6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Toki ve Emlak Konut Arasındaki Farklar Nelerdir?

toki ile emlak konut farkı

Türkiye’de ev sahibi olmak isteyenler tarafından Toki ve Emlak Konut arasındaki fark çok merak ediliyor. Bu iki kavramın arasındaki fark için her ikisinin ayrı ayrı ele alınması gerekiyor.

Emlak Konut, Türkiye’de devlet aracılığıyla 1953’te modern konut ihtiyacının karşılanması için kurulmuştur. Emlak Konut halka açık, şeffaf ve köklü bir geçmişe sahiptir. Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortağı olarak biliniyor. Emlak Konut’un yüzde 50.6’lık hissesi Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Yüzde 49’luk hissede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kamu iştiraki Toki’ye aittir. Ortak yapıya sahip olan Emlak Konut, ortalama 24 milyar TL kaynaktan oluşuyor.

Emlak Konut Güvencesi Nedir?

Emlak konut güvencesi sayesinde malzeme kalitesi, planlama, altyapı çevre düzenlemesi gibi tüm noktalar denetlenir. Teslimi gerçekleşen gayrimenkullerin ardından çıkması muhtemel problemlere de hızlıca müdahale edilmektedir. Aynı zamanda projelerin sözleşmelere uygun şekilde de yapılması sağlanır. Emlak Konut üstlenmiş olduğu tüm projeleri zamanında teslim ediliyor.

Emlak Konut güvencesiyle ev sahibi olabilmek için “birevim.com” sitesini ziyaret edebilirsiniz. Siteye giriş yaptıktan sonra portföydeki konutları detaylı inceleyip iletişime geçebilirsiniz. Site üzerindeki iletişim formu doldurulmalıdır. Formun doldurulmasının ardından müşteri temsilcileri irtibata geçecek. Satın almayı düşündüğünüz konutu seçip ardından Emlak Konut hesabına müşteri numarasıyla kapora yatırmanız gerekiyor. Tüm bu işlemlerin ardından satış temsilcisi tarafından belirtilen tarihe kadar da peşinatın yatırılması gerekmektedir.

Peşinatın yatırılmasının ardından noterin aracılığıyla gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi imzalanır. Sözleşmenin yapıldığı tarih sonrasında koşullar belirlenir. Belirlenen koşullar kapsamında alıcı kurumun hesap numarasına her ay bedeli yatırır. Ödeme işlemlerinin sona ermesiyle birlikte evin tapusu da sahibine teslim edilir. Ödemelere dair detaylar; “emlakkonut.com.tr/online” web sitesinde yer alıyor.

TOKİ Nedir?

Uygun fiyatlarla ev sahibi olmak isteyenler için TOKİ önerilebilir. TOKİ sayesinde pek çok aile uygun fiyata ev sahibi oluyor. TOKİ temel olarak yoksul ve alt gruptaki kişilerin ev almasını sağlayan temeli devlete dayalı bir projedir. TOKİ, geliri az olanları kira ödeme derdinden kurtarıyor. Bu sebeple Türkiye’de yoğun ilgi gördüğünü söyleyebiliriz. Gayrimenkule yatırım yapacak kadar birikimi olmayanların başvuracağı bir yöntemdir. TOKİ ile ev sahibi olmanın hem avantajları hem de dezavantajları vardır. TOKİ projeleri genellikle büyük şehirlerde çok yoğunlaşmıştır. Fakat şehirlerin bazılarındaysa sınırlıdır. İnşaat sektörünün gelişmesiyle birlikte TOKİ’lerde son teknolojilerle inşa edilmeye başlamıştır. TOKİ’lerin en önemli özelliği yüksek metrekarelerde daireleri inşa etmesidir. Kentsel dönüşümün gerekliliği ve bu kapsamda lüks şekilde konutların inşa edilmesi dar gelirli aileler için büyük avantaj olmuştur.

Emlak Konut ve TOKİ projelerine başvuru için T.C. vatandaşı olma zorunluluğu aranıyor.  Hem TOKİ hem de Emlak Konut projeleri şartları arasında başvuru yapacak kişilerin gelir seviyesi belirli sınırın altında olmalıdır.

Ayrıca başvuru yapacak kişinin kendisinin ya da eşi ve birinci dereceden yakınlarının adına gayrimenkul olmaması gerekiyor. Aynı zamanda bu projelere hangi ilde başvurulacaksa orada minimum 1 sene ikamet etme şartı da aranıyor. Bu şartları taşımayanlar TOKİ ve Emlak Konut projelerine başvurduklarında olumsuz sonuç alırlar.

TOKİ ve Emlak Konut Projelerinin Avantajları Nelerdir?

TOKİ ve Emlak Konut avantajları arasında en dikkat çeken nokta devlet güvencesinde olmasıdır. Devlet güvencesi altında komisyonsuz ve aracısız ev sahibi olma şansını yakalayabilirsiniz. Aynı zamanda banka ve faizin olmaması da büyük avantajdır. Fakat TOKİ ve Emlak Konut projelerini genellikle merkezden uzak yerlere inşa edilirler. Bundan dolayı da ortaya ulaşım sıkıntısı çıkabiliyor. Özellikle büyükşehirlerde merkezden uzak yerlere inşa edilen TOKİ ve Emlak Konut Projeleri çevrelerinde sosyal imkanlar az olabiliyor.

Merkezden uzakta inşa edilen TOKİ ve Emlak Konut Projeleri, şehirlerin yapılaşmaya açıldığı yeni bölgelerdir. İdari kurumlar, okullar, alışveriş merkezleri, hastaneler zaman içinde inşa edilerek TOKİ ve Emlak Konut çevrelerinde yaşam alanları oluşturulmuş olur. Böylelikle TOKİ ve Emlak Konut projeleri fiyatın yanında konum avantajıyla da öne çıkarlar.

Uygun Fiyata Ev Sahibi Olmanın Yolu: Emlak Konut ve TOKİ Projeleri

Emlak konut ve TOKİ projeleri özellikleri kapsamında belirli gelir düzeyini geçmemek gerekiyor. Gerekli koşulları sağlayanlar, kura çekilişine katılmaya hak kazanır. Kura çekilişine katılabilmek için öncelikle bankaya teminat yatırılmalıdır. Bu işlemin ardından evraklar ilgili yere teslim edilir. Böylelikle ev ama yolunda ilk adımlar tamamlanmış oluyor. Çekilişin ardından kişi hak sahibi olur. Akabinde kişinin Toplu Konut İdaresi’nin belirlediği peşinatı ödemesi gerekiyor. Aynı zamanda 120 aya kadar olan vadelerde TOKİ ve Emlak Konut taksitleri ödenir.

Taksitler ödenirken her altı aylık zamanda taksit tutarları değişmez. Altı ay geçtikten sonra enflasyonun etkisiyle zam yapılır. Enflasyona göre taksit miktarları da artıyor. TOKİ ödemelerinde en dikkat çeken nokta kredi ödemeleri arasında peşinatların farkı ön plana çıkıyor. Bu durumun sebebi Toplu Konut İdaresi’nde ilk ödemede belirlenen peşinatın yüzde 20 olmasıdır. Kredi ödemelerinin peşinat miktarı tam olarak yüzde 25 olarak belirlenmiştir.

Emlak Konut ve TOKİ Hakkında Genel Bilgiler

Emlak Konut ve TOKİ kapsamında projeyi tasarlayan inşaat şirketinin sözleşmesinde yazılı olan taahhütlerin mutlaka yerine getirilmesi gerekiyor. Yazılı taahhütlerin yerine getirilmesi için Emlak Konut ve TOKİ güvencesi devreye girer. Projelerin ilan edildiği peşinat tutarlarını ödeyenler, satış sözleşmesini imzalar. Bunun sonucunda ev satın alınmış olur. TOKİ ve Emlak Konut projeleri; 1984’te kurulan Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi’nce hayata geçiriliyor.

TOKİ ile Emlak Konutu ayıran bazı noktalarda vardır. Emlak Konutun Ana payını TOKİ projesi oluşturmasına rağmen TOKİ’den farklı olarak orta ve üst gelir grubunu ilgilendiriyor. Emlak Konut Projeleri, TOKİ’den ev alma imkanı olmayan ancak taksit seçeneklerinin uygun olması sebebiyle konut sahibi olmak isteyenlere sunulmuş önemli bir fırsattır. Emlak Konut ile ilgili son dönemlerde çok başarılı projelere imza atılmıştır. Bu projelerin başarılı olması Emlak Konut’a güveni daha çok artırdı.

Emlak Konut Dezavantajları Nelerdir?

Taksit imkanlarıyla uygun fiyatından dolayı Emlak Konut projesi birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Özellikle bahsedilen unsurlar projeye talebi önemli ölçüde artırmıştır. Fakat imkanların çok olması konutların yetersiz kalmasına sebep oluyor. Proje dahilindeki konutlar çok kısa sürede sahiplerine ulaştırılıyor. İmkanların çok iyi olması sebebiyle başvurular arttığı için sıra gelme durumu imkansız hale gelebilir. Sıranın hızlıca gelebilmesi için güncel ilanların yakından takip edilip hızlıca başvuru yapılması gerekiyor. Aksi takdirde çok sayıda kişinin başvurduğu Emlak Konut projesinden yararlanmak imkansız hale gelecek. Belirttiğimiz bu noktalar, Emlak Konut dezavantajı olarak nitelendirilebilir.

Emlak Konut ve TOKİ projelerinde indirim yapılıp yapılmayacağı gibi konular için ilgi web sitesini ziyaret etmeniz gerekiyor. Emlak Konut ve TOKİ başvuruları, kimlik bilgileriyle yapılıyor. Kimlik fotokopisi, ilgili belediyeden alınan rayiç bedeli, kredi kullanıldıysa bankaya ait ipotek evrakları, site yönetiminden alınan aidiat borcu yoktur yazısına tapu işlemleri esnasında ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda kişi kredisini kapattıysa kredi kapatma yazısını da mutlaka almalıdır. Emlak Konut ve TOKİ projeleri, Türkiye’de dar gelirli ailelerin ev sahibi olma noktasında etkin rol oynuyor.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Kredi Kartı ile Araç (Araba) Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti Ve İşlemler

Bilgi BankasıBirevim

Engelli Raporuyla Alınabilecek Araçlar 2024

Bilgi BankasıBirevim

İstanbul’un Depreme En Dayanıklı İlçeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

sixteen + three =