6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Kiracı Hakları Nelerdir?

Kendi evleri bulunmayan ve de bir başkasını mülkünde bedelinin ödeyerek kalan kişiler olarak kiracı hakları yasal olarak geçerliliğini korumaktadır. Her ay düzenli olarak verilmesi gereken kira karşılığında evlerde kalarak ev sahibine iletmektedir. Bu sayede insanların ev sahibi ile anlaşmazlık ya da uyuşmazlık yaşamasını engellemek adına kira günlerini ya da kira tutarlarını unutmayacak şekilde hareket etmesinde fayda vardır. Herhangi bir olumsuz durum ya da soruna karşı olarak kişilerin haklarını savunması için de kiracılara haklar sunulur.

İnsanların daha rahat ve de tüm sorumluluklarına bağlı kalarak mülklerde yaşaması durumunda tüm hakları yasal olarak korunup insanlara her açıdan yardımcı olunur. Bu nedenle kiracıların hangi durumlarda ne olursa olsun istedikleri zaman haklarını savunup savunamayacakları da oldukça önem arz eder. Bu durumda insanlar sorun yaşamakta oldukları durumlar karşısında istedikleri gibi haklarını aramak için tüm haklarını ve sorumluluklarını bilmelidir.

Kiracı hakları ne kadar iyi bilinirse o kadar iyi şekilde kişilere yardımcı olacağını bilmek ev sahibi ya da diğer durumlarda sorun olduğu halde en iyi şekilde istenen sonuçların alınması sağlanmış olur. Kişiler istedikleri gibi kirasını vererek kalmakta oldukları evlerde rahatlıkla alabilmek adına haklarını da savunabilir. Kiracıların yaşam alanı olan bu yapılar ve de binalar her ne olursa olsun kiracının kirasını ödemesi halinde insanların yaşaması üzerine teslim edilir.

Kiracı haklarının en net ve de sağlıklı şekilde yasal olarak da belirlenip korunması adına kişilerin sözleşme yapması ve bu doğrultuda haklarını gözetmesi gerekir. Bu durumda hakların geçerli olması ve de muhafaza edilmesi için kesinlikle ev sahibi ve de kiracı arasında sözleşme imzalanmış olmalıdır. 2023 kiracı hakları en güncel şekilde insanların haklarını araması adına belirlenmektedir.

Kiracı Hakları Nelerden Oluşur?

Kiraz sözleşmesinin kiracı ve de ev sahibi arasında imzalanmasından sonra bu sözleşmede yer almakta olan tüm detaylar aslında artık kiracının kanıtı olarak haklarını savunması anında avantaj sağlamaktadır. Bu durumda insanların en iyi şekilde bulundukları ve kirasını ödedikleri evde kalmasını sağlamak adına sözleşme, haklar ve de tüm sorunluluklar hakkında özenle hareket etmesi gerekmektedir.

1.    Evi Teslim Hakkı

Kiralanmakta olan mülk ve yapı hangi amaç için kiralanmış olursa olsun zamanında ve de vakti geçmeyecek şekilde kiralamakta olan kiracıya teslim edilmelidir. Yani ev sahibi ve yapılmakta olan sözleşme ve de gerekli olan işlemlerden sonra zamanının geçmeden insanların bu evi kiracıya teslim etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kiracının hala evi teslim alamaması durumunda bunun için haklarını araması söz konusudur.

2.    Evi Kullanmayı Engelleyen Durumların Ortadan Kaldırılması Hakkı

Kiracı hakları nelerdir? Tüm işlemler ve de gerekli olan sözleşmenin sağlanmasından sonra kiracının artık evi kullanması söz konusu olduğundan evi kullanmaya engel olan her türlü unsur ortadan kaldırılır. Bu hususlar ev sahibinden talep edilerek kişilerin istedikleri gibi eve yerleşmesi ve de tüm alanı kullanması da söz konusudur. Aksi takdirde evde bulunan yabancı unsurlar ev sahibi tarafından evden çıkarılarak kiracının bu mağduriyetinin giderilmesi sağlanır.

Kiracı evde, odada ya da herhangi bir alanda daha önceden kalmış olan bir unsur varda bunun derhal buradan kaldırılmasını talep edebilir. Bu hakka sahip olan kiracı kullanmak istediği her türlü alan için ev sahibi ile konuşarak bu konuda gerekli olan işlemleri de başlatabilir.

3.    Sözleşmeyi Feshetme Hakkı

Kiracının hakları nelerden oluşur? Ev sahibi ve de kiracı tarafından imzalanmakta olan sözleşmenin sadece ev sahibi değil kiracı tarafından da sonlandırılması, feshedilmesi gibi bir durum vardır. Bu nedenle ev sahibinin evi kiraya vermesi anında yapması gerekenleri yapmaması ve de kiracıyı mağdur etmesi durumlarında derhal sözleşmenin feshedilmesi sağlanır. Aksi takdirde kiracının haklarının korunması mümkün olmadığı için insanların kendilerine it ne gibi haklar olduğunu bilerek içerikler hakkında da detaylı bilgi edinmelidir.

4.    Zararı Talep Etme Hakkı

Ev sahibi olarak kişilerin mülkünü kiralamakta oldukları yapıyı kiracıya geç teslim etmesi gibi bir durum olamaz. Bu tam olarak kiracının mağdur olmasına neden olduğu için insanlar zararlarının karşılanmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini de talep edebilir. Kiracı haklarının içerikleri insanlara malın geç teslim edilmesi olarak da karşınıza çıkar. Aynı zamanda kişilerin bu geç teslimini telafi etmemesi halinde de kiracıya karşı olan ayıbı8n giderilmesi de son derece gerekli olur.

5.    Giderleri Talep Etme Hakkı

Kiracıların taşınmakta ve de yaşamakta olduğu bir ev için herhangi bir harcama ya da herhangi bir alanıyla ilgili yapmakta olduğun harcamalar ve de düzenlemelere ilişkin olarak giderlerin talep edilmesi söz konusudur. Bu nedenle insanların ev sahibinin evi için yaptıkları harcamaları kiradan düşürme ya da ev sahibinden temin etme durumları vardır.

Kiraya veren kişinin kiracıdan almakta olduğu aidat, asansör tamirat bedeli ve de diğer masraflarda da kiradan bunun düşürülmesi söz konusu olabilir. Kiracı hakları hakkında bilinmesi gerekenler içerisinde kiracıların maddi olarak yaşamakta olduğu mağduriyet ve de ödeyerek eve katkıda bulundukları maddi açığın da kapatılması son derece önem arz eder. Vergi ve de benzeri durumlarda da kiracının mağdur edilmesiyle beraber kişilerin kesinlikle bu haklarını araması söz konusudur.

6.    Evden Çıkarılamama Hakkı

Kişilerin kalmakta oldukları ve de kiracısı oldukları evden zorla, sözleşme dolmadan ya da haklı bir gerekçe sunulmadan çıkarılması da mümkün değildir. Bu yüzden insanların evden çıkarılamama hakkını kullanması gerekir. Kiracılar haklarını nasıl korur? Bu hakların neler olduğunu ve de içerik olarak nelerin baz alındığının bilinmesi ile kişilerin haklarının korunması gayet söz konusudur.

Sözleşmenin devam ettiği sürece hiçbir ev sahibi durduk yere kiracısını evden çıkaramaz. Bu gibi durumlar olduğu zamana kiracılar dava açabilmekte ve de sözleşme ile ilgili kurumlara giderek haklarını arayabilmektedir. Kiralanmakta olan yapının sözleşme dolmadığı sürece kiracıların zorla çıkarılma gibi bir durumu olamaz.

Ev sahibi ya da kiracı tarafından herhangi bir sorun olması durumunda ve de kiracının haklarını armasını istemesi halinde başvuruda bulunması gereken yerler vardır.  Kişilerin haklarını öğrenmek ve de bu haklarını öğrenmek için Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunması yeterli olur. Kiracı hakları için nereye başvurulur? Tüketici Hakem Heyetine başvurulması en doğru olan bir yöntemdir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

10 + 13 =