6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Tapu Üzerindeki İfadelerin Anlamları Nelerdir?

Tapu Harcı Hesaplama

Tapu sicil müdürlüğü tarafından verilen ve bir araziye inşa edilmiş olan bağımsız bölümün sahibini gösteren mühürlü ve imzalı resmî belgeye tapu denir. Tapu senetleri üst bölüm, bağımsız bölüm ve son bölüm olmak üzere üç ana bölümde ele alınır. Şimdi sırayla bu bölümleri ve bölümlerde yer alan ifadeleri inceleyelim

Üst Bölüm (Ana Gayrimenkul)

Tapunun ilk bölümünü oluşturan üst bölümdür ve bu alanda ana gayrimenkule ait bilgiler bulunur. Gayrimenkulün konumu ile ilgili olarak ili, ilçesi, mahallesi, köyü, sokağı, mevkii bilgileri bu alanda yer alır.

Bu kısımda mülke ait pafta, ada, parsel numaraları bulunur. Bu numaralar ile mülkünüzün matematiksel anlamda özel bir ismi oluyor. Her taşınmaza ait özel bir pafta, ada, parsel numarası vardır.

Pafta no: Bir arazinin teknik yöntemlerle ölçülüp, belirlenmiş oranlarda küçültülerek haritaya çizilmesi sonucu bu büyük haritalardaki plan veya modeli oluşturan her bir parçalardan biri pafta numarasını meydana getirir.

Ada no: Etrafı cadde, sokak, yol, göl, deniz gibi doğal ya da yapay sınırlarla çevrili olan parseller topluluğuna denir. Ada numaraları 101’den başlangıç gösterir.

Parsel no: Sınırları imar yasalarına göre belirlenmiş olan arazilerdir. Her il, bir parsel numarasına sahiptir.

Taşınmazın niteliği alanında ise mülkiyetin cinsinin ne olduğu ifade edilir. Tapunun türünü oluşturan arsa tapusu, kat mülkiyeti tapusu, bina tapusu gibi nitelik belirten ifadeler burada bulunur.

Yüz ölçümü: Mülkün kayıtlı olduğu parselin büyüklüğü hakkında bilgi verir.

Sınırı: Mülkün bulunduğu parselin sınırlarını hakkında bilgi verir.

Üst bölümün bitişinde tapunun kat mülkiyeti, kat irtifakı veya devre mülk mü olup olmadığına dair seçenekler yer alır ve tapunun niteliğine göre o seçeneklerden biri seçilir.

Bağımsız Bölüm

Ana mülke ait kısımların ayrı veya tek başına kullanılmaya müsait olan kısımlarına bağımsız bölüm ismi verilir. Örneğin kapıcı odası bir bağımsız bölümdür. İstendiği takdirde ana yapının her katı bir bağımsız bölüm olarak tapu kütüğüne tescil edilebilir.

Arsa Payı: Kat irtifakı veya kat mülkiyeti oluşturulmuş binalarda, her bağımsız bölüme verilmiş olan pay anlamına gelir.

Blok No: Kat irtifakı veya kat mülkiyeti olan mülklerde parsel üzerinde birden fazla blok yer alıyorsa o bloğun numarasıdır.

Kat No: Söz konusu bağımsız bölümün kaçıncı katta olduğunu ifade eder.

Bağımsız Bölüm No: Kat irtifakı veya kat mülkiyeti olan yerlerde dairenin numarasını ifade eder.

Edinme Sebebi: Bağımsız bölümün sonunda yer alan bölümde tapunun sahibinin (malikin) adı ve soyadı bulunur.

Son Bölüm

Tapu Geldisi: Tapunun geldiği yeri ifade eder. Tapu sicilinde daha önceleri yapılmış değişiklikler varsa, bu değişikliğe uğramadan önceki cilt, sahife, sıra ve tarih bilgileri tapunun geldisi alanında yer alır.

Sahife No: İncelenen tapu kütüğünde gayrimenkulün kayıtlı olduğu sayfayı ifade eder.

Cilt No: Sıra ve tarih açısından tapu kütüğünün özelliğini belirtmektedir.

Yevmiye, Cilt, Sahife ve Sıra No: Bu kısım, tapu bilgilerinin tutulduğu kütük kayıtlarını belirtir.

Yevmiye No: Yevmiye defterlerinden alınarak tapu kütüğünde yapılan işlemin yanında belirtilen numaraya yevmiye no denir.

Tarih: Düzenlenme tarihini belirtir. Tapular kütüklere bu numaralara göre kaydedilir ve herhangi bir işlem durumunda arşivden kolaylıkla çıkarılırlar.

Tapu Gittisi: Tapunun kimden kime gittiğini belirten alandır. Bu kısımda cilt numarası, sahife, sıra ve tarih yer alır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

6 − three =