
Araç satın almak isteyen ya da halihazırda aracı olanların akaryakıt fiyatlarında yapılan son zamların ardından en fazla merak ettikleri konu araçların yakıt tüketimi konusu oldu. Şimdi araç sahiplerinin kafasını kurcalayan sorular arasında bulunan “Arabam kaç yakar?” sorusunun detaylarını aktaracağız ancak öncesinde bilinmesi gereken birkaç noktaya değinelim…
Araç Yakıt Tüketimi Hesaplaması
Bir araç satın alırken birçok kriterin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bunlardan biri de alınacak aracın sahip olduğu yakıt tüketimi kapasitesidir. Araç satın almak isteyenler ve araç sahipleri aracın hangi mesafede ne kadar yakıt tükettiğini bilmek isterler. Araç yakıt hesaplama konusunda ise temel mantığı ve amacı şu şekilde ifade edebiliriz;
- Araç ne kadar yolu kaç litre yakın ile kat ediyor?
- Araç her bir kilometrede ya da 100 kilometrede bir ne kadar yakıt kullanıyor?
- Bunlar sonucunda araçta kullanılan yakıt miktarının finansal sonucu ne?
Arabam Kaç Yakar?
Genel olarak araçların yakış türleri ve kullanılan yakıtlar farklılık göstermektedir. Bu nedenle de km başına her araç için net bir hesaplama yapılmalıdır. Formüller uygulanarak arabam kaç yakar? Sorusunun cevabı bulunabilmektedir. Bu anlamda da genel bir varsayım üzerinden hesap yapmak doğru olacaktır.
Km başına yakıt tüketimi hesabı yapar gibi bunun takip edilmesi doğru sonuçlara ulaşmak için yeterli olabilir. O nedenle aracın deposunun kaç TL ile dolduğu ve bu miktar ile kaç km gidildiği bilinir ise kişisel arabanın da ne kadar yaktığı hesaplanabilmektedir. Bu şekilde her araç için özel olarak km başına yakıt miktarları bulunduğunda yakıt tasarrufu da kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.
Araç Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?
Araçların yakıt hesaplaması noktasında birçok formül söz konusudur ancak en basit yolu şöyle özetleyebiliriz:
Aracınızın deposunu tamamen boşaltın ve bu depo tamamen dolana kadar yakıt satın alın. Aracınızın kilometresini sıfırlayın ve bütün depo tamamen boşalana kadar aracınızla kat ettiğiniz mesafeyi hesaplayın. Dolu depoya ödediğiniz miktarı aracınızla kat ettiğiniz mesafeye bölerek yakıt tüketim miktarınızı çıkarın.
Örnek Yakıt Tüketimi Hesaplama
Örnek üzerinden açıklamak gerekirse aracınıza 50 TL miktarında yakıt aldığınızı farz edelim. 50 TL’lik yakıt ile 150 km gittiğinizde 150/50 hesaplaması üzerinden 1 km’de tüketilen yakıtın miktarına 33 Krş olarak ulaşmış olursunuz.
Motorin, Benzin ve LPG Yakıt Hesaplama
Araçların yakıt hesaplamaları yapılırken sadece araç türü değil kullanılan yakıtın türü de önemlidir. Bu anlamda motorin, benzin ve LPG yakıt hesaplamaları birbirinden farklı sonuçlar doğuracaktır. Her araç aynı miktarda yakıt harcamadığı gibi her yakı türü de aynı şekilde tüketilmemektedir. Bunun için farklı hesaplama yöntemleri mevcuttur.
En kolay hesabın da LPG kapsamında yapılabileceği bilinmektedir. Bunun için yakıt tüketimi ve gidilen yol üzerinden hesaplamalar gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında km başına yakıt tüketimine göre de hesaplamalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlara ek olarak söz konusu yakıt motorin için de depo kapasitesi ve gidilen yol bilindiğinde kolaylıkla yakıt hesaplaması yapılabilmektedir.
Genel olarak benzer formüller ile hesaplamalar gerçekleştirilse de motorin, benzin ve LPG yakıt hesaplamalarının sonuçları farklı olarak yansımaktadır. Araçta yakıt tasarrufu için de araca uygun yakıt tüketimi gerçekleştirilmelidir.
LPG Yakıt Hesaplama Formülü
LPG günümüzde en fazla tercih edilen yakıt türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu araçta da kullanılan bu yakıt türünde tasarruf edebilmek için de hem aracın hem de bu yakıt kapsamındaki tüketimin ne kadar olduğu bilinmeli, buna göre hesaplamalar gerçekleştirilmelidir. Diğer yakıt türlerine göre LPG yakıt hesaplaması daha sık tercih edilmekte ve daha kolay olarak gerçekleştirilmektedir.
Bunun için ortada bir formül bulunmaktadır. Bu anlamda bakılacak olursa LPG yakıt hesaplama formülü yakıtın miktarı ve kilometre ile ilgili değişenlerden oluşmaktadır. Yakıt miktarı, yüz ile çarpılmaktadır. Ardından b sayı kilometreye bölünerek sonuç bulunmaktadır. Bu formül şeklinde açıklanacak olur ise;
LPG Yakıt Tüketimi = Yakıt Tüketimi ( L) x 100 / Mesafe ( km ) olmaktadır. Bunun dışında kilometre başına yakıt tüketimi ile de veriler ölçülebilmektedir. 6 litre dolu bir depo ile 100 km gidildiği düşünülürse aracın 100 km’ de 6 litre harcadığı bilinebilir. Bu anlamda yakıtın fiyatı da önemlidir. Fiyat 5 TL ise 5×100 = 500 / 1000 = 0,05 TL aracın kilometre başına tüketimi olacaktır.
Dizel Araç 100 Km Kaç Litre Yakar?
Dizel araçlarda da diğer araçlar gibi yakıt hesaplamaları yapılabilmektedir. Net bir kilometre olduğu için de kullanıcılar tarafından en fazla merak edilen soru dizel araç 100 km kaç litre yakar? Şeklinde olmaktadır. Bunun için mutlaka deponun sıfırlanmış olması veya sıfıra yakın olması gerekmektedir. Çünkü hesap için alınan yakıtın ücret karşılığındaki miktarı önemlidir.
Bunun için de yakıt ücreti / mesafe hesaplaması yapılabilmektedir. 100 km için hesap yapılacak olursa alınan yakıt fiyatının 300 TL olduğu düşünülürse 100 km’ de dizel aracın 300 TL yaktığı söylenebilir. Km başına ise bu fiyat 3 TL olacaktır.
Km Başına Yakıt Tüketimi Nasıl Belirlenir?
Kilometre başıma yakıt tüketimi hesaplama da tasarruf için yapılabilecek bir diğer yöntem olarak bilinmektedir. Bunun için de farklı bir yöntem uygulanmaktadır. Peki, bu anlamda km başına yakıt tüketimi nasıl belirlenir?
Öncelikli olarak aracın yakıtı bitmek üzere iken depo tamamen doldurulmalıdır. Depo tam olarak doldurulduğunda kaç TL ücret ödendiği de not alınmalıdır. Ardından aracın kaç km’ de olduğu not edilmelidir. Sonrasında depo boşaldığında yakıt için ödenen bedel kilometreye bölünmelidir. Çıkan sonuç ise km başına tüketilen yakıt olacaktır.
Örneğin araç 10.000 km’ de. Depo ise 200 TL’ ye doluyor. Depo boşalana kadar aracın kilometresi 10.100 km oluyor. Bu durumda 100 km için 200 TL harcanmış olunuyor. 100 / 200 = 0,22 TL de aracın km başına yaktığı ücreti hesaplamaktadır.
Araçta Yakıt Tüketimini Artıran Durumlar
Sahip olduğunuz aracın yakıt tüketimini artıran faktörleri bilmeniz, sonrasında karşılaşacağınız finansal zorlukları erken fark etmeniz açısından büyük önem taşır. Bunun dışında aracın iç aksamında meydana gelebilecek problemleri tespit etme açısından da yakıt tüketimi takibi yapmak gerekir. Aracın her zamanki yakıt kullanımında meydana gelen bir değişiklik araçta bir problem oluştuğunu gösteriyor olabilir. Bununla birlikte yakıt hesaplaması yapılarak araçta kullanılan yakıtın aracın performansına olan etkisi de saptanabilir. Şimdi de araçlarda yakıt tüketiminin hangi faktörlerden etkilendiğini ve az yakıt tüketimi için dikkat edilecekleri sıralayalım.
Aracınızın her zamankinden daha az yakıt kullanması için aşağıdaki etmenleri dikkate almalısınız;
- Aracınızı doğru viteste kullanmalısınız,
- Aracın lastik basıncını doğru şekilde ayarlamalısınız,
- Motor yağı bakımını aksatmadan düzenli aralıklarla yapmalısınız,
- Aracınız için her zaman doğru yakıt kullanmalısınız,
- Aracınızı olması gerekenden yavaş ya da hızlı değil sabit bir hızda kullanmalısınız,
- Aracınızda yakıt tüketimini artıracak şekilde fazladan yük olmamasına dikkat etmelisiniz,
- Aracınızın klimasını mümkün olduğunca az kullanmalısınız.
Küçük Motorlu Araçların Yakıt Tüketimi
Küçük motorlu araçların daha az yakıt tükettiği şeklinde bir klişe mevcut olsa da bu tam olarak doğru değildir. Yakıt tüketimi yalnızca araç mekaniğine dayalı bir durum olmadığı için motor büyüklüğü bu anlamda büyük bir rol oynamaz. Yağ ve lastik bakımı, aşırı yükleme, yanlış yakıt koymak ve klima kullanma sıklığı gibi etmenler yakıt tüketimini motor boyutundan daha çok etkiler.