6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Araçlarda Periyodik Bakımı Nedir?

Oldukça merak edilen noktalardan biri de araçların periyodik bakımının ne olduğu konusudur. Aynı zamanda trafikte sürüş güvenliğinin sağlanabilmesi için ve araçlar beklenen performansın fazlasıyla alınabilmesi için araç bakımının düzenli yaptırılması şart olarak konulardan biri olarak da karşımıza çıkar.

Aynı zamanda uzun vadede bir sorunsuz araç kullanımı yaşamak istiyorsanız bireysel olarak dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de aracınızın bakımını düzenli olarak yaptırmak olmalıdır. Araçlarda periyodik bakım araçların düzenli olarak kontrol edilmesi ve profesyonel destek alınarak aracın bakımının yapılmasıdır. Bu açıdan düşünüldüğünde uzman teknisyenler tarafından yapılan periyodik araç bakımı oldukça önemli ve yapılması gereken bakımlardan biridir.

Aynı zamanda donanımların yıpranmasını önlemek olası arızalara karşı önceden önlem alabilmek müdahale edebilmek ve araç parçalarının işlevselliği uzun yıllar boyunca kullanabilmek adına periyodik bakımın düzenli olarak yaptırılması önemli süreçlerden biridir. Ayrıca bu sayede periyodik bakımdan yaptırarak bütçe planlamasını bozacak farkında olunmadan gerçekleşebilecek arızaların ve araç bozulmalarını ekstra masraflarını da önüne geçmek mümkün olacaktır.

Periyodik Bakım 

Özellikle üretici firmalarında tasarlamış oldukları araç için yılda bir ya da aracın belli bir km noktalarına ulaştığını da yapılmasını önerdikleri bakım olarak da karşımıza çıkar. Bu bakım sayesinde aracın donanımında yer alan parçaların işlevselliğinin ne durumda olduğu ve sürekli olarak bu aracın parçalarını korumak ya da aracın sunduğu performansı maksimum düzeye ulaşabilmek adına yapılan işlemlerden biri olarak da karşımıza çıkar.

Düzenli bir şekilde yaptırdığımda araca birçok faydası bulunurken aynı zamanda bütçe dostu uygulamalar da sağlamanıza neden olacaktır. Düzenli bakımların yaptırıldığı süreç boyunca aracınızın motorunu uzayacak aracınızın işleyişi de sorunsuz bir şekilde sürmeye devam edecektir. Aynı zamanda bu tarz periyodik bakımlarında kontrol edilen ve olası bir şekilde arıza yaratacağı görülen parçalar değiştirilerek trafikte karşınıza çıkabilecek birçok sorunların da önüne geçilmiş olur. Güvenli bir sürüş desteği sağlamak isteyenlerin başvurduğu bu nokta oldukça önemli ve değerli noktalardan biri olarak da karşımıza çıkan hassas bakım yöntemlerinden biri olarak düşünülebilir.

Periyodik Bakımı Neden Önemlidir? 

Bu takımın önemli olmasının belli başlı nedenleri bulunmaktadır bakımlar yapılırken bir yolların belirlenmesinde parçaların yıpranma hızları ve parçaların ömürlerinin ne olduğu dikkate alınmaktadır. Aynı zamanda bu süre zarfı aşıldığında parçaların daha işlevsel bir şekilde olmaya başladı ve böylelikle aracın la fazla hasar tespiti yaptı söz konusu olmaktadır.

Tüm bu tarz yaptırımlar için düzgün çalışmayan donanımların ya da genel çalışma sisteminde herhangi bir şekilde aksamaların olması ya da ani problemlerin önüne çıkma olasılığının olmasına bağlı kalarak araçların periyodik bakımları düzenli olarak mutlaka yaptırılmalıdır. Trafikte yolcu güvenliğinin sağlanması adına bu tarz periyodik bakımlarının desteklenmesi en önemli hususlardan biri olarak karşımıza çıkar.

Aynı zamanda bu alanda hassas bir şekilde davranma süreçleri sayesinde geri dönüşü olmayan maddi ya da manevi hasarların ya da kayıpların önüne geçmek için pratik bir şekilde yöntem bulmanızı sağlar. Araçlarınızın periyodik bakımının aksatılması durumunda ise ortaya çıkabilecek arızalardan biri egr arızası olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Bu tarz aksamalara problem yaşanmasını önlemek için önceden araçların bakımı düzenli bir şekilde yaptırılmalı ve bakımların aksatılmaması için aracın yıpranma hızını azaltarak ulaşılabilecek performanslarını ya da süreçlerin ertelenmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir.

Bu tarz periyodik bakımdan sayesinde önceden tespit edilebilen hasarlar ya da arızalar aracın uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde ve yüksek performans ile çalışmasını sağlayacak temel etkenlerden biri olarak da karşımıza çıkacaktır.

Periyodik Bakım Ne Zaman Yapılır?

Periyodik bakım araç kilometresine göre hesaplanmaktadır. Genellikle 10 bin kilometreyi dolduran araçlarda periyodik bakım zamanı geldi demektir. Her on bin kilometrede bir aracı bakıma tabi tutmak gerekir.  Ancak genel bir km aralığı vermek gerekirse, 15 bin kilometreye kadar bakım zamanı gelmiş denebilir.

Motorlu taşıtların özellikleri, markası araç bakım periyotları bakımından değişebiliyor. Bu nedenle araç periyodik bakımı konusunda takvim belirlemek üzere daha farklı değerlendirme de yapılmaktadır. Dilerseniz araba servisleri tarafından belirlenen periyodik bakımı da dikkate alabilirsiniz. Hibrit araçlar, benzinli ve dizel araçlara göre detaylı zaman ayarlaması daha sağlıklı şekilde yapılabilir.

Periyodik Bakım Ne Kadar Sürer?

Araba sevisine periyodik bakım konusunda başvuru yaptığınızda, bakım işlemlerine göre ortalama 2 saatlik süre vardır. Bu süre içinde ne tür bakım işlemleri olacağını araç servisi uzmanları belirleyerek size net bilgi verecektir. Periyodik bakım yapılacak araçta uygulanan kontrollerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Egzoz, süspansiyon kontrolleri sağlanarak sorunlu bölgeler onarılır.
  • Yakıt filtresi, polen filtresi, hava filtresi, motor yağ filtresi değişim işlemleri yapılır.
  • Gerekli durumlarda lastik değişimi olabilir. Lastik durumu iyiyse gerek kalmaz.
  • Akü bakımı, fren sistem kontrolleri, ateşleme buji kontrolü yapılır.

Far ve aydınlatma bölümleri periyodik araç bakımı için en önemli kısımlardandır. Araç kullanıcıları bu bölümden bolca ceza yemektedir.

Günlük Haftalık Aylık Periyodik Bakımlar Hangileridir?

Günlük bakımlar arasında, yakıt seviye kontrolü, lastik hasar ve basınç kontrolleri vs. yer alır. Motor yağları, radyatör su kontrolü, ışık aydınlatma sistem kontrolleri ikaz lamba kontrolleri de günlük bakımlardandır. Direksiyon ve fren hidrolik yağ kontrolleri, yine günlük araç bakım işlemleri arasındadır.

Haftalık bakım işlemleri arasında sileceklerde sıvı kontrolü ve lastik temizliklerine bakmak yer alır.  Akü elektrolit seviyesi, vantilatör kayış gerginlik bölümleri, havalandırma mazgallarına bakılır. Aracınız dizelse yakıt ve su sıvı filtreleri de haftalık bakım rutinleri arasındadır. Listeye başka eklemeler de yapılabilir.

Aylık araç periyodik bakım rutinleri arasında, jant kontrolü, paspas, döşeme temizliği, lastik derinlik kontrolü vardır. Emniyet kemeri kontrolü ve hava filtre kontrolü de aylık olarak kontrol edilmektedir.  Aylık kontroller dışında altı ayda bir fren balata, debriyaj bölüm kontrolleri de bulunmaktadır.

Periyodik Bakım Yaptırılmazsa Ne Olur?

Periyodik bakımlar yapılmadığında, araç muayeneye girdiği anda cezai işlem görebilirsiniz.  Aracınız trafiğe çıkmadan önce sorunsuz bir sürüş için garanti vermiş olmalıdır. Dolayısıyla birçok bölümü kontrol ettirmek son derece önemlidir. Periyodik bakım fiyatları araştırması da yaparak, servis başvurusunda bulunmalısınız.

Periyodik Bakımlarda Neler Yapılır? 

öncelikle periyodik bakımlarını yaptırmak için bir uzman ya da bir ekspertiz tarafından randevu alabilir profesyonel bir yerde periyodik bakımı yaptırmak için süreci başlatabilirsiniz. Tüm bu süreçlerde periyodik bakımının baştan aşağı yapıldığını bilmeli aracınızın her noktasının itina ile hassas bir şekilde araştır izlenim ve böylelikle sorunun tespitinin yapıldığının farkında olmasınız.

Bu sayede tüm süreçleri hassas bir şekilde sürdürebilir mi periyodik bakım sürecini sorumsuz bir şekilde atlatarak aracınızda ortaya çıkabilecek her türlü problemin önüne de geçebilirsiniz. Tüm bu noktalara dikkat etmek oldukça önemli hususlardan biri olarak da düşünülebilir.

Periyodik Bakımı Neleri Kapsamaktadır? 

Özellikle periyodik araç bakımlarında araç arıza yaratabilecek parçalar önceden tespit edilerek donanımların her parçası yenilenir ve bu konuda kontrol edilerek sürecim düzeltilmesi aşamalarını kapsar. Bu açıdan düşünüldüğünde yapılan bakımların kapsamı bakımın çeşitlerine ve bakımın yapıldığı zaman dilimine bağlı olarak da değişim gösterebilir.

Ancak genel olarak düşünüldüğünde bu tarz bakımların aracın her türlü parçasında ve aracın sorunsuz çalışabilmesine de etkili olacak noktalarda yapılmaktadır. Özellikle standart oto periyodik araba bakımında yağ filtresi değişimi, hava filtresi değişimi, motor yağı değişimi gerçekleştirilmektedir. Ancak genel olarak başın aşı araçların bakımı kontrol edilmektedir.

Araç Bakımlarında Yapılan Hususlar 

yağ filtresi değişime, motor yağı değişimi, hava filtresi değişimi, polen filtresi değişimi, yakıt stresi değişime, lastik bakımı, ateşleme bujisi, akü bakımı, fren sistemi kontrolü, egzoz sistemi kontrolü, süspansiyon sistemi kontrolü hassas bir şekilde sürdürülerek araştırdı bakımları yapıları ve bu konuda düzenlemelerde ve kontrollerde herhangi bir şekilde sorun çıkarsa bu sorun tespit edilerek çözüm odaklı bir şekilde sorunun çözülmesi için çalışmalara başlatılır.

Yukarıda verilen tüm aşamalar bilinçli bir şekilde ve profesyonel kişiler tarafından bakıma alınarak aracın her noktası hassas bir şekilde tespit edilir. Böylelikle araştırarak yana olmasa muhtemel olan sorunlar en kısa sürede tespit edilir.

10.000 Bakımı Nedir? 

Bu bakım standart bakımlara güvenliği sağlayan tüm donanımların gözden geçirilmesine esas alarak yapılan hususlardan biri olarak karşımıza çıkar. Üstelik bir listeye bağlı kalarak Üstelik bir listeye bağlı kalarak filtre ve yağların değiştirilmesine de esas almaktadır. Aynı zamanda bu süreçte öner kabala ve gibi değişimler ve kontroller de eksiksiz bir şekilde yapılmaktadır araçlarda süspansiyon kontrolü. Tüm bu süreçlerde sistemin doğru ve eksiksiz bir şekilde çalışmadığından emin olunur.

45 ve 60 bin Bakım 

Bu bakım ise halk arasında 45 bin ve 60.000 bakımı olarak ifade edilen periyodik bakım kontrollerine ele alan süreçler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreçlerde buji değişimi, alternatör kayışının değişimi, otomatik şanzıman yağının değişime, direksiyon kontrolü ve rota yarı gibi oto bakım yapılırken dikkat edilmesi gereken bakımların tamamı ele alınır.

Periyodik Bakımlar Ne Sıklıkla Yapılmalıdır? 

Araçlarınızda ne sıklıkla periyodik bakım yaptıracağımız merak ediyorsanız özellikle uzman teknisyenlerle yapılan periyodik bakımların çizelgelerini ve buna bağlı olarak sistemi kuran firmaların vermiş olduğu tarihleri dikkate almak faydalı olacaktır.

Tüm bunlara dikkat ederek periyodik bakım sürelerinin araca göre değişkenlik gösterdiğini ve aynı zamanda hele aracın özel olduğunu unutmadan süreci planlaması planlamanız gerektiğini de bilmeniz gerekmektedir. Özellikle şahsi araçlarda kilometre hesaplara ve koruyucu bakım süreleri net bir şekilde hesaplanarak bu süre zarfı tarafımıza bildirilerek bir çizelge oluşturulmaktadır. Buna bağlı olarak araç periyodik bakımı yaptırma sıklığınızı belirleyebilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 × 1 =