6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Arsanın Yüzde Kaçına Ev Yapılabilir?

Arsa üzerinde ev yapmak istediğiniz zaman kanunlarda belirtilen kurallara uymanız gerekir. Arsanızın metrekaresine göre yapabileceğiniz evin metrekare hesaplamasını öğrenmelisiniz.

Arsanın yüzde kaçına ev yapılabilir? Birçok kişi satın aldığı arsa üzerine ev yapmayı arzu ediyor. Yapılacak evin metrekaresinin büyük olması da evin ve arsanın değerini arttıracaktır.

İnşaat esnasında ya da sonrasında yasadışı bir durumla karşılaştığınız zaman arsanın yüzde kaçına ev yapılacağını bilmek gerekiyor. Arsa üzerine yapılacak inşaat metrekaresini bilmek yeterli olmayacaktır. İnşaat yapmak için gerekli belgeleri toplamanız ve belediyeden izin ve onayların alınması gerekir.

Arsanıza Kaç Metrekare Ev Yapabilirsiniz?

Metrekare üzerinden standart bir hesaplama üzerinden arsaya ev yapmak isteyenler maksimum ne kadar ev yapabileceklerini öğrenebilir. KAKS adı verilen hesaplama yöntemi ile arsanızın üzerine kaç metrekare ev yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

KAKS yöntemi arsa üzerindeki toplam inşaat alanını hesaplamanıza yardımcı olacaktır. Genel olarak 1,25 değerinde bir kat sayısı ele alınarak binanın standart alanı hesaplanır.

KAKS ve TAKS Değerleri Ne Demektir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgelerin KAKS ve TAKS değerlerini belirlemektedir. Belediyeler ise bakanlık tarafından belirlenen kurallara göre hareket eder. Beldeler üzerinde bulunan arsalar üzerinde imar durumlarına ve gerekli şartlara uygun inşaat yapılıp yapılmadığı belediye tarafından kontrol edilmektedir.

Arsa üzerinde ev yapma izni aldığınız zaman müteahhit bir firma ile anlaşabilirsiniz. Arsaya kaç metrekare ve ne kadar yükseklikte ev yapabileceğinizi KAKS ve TAKS değerlerine göre belirlemelisiniz.

Her bölgede KAKS ve TAKS değerleri değişmektedir. Bu değerler arsanın imar durum belgesinde belirtilir. İnşaatın sınırlarını belirlemek adına yapılan hesaplamaya uymak gereklidir. TAKS taban alan kat sayısı olarak geçiyor. Arsaya gerçekleştirilecek inşaatın taban oturum alanının arsaya oranı olarak tanımlayacaktır. 0,10 ila 0,80 arasında değerler bölgeye göre değişim gösterir.

Arsaya Ev Yapma Şartları Hakkında

Sahip olduğunuz arsa üzerinde inşaat gerçekleştirmek istiyorsanız bazı kanuni kurallara uymanız gerekir. Arsaya ev yapma şartları kapsamı içerisinde prosedürlere uymalı ve size izin verilen koşullarda inşaatı gerçekleştirmeniz gerekir.

Arsa sahipleri arazilerinde inşaat yapmak isteyebiliyor. Apartman, iş merkezi, villa, site gibi çeşitli yapılar arsalar üzerine inşa edilebilir. Ancak arsaya ev yapmak için bazı şartları yerine getirmeniz gerekir.

Arsaya ev yapma şartlarından bir tanesi arsanızın imar durumunun açık olmasıdır. Arsanın imar durumu belgesini belediyeden alabilirsiniz. Sadece imar durumunun konut olması yeterli olmayacaktır.

İmarlı arsanın yüzde kaçına ev yapacağınızı da bilmeniz gerekir. Arsanızın imar durumunun KAKS ve TAKS değerlerini öğrenerek kendiniz de hesaplama yapabilirsiniz.

Arsaya Ev Yapmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Büyük ya da küçük arsaya ev yapmak için bazı koşulları tamamlamalısınız. İlk olarak arsanın imar durum belgesini belediyeden almalısınız. Gerekli belgeleri topladıktan sonra arsaya ev yapma aşamasına başlayabilirsiniz.

İnşaat başlangıcı, süreci ve sonunda belediye düzenli kontroller gerçekleştirir. Bu kontroller sırasında sizden bazı belgeler istenecektir. Kanuna uygun bir şekilde arsaya ev yapmak istiyorsanız belgelerinizin eksiksiz olması gerekir. Bu belgeler;

  • Ruhsat başvurusu,
  • İmar durum belgesi,
  • Zemin etüt raporu,
  • Sıhhi tesisat projesi,
  • Elektrik tesisat projesi,
  • Tapu,
  • Aplikasyon belgesi
  • Mimari proje ve sicil belgesi,
  • Betonarme statik projesi

Bu belgeleri arsanızın yakınında konumlanan bir mimarlık ofisinin desteğiyle elde edebilirsiniz.

Arsanın Yüzde Kaçına Konut Yapılabilir?

Yapılacak konutun metrekaresinin büyük olması evin ve arsanın değerini arttıran konulardan bir tanesidir. İnşaat sırasında yasadışı durumla karşı karşıya kalmamak için arsanın yüzde kaçına konut yapacağınızı öğrenmelisiniz.

Arsa metrekaresine bağlı olarak uygulanacak imarın ölçüsü değişim gösterir. Sadece arsa üzerine yapılacak inşaat metrekaresini bilmek yeterli olmayacaktır. İnşaat için gerekli evrakları toplayıp, belediyeden onay almalısınız. Metrekareden standart bir hesaplamayla arsaya konut yapmayı düşünenler maksimum ne kadar büyüklükte bir daire yapacağını öğrenecektir.

Birçok amaca hizmet edecek şekilde konut inşası gerçekleştirebilirsiniz.  Arsanın ne kadarına ev yapılır? Planlı bir süreç için çok net rakamlar getirilmelidir.

Arsa Planlaması Nasıl Yapılır?

Hesaplama işlemleri genel olarak arsanın sahip olduğu metrekare üzerinden hesaplanmaktadır. Belirli bir alana sahip olan ev veya konutun mimari haritasının oluşturulmasından önce imar durum belgesi elde edilebilir.

Yapılacak hesaplama TAKS ve KAKS oranları ile belirlenebilir. TAKS oranları genellikle 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 ölçülerinde olabilir.

KAKS ise kat alan katsayısı olarak tanımlanır. KAKS oranları 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 şeklinde sıralanabilir.

Arsaya Ev İnşasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arsaya ev yaparken profesyonel bir deneyim için dikkat edilmesi gereken konular bulunmaktadır. Hesaplama sürecinin çok daha profesyonel ve planlı bir şekilde ilerlemesi için uzman kişilerden görüş almalısınız.

Arsaya ev yaparken çalışacak müteahhit ya da ustanın iyi seçilmesi gerekir. Bu anlaşmaların resmi bir süreçten geçmesi için bir sözleşme yapabilir. İki tarafında istek ve ihtiyaçlarını dikkate almanız gerekir. Sözleşme içerisinde firma bağlantıları, garanti süreçleri ve inşaatın bitirme zamanı gibi detayları da görmeniz gerekir.

Arsa Hesaplaması Hakkında

Hesaplama sürecinde tüm detayların dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Arsanın büyüklüğüne göre yapılacak olan oranı da değişmektedir. Hesaplama süreçleri ve planlamalar zaman yönetimi, etkili iletişim, uzun soluklu proje deneyimi gibi değerlerle daha da farklılaşabilir.

Arsaya yapılacak binanın özelliklerini de bilmeniz gerekir. Yapılacak arsa üzerinde hangi tür danışmanlığa ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için uzmanlardan destek alabilirsiniz. Bununla beraber yatırım mı ya da kişisel kullanım mı olduğunu da belirlemelisiniz. Bu gibi konuların kararlaştırılmasının ardından gerekli belgelerin toplanması gerekir. Türkiye’de birçok kişi arsa üzerine ev yapmayı hayal ediyor. Doğru bir şekilde hesaplama yaparak ve belgeleri toplayarak evlerinizi inşa edebilirsiniz.

Arsa üzerine ev yapmak herkesin hayallerinden bir tanesidir. Bu tür projelerde her zaman profesyonel kişilerle çalışmanız gerekir. Aksi durumda yanlış hesaplamalar nedeniyle belirli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Türkiye’de bu alanda hizmet veren birçok firma yer alıyor. Firmalar gelen talepler doğrultusunda sizler için hesaplamaları gerçekleştirmektedir. Böylece Sorunsuz bir şekilde evlerinize kavuşabilirsiniz. Günümüzde binlerce arsa sahibi istedikleri evlere kolayca kavuşabiliyor. Sizde doğru hesaplama yaparak bu kişilerden biri olabilirsiniz.

Arsaya kaç daire yapılır? hesaplama sürecinde mutlaka uzmanlardan destek almanız gerekir. Böylece en doğru yapı hesaplamasını gerçekleştirebilirsiniz. Yazımızda yer alan bilgilere göz atarak en doğru projeyi tamamlayabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

2 × 3 =