6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Veraset İlamı Süresi Ne Kadar? Veraset İlamı Süresi Geçerse Ne Olur?

veraset ilamı

Veraset ilamı, ölen kişinin geride bıraktığı mülkler, para gibi malların hangi kişi veya kişilere ait olduğunu verilmesi gösteren belgedir. Veraset ilamı, noter veya sulh hukuk mahkemesi tarafından düzenlenmektedir. Ülkemizde miras paylaşılması için gerekli olan veraset ilamı çıkarmak için bir süre bulunmamaktadır. Ölen kişinin vefatından sonra 3 ay içinde veraset vergi beyannamesi verilmesi gerekmektedir.

Ancak veraset ilamı çıkartmak için en önemli şart ise kanuni veya vasiyetname mirasçılarının belirlenmelidir. Kanuni mirasçılar, eş, çocuklar gibi yasalar gereği mirasçı olarak belirlenen kişiler, vasiyetname mirasçıları ise vefat eden kişinin vasiyetnamesinde belirtilen kişilerdir. Mirasçılar belirlendikten sonra, veraset ilamı çıkarılma aşaması başlar.

Veraset ilamı çıkartmak için yapılması gerekenler adımlar ise şu şekildedir:

  • Mirasçıların belirlenmesi.
  • Ölüm belgesi, nüfus cüzdanı gibi belgelerin toplaması,
  • Veraset ilamı için başvuru dilekçesi.
  • Veraset ilamı ücretinin ödemesi.
  • Veraset ilamının çıkarılması ve mirasçılara verilmesi.
  • Eğer veraset ilamı süresi geçmişse, miras paylaşımı yapılmayacaktır.

Veraset İlamı Nedir?

Veraset ilamı çıkarmak için ülkemizde kesin bir süre belirtilmemiş ancak miras bırakanın vefatından sonraki ilk 3 ay içinde veraset vergi beyannamesi verilmesi zorunlu bırakılmıştır. Hayatını kaybeden kişinin mirasının dağıtılması sırasında kullanılan yasal belge olan Veraset vergi beyannamesi, mirasının dağıtılması işlemlerini düzenlemektedir.

Veraset ilamı, Türk Miras Hukuku maddeleri çerçevesinde düzenlenirken Veraset ilamı çıkarma hakkı sadece kan bağı olan kişiler tarafından talep edilmektedir. Veraset ilamı, noter ve Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından çıkarılmaktadır.

Veraset ilamı çıkarma ücretleri, gider avansı olarak tanımlanır. Gider avansı, veraset ilamı çıkarma sürecinde ortaya çıkabilecek masrafların önceden ödenmesi için talep edilen bir ücretdir. Gider avansı, veraset ilamı çıkarma işlemi tamamlandıktan sonra Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından iade edilmektedir. Veraset ilamı çıkarma ücreti 250 TL’dir.

Veraset İlamı Nereye Verilir?

Veraset ilamı sulh mahkemelerinden veya noterden veraset ilamı ücreti verilerek gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda alınan bu belgenin ulaştırılması gereken kurumlar da mevcuttur. Veraset ilamı alındıktan 10 gün içerisinde belediyelere bildiri yapılması gerekmektedir.

Veraset İşlemleri Nelerdir?

Veraset süreci uzun bir süreç gibi dursa da kısa ve çok da karmaşık olmayan süreçleri içermektedir denebilir. Bu kapsamda ilk olarak izlenmesi gereken adım ölen kişinin ölüm belgesinin alınarak nüfus müdürlüklerine başvurulmasıdır. Burada ölen kişinin nüfustan düşülme işlemleri yapılacaktır.

İkinci adım olarak mirasçılık yani veraset ilamı belgesi alınmalıdır. noterlikler bu kapsamda yetkili olsalar da yetki alanları bazı konularda dar kalabildiği için asıl olarak Sulh Hukuk Mahkemeleri kapsamında işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Üçüncü olarak yapılması gereken de veraset ve intikal vergisi için vergi dairelerine başvuru yapmaktır. Veraset ilamı alındıktan sonra ilgili mülklerin vergi ödemeleri bu yollar ile yapılabilmektedir.

Son olarak da intikal edilen mal veya gayrimenkullerin mirasçı kişi veya kişilere olan devir talebinin gerçekleşmesi için ilgili kurumlara başvuru yapılmalıdır. Bu şekilde tüm veraset işlemleri gerçekleşmektedir. Veraset ilamının alınabilmesi için ilk adım ölüm belgesidir. Bu nedenle de ölüm belgesi olmadan veraset ilamı gibi bir durum söz konusu değildir.

Veraset İlamı Süresi Ne Kadar?

Veraset ilamı olarak da adlandırılan mirasçılık belgesi devlete verilmeli ve ilgili mercilere ulaştırılmalıdır. Fakat ölümden sonra veraset ilamı süresi bulunmamaktadır. Yani bu belgenin çıkarılması için kanun tarafından belirlenen bir süre bulunmamaktadır. Yasal olarak miras hakkı olan kişiler bu belgeyi diledikleri zaman çıkarabilmektedirler. Fakat söz konusu anlamda miras hakkı bulunan kişilere gayrimenkul tarzı yapılar miras kaldı ise o zaman bunların beyan edilmesi ve vergi kapsamında ödemelerinden kaçılmaması gerekmektedir.

Genel olarak sulh hukuk mahkemesi veraset ilamı hakkında hizmet sunmakta aynı zamanda noterler de bu hizmeti vermekte ve bu belgenin tayinini sağlamaktadır. Net olarak bir süre belli değildir.Net olarak Türkiye vatandaşı olmayan birisi veraset ilamı alacak ise Sulh Mahkemelerine başvurmalıdır.

Veraset İlamı Verilmezse Cezası Ne Kadar?

Veraset ilamı vermenin geçerli bir süresi olmadığı söz konusudur bu da kanunen geçerlidir. Fakat bundan doğan bazı sorunlar söz konusu olabilmektedir. Bu sorunlar veraset ilamının alınamamasından ötürü olan veraset ve intikal beyannamesi vermeyen kişiler cezai işleme tabi tutulabilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda miras olarak kalan malların idareler tarafından tespit edilmesi, cezai süreci başlatmaktadır.

Aynı zamanda söz konusu mallar bildirilmediği için gecikme faizi ve ceza da uygulanabilmektedir. Bu anlamda usulsüzlük kapsamında cezalar meydana gelmektedir. Süreye göre de cezalar belirlenmektedir. Söz konusu veraset ilamı 1 ay içinde alınmazsa şu kadar ceza olur diye bir durum söz konusu olmazken intikal beyannamesi ile ilgili olarak usulsüzlük cezaları ortaya çıkabilmektedir.

Veraset İlamı Süresi Geçerse Ne Olur?

Veraset ilamı almadıkları için veraset ve intikal beyannamesi vermeyen kişiler, vergi beyannamesi vermedikleri için ziyaı cezası ve gecikme faizi öderler.

Veraset ilamı, genellikle ölümden sonra 2 (iki) yıl içinde tamamlanmaktadır. Bazı durumlarda, mirası paylaştıran kişiler arasında anlaşmazlıklar veya diğer nedenlerle veraset ilamı çıkarma süresi uzayabilir. Veraset ilamı süresi 2 yılı aşarsa, tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvuracak ve müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirecektir. Bu süreç, veraset ilamı çıkarma süresini uzatan kişilerin haklarını koruma amaçlıdır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Kredi Kartı ile Araç (Araba) Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti Ve İşlemler

Bilgi BankasıBirevim

Engelli Raporuyla Alınabilecek Araçlar 2024

Bilgi BankasıBirevim

İstanbul’un Depreme En Dayanıklı İlçeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

one × five =