6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Evde Kiracı Varken Ev Satılırsa Ne Olur?

Oldukça merak edilen konulardan biri de evde kiracı varken ev satılması durumudur. Kira hukukuna bağlı olarak kiracıları evin satılması durumunda kiracının mağdur olmaması adına düzenlemeler yapılmıştır. Bu kira sözleşmesiyle de kanun ve kişinin hakkı korunmaya çalışılmaktadır.

Üstelik kiracı eski sözleşmesiyle beraber ev sahibi ya da kiracı ilişkisini korumaya da devam etmektedir. Bu süreçte yeni ev sahibi ile tekrar sözleşme imzalamasına da gerek yoktur. Yeni ev sahibinin hesap numarası ile tapunun 10 da olduğuna dair belgeyi iletmesi yeterli olacaktır. Kira hukukuna göre kiracısı olan evin satılması durumunda kiracının evi hemen boşaltma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ev Sahibi İsek Kiracısı Bulunan Evi Satabilir Miyiz? 

Kapıda herhangi bir şekilde şerh yer almıyorsa evinize kiracı içindeyken de sata bilmeniz mümkündür. Kiracı bulunan evin satılmasının ardından kiracının sözleşmesi bitene kadar evde oturma hakkı bulunmaktadır. Bazı durumlarda Türk borçlar kanununa göre yeni malik evin boşaltılmasını kiracıdan isteyebilir.

Bu gibi durumlarda ise kira sözleşmesinin feshedileceği bazı durumlar bulunmaktadır.

Yeni Ev Sahibinin Hakları Nelerdir? 

  • Yeni ev sahibinin kira sözleşmesinde hak talebi bulunmaktadır. Bu nedenle ev sahibinin kiracı hakları aynı şekilde devam eder. Yeni mevsim barınma ihtiyacı bulunur. Kiracıyı evden çıkarmak isterse taşınmazı satın aldıktan sonraki bir ay içerisinde tahliye amaçlı ihtarname yollaması gerekecektir.
  • Eğer kiracıya taşınmazı tahliye etmek için 6 aylık süre tanınmaktadır. Ayrıca ev sahibinin tahliye davasını açabilmesi adına 6 aylık sürenin dolması gerekmektedir.
  • Kiracının da onay vermesiyle tahliye taahhütnamesi ile çıkışı sağlanabilir.
  • Kiralanan konutluk sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim alma hakkı bulunmaktadır.

Ev Sahibi İsek Evi Satılığa Çıkarmamız Mümkün Mü? 

Eğer kirada oturuyorsanız ve ev sahibinin evi satılığa çıkarıp çıkarmayacağı merak ediyorsanız bu durumda kiracı mağdur edilmese bile ev sahibinin evi kiracı içindeyken sapma hakkı bulunmaktadır. Ancak eski ev sahibi evini satacağı için kiracının evden çıkmasını hiçbir şekilde talep edemez. Ancak ev satıldıktan sonra yeni ev sahibi bunu talep edebilir.

Kiracının Hakları Nelerdir? 

  • Ev sahibinin değişmesinden bağımsız olarak kiracının belli başlı hakları bulunmaktadır.
  • Kiracının hakları yasalar tarafından korunmasının yanı sıra aynı zamanda kiracı ev sahibi ile problem yaşadığında aşağıdaki maddeler gereğince hakkını net bir şekilde arayabilir.
  • Kiraya veren haklı bir nedeni yoksa kiracıya sözleşme sona ermeden herhangi bir şekilde evden çıkaramaz. Bu noktada haklı gerekçeler kanunla belirlenmiş bahsi geçen haklı sebepler başlıklarla açıklanmıştır.
  • Ev sahibinin kira sözleşmesinin devamı boyaca mülkü nasıl kiralamışsa o şekilde tutmakla yükümlü kılmaktadır. Bu süreçte evin tadilat masrafları tamamen evin sahibine aittir. Bu süreçte kiracı mülki yapılan masrafını kendi karşılayarak kira bedelinden düşülmesi de mümkündür. Bu süreçte aynı zamanda dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de tadilatları da önce ev sahibi ile anlaşılmalı ve tüm masrafları da faturalandırılması gerekmektedir.
  • Sözleşme sürecinde kusurları bilerek sözleşme yapıldıysa ev sahibinden kiracı ücretsiz bir şekilde yapılmasını talep edemez.
  • Kira sözleşmesi kapsamında aksi sözleşmeyle belirlenmediği takdirde sözleşmenin sona ereceği tarihten 15 gün öncesinde yeni sözleşme hazırlanmışsa sözleşme süresi bir yıl daha uzatılabilir.
  • Kiracı bu taşınmazı kiraladığı şekilde teslim ettiğinde depozitoyu geri alma hakkına da sahiptir. Bu nedenle ev kira sözleşmesini eksiksiz bir şekilde yapılmasa ve her 2 tarafın da haklarının korunması gerekmektedir.

Kira Sözleşmesi Varken Ev Sahibi Evi Satabilir Mi? 

Biraz sözleşmesi olsun ya da olmasın ev sahibinin evi satma hakkı bulunmaktadır. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi kira sözleşmesi varken kiracının zorla evden çıkarılması mümkün değildir. Bu süreçte kiracının haklarının net ve doğru bir şekilde korunması önemli süreçlerden biri olarak da karşımıza çıkacaktır. Özellikle yeni malikin bu süreçte sözleşmeye bağlı kalması ve buna bağlı olarak süreci ilerletmesi gerekmektedir.

Ayrıca kira sözleşmesi sürecinde konutu satımına engel bir durum oluşturulmaması gereğince kira sözleşmesi dahi varken ev sahibinin ev satabilmesi mümkündür. Sözleşme de bu süreçte aynı şekilde geçerliliğini korumaya devam eder. Tüm bu süreç sorunsuz bir şekilde ilerler.

Ev Sahibi Evi Satarsa Kiracının Kaç Günde Çıkması Gerekmektedir? 

Eğer konutun satılması gerçekleşmişse ortaya çıkan kiracı haklarına bağlı olarak kira sözleşmesinin geçerliliği aynen sürdürülmektedir. Ancak bu durumda yeni ev sahibinin bazı hakları da ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de yeni ev sahibinin kiracıyı kira sözleşmesinden önce çıkarabilmesi ve kiraya verenin bazı koşullarını ispat etmesine dair olarak bağlıdır.

Ancak bu süre zarfında bile kiracıya konutu tahliye edebilmesi için 6 aylık süre tanınmaktadır. Altı aylık süre içerisinde kiracının kendisine yeni bir ev bulunması sağlanacak ve böylelikle kiracı kendi evini bularak 6 ay içerisinde çıkması beklenecektir.

Ev Sahibi Kendi Oturmak İstiyorsa Kiracıyı Ne Kadar Sürede Evden Çıkarabilir? 

Bu süreçte belli başlı hakların ve karşılıklı düzenlemelerin tespit edilmesiyle beraber aynı zamanda ev sahibi eve kendisi ve yakın çevresiyle birlikte o duracaksa kiracıya tahliye davası açabilme hakkı bulunmaktadır. Bu süreçte bu davanın açılabilmesi için de 2 önemli şart bulunur. Bu şartlardan birisi mevcut kira sözleşmesinin bitmesi iken ikincisi ise eve gerçekten ihtiyacının olduğunu bir şekilde kanıtlamalıdır.

Bahsedilen şartların sağlanmasıyla beraber ev sahibi ihtiyaç talebi ile tahliye davası açabilir ve böylelikle 3 ay önceden bildirmek koşuluyla 6 ay sonra kiracının evden çıkmasını sağlayabilir. Bu kuralların sağlanmasıyla birlikte kira sözleşmesi geçerliliğine bağlı kalarak ya da tahliye kararına göre kiracının evden çıkarılması mümkündür.

Ev Sahibi Hangi Durumlarda Kiracıyı Evden Çıkarabilir? 

Eğer kiracı aynı yıl içerisinde kira ödemesinde 2 yıl geciktirir ise ev sahibi sözleşmenin bitimiyle tahliye davası açmakla yükümlüdür. Ancak önemli olan noktalardan biri de bu davanın açılabilmesi için ev sahibinin kirayı onca geciktirdiğini dair kanıt sunması gerekmektedir.

  • Sahibinin kendisinin ya da alt ya da üst sıradaki aile bireylerinden birinin gerçekten barınma ihtiyacını karşılayamadığı durumlarda kiracıyı evden çıkarma hakkı bulunmaktadır.
  • 10 yıldan fazla süredir kirada olan kişiye tahliye davası açma hakkı bulunur.
  • Eğer evde büyük çaplı tadilat yapması gerekiyorsa yeni ev sahibi kiracı tahliye edilebilir.
  • Kiracı eve gereken özeni göstermiyorsa ve zarar veriyorsa evden çıkarılabilir.

Bir Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir Mi? 

Özellikle bilinmesi gereken noktalardan biri de kira sözleşmesinin bitmesi durumunda ev sahibinin kiracıya çıkarabilme hakkının olduğudur. Eğer kira sözleşmesi devam ediyor ise yukarıdaki haklar sağlandığı takdirde gerekli davalar açılarak ve gerekli bildirimler yapılarak kiracının evden çıkarılması mümkünken eğer kira sözleşmesi bittiyse dava hakkında ya da herhangi bir mazerete bağlı kalmadan evden çıkarılabilmesi sağlanabilir.

Tüm bu süreçler buna bağlı olarak yönlendirilerek ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşmenin bitip bitmemesi dikkate alınmaktadır. Böylelikle ev sahibinin kendim oturacağım deyip evi satma hakkı da bulunmaktadır ve aynı zamanda oturduğu ev satılan kiracının da belli başlı hakları bulunur.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

four × two =