6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Sosyo-Ekonomik Statü (SES) Nedir, Neden Önemlidir?

Sosyo-Ekonomik Statü

Pazarlama alanında yapılacak olan ürün ve ürünlerin kim ve ne için satılacağını oluşturan istatistiksel bilgilere hedef kitle denilmektedir. Özellikle sosyal statü nedir, sosyal ekonomik statü değişkenleri nelerdir, sosyal statü neye göre belirlenir gibi soruları sizler için bir araya getirdik.

Birçok pazarlama alanında yapılması gereken ürünler ve bu ürünlerin hangi yaş grubuna katılacağını belirlemek önemli bir boyut taşımaktadır. Bu açıdan ürünlerin kimi pazarlanacağı ve hangi amaçla satılacağını belirleyen istatistiksel veriler hedef kitle olarak ifade edilmektedir.

Sosyal Statü Nedir?

Bir kişinin belli bir toplum ve kültür içerisindeki doğal konumu diğer adıyla toplumsal yeri sosyal statü olarak anılmaktadır. Bireyin sosyal organizasyon içindeki konumu önemli bir yere sahiptir. Elde ettiği bu konum kişinin prestijine dayanmaktadır. Aynı zamanda bu prestij kişiye farklı hayat tarzı, sorumluluk ve haklar getirmektedir. Ekonomik ve sosyal statü birbirinden ayrılamadığı için sosyo ekonomi bir bütün şeklinde ele alınmaktadır. Doğal olarak bir kişinin toplum içindeki statüsü arttıkça genel manada kabul edilmekte olan gelir yükselişi doğrultusunda statüsünü dolaylı olmadan etkisi altına almaktadır.

Bir bireyin belirli kültür ve toplum içerisindeki varlığını korumak oldukça önemlidir. Ayrıca bireyin sosyal yapıdaki konumu birçok etkenden dolayı önemli bir yere dahil olmasını sağlamaktadır. Ayrıca elde ettiğimiz statü kişinin hayat tarzını da yansıtmaktadır. Bu hayat tarzı ile birlikte kişi de yeni haklar ve sorumluluklar doğmaktadır. Bu açıdan ekonomi ve sosyal alan birbirinden kopamadığı için bu iki alanı birlikte ele alıp incelemek gerekmektedir.

Sosyo Ekonomik Statü (S.E.S.) Değişkenleri Nelerdir?

Genel anlamda sosyoekonomik statünün değişkenleri birçok maddeler halinde sıralanmaktadır. Örneğin temel demografik özellikler, konut sahipliği kullanım alanı, araç sahiplikleri ve çeşitli eşyalar, alışverişe ilişkin tutum ve davranışlar, temizlik görevi ürünlerindeki kullanım onayı, teknoloji kullanım, finansal tutum, sağlık hizmetlerinden yararlanma olanağı, kültürel farklılıklar, boş zamanı değerlendirme ve ev dışı gibi aktiviteler yer almaktadır. Yukarıda sayılan aktiviteler bunlarla sınırlı kalmamaktadır. Birçok sayıda sosyal ekonomik statüyü etkileyen birçok mevcut etkenin olduğunu da söylemekte fayda olacaktır.

S.E.S. Grup Değişkenleri – Geçiş Alanları

Genel manada sosyoekonomik statü düzeyinde oluşturulan gruplar statik olmamakla birlikte dinamik özelliğe sahiptir. Sosyal ekonomik grubunun yüzdesi olarak, belli miktarda kendinden önceki bir üst veya kendinden sonraki sosyal ekonomik statü grubuna dahil edilmektedir. Birçok sosyal ekonomik statü grubu ile izlemekte olan grup arasında geçiş alanları bulunmaktadır.

Sosyo Ekonomik Statü Neye Göre Belirlenir?

Toplanmakta olan verilerle toplumsal tabakaların daha iyi ölçüde bitmesi adına hangi unsurların belirleyici olduğu istatistiksel veri yöntemleri ile belirlenmektedir. Böylelikle eğitim, mülkiyet,iş, meslek, gelir ve evde sahip olunan eşyalardan oluşturulan değişkenler sosyal ekonomik çerçevesinde geliştirilmektedir. Diğer bir ifade ile toplanan çoğu verilerle toplumsal tabakaların kaliteli bir şekilde ölçülebilmesi adına hangi etkenlerin belirleyici rolü olduğunu bilmenizde faydalı olacaktır. Böylece meslek, gelir, eğitim, mülkiyet, iş gibi alanlar sosyal ekonomik dahilinde geliştirilmektedir.

Sosyoekonomik Statü Endeksi Nedir?

Pazarda mevcut olan kitlenin gruplandırılmasında kullanılmakta olan bir yöntemdir. Grupların ana hedef kitlesi olarak değerlendirme sürecinde davranış ve tutum önemli bir amaç teşkil etmektedir. Bu söylenen bilgiler pazarlama süreci boyutunda, reklam ve tanıtım seviyelerinde kullanılmaktadır. Sosyal ekonomik grubunun yüzdesi olarak, belli miktarda kendinden önceki bir üst veya kendinden sonraki sosyal ekonomik statü grubuna dahil edilmektedir. Birçok sosyal ekonomik statü grubu ile izlemekte olan grup arasında geçiş alanları mevcuttur.

Sosyo Ekonomik Faktörler Nelerdir?

Bireyin ve toplumun sosyal ve ekonomik hayatları arasındaki ilişkiyi oluşturan kavram sosyal ekonomik düzey olarak adlandırılmaktadır. Örneğin; eğitim durumu, meslek ve sosyal çevre ekonomik alan gibi etmenler de sosyoekonomik düzeyi etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Bir kişinin belirli kültür ve toplum içerisindeki varlığını korumak oldukça önemli bir boyut taşımaktadır. Ayrıca bireyin sosyal yapıdaki konumu birçok etkenden dolayı önemli bir yere dahil olmasını sağlamaktadır. Ayrıca elde ettiğimiz statü kişinin hayat tarzını da yansıtmaktadır. Bu hayat tarzı ile birlikte kişi de yeni haklar ve sorumluluklar doğmaktadır. Bu açıdan ekonomi ve sosyal alan birbirinden kopamadığı için bu iki alanı birlikte ele alıp incelemek gerekmektedir.

Aynı zamanda bu prestij kişiye farklı hayat tarzı, sorumluluk ve haklar getirmektedir. Ekonomik ve sosyal statü birbirinden ayrılamadığı için sosyo ekonomi bir bütün şeklinde ele alınmaktadır. Doğal olarak bir kişinin toplum içindeki statüsü arttıkça genel manada kabul edilmekte olan gelir yükselişi doğrultusunda statüsünü dolaylı olmadan etkisi altına almaktadır.  Burada önemli olan bulunduğunuz konunun size çeşitli hayat olanakları getireceğinden emin olabilirsiniz. Bunun yanında sosyal ve ekonomik alanlar birbirinden ayrı kalamadığı için bu konular incelenirken bir arada incelenmektedir. Bu sayede çevrenizdeki fırsatları ve yenilikleri de kaçırmış olmazsınız.

Sosyo Ekonomik Yapısı Ne Demek?

Toplanmakta olan verilerle toplumsal tabakaların daha iyi ölçüde bitmesi adına hangi faktörlerin belirleyici özelliğe sahip olduğu istatistiksel veri yöntemleri ile belirlenmektedir. Böylelikle eğitim, mülkiyet, iş, meslek, gelir ve evde sahip olunan eşyalardan oluşturulan değişkenler sosyal ekonomik çerçevesinde geliştirilmektedir. Grupların ana hedef kitlesi olarak değerlendirme sürecinde davranış ve tutum önemli bir amaç teşkil etmektedir. Bu söylenen bilgiler pazarlama süreci boyutunda, reklam ve tanıtım seviyelerinde kullanılmaktadır. Ulaşım, eğitim, sağlık, tarım, nüfus, kültür adalet ve seçim gibi önemli gösterilen bu faktörler farklı şekillerde kullanılıp birlikte bir araya gelmesiyle konuşmakta olan çok çeşitli bir kavram olarak tanımlanmaktadır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

MTV Nedir, MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bilgi BankasıBirevim

Web Tapu Nedir? Nasıl Kullanılır? Web Tapu Randevusu

Bilgi BankasıBirevim

En İyi C Segmenti Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Trendyol Araçlı Kurye Nasıl Olunur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

twenty − six =