6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Motosiklet Lastiği Patladığında Nasıl Tamir Edilir?

Motosiklet kullanırken lastiğin patlaması ya da patlak lastikle sürüş yapılması hem sürücüyü hem de diğer sürücü ve yayaların hayatını riske atmaktadır. Bu sebeple patlak lastik ile özellikle trafiğe çıkılmamalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Lastiğin patlaması birçok motosiklet sürücüsünün başına gelmiştir. Şehir içinde lastik patladığında tamir ettirmek için bir uzman bulmak daha kolayken şehirlerarası yolculuklarda bu durum sıkıntı yaratabilmektedir.  Lastikçiye uzak bir konumda bu durumla karşılaşıldığında sürücülerin patlak lastiği tamir etmeleri gerekmektedir.

Motosiklet Lastik Türleri Nelerdir?

Motosiklet lastik patlağı ile karşılaştığınızda öncelikle lastiğin türünü saptamak gereklidir. Çünkü bu durum lastiğin sökülmeden tamir edilip edilmeyeceğini de belirlemektedir. Motosiklet lastik türleri Tubeless ve Tubetype olmak üzere 2’ye ayrılır.

Motosikletlerin tamamına yakınında tubeless türü lastik kullanılmaktadır. Direkt jantla temas halinde olduğundan tamir edilmesi daha kolaydır. Çünkü tamir etmek için lastiği sökmek gerekmeyebilir.

Telli alüminyum jant motosikletlerde sıklıkla görülen tubetype türü lastiklerin tamir olanakları daha zor ve kısıtlıdır. Çünkü lastiği sökmeden tamir edilememektedir.

Motosiklet Lastiği Tamir Edilir Mi?

Motosiklet lastiğinin patlaması çeşitli sebeplerden meydana gelebilir. Bu durumda sürücüler lastiği tamir etmek yerine yeniden satın alınması gerektiğini yönünde düşünebilirler. Öncelikle böyle bir durum olduğunda araçla daha fazla yolculuk yapmadan en yakın lastikçiye gidip bir uzmandan yardım alınmalıdır. Lastik patlaması için gerekli önlemler alınabilse de patlaması durumunda tamiri mümkündür.

Lastik patladığında tamiri için bir takım araç gereçler kullanıldığından dolayı sürücüler bazı malzemeleri uzun yolculuklarda yanlarında taşımalıdır. Öncelikle patlağın yeri tespit edilmeli ve buna da lastiğin dışı incelenerek başlanmalıdır.  Motosikletin hasar derecesi de belirlenerek müdahalenin aciliyeti belirlenmelidir.

Lastik Tamir Yöntemleri Nelerdir?

Yukarıda da bahsedildiği üzere lastik türü farklılaştığı zaman patlak lastik tamir yöntemleri de farklılaşmaktadır.

Tubeless Türü Lastik Tamir Yöntemleri

Bu lastik türü için patlak tamir etme yöntemlerinden ilki lastik tamir spreyi kullanmaktır. Özellikle ufak ve ama çok delik varsa deliklerden köpük sıkarak seyahat etmek mümkündür. Ancak hatırlatmak gerekir ki bu geçici bir yöntemdir ve tamir için bir uzmana götürüldüğünde bu  spreyin lastik içerisinde yaptığı pisliği temizlemek zordur.

Bir bisiklet pompası ve fitil seti ile de patlak lastiği tamir etmeniz mümkündür. Lastiğin yeterli miktarda şiş olması yeterli olduğundan bu yöntem oldukça kolaydır. Lastiğin havası fazlasıyla söndüyse ve fitil için uygun değilse benzinciden kompresörün patlak lastik moduyla lastiği şişirerek fitil takma işlemini uygulayabilirsiniz.

Fitil 7mm’ye kadar olan deliklerde kullanılabilmek ve lastiğin her bölgesinde kullanılamamaktadır. Viraj bölgelerine fitil işlemi uygulanmamalıdır. Bu yöntem de geçici bir yöntem olup sonrasında en yakın lastikçiye giderek daha kalıcı tamir işlemleri uygulanmalıdır.

Tubeless türü lastik için uygulanabilecek son yöntem patlak yere yama yapmaktadır. Bu işlem de diğerlerinden farklı olarak lastiği tamamen sökmek gerekmektedir.

Tubetype Türü Tamir Yöntemleri

Tubeless tipi lastikler için uygulanan tamir yöntemleri tubetype türü lastiklerde işe yaramamaktadır. Bu aşamada size daha fazla iş düşmektedir. Lastik içindeki şambriyel düzenli olarak birkaç yılda bir değiştirilmelidir. Aksi halde yolda kalma ihtimali artar. Bu tip lastiğe sahip sürücüler yanlarında yedek şambriyel ve lastik sökmek için gerekli araç gereçleri yanlarında taşımalıdır.

Motosiklet Tekeri Nasıl Sökülür?

Yukarıda bahsedilen yöntemlerin bazılarında tekerlek sökmek gerekebilmektedir. Peki motosikletin arka tekeri nasıl sökülmektedir?

Arka tekerler söküldükten sonra ayaklık kısmının altına kalın bir tahta konur. Tahta 15 cm yüksekliğinde olmalıdır. Sonraki aşamada arka teker yakın olan yerden  şasiye krikosu kaldırılır ve kriko ile ayaklığın altına konulmuş olan tahta aynı hizaya getirilir. Bu durumda arka teker rahatlıkla sökülebilmektedir.

Patlak Lastikle Yol Nasıl Gidilir?

Motosiklet sürücüleri sürüş esnasında lastiğin patlaması gibi sorunlarla sıklıkla karşılaşırlar. Böyle durumlarda eğer konum uygunsa en yakın lastikçiye giderek lastik bir uzmana tamir ettirilmelidir. Ancak ulaşım mümkün ne değilse ne yapılması gerekmektedir?

Bu noktada öncelik lastik patlamadan önce alınacak önlemlerdedir. Kaliteli markalardan lastik alınması gerekmektedir.  Patlağın büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak yol yapıp yapmama durumu değişmektedir. Ancak gidilse bile bu durum sürücüye rahatsızlık verecektir. Düşük bir hızla kısa bir mesafe gidilebilmektedir. Bu sebeple en yakın lastikçiye giderek can ve mal kayıplarının önüne geçmek gerekmektedir.

Lastik Patladığı Anda Ne Yapmak Gerekir?

Sürüş esnasında lastiğin patladığı fark edildiği anca ilk yapılması gereken hızı azaltarak motoru güvenli bir yere çekmektir.  Daha sonra motor düz bir şekilde konumlandırılıp hasar tespiti yapılmalıdır. Çünkü bazı hasarların geçici tamiri de kalıcı tamiri de mümkün değildir. Yardım çağırmak gerekebilir.  Lastik sıcak olabilir, bu yüzden bir süre bekleyerek soğuması sağlanmalıdır.

Lastiği sökme hazırlığından sonra lastik dikkatli bir şekilde sökülmeli ve tamir işlemleri yapılmalıdır. Onarımdan sonra lastik takılarak hava basılmalıdır. Geçici bir tamir yapıldıysa motoru bir ustaya götürene kadar dikkatli sürüş yapılamalıdır.

Motosiklette Hangi Tür Patlakların Tamiri Olmaz?

Motosikletin lastiği patladığında sürücüleri yolda bırakmayacak bir takım tamir yöntemleri olsa da bazı durumlarda tamiri mümkün olmamaktadır. Öncelikle lastiğin yanağında kesik veya patlak varsa tamir edilmemelidir. Çünkü lastik janttan çıkabilir. Bu sebeple bu tarz hasarlarda tamir olsa bile olabildiğince kısa süreli yolculuk yapılmalıdır.

Lastiğin viraj bölgelerine fitil atılması durumunda yama da yapmak gerekebilir. Bazen lastik daha kötü durumdaysa tamiri hiçbir şekilde mümkün olmaz ve yeni lastik almak gerekmektedir. Delik genişliği tamir edilip edilemeyeceğinin anlaşılmasında belirleyicidir. Delik çok büyük ise ne sprey ne de fitil işe yaramaz. Bazı durumlarda 2 fitil takılsa da yine de risk teşkil etmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

eighteen − 7 =