6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Ev Satarken Ortaya Çıkan Masraflar Nelerdir?

Özellikle ev satmayı düşünenler ve buna bağlı olarak ev satarken ortaya çıkan masrafları merak edenler için bu yazı oldukça bilgilendirici olacaktır. Bu noktada çıkan masraflar genellikle evi daha hızlı satmak ya da evin değerini arttırmak amacıyla ortaya çıkmakta ve bu sebepten dolayı yapılmaktadır.

Bu süreçte ev alım satım sürecinde hem alıcı hem satıcı için çeşitli giderler ortaya çıkabilir ve bunların satıcı tarafından yapılması gerekebilir. Eğer satıcı burada masraf edilmek istemiyorsa evin satış fiyatından bu miktarı düşebilir ve alıcıya bu durumu bildirebilir. Bu noktada aynı zamanda belli başlı masraflar da ortaya çıkabilmektedir.

Tadilat Giderleri 

Eğer siz de evinizi satmak istiyorsanız ekstra masraf çıkaracak noktalardan biri de evinizin değerini arttırmak için tadilat giderlerine belli bir miktar ödemeniz gerekebilir. Evimizin tadilatını yaparak evin daha fazla miktarda satılmasını sağlayabilir ve böylece tadilat giderine para verirken ev satımından kar elde edebilirsiniz.

Bu açıdan düşünüldüğünde ev satarken ortaya çıkan masraflar belli başlı nedenlere bağlı olabilir ve buna bağlı olarak da değişimleri ortaya çıkarabilmektedir. Aynı zamanda alıcının evden vazgeçmemesi için öncesinde evde hasarlı olan yapıların tamir ettirilmesi oldukça önemli noktalardan biri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu süreçlerin yapılması ve süreçlerin mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.

Tadilata Neden Olan Giderler Neler Olabilir? 

Bu süreçte belli başlı birçok faktör evinizde bazı sorunların ortaya çıkmasını ve tadilat masraflarının artmasına neden olabilir. Özellikle yapmanız gereken şeylerden biri de evinizin hangi hasarlarının olduğu ya da tadilat yapılması gereken noktaların olduğunu doğru bir şekilde belirlemek olmalıdır. Örneğin rutubetlenmiş duvarlar varsa duvarlarını tamir edilmesi gereklidir.

Solmuş mermerler yıpranmış mutfak dolapları tesisata bağlı hasarlar elektrik arızaları buna bağlı olarak birçok farklı sorunlar varsa öncelikli olarak yapmanız gereken tadilat giderlerini ve tadilat sorunlarını ortaya çıkarmak ve bunlara bir çözüm bulmak olmalıdır. Eğer büyük sorunlar varsa bu durum alıcıları kaçıracak nedenler arasında yer alabilir bu nedenle mutlaka tamir ettirilmesi gerekmektedir.

Tapu İşlemleri Masrafları Ortaya Çıkabilir 

Evin satış işlemlerinin yanı sıra resmi düzenlemeler ve resmi prosedürlere uygun olarak davranmak sürece daha da farklı ve daha da uzun hale getiren işlemlerden biri olarak da karşımıza çıkar örneğin evi satan kişiyle evi alan kişinin arasında tapu devrinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu süreçte de hem evi alandan hem de satandan belli bir oranda harç kesilmekte ve devlete vergi olarak ödenmesi gerekmektedir.

Aynı zamanda bu bedele ek olarak döner sermaye ücreti de ortaya çıkarılabilmektedir. Satıcı ile anlaşma yaparak tapu harcını bazen alıcıdan ödeme yükümlülüğü altına girebilmektedir. Ayrıca satış bedeli üzerinden bir miktar indirim yapılabilmesi ve buna bağlı olarak ev satış masraflarının ortaya çıkması durumu gerçekleşebilir.

Gelir Vergisi Ödemeleri 

Bu noktada sizlere masraf çıkarabilecek bir diğer konu ise konutun son 5 yıl içerisinde satın alınmışsa gelir vergisinin ödenmesi gerektiğidir. Bu verginin eksiksiz bir şekilde ödenmesi ve resmi evraklar ile ödendiğine dair belgenin alınması gerekmektedir.

Bu süreçte alış ve satış fiyatlarında fark hesaplanarak vergi ödemesi belirlenebilir buna bağlı olarak da bir ödeme yapılması istenebilir. Aynı zamanda vergi oranı alışveriş satışa bağlı kalarak aradaki farka göre %30 beşe kadar varabilmektedir. Aynı zamanda evin alımı ya da satımı yapılırken önemli olan noktalardan biri de evin gerçek bedelini yansıtılması gerektiğidir.

Belli Başlı Noter Giderleri Ortaya Çıkabilir 

Notere gerek duyulan durumlarda noterden ekstra ödemeler ya da ekstra ücretlendirmeler çıkarılabilmektedir. Aynı zamanda notere yalnızca ihtiyaç ev sahibinin bulunmadığı durumlarda bir masrafa dönüşmektedir. Eğer ki ev sahibi bir sebebe bağlı olarak satış sırasında bulunmayacaksa noterden kendi adına vekâlet alması gerekmektedir.

Vekâlet alma sürecinde belli başlı ödemeler ortaya çıkabilir bu nedenle de mutlaka bu sürecin eksiksiz bir şekilde yapılması ve resmi evrakların tamamlanması için noter giderleri ortaya çıkabilir. Bu sebeple ev satma masrafları artabilir ya da değişim gösterebilir. Tüm bu süreçleri hassasiyetle dikkat edilmeli ve olasılık değerlendirilmelidir.

Evin Potansiyel Eski Borçları Bulunabilir 

Evin elektrik su aidat ya da belediye masrafları gibi birçok farklı borcu bulunabilir. Ev satarken ortaya çıkan masraflardan biri de bunlar olarak değerlendirilebilir. Bu noktada yapılması gereken önemli şeylerden biri de satış esnasında ya da satış öncesinde satıcının alıcıya bu durumu şeffaf bir şekilde bildirmesi gerekmektedir.

Bu direkt satıcı tarafından ödenebileceği gibi alıcının ev fiyatından da düşmesi sağlanabilir. Bu durumlar net bir şekilde alıcıya belirtilmeli ve buna bağlı olarak evin ücretleri ve borçları eksiksiz bir şekilde ödenmelidir. Tüm bu bedeller ev sahibi için bir masrafa dönüşürken alıcı içinde anlaşmalı bir şekilde karşılıklı ödenme durumu ortaya çıkarılabilir. Bu süreçlerin eksiksiz bir şekilde yapılması önemlidir.

Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Eğer bir alıcıysanız ve ev almak istiyorsanız öncelikle tüm süreçleri hassas bir şekilde önem vermeli ve her açıdan evi değerlendirerek resmi prosedürlere uygun bir şekilde ev satın almalısınız.

Tüm bunların belli bir şekilde tamamlanması ve buna bağlı olarak hareket edilmesi önemli noktalardan biridir.

Ev almak da ev satmak da kolay olmayıp belli evrakları ve resmi prosedürleri gerektiren meşakkatli işlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu süreçte de mutlaka özenle dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biridir. Siz de ev almak istiyorsanız değerlendirmeyi ve araştırmayı önemle yapmalı ev alırken ya da ev satarken karşınıza çıkabilecek masrafları öngörerek hareket etmelisiniz.

Ev Alma Fiyat Aralığı 

Bu noktada fiyat aralığı değişim gösterebilmektedir. Bunun için dikkat edilmesi gereken noktalardan en önemlisi kişinin yani alıcının kendisine belli bir fiyat aralığı belirlemesi ve buna bağlı olarak araştırarak yola çıkması gerekmektedir. Böylece süreci daha pratik ve daha sorunsuz bir şekilde halledecek kısa sürede dilediği ve istediği eve kavuşabilecektir.

Uygun bir şekilde hareket etmek ve tüm süreci yönlendirmek oldukça önemli olmasının yanı sıra resmi evrakların ve gerekli prosedürlerin de harfiyen uyulması ve uygun işlemlerin yapılması oldukça önemli olup hem satıcı hem de alıcının karşılıklı güveni açısından oldukça önemlidir. Ev satarken ortaya çıkan masraflar değerlendirilerek süreç planlanmalıdır.

Resmi Evrakların Eksiksiz Olması 

Her iki taraf için de süreci önemli kılan noktalardan biri ev satmak için gerekli evrakların ve istenen belgelerin her zaman eksiksiz bir şekilde istenen yerlere teslim edilebilmesidir. Sürecin zorlaştırılması tam tersine kolaylaştırılması isteniyorsa bu süreçlere dikkat edilmeli ve böylece eksiksiz bir şekilde evrak teslimi ve belgelerin önceden hazırlanması gerekmektedir.

Bu nedenle sürecin önemli planlanması ve buna bağlı olarak düzenli olarak yönlendirilmesi oldukça önemlidir. Aynı zamanda ev alırken ortaya çıkan masrafların da mutlaka düşünülmesi ve buna bağlı olarak hareket edilmesi gerekir. Bilinçli ve planlı bir şekilde sürecini yönlendirmek her iki taraf için de işleri daha da kolaylaştırıcı olacaktır. Böylece süreç sorunsuz işleyecektir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

19 − 6 =