6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Genel

Tasarruf Finansman Kanunu Yasalaştı!

Tasarruf Finansman Kanunu Yasalaştı!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilen tasarruf finansman şirketlerinin denetlenmesine ilişkin kanun Cumhurbaşkanı’nın onayıyla 2021 yılında yasalaştı. Tasarruf finansman kanunu yasasına göre, Finansal Kiralama Şirketleri, Faktoring Şirketleri ve Finansman Şirketleri Kanunu yanında bazı kanunlarda da değişiklik yapıldı. Peki, tasarruf finansmanı nedir? tasarruf finansman şirketleri nedir? Tasarruf Finansman Kanunu nedir? Tasarruf şirketlerini ve tasarruf sahiplerini şirketleri bu süreçte neler bekliyor? Hangi maddeleri kapsar?

Tasarruf Finansman Kanunu Nedir?

Tasarruf Finansman Kanunu, tasarruf finansman şirketleri için denetleme ve tasarruf finansı sektörüne düzenleme getiren bir kanundur. Tasarruf finansman şirketleri kanunu ile birlikte faizsiz ev sistemine düzenleme getirilerek tasarruf finansı faaliyetlerinde bulunan şirketlerin belirli kritere sahip olmasını zorunlu kılınırken, sektöre de yasal zemin kazandırılıyor.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen tasarruf finansman yasası kapsamında, finansman şirketleriyle iş birliği içinde olan tasarruf sahiplerinin tasarruf finansmanı sözleşmesiyle birlikte, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe olmaksızın, cayma hakkına sahip olacaklarını öngörüyor. Böylece katılım bedeli dahil, tüm tasarruf miktarı da geri ödeneceği kabul edilmiş oluyor.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan Resmi Gazete’de yayınlanan tasarruf finansman kanun yasalaştı. Böylece tasarruf finansman şirketlerinin fon havuzunda bulunan tasarruflar amacı dışında kullanılamayacak ya da hacze uğramayacak. Aynı zamanda tasarruf finansman BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından, finansman şirketlerinin kuruluş izinleri, en az 5 üyesinin aynı yönde oluşacak ortak oyuyla verilecek.

Tasarruf finansman yasası ve tasarrufa dayalı faizsiz finansman sistemi BDDK kararlarına göre tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarı 100 milyon TL olurken, kanun ile birlikte BDDK belli standart ve sınırlama yetkisine sahip olacak.

Tasarruf Finansman Kanunu Neleri Kapsar?

Tasarruf finansman şirketlerinin faaliyetlerinden yararlanan birçok kişi, tasarruf finansman nedir konusunu da merak edebiliyor. Tasarruf finansman, kişilerin bir sözleşmeyle, belirli şartlar altında konut, işyeri ya da araç sahibi olmaları için faizsiz tasarruf finansı sağlanması olarak açıklanabilir.

Günümüzde kişilerin ev, işyeri ya da araç sahibi olabilmeleri için tasarruf finansmanı kapsamında veren pek çok firma bulunuyor. Bu firmalar, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen Tasarruf Finansman Yasası’na göre denetlemeye alınacaklar ve tasarruf fon havuzunda biriken tasarruflar amacı dışında hiçbir şekilde kullanılmayacak.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Tasarruf Finansman Kanunu şartları arasında bulunan finansman şirketleri BDDK kararları kapsamındaki bazı maddeler şu şekilde;

  • Tasarruf finansman faaliyetlerinde; çalışma bedeli, tahsisat, tasarruf fon havuzu, tasarruf finansman faaliyeti” gibi kavramlara göre işlemler gerçekleştirilecek.
  • Çalışma bedeli (Organizasyon ücreti), finansman sözleşmesinde geçen ve tasarruf fon havuzu yönetimi karşılığı ödeyecekleri tutar olarak geçecek.
  • BDDK tasarruf finansman yasasına göre tasarruf finansman şirketlerinin sermaye tutarı 100 milyon TL olacak ve BDDK tarafından belli standart ve sınırlamalarla düzenlenecek.
  • Finansman şirketlerinin mali durumlarda zayıflığının olması durumunda BDDK tarafından ilave tedbirler aldırılacak.
  • Sistemden yararlanan kişilerin cayma ve sözleşmede fesih hakkı olacak. Katılım bedeli şirkette kalırken, geri kalan tüm ödemeler, müşteriye geri ödenecek.

Kabul edilen tasarruf finans kanunu kapsamında tasarruf finansman şirketleri yalnızca, çatılı iş yerlerini ya da taşıt sahibi olmaktan doğan borçları finanse edecek.

BDDK Tarafından Denetim Yapılacak

Yasaya göre faizsiz finans şirketlerini BDDK denetleyecek ve gözetim ya da denetime tabi olan kuruluşlardan, uygun olanlar da birliğe katılabilecek. Aynı zamanda evim şirketleri BDDK kararları kapsamında BDDK, şirketlerin tasfiye sürecinde yeni müşteri kabul etmelerine izin vermeyecek.

Evim firmaları BDDK kararları kapsamında Tasarruf finansman şirketlerine denetim yapılacak ve firmaların sundukları plana aykırı şekilde davranmaları durumunda, müşterilerin hak ve menfaatlerini gözeterek, Tasarruf Finansman Şirketleri’nin BDDK kararıyla tasfiye izinleri de kaldırılacak.

Tasarruf Finansman Şirketleri

Tasarruf sahiplerinin cayma ve sözleşme fesih haklarına aykırı davranacak tasarruf finansman şirketleri, cezai hükümlere de uymak zorunda kalacak. Bu cezai hükümlere göre tasarrufa dayalı faizsiz finansman şirketleri, fesih kurallarına uymadıkları durumlarda 62 bin 500 TL’den az olmamak kaydıyla, aykırı olan durumlarına göre işlem tutarının 5 katı cezaya çarptırılacak.

Tasarruf finansman sözleşmesine göre, aykırı davranan tasarruf finansman şirketleri 25 bin TL’den 50bin TL’ye kadar idari para cezası hükmüne çarptırılacak. Finansman şirketlerinin faaliyetlerinden yararlanan birçok kişi, tasarruf finansman şirketleri hangileri konusunu da merak ediyor.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Tasarruf Finansman Kanunu’nu destekleyen finansman firmalarından BİREVİM bu konuda oldukça net tavır sergiliyor.

Tasarruf Finansman Şirketi BİREVİM

Tasarruf finansmanı konusunda kendini geliştirmiş ve müşterilerine insan merkezli hizmet anlayışıyla yaklaşan finansman şirketi Birevim, yasal düzenlemeye en hazır olan tasarruf finansman şirketidir. Zira kurulduğu ilk günden bu yana Tasarruf Finansı felsefesini anlatmak ve ülkemizde tasarruf bilinci oluşturmak için faaliyetlerini sürdürüyor.

Borçlanmadan küçük tasarruflarla, dar gelirli kişileri de istedikleri eve, arabaya ya da iş yerine sahip olabilmeleri için, ihtiyaçlarına uygun faizsiz ev ve araba sahibi yapan Birevim, yenilikçi finansal çözümleriyle de ön plana çıkan bir finansman şirketi olarak hizmet veriyor.

BİREVİM, ülkemizin şartlarına kısa sürelerde ve düşük maliyetlerle tasarruf sahiplerinin, uygun bütçelerde ev ve araba sahibi olmalarına vesile oluyor.

21 Faizsiz Finansman Şirketi Tasfiye Edildi!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) faizsiz ev alma yasası kapsamında faizsiz finansman modeliyle konut ve taşıt edindiren 21 firmanın tasfiyesini kararlaştırdı.

BDDK tasarruf şirketleri kapsamında BDDK’nin 2 Temmuz tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararında, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu hükümlerine verilen süre zarfında söz konusu 21 şirketin, intibak edemediği ifadesi yer aldı.

Tasarrufa dayalı faizsiz finansman BDDK kararları ve faizsiz ev yasası kapsamında söz konusu şirketler için 7 Nisan’a kadar başvuru süresi vermiş ve 35 firma intibak için başvurmuştu. Faizsiz ev alma şirketleri BDDK yasasına göre kurum, başvuru yapan 35 firmadan 21’inin yeterli şartları karşılayamadığını belirterek tasfiyelerine karar verdi.

Tasarruf finansman kanunu resmi gazete açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “6361 sayılı Kanun hükümlerine intibak etmek üzere kuruma başvuruda bulunan ekli listedeki şirketler tarafından tevdi edilen bilgi ve belgeler, söz konusu şirketlere ilişkin Kurum denetim personeli tarafından yapılan incelemeler neticesinde düzenlenen raporlarda yer alan tespitler ile ilgili mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda; intibak planı yeterli görülmeyen şirketlerin Kanunun Geçici 7. maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında tasfiyelerine karar verilmiştir”

BDDK’ye başvuran tasarruf finansman şirketleri içerisinde bulunan ve Türkiye’nin köklü tasarruf finansman şirketlerinden olan BİREVİM, yasa henüz çıkmadan önce de yasanın getirdiği gereklilikleri kendi çalışmalarında titizlikle uyguladığı için intibak onayı alarak sürece en hazırlıklı tasarruf finansman şirketi olduğunu bir kez daha gösterdi.

BDDK evim şirketleri kararlarına göre Resmî Gazete’de yayımlanan ve tasfiyesine karar verilen şirketler şöyle açıklandı:

1- IKTİSATEVİM GAYRİMENKUL A.Ş.

2- VİZYONEVIM GAYRİMENKUL OTOMOTİV İLETİŞİM PAZARLAMA SANAYİ TİCARET A.Ş.

3- DOĞRUEVIM GAYRİMENKUL ORGANİZASYON A.Ş.

4- FİNANSEVİM GAYRİMENKUL OTOMOTİV İLETİŞİM ORGANİZASYON PAZARLAMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

5- BİRİKİMEVİM GAYRİMENKUL ORGANİZASYON A.Ş.

6- FİNALEVİM GAYRİMENKUL OTOMOTİV ORGANİZASYON A.Ş.

7- YAŞAMEVİM GAYRİMENKUL A.Ş.

8- HH AYDIN YATIRIM HOLDING A.Ş.

9- İHTİYAÇEVİM GAYRİMENKUL OTOMOTİV İLETİŞİM ORGANİZASYON PAZARLAMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

10- VARLIKEVİM GAYRİMENKUL A.Ş.

11- İSTEK EVİM GAYRİMENKUL OTOMOTİV PAZARLAMA VE TİCARET A.Ş.

12- İKİZLEREVİM YATIRIM GAYRİMENKUL A.Ş.

13- DESTEKEVİM GAYRİMENKUL İNŞAAT TAAHHÜT OTOMOTİV ORGANİZASYON SANAYİ TİCARET A.Ş.

14- GERÇEKEVİM GAYRİMENKUL OTOMOTİV PAZARLAMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

15- DEĞER TASARRUF GAYRİMENKUL A.Ş.

16- ÖNCEEVIM GAYRİMENKUL OTOMOTİV PAZARLAMA SANAYİ TİCARET A.Ş.

17- MOREVIM TASARRUF GAYRİMENKUL OTOMOTİV ENERJİ ORGANİZASYON VE PAZARLAMA TİCARET A.Ş.

18- HEDEFEVİM GAYRİMENKUL OTOMOTİV VE TİCARET A.Ş.

19- GELECEK TASARRUF GAYRİMENKUL OTOMOTİV VE ORGANİZASYON A.Ş.

20- BİRLİKBİRİKİM GAYRİMENKUL ORGANİZASYON PAZARLAMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. İLETİŞİM OTOMOTIV İLETİŞİM ORGANİZASYON

21- TASARRUF ORGANİZASYON VE GAYRİMENKUL PAZARLAMA A.Ş.

BDDK Tarafından İntibakları Onaylanan Firmalar ise Şöyle:

  1. BİREVİM
  2. EMİNEVİM
  3. FUZUL EV
  4. KATILIMEVİM
  5. İMECE YATIRIM
  6. SİNPAŞ YAPI TASARRUF SANDIĞI

BİREVİM, İntibak Onayı Aldı!

Faaliyete başladığı 2016 yılından itibaren sektörün standartlarının oluşması için çalışan BİREVİM, faizsiz finansman kanunu kapsamında intibak onayı alarak sürece en hazırlıklı tasarruf finansman şirketi olduğunu kanıtladı.

Ülkemizin köklü tasarruf finansman şirketlerinden olan BİREVİM, tasarruf finansman yasa değişikliği öncesinde de yasanın getirdiği gereklilikleri kendi faaliyetlerinde titizlikle uyguluyordu. Faizsiz finans kurumları BDDK kararları sonrasında da çalışma sürecini tamamen kanunlara uygun şekilde devam ettiren BİREVİM, aldığı intibak onayının haklı gururunu sosyal medya hesaplarından takipçileri ile paylaştı.

Benzer Yazılar
Genel

Bahçeye İmar Nasıl Alınır?

GenelMerak Edilenler

Birevim'den Evimi Hemen Teslim Alabilir Miyim?

GenelMerak Edilenler

Birevim'de Ara Ödeme Var Mı?

GenelMerak Edilenler

Birevim İle Faiz Ödemeden Neler Alınabilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 × 2 =