6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Elektrikli Araba Ne Kadar Sürede Şarj Olur?

Her geçen gün elektrikli araca ilgi artıyor. Karbon salınımın sebebi ile çevre kirliliğini önleyen araç türüdür.  Bir elektrikli aracı şarj etmek için harcanan süre genelde 30 dakika ile 10 saat arasında değişkenlik göstermektedir. Aracınızı şarj etmeye başladığınız zaman pilin doluluk oranı ve şarj etme hızı doğrultusunda maksimum 10 saat kadar şarj etmesi mümkündür. Çoğu kişi elektrikli araçların ne kadar sürede şarj ettiğini merak eder. Özellikle elektrikli araba sahibi olmayı isteyen kişilerin edinmesi gereken bir bilgi olduğunu söyleyebiliriz.

Elektrikli Araba Şarj Süreleri

Elektrikli aracı şarj etmek için uzun saman harcamaya gerek yoktur. Aynı zamanda bu süreç meşakkatli değildir. Pil boyutu, şarj cihazı türü ve diğer unsurlara bağlı olarak 30 dakika ile birkaç saat şarj etme eylemi sürebilir. Özellikle halka açık alanlarda şarj etme ortalama saatte 15 ile 25 menzil sunar. Fakat ev ortamında elektrikli arabayı şarj etmek 40 saate kadar sürebilir. Bunun yanı sıra hızlı şarj etme istasyonunda elektrikli aracı 30 dakika içerisinde %80 şarj eder. Kısacası elektrikli araçların şarj edilmesi şarj cihazı türü ve aracın akü boyutuna göre farklılık göstermektedir.

  1. Hızlı Şarj İstasyonunda Dolum Süresi

Elektrikli Arabanızı hızlı şarj istasyonlarında şarj ederek doğum süresini kısaltabilirsiniz. Hızlı şarj istasyonlarında genellikle 30 ile 40 dakika %80 şarj etme imkanı sağlanmaktadır.

  1. Halka Açık Şarj İstasyonunda Şarj Dolum Süresi

Halka açık olan şarj istasyonlarında çoğunlukla AC tip akım sağlanmaktadır. Dolayısıyla halka açık şarj istasyonunda elektrikli Bir arabayı %80 şarj etmek için ortalama 4 saat gerekmektedir.

  1. Ev Tipi Şarj Dolum Süresi

Elektrikli araçlara evde şarj etmek mümkündür. Ancak şebeke akım istasyonlarına göre düşük olması nedeniyle oldukça uzun sürer. Dolayısıyla elektrikli bir arabayı evde şarj edebilmek için 12 ile 24 saat arasında bir süreye ihtiyaç vardır. Aynı zamanda elektrikli arabalarda aşırı yükleme riski sebebi ile şarjı %100 doldurmak genellikle tercih edilmez. Bununla beraber EV’nin şarjı %20’lere düştüğünde geç kalmadan şarj etmek doğru bir tercih olacaktır. Aksi durumda araç bataryasında yıpranmalar ortaya çıkabilir.

Türkiye genelinde elektrikli araçlar için şarj istasyonları pek çok şehir ve ilçelerde bulunmaktadır. Sizler de elektrikli bir araba almayı düşünüyorsanız yaşadığınız ilde bulunan halka açık şarj istasyonları veya hızlı şarj istasyonlarını araştırarak nerede olduklarını öğrenebilirsiniz.

Elektrikli Araba Kaç Saatte Şarj Olur?

Elektrikli Bir arabayı evde şarj etmenin şebeke akım istasyonlarına göre düşük olması nedeniyle oldukça uzun sürdüğünü söyleyebiliriz. Peki, elektrikli araba kaç saatte şarj olur? Genellikle 30 dakika ile 10 saat arasında şarj olduğu söylenmektedir. Bununla beraber elektrikli arabayı evde şarj etmek için 12 ile 24 saat arasında süreye ihtiyaç duyulmaktadır. Elektrikli Bir arabayı şarj etmek için hızlı şarj noktaları tercih edilirse 30 dakika içerisinde aracın %80 oranında şarj edilmesini sağlayabilirsiniz.

Elektrikli Arabayı Şarj Etmenin Kaç Saat Sürdüğü Nasıl Hesaplanır?

Elektrikli bir aracı şarj edebilmek için gerekli olan süre, şarj hızı ve pil boyutuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Çoğunlukla 60 kilowatt bataryaya sahip bir elektrikli araba 7 kilowatt şarj noktası kullanıldığında boşken tamamen şarj edilmesi ortalama 8 saat sürer. Fakat sürücülerin çoğu pillerin tam kapasiteye ulaşmasına beklemeye ihtiyaç duymaz. Çoğunlukla araç sürücüleri ihtiyacı kadar elektrikli arabasını şarj etmeyi tercih eder. Peki, elektrikli bir araba 100 kilometrede ne kadar yakar? Pek çok elektrikli araba ortalama 35 dakika içerisinde 100 kilometre kadar menzil ekleyebilir. Elektrikli bir otomobilin aküsü devamlı olarak geliştirilmektedir. Bu sebeple en iyi şarj süresi için araç modelinin teknik özellikleri kontrol edilir.

  • Araç şarj gücü: 4.4 kW
  • Araç Bataryası: 30 kW
  • Batarya gücü/şarj gücü: dolum süresi

Elektrikli bir aracı şarj edebilmek için şarj etmeye başlanan pilin doluluk oranı ve şarj etme hızı doğrultusunda 30 dakika ile 10 saat arasında sürdüğünü söyleyebiliriz. Elektrikli arabalar çoğunlukla gazdan daha ucuz elektrik ile çalıştıkları için gaz ile çalışan arabalardan yakıt verimi sağlanmaktadır.

Elektrikli Arabanın Şarj Süresini Etkileyen Faktörler

Elektrikli Bir aracın şarj etme süresi farklı faktörlere bağlıdır. Örneğin akünün boyutu, elektrikli aracın akü yaşı, şarj istasyonu türü, pil doluluk oranı ve halka açık elektrikli araç istasyonları veya ev tipi şarj cihazları ile hızlı şarj oranı değişkenliğe neden olmaktadır. Dolayısıyla elektrikli arabanın şarj süresini etkileyen faktörler genellikle bunlardır. Elektrikli araçlarda diğer otomobiller gibi periyodik bakımların aksatmadan yapılması oldukça önemlidir. Elektrikli aracınızda verimliliği yüksek düzeyde tutabilmek için oto bakım işlemlerini düzenli yaptırmanız ve bu hizmeti sunan kurumsal firmalar tercih etmeniz oldukça önemlidir.

Araba Şarj İstasyonunda Akım Gücü Neden Düşer?

Elektrikli araçları şarj etmek için kurulan istasyonlarda şeydeki gücü, çıkan akımın ne kadar olacağına etki etmektedir. İstasyonun bulunduğu bölgede en çok 3 araç tam performans şeklinde şarj edilebilir. Bu sebeple aynı bölgede 4 bir elektrikli araba şarj edilir ise şebeke yoğunluğundan dolayı akım gücü kaldırmaz. Bu gibi durumlar çoğu elektrikli araç kullanıcısının başına gelebilir. Ancak bu sürece müdahale edilmediği için aracın düşük akım gücü ile şarj edilmesi beklenir. Dolayısıyla araba şarj istasyonunda akım gücü düşmesi ile enerji çıkış gücünde azalma yaşanır ve elektrikli arabaların şarj süresinin uzamasına sebep olur.

Elektrikli Araba Evde Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli bir Aracınız varsa ve evinizde şarj etmek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey şarj cihazınızı prize takmanız olacaktır. Peki, elektrikli araba evde nasıl şarj edilir? Aracınız evinizin dışında olacağı için yakınlarda bir priz olma ihtimali de düşüktür. Özellikle özel bir garajı olan kişiler aracın şarj soketinin bulunduğu kısmı prize yakın yanaştırarak şarj etme işlemini uygulayabilir. Bunun haricinde uzatma kablosu ile aracınızı evinizde kolayca şarj edebilirsiniz. Fakat ev ortamında araba şarj etmek biraz uzun sürebilir. Elektrikli aracınızın pil doluluk oranı doğrultusunda 30 dakika ile 12 saate kadar ihtiyaç duyulabilir.

Elektrikli arabalara yüksek kapasiteye sahip bataryalar yerleştirilebilir. Aynı zamanda şarj etmek için kullanılan enerjinin yüksek olması gerekmektedir. Ancak çoğu elektrikli araba hızlı şarj teknolojisine sahiptir. Hızlı şarj etmeye ihtiyacınız var ise Arabanızı istasyona götürerek kolayca şarj edebilirsiniz. Fakat arabanızı şarj etme konusunda aciliyetiniz yok ise evinizde bulunan prizi de kullanabilirsiniz. Arabanızı günlük hayatta kullandığınız prize taktığınız zaman şarj etme süresi uzun olabilir. Günümüzde çoğu kişi evde şarj istasyonunu tercih ediyor. Hızlı şarj teknolojisine sahip şarj cihazı kullanarak aracınızın daha hızlı şarj olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca evinizde kendi imkanlarınız ile şarj istasyonu kurmanız mümkün değildir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

two + two =