekir. Satın alınan her arsa beklenen oranda sizlere kar getirmeyebilir. Aynı ilçe sınırları içerisinde bulunan iki arsa arasında dahi kar oranlarında büyük farklar yer alabilir. Arsanın konumu hem kar oranını hem de karın geri dönüş süresini etkileyecektir.

Arsa İçin Kredi Faiz Oranları Nasıl Değerlendirilmeli?

Satın alacağınız bir arsa için çekeceğiniz kredinin faiz oranı bankadan bankaya değişim gösterebilir. Bununla beraber çekeceğiniz kredinin arsanın fiyatını tam olarak karşılamayacağıdır. Konut kredisi gibi, mülkün belli bir oranının değeri için para çekebilirsiniz.

Kredi ile arsa satın almak istiyorsanız bankaların kredi usullerine dikkat etmelisiniz. Arsanın imar durumuna göre banka, kredi başvurunuzu reddedebilir. Bazı bankalar yalnızca imarlı arsalar için kredi vermektedir.

Yatırım amacıyla satın alacağınız arsalar için kredi çekmek her zaman avantajlı olmayabilir. Kredinin faiz oranı, arsadan kazanacağınız karın markajını belirlemede önemli bir faktördür.  Arsa kredisi çekerek kar amaçlı yaptığınız alımların amacınıza hizmet edebilmesi için doğru değerlendirmeler yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

19 − 8 =