6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Kiracıların Kira Bedelinden Düşebileceği Masraflar

Çoğu insan mülkün kendine ait olduğu bir evde yaşamak ister. Fakat kiralık bir evde oturan kişi sayısı oldukça fazladır. Özellikle kiracıların kira bedelinden düşebileceği masraflar ile evin içerisindeki eksiklikler giderilebilir. Günümüzde pek çok kişi kiralık evde ikamet ederken farklı giderleri olmaktadır. Dolayısıyla bir başkasının evinde kiracı olarak yaşamak beraberinde çeşitli masrafları da getirebilmektedir. Ancak bu masraflardan bazıları kira bedelinden düşürülebilmektedir. Eğer Sizler de kiracıysanız ve kira bedelinden bazı masrafların düşebileceğini düşünüyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

  • Önemli bakım ve onarım işleri kira bedelinden düşürülebilir.
  • Kira sözleşmesi bitirilmişse aidat ve arsa payı gibi giderler kira bedelinden düşürülebilir.
  • Kiracının iç mekanda yaptığı tadilatlar kira gelirinden düşürülebilir. Örneğin döşeme değişikliği ya da boyama gibi masrafları ev sahibi karşılamalıdır.
  • Taşınma işlemi ya da çıkış sonrası temizlik masrafları kira bedelinden düşürülmelidir.

Kiracı tarafından yapılan masraflar kira bedelinden düşebilir. Özellikle önemli bakım ve onarım işleri kira bedelinden düşmektedir. Kiracının iç mekanda yapacağı işler ile ev sahibi kira bedelinde değişiklik yapabilir. Örneğin; döşeme ya da boyama değişiklikleri gibi harcamalar kiradan düşecek masraflar arasında bulunmaktadır.

Mülk Sahibinin Kiracıya Karşı Sorumlulukları Nedir?

Mülk sahipleri kiracılara karşı ahlaki ve yasal olarak sorumluluğa sahiptir. Aynı zamanda bu sorumluluklar hem kira sözleşmeleri hem de Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Şimdi sizlere gayrimenkul sahiplerinin kiracılara karşı sorumluluklarını madde madde anlatacağız.

  • Mülk sahibi kiracının taşınmaya başlaması için bir ev sağlamalıdır.
  • Kiracının kişisel haklarına ve gizliliğine saygı duyulmalıdır. Ev sahibinin mülke izinsiz giriş yapma hakkı bulunmamaktadır.
  • Kira sözleşmesi ile yasal dokümanlar gayrimenkul sahibi tarafından düzenlenerek kiracı iletilmelidir.
  • Mülk, kiracıya hijyenik ve temiz bir şekilde teslim edilmelidir.
  • Elektrik, su, ısıtma gibi tesisat ve alt yapının düzgün çalışması mülk sahibinin sorumluluğu altındadır. Özellikle arızaların hızlı bir şekilde giderilmesi gerekir.

Belirttiğimiz sorumluluklar mülk sahibi ile kiracı arasındaki ilişkinin daha adil ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Kiracının haklarına mülk sahibinin saygı göstermesi gerekir. Aksi takdirde kiracı yasal haklarına başvurabilir.

Taşındıktan Sonra Ortaya Çıkabilen Sorunlar

Taşındıktan sonra meydana gelebilecek sorunlar arasında tesisatın patlaması, buzdolabının çalışmaması veya kombinin bozulması gibi durumlar kira bedelinden düşürülmelidir. Özellikle bu durumlarda kira bedelinden düşme hakkı yasal olarak bulunmaktadır. Ev sahibi bu gibi sorunlarda kiracıya destek olmazsa ve yapılması gereken işleri reddederse, kiracı mahkemeye başvurabilir.

Kiracının onarım işleri gibi durumlarda faturayı ev sahibine teslim ederek ödediği ücretin kiradan düşmesine istemesi gerekir. Fakat bazı durumlarda ev sahipleri bu tadilat yapmak istemeyerek konu ile kiracının ilgilenmesini talep edebilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız hakkınızı aramak için kanun kapsamında mahkemeye başvurabilirsiniz.

Binadan Kaynaklı Sorunlara Dikkat Edilmeli!

Genellikle kiracılar ev bakım-onarımı, depozito ya da emlak hizmet bedeli gibi çeşitli ek masraflar ile karşılaşabilmektedir. Fakat bazı masraflar kira bedelinden düşürülebileceği için her kirada olan kişinin bu konuda bilgi edinmesi oldukça önemlidir. Örneğin binadan kaynaklanan çeşitli altyapı sorunları varsa ve bu problemler maddi bedele dönüşeceği için masrafları karşılayacak kişi ev sahibi olmalıdır.

Bir binanın inşaatı sırasında yanlış malzeme kullanılmasından kaynaklı duvarlarda küflenme, çürüme ve sızıntı gibi problemler var ise kiracı ve ev sahibi binadan kaynaklı sorunlar için sözlü bir şekilde anlaşarak problemi çözüme ulaştırabilir. Anlaşma doğrultusunda kira sözleşmesi üzerinde bilgiye yer vermek gerekli değildir. Fakat eve taşınmadan önce ev sahibine gereken onarım ve tadilat işlemlerini önceden söyleyerek sonradan ortaya çıkabilecek maddi sorunların üstünden gelinebilir. Bu sebeple ev sahipleri, mülkünü kiraya vermeden önce onarım yapmaya özen göstermelidir.

Her Kiracı Kanunları Bilmelidir

Kiracıların kiradan düşebilecek masraflar ile alakalı haklarının olduğunu bilmesi gerekir. Bu konu ile alakalı Türk buluşlar kanununun 306’ıncı maddesinde önemli ayrıntılar yer almaktadır. Ayrıca mülk içerisinde arızalanan aletler olduğunda kiracı, onarım bedelinin kiradan düşürülmesini talep edebilir. Bu konu ile alakalı çok Borçlar Kanunu 303’üncü maddesinde kullanım ile ilgili olma koşulu ile öngörülen ya da öngörülmeyen bütün yan giderleri kiraya veren kişinin karşılaması yükümlü bilgisi yer almaktadır.

Hangi Durumlarda Masraflar Kiradan Düşürülemez?

Kiracının düzenli olarak kirasını ödemesi evin fatura ücretlerini eksiksiz ve zamanında yatırması gibi durumlarda ev sahibinin sorumlu olmadığını hatırlatmakta yarar var. Özellikle kiracı olan kişi ev kirası veya faturası gibi giderlerini ödemiyor ise bu sorunu çözebilmesi gereken tek kişi kendisidir. Fakat kiracının ev içerisinde keyfi olarak tamirat yapması ya da duvarları boyaması gibi durumlar da masraflar kira üzerinden düşmediği için kiracı bu işlemleri yapmadan önce ev sahibi ile anlaşarak işlem yapmalıdır.

Ev üzerinde izin almadan ve isteğe bağlı yapılan işlemlerde ev sahibi söz hakkına sahiptir. Bu gibi durumlarda ev sahibi kiracısını evden çıkararak maddi tazminat ödemesini talep edebilir. Ayrıca hem ev sahibinin hem de kiracının hukuki anlamda haklarını öğrenmesinde fayda var. Eğer iki taraf da haklarını bilir ise aralarında çıkabilecek olası problemler en aza indirgenmiş olur.

Kiracı Hangi Masrafları İsteyebilir?

Kiracı oturduğu mülkte lüks masraflar talep edemez. Fakat söküp götürülmesi kolay olan lüks masraflar mülk sahibinden istenebilir. Bunun için her iki taraf kira sözleşmesini kiracı tarafından yapılan zorunlu ve faydalı masrafların talep edilmeyeceğine yönelik hüküm düzenlemeleridir. Bu gibi durumlarda kiracı tarafından yapılan masraflar sonucunda bir değer artışı olur ise bunu talep etmesi mümkün değildir.

Kiraya verilen mülkte değişiklikler ve yenilikler yazılı olarak rıza gösterilir, yapılan değişiklikleri benimser ve kiralananın eski haline getirilmesi istenemez. Dolayısıyla kiraya verilen mülkte yapılan değişiklikler benimsenmelidir. Kiraya verenin bu değişiklikleri kabul ederek mülkü satması ya da tekrar kiraya vermesi mümkündür. Ayrıca kiracı tarafından yapılan değişiklikler nedeniyle mülkte meydana gelen değer artışı kiraya veren kişiden istenebilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Bilgi BankasıBirevim

Ters Dubleks Ev Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Hızlı Ev Satma Yolları Nelerdir?

Bilgi BankasıBirevim

Ankara’nın Taşınmak İçin En Uygun Semtleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

17 + 3 =