6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Kentsel Dönüşümde Kiracı Hakları Nelerdir?

Kentsel Dönüşümde Kiracı Hakları

Son dönemlerin merak edilen sorularından biri de kentsel dönüşümde kiracı hakları nelerdir sorusudur. Siz de bu konuda bilgi almak istiyorsanız yazımızı okuyabilir ve detaylı bir şekilde bilgiye sahip olabilirsiniz. Bu noktada devletin sunmuş olduğu birbirinden farklı haklar bulunmakta ve kiracının hakları bu sebeple de korunmaktadır.

Devletin size sunmuş olduğu avantajlardan yararlanarak siz de kentsel dönüşümde kiracının hak ve sorumluluklarını öğrenebilir ve buna bağlı olarak süreçle ilgili detaylı bir şekilde bilgiye sahip olabilirsiniz. Bu noktada birçok avantaj sunarken aynı zamanda kiracıya destek sunan devlet kredi desteğine sorumsuz bir şekilde sunmaktadır.

Kiracılardan Kredi Desteği Var Mıdır? 

Devlet bu noktada kredi desteği sunmakta aynı zamanda kira yardımı için ev sahiplerine riskli yapılarda 18 ay riskli ve rezerv yapılarda ise en fazla 48 ay olarak kredi desteği sunmaktadır. Bu nedenle birçok açıdan kiracıların cebini rahatlatmaktadır ve fırsatlar sunarken aynı zamanda ayni hak sahiplerine de bir kez ödeme yapma fırsatı bulunmaktadır.

Böylece ödeme sürecinde kiracılara 7.000 TL İstanbul dâhilinde Ankara Bursa İzmir ve Antalya da ise 6.000 TL yardım yapmaktadır ayrıca büyükşehirlerde 5.000 TL yardım yaparken büyükşehir olmayan illerde ise 4.000 liralık ödeme yapılmaktadır. Kiracılara kredi desteği alarak ev konusunda kendilerine rahatlatabilir.

Kiracıya Riskli Bir Evde Kalıyorsa Tahliye Sonrası Depozitosu Alabilir Mi? 

Kiracı eğer yıkım nedeniyle tahliye edilmişse ve burada depozitosu varsa herhangi bir şekilde depozitosu kiracıya ödenmek zorundadır. Bu noktada tahliye ya da yıkım kararının alınmış olması bu sorumluluğun yok olmasını etkilemez ve aynı şekilde depozito ödenmesi sorumluluğu bulunmaktadır.

Siz de bu noktada bilinçli bir şekilde süreci yönlendirerek eğer kiracı olsanız haklarınızı iyi bir şekilde öğrenip depozito ya da kredi haklarınız hakkında bilgilere sahip olabilirsiniz. Tüm bu süreci bu sayede bilinçli bir şekilde tamamlayacak ve aynı zamanda detaylı bir şekilde bilgiye sahip olabilirsiniz.

Düşük Faiz Oranları Fırsatı 

Kentsel dönüşüm yapılan kiracılara devlet tarafından düşük faizli kredi oranları sunulmaktadır bu nedenle geriye ödeme konusunda herhangi bir şekilde kiracıların cepleri zorlanmayacak ve çok fazla fiyat farkı olmadan ödemeleri yapılabilecektir.

Kiracı bu noktada kredi desteğinden birini seçerek işlemlerini kolay bir şekilde sürdürebilir ve pratik bir şekilde bu fırsatlardan da yararlanabilir. Aynı zamanda konut edinme kredisinde üst limit 600.000 liradan başlarken 1.250.000 liraya da yükseltilmiştir. Her açıdan fırsatlar sunan ve hakları korunan kiracılar bu konuda detaylı bir şekilde araştırma yaparak net bir şekilde bilgiye sahip olabilir ve buna bağlı olarak kentsel dönüşüm kira yardımı ve araştırarak sürece yönlendirebilir.

Yeni Dönemde Kira Rakamları Nasıl Belirlenmektedir?

Kira bedelleri yıl boyunca güncellenmekte ve buna bağlı olarak da aktarımlar yaşanabilmektedir. Ev sahibi yeni bir kira bedeli belirleme hakkına sahip olup bunda bir sınırlama da bulunmamaktadır. Bu nedenle yeniden dönüşmüş olan evlerde kira bedelleri daha da çok artmaktadır. İlk başta 5.000 liraya oturulan evde dönüşüm başladıktan sonra ve dönüşüm bittikten sonra bu kira 20.000 30.000 bile olabilir.

Bu süreçte iyi bir şekilde süreci planlamak ve buna bağlı olarak kentsel dönüşümde kiracı hakları nelerdir sorusuna iyi bir şekilde bilmek sizleri mağdur etmeden süreci yönlendirmenizi sağlayacak temel etkenlerden biri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada bilinçli olmak ve haklarının farkında olmak en önemli noktalardan biri olarak da söylenebilir.

Kentsel Dönüşümlerde Binada Kiracının Hakları Neler? 

Özellikle kiracı kentsel dönüşüm nedeniyle bu evden ayrıldığında aynı daireyi tamamlandıktan sonra tekrar kiralama gibi bir teminatı bulunmamaktadır. Bu süreçte gayrimenkul sahibi ve yüklenici arasında daire paylaşımı yapılarak süreç planlanır.

Bu paylaşım sonrasında satılmak üzere boş kalan dairelerde ise öncelikli olarak satın almaktı kiracıya verilir ancak dönüştürülmüş olan dairelerde kiracının tekrar oturabilmesi için yasal bir zorunluluk bulunmamaktadır. Kentsel dönüşümde kiracının hakkı nelerdir? Bu nedenle boşaltılması ve başka bir yerde ev kiralaması istenebilir. Bu süreç kiracı ve ev sahibinin arasında yapacağı anlaşmaya ve aralarında aldıkları karara bağlı olarak değişim gösterecektir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınmaktadır? 

Kiracılara doğan haklardan biri de kentsel dönüşümde olan binalar için kira yardımı almak için gerekli yerlere başvuru bilmelidir. Bunun için öncelikli olarak çevre ve şehircilik il müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Aynı zamanda binanın bulunduğu şehre göre belirlenen kira yardımları da değişim göstermektedir.

Bu süreçte önemli olan noktalardan biri de kiracının belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim etmesidir. Aynı zamanda kiralanan evin ya da gayrimenkulün konut ve iş yeri olmasına bağlı olarak istenen belgeler de değişim gösterebilecektir. Sizden istenen belgelere iyi bir şekilde araştırarak buna bağlı olarak eksiksiz bir şekilde belge teslimi yapmanız gerekmektedir. Böylece süreci sorunsuz bir şekilde tamamlarken kentsel dönüşüm kira yardımı alma hakkında detaylı bir şekilde bilgiye sahip olabilirsiniz.

Kiracıların Kira Yardımı İçin Alması Gereken Belgeler Nelerdir? 

  • Riskli yapı belirtme yazısının fotokopisini mutlaka yanlarına almalıdır.
  • Kiracıların yanında nüfus cüzdanı aslı ve nüfus cüzdanının fotokopisi bulunmalıdır.
  • Kira yardımı başvurusu yapılacak olan kurumdan temin edilecek başvuru belgesi bulunmalıdır.
  • Kiracının riskli konutta oturduğunu gösteren nüfus müdürlüklerinden alınan ıslak imzalı adrese kayıtlı olan nüfus kayıt örneği ya da son 3 aya ait elektrik ya da su faturasının aslı bulunmalıdır.
  • Kiracının hesap cüzdan fotokopisi
  • Adreste kayıtlı olan nüfus kayıt örneği bulunmalıdır
  • Kentsel dönüşümde kiracı hakları nelerdir sorusuna net bir şekilde cevap bularak size istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde almalısınız.

Belgelerin Eksiksiz Olduğuna Dikkat Edilmelidir 

Süreç boyunca belgeler tamamlanırken her belgenin eksiksiz bir şekilde tamamlandığına ve istenen belgelerin gerekli yerlere zamanında teslim edilmesi gerekmektedir. Eğer işyeri kiracılarının ibraz etmesi gerekiyorsa bu konuda yeni taşınan adrese ait vergi levhası da kiracının yanında bulunması gerekmektedir.

Asıl konut haricinde iş yeri kiracılarının ek olarak yalnızca bina adresine ait vergi levhalarını ve yeni taşınan adrese ait vergi levhalarını yanlarına almaları gerekecektir. Böylece kısa sürede sorunsuz bir şekilde belgelerin eksiksiz olup olmadığı tarafınıza bildirilecek ve süreç başlayacaktır. Kentsel dönüşüm kiracılarına yardım yapılmamakta ve bununla ilgili net olarak bilgiler bulunmamaktadır

Kira Yardımı Ne Kadar Sürede Yapılmalıdır 

Gerekli yerlere başvurduğunuz takdirde sizlere belli bir kira yardımı yapılabilir. Ancak bu kira yardımı sürekli olmayıp yalnızca 2 aylık kira bedeli olarak yapılmaktadır. 2 ayın sonucunda kira yardım bedeli kesilmekte ve daha sonra kişisel olarak kendinizin ödemesi gerekmektedir. Aynı zamanda ev kentsel dönüşüme verilmeden önce dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de devlet tarafından riskli yapı tespiti yapılması gerekmektedir.

Bu süreçler buna bağlı olarak yönlendirilerek bu konu hakkında detaylı bir şekilde bilgi almanız sağlanacaktır. Siz de buna bağlı olarak detaylı bir araştırma yaparak aynı zamanda kentsel dönüşümde kiracı hakları nelerdir sorusuna siz de kolay bir şekilde yanıt bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

three × 3 =