6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Yakıt Enjeksiyon Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?

Yakıt Enjeksiyon Sistemi

Motorda yakılacak hava ve yakıt karışımı miktarını düzenlemekte olan yakıt enjeksiyon sistemi elektronik şekilde çalışır. Bu düzenlemeyi de çeşitli sensörlerden almakta olduğu veriler ile yapar. Bu durumda son derece düzenli ve de herhangi bir aksama olmadan çalışması söz konusu olan bir sistemdir. Motor beynine bağlı olarak çalışan bu sistem sensörler üzerinden krank ve kam millerinin açısı, havan basıncı ve de motorun sıcaklığı gibi konularda en iyi şekilde doğru bilgileri toplar.

Tüm bu bilgileri veri olarak toplayan sistem motora gönderilmesi gereken yakıt miktarının ayarlanması noktasında işlev görmektedir. Araçlarda motorun ihtiyaç duymakta olduğu yakıtı en doğru şekilde ayarlayarak motorun çalışması ve aracın aksamaması üzerine son derece önemli olan bir adım atar. Eskiye nazaran bu sistemin son derece modern olması ve oldukça pratik şekilde motor hakkında olması gereken gerekli ihtiyacı da karşılaması söz konusudur.

Modern enjeksiyon sistemi olarak karşınıza çıkmakta olan bu sistem her zaman için motorun yakıt miktarını bilerek ve bu bilgi doğrultusunda da tüm gerekli olan yakıtı hazırlayarak aracın çalışmasına yarar. Yakıt enjeksiyon sistemi ne işe yarar? Kişilerin aracının ne kadar ve de ne şekilde yakıta ihtiyacı varda yakıt konusunda her türlü şekilde doğru bilgi ve verileri toplayarak ona göre doğru yakıtı ulaştırır.

Her aracın kendine göre bu sistemi kullanması söz konusu olduğundan her araç için aynı türde olan sistemin kullanılması beklenmemektedir. Bu nedenle kişilerin türler içerisinde yer almakta olan sistemler aracın ihtiyacı ve olması gereken özelliğine göre yapılır. Hem daha doğru şekilde çalışması hem de motora iletilen yakıtın da yeterli olabilmesi adına son derece gerekli olan sistemdir.

Motorun ihtiyacı olan enerjinin sağlanması adına kullanımı son derece pratik sonuçlar veren önemli bir sistemdir. Bu sayede kişilerin motor hakkında tüm bilgileri alması ve arıza durumunda da en kısa süre içerinde müdahale edebilmesi adına oldukça gerekli bir sistemdir. Yakıt enjeksiyon türleri içerisinde pek çok çeşidin olması ile de kişilerin aracına en uygun olanı öğrenmesi söz konusudur.

1.    Sıralı Enjeksiyon

Enjektörler bu sistemde ve de türde sıralı olarak yakıt püskürtmesini sağlar. Silindir hareketleri il uyumlu olacak şekilde sıralı enjeksiyon sistemi yüksek yakıt performansı ve de tasarrufunu sunar. Her enjeksiyon türünün çalışma durumu da kullanılmakta olan enjeksiyon sistem türüne göre değişiklik oluşturur. Yakıt enjeksiyon özellikleri tam olarak kendi çalışma ve de kurulum düzenine göre nitelikler sergiler.

2.    Direkt Enjeksiyon

En yaygın şekilde kullanılmakta olan türler arasında yer alan direkt enjeksiyon yakıtın direkt olarak silindir içerisine aktarılmasında görev görür. Yüksek basınç sunması sayesinde de yakıt silindir içerisine eşit olarak dağıtarak verimliliğin artmasını sağlamaktadır.

3.    Çok Noktalı Enjeksiyon

Her silindirin kendi yakıt enjeksiyonunu alabilmesi adına kurulmuş olan bir sistemdir. Enjektörler burada aynı anda püskürtme yaparak yakıtın motora ulaşmasında görev görür.

4.    Gaz Kelebeği Gövdeli Yakıt Enjeksiyon

En eski sistemlerden biri olarak karşınıza çıkmakta olan bu sistemde silindirden önce olarak emme manifoldu devreye girmektedir. Yakıtın silindire ulaşmadan önce temiz olarak havayla karışmasını sağlar. Temiz havayla karılmakta olan bu yakıt tıkanma probleminin olmaması adına son derece avantaj sağlar.

Zamanlama hatası yapmamaya özen göstermek gerekir. Yakıt enjeksiyonu neden gerekli? Motorun son derece doğru ve de olması gerektiği gibi çalışması, yakıtın da doğru şekilde motora aktarılması adına gereklidir.

Yakıt Enjeksiyon Sistemi Nasıl Çalışır?

Motorun her zaman doğru şekilde çalışması ve de yakıtın motora doğru şekilde iletilmesini sağlamak noktasında yakıt enjeksiyonları kullanılır. Bu enjeksiyonlar çeşitlilik az etmekte olduğundan türlerine göre çalışma prensipleri barındırır. Bu çalışma türlerine göre her türlü sistemin belirtilmekte olduğu gibi en doğru ve de pratik şekilde çalışması sağlanır.

Oldukça verimli, düzgün ve de aksamadan çalışma sistemlerinin olması sayesinde motorun da çalışma süreci her zamanki gibi doğru anlamda ilerleme kaydeder. Yakıt enjeksiyon sistemi nasıl çalışır? çeşitleri ve türleri bulunakta olan bu sistemler olması gerektiği gibi türün özellikleri her neyse ona göre en verimli şekilde çalışır. Buradaki amaç motorun her zaman temiz kalması ve de ihtiyaç duymakta olduğu yakıtı motora alabilmektir.

Yakıt enjeksiyonlarının çalışma stilleri ne şekilde üretilmekte ve de kişilerin kullanmakta oldukları sistemler ne özellikteyse ona göre doğru anlamda verimli olarak çalışır. bu durumda motorun aksaklık yaşamadan tam da gerekli olan yakıtı alarak çalışması her zaman için mümkün olur. Yakıt enjeksiyon sistemi çalışma aşamaları bu şekilde her türün ve de sistemin özelliklerine bağlı olarak en doğru şekilde verimlilik ve ilerleme kat ederek çalışır.

Yakıt Enjeksiyon Arızası Nasıl Anlaşılır?

Her araçta bulunmakta olan ve aracın doğru şekilde çalışması noktasında işlevler gören bu sistemlerin arızalanması durumunda kendini belli eden bazı belirtileri vardır. Kişilerin bu belirtileri bilmesi ile arızanın büyümesini önleyerek daha erken zamanda bunun için önlen alması söz konusu olur. Bunun için sadece ve tek olan ir belirti olmamasına rağmen araçta her zamankinden daha farklı ve de değişi olan durumlarla karşılaşmak söz konusudur.

Özellikle yakıt tüketiminin her zamankinden daha fazla artması ve de motorun yüksek sesle çalışması, motor performansının düşmesi, egzozdan ise farklı renk duman çıkması gibi durumlarda enjeksiyon arızasını anlamak söz konusudur. Yakıt enjeksiyon arızası nasıl anlaşılır? Kişiler tüm bu durumları ve de arıza belirtilerini bilirse buna göre en yakın zamanda profesyonel olarak çözüm bulabilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

18 + two =