6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Yakıt Hesaplama: Arabam Kaç Yakar?

Yakıt Hesaplama

Araç satın almak isteyen ya da halihazırda aracı olanların akaryakıt fiyatlarında yapılan son zamların ardından en fazla merak ettikleri konu araçların yakıt tüketimi konusu oldu. Şimdi araç sahiplerinin kafasını kurcalayan sorular arasında bulunan “Arabam kaç yakar?” sorusunun detaylarını aktaracağız ancak öncesinde bilinmesi gereken birkaç noktaya değinelim…

Yakıt Tüketimi Nedir?

Yakıt tüketimi; motorlu taşıtların kullanım sırasında çeşitli koşullar altında tükettiği yakıt miktarıdır. Göstergede yazan değer, 100 kilometre içerisinde tükettiğiniz yakıt miktarını gösterir. Aynı zamanda yakıt tüketimi birçok değişkene göre farklılık göstermektedir. Yüksek eğime sahip bir yolda, köy veya taşra yollarında, yüksek hızlı kullanımlarda genelde bu ortalamalarda ciddi değişikler olmaktadır.

Şehir içinde motor soğuk halde çalıştırılır. Şehir içi yakıt tüketimi maksimum 50 km hıza çıkılarak, ortalama 19 km ile 4 kilometrelik bir mesafede gerçekleştirilen test sonucu elde edilen veridir. Şehir dışında yakıt tüketimi maksimum 120 km hıza çıkılarak 7 kilometrelik bir mesafede yapılır. Şehir dışında motor ideal ısıdadır.

Ortalama yakıt tüketimi ise şehir içi tüketiminin yüzde 37’si ve şehir dışı tüketiminin yüzde 63’ü toplanarak elde edilir. Aynı zamanda küçük motorlara sahip araçların daha az yakıt tükettiği düşünülse de daha büyük motorlu araçlar daha az yakıt tüketir.  Aracın motor gücü ile ağırlığının birbirini dengelemesi gerekir. Bu sebeple yakıt tüketimi de araçtan araca farklılık göstermektedir.

Yakıt Tasarrufu Nedir Ve Nasıl Sağlanır?

Yakıt tasarrufu, aracın mevcut yakıtı ile daha fazla yol almak için yapılan uygulamaların tümüne verilen addır. Yakıt tasarrufu yapmanın birincil şartı yakıt hesaplaması yapmaktır. Yakıt hesaplaması yaparak hangi uygulamalarda aracın ne kadar yaktığını ve ne kadar tasarruf edilebileceğini görmek mümkündür.

Peki aracın yakıt hesaplamasını yaparak tasarruf etmek için hangi uygulamalar yapılmalıdır? Öncelikle aracın bakımları aksatılmamalı ve lastik basıncı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Aynı şekilde klima kullanımı azaltılmalı ve aracı kullanırken hız artışından da kaçınılmalıdır. Ani frenden kaçınmak ve gaz yönetimini doğru yapmak da yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplaması

Bir araç satın alırken birçok kriterin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bunlardan biri de alınacak aracın sahip olduğu yakıt tüketimi kapasitesidir. Araç satın almak isteyenler ve araç sahipleri aracın hangi mesafede ne kadar yakıt tükettiğini bilmek isterler. Araç yakıt hesaplama konusunda ise temel mantığı ve amacı şu şekilde ifade edebiliriz;

  • Araç ne kadar yolu kaç litre yakın ile kat ediyor?
  • Araç her bir kilometrede ya da 100 kilometrede bir ne kadar yakıt kullanıyor?
  • Bunlar sonucunda araçta kullanılan yakıt miktarının finansal sonucu ne?

Arabam Kaç Yakar?

Genel olarak araçların yakış türleri ve kullanılan yakıtlar farklılık göstermektedir. Bu nedenle de km başına her araç için net bir hesaplama yapılmalıdır. Formüller uygulanarak arabam kaç yakar? Sorusunun cevabı bulunabilmektedir. Bu anlamda da genel bir varsayım üzerinden hesap yapmak doğru olacaktır.

Km başına yakıt tüketimi hesabı yapar gibi bunun takip edilmesi doğru sonuçlara ulaşmak için yeterli olabilir. O nedenle aracın deposunun kaç TL ile dolduğu ve bu miktar ile kaç km gidildiği bilinir ise kişisel arabanın da ne kadar yaktığı hesaplanabilmektedir. Bu şekilde her araç için özel olarak km başına yakıt miktarları bulunduğunda yakıt tasarrufu da kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.

Araç Yakıt Hesaplamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İnsanlar genelde mevcut kullanılan aracın hangi mesafede, ne kadar yakıt tükettiğini hesaplayarak kimi zaman araç değiştirmektedir. Araç yakıtı hesaplanırken şehir içi ve şehir dışında aracın yaktığı enerji ayrı ayrı hesaplanır.

Aracın kilometre veya 100 kilometre başına tükettiği yakıtın litre miktarı, kat litre yakıtla ne kadar mesafe kat edildiği ve bunların ışığında tüketilen yakıtın finansal değerinin hesaplanması yakıt hesaplamanın amaçları arasında yer alır. Peki yakıt tüketimi nasıl hesaplanmaktadır?

Yakıt tüketimine yaptığınız masrafı hesaplamak için öncelikle depo boşken aracın deposunun tamamı doldurularak yakıt satın alınmalıdır. Aracın ayarlanabilir kilometre sayacı sıfırlanıp dolu depo boşalana kadar geçen sürede alınan mesafe hesaplanmalıdır. Daha sonra depoyu fullerken ödenilen ücret, araç ile kat edilen mesafeye bölünmelidir.

Net bir bilgi alabilmek için en az 200 kilometre gitmeniz gerekiyor. En azından çeyrek depoluk bir tüketim sağladıktan sonra tekrar dolum yapmanız gerekiyor. Örneğin; 40 TL tutarındaki bir yakıtla 160 km yol gidilirse, 40/160’dan 1 km’de tüketilen yakıtın değeri 25 kuruş olur.

Yakıt Tüketimi Hesaplama İle Tasarruf Edilebilir Mi?

Günümüzde araba kullanımı gittikçe artmaktadır. Kişiler araba satın alırken arabanın ne kadar yaktığına bakarak seçimlerini yaparlar. Benzine çok fazla para ödemediğinizden emin olmak için yakıt tüketimini nasıl hesaplayacağınızı bilmeniz gerekir. Yani yakıt tüketimi hesaplayarak tasarruf yapmak mümkündür.

Yakıt tüketimi hesaplamanın 2 yolu vardır. Bunlardan ilki kat edilen mesafe kullanılarak hesaplanırken diğeri ise km başına yakıt tüketimi kullanılarak hesaplanır.

Araç Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araçların yakıt hesaplaması noktasında birçok formül söz konusudur ancak en basit yolu şöyle özetleyebiliriz:

Aracınızın deposunu tamamen boşaltın ve bu depo tamamen dolana kadar yakıt satın alın. Aracınızın kilometresini sıfırlayın ve bütün depo tamamen boşalana kadar aracınızla kat ettiğiniz mesafeyi hesaplayın. Dolu depoya ödediğiniz miktarı aracınızla kat ettiğiniz mesafeye bölerek yakıt tüketim miktarınızı çıkarın.

Örnek Yakıt Tüketimi Hesaplama

Örnek üzerinden açıklamak gerekirse aracınıza 50 TL miktarında yakıt aldığınızı farz edelim. 50 TL’lik yakıt ile 150 km gittiğinizde 150/50 hesaplaması üzerinden 1 km’de tüketilen yakıtın miktarına 33 Krş olarak ulaşmış olursunuz.

Motorin, Benzin ve LPG Yakıt Hesaplama

Araçların yakıt hesaplamaları yapılırken sadece araç türü değil kullanılan yakıtın türü de önemlidir. Bu anlamda motorin, benzin ve LPG yakıt hesaplamaları birbirinden farklı sonuçlar doğuracaktır. Her araç aynı miktarda yakıt harcamadığı gibi her yakı türü de aynı şekilde tüketilmemektedir. Bunun için farklı hesaplama yöntemleri mevcuttur.

En kolay hesabın da LPG kapsamında yapılabileceği bilinmektedir. Bunun için yakıt tüketimi ve gidilen yol üzerinden hesaplamalar gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında km başına yakıt tüketimine göre de hesaplamalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlara ek olarak söz konusu yakıt motorin için de depo kapasitesi ve gidilen yol bilindiğinde kolaylıkla yakıt hesaplaması yapılabilmektedir.

Genel olarak benzer formüller ile hesaplamalar gerçekleştirilse de motorin, benzin ve LPG yakıt hesaplamalarının sonuçları farklı olarak yansımaktadır. Araçta yakıt tasarrufu için de araca uygun yakıt tüketimi gerçekleştirilmelidir.

LPG Yakıt Hesaplama Formülü

LPG günümüzde en fazla tercih edilen yakıt türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu araçta da kullanılan bu yakıt türünde tasarruf edebilmek için de hem aracın hem de bu yakıt kapsamındaki tüketimin ne kadar olduğu bilinmeli, buna göre hesaplamalar gerçekleştirilmelidir. Diğer yakıt türlerine göre LPG yakıt hesaplaması daha sık tercih edilmekte ve daha kolay olarak gerçekleştirilmektedir.

Bunun için ortada bir formül bulunmaktadır. Bu anlamda bakılacak olursa LPG yakıt hesaplama formülü yakıtın miktarı ve kilometre ile ilgili değişenlerden oluşmaktadır. Yakıt miktarı, yüz ile çarpılmaktadır. Ardından b sayı kilometreye bölünerek sonuç bulunmaktadır. Bu formül şeklinde açıklanacak olur ise;

LPG Yakıt Tüketimi = Yakıt Tüketimi ( L) x 100 / Mesafe ( km ) olmaktadır. Bunun dışında kilometre başına yakıt tüketimi ile de veriler ölçülebilmektedir. 6 litre dolu bir depo ile 100 km gidildiği düşünülürse aracın 100 km’ de 6 litre harcadığı bilinebilir. Bu anlamda yakıtın fiyatı da önemlidir. Fiyat 5 TL ise 5×100 = 500 / 1000 = 0,05 TL aracın kilometre başına tüketimi olacaktır.

Dizel Araç 100 Km Kaç Litre Yakar?

Dizel araçlarda da diğer araçlar gibi yakıt hesaplamaları yapılabilmektedir. Net bir kilometre olduğu için de kullanıcılar tarafından en fazla merak edilen soru dizel araç 100 km kaç litre yakar? Şeklinde olmaktadır. Bunun için mutlaka deponun sıfırlanmış olması veya sıfıra yakın olması gerekmektedir. Çünkü hesap için alınan yakıtın ücret karşılığındaki miktarı önemlidir.

Bunun için de yakıt ücreti / mesafe hesaplaması yapılabilmektedir. 100 km için hesap yapılacak olursa alınan yakıt fiyatının 300 TL olduğu düşünülürse 100 km’ de dizel aracın 300 TL yaktığı söylenebilir. Km başına ise bu fiyat 3 TL olacaktır.

Km Başına Yakıt Tüketimi Nasıl Belirlenir?

Kilometre başıma yakıt tüketimi hesaplama da tasarruf için yapılabilecek bir diğer yöntem olarak bilinmektedir. Bunun için de farklı bir yöntem uygulanmaktadır. Peki, bu anlamda km başına yakıt tüketimi nasıl belirlenir?

Öncelikli olarak aracın yakıtı bitmek üzere iken depo tamamen doldurulmalıdır. Depo tam olarak doldurulduğunda kaç TL ücret ödendiği de not alınmalıdır. Ardından aracın kaç km’ de olduğu not edilmelidir. Sonrasında depo boşaldığında yakıt için ödenen bedel kilometreye bölünmelidir. Çıkan sonuç ise km başına tüketilen yakıt olacaktır.

Örneğin araç 10.000 km’ de. Depo ise 200 TL’ ye doluyor. Depo boşalana kadar aracın kilometresi 10.100 km oluyor. Bu durumda 100 km için 200 TL harcanmış olunuyor. 100 / 200 = 0,22 TL de aracın km başına yaktığı ücreti hesaplamaktadır.

Araçta Yakıt Tüketimini Artıran Durumlar

Sahip olduğunuz aracın yakıt tüketimini artıran faktörleri bilmeniz, sonrasında karşılaşacağınız finansal zorlukları erken fark etmeniz açısından büyük önem taşır. Bunun dışında aracın iç aksamında meydana gelebilecek problemleri tespit etme açısından da yakıt tüketimi takibi yapmak gerekir. Aracın her zamanki yakıt kullanımında meydana gelen bir değişiklik araçta bir problem oluştuğunu gösteriyor olabilir. Bununla birlikte yakıt hesaplaması yapılarak araçta kullanılan yakıtın aracın performansına olan etkisi de saptanabilir. Şimdi de araçlarda yakıt tüketiminin hangi faktörlerden etkilendiğini ve az yakıt tüketimi için dikkat edilecekleri sıralayalım.

Aracınızın her zamankinden daha az yakıt kullanması için aşağıdaki etmenleri dikkate almalısınız;

  • Aracınızı doğru viteste kullanmalısınız,
  • Aracın lastik basıncını doğru şekilde ayarlamalısınız,
  • Motor yağı bakımını aksatmadan düzenli aralıklarla yapmalısınız,
  • Aracınız için her zaman doğru yakıt kullanmalısınız,
  • Aracınızı olması gerekenden yavaş ya da hızlı değil sabit bir hızda kullanmalısınız,
  • Aracınızda yakıt tüketimini artıracak şekilde fazladan yük olmamasına dikkat etmelisiniz,
  • Aracınızın klimasını mümkün olduğunca az kullanmalısınız.

Küçük Motorlu Araçların Yakıt Tüketimi

Küçük motorlu araçların daha az yakıt tükettiği şeklinde bir klişe mevcut olsa da bu tam olarak doğru değildir. Yakıt tüketimi yalnızca araç mekaniğine dayalı bir durum olmadığı için motor büyüklüğü bu anlamda büyük bir rol oynamaz. Yağ ve lastik bakımı, aşırı yükleme, yanlış yakıt koymak ve klima kullanma sıklığı gibi etmenler yakıt tüketimini motor boyutundan daha çok etkiler.

Kış Lastiği Yakıt Tüketimini Ne Kadar Artırır?

Yakıt tasarrufu yapmak isteyen araç sahiplerinin bir diğer merak ettiği soru ise kış lastiği kullanımının yakıt tüketimini artırıp artırmadığıdır. Kış mevsiminde yaz lastiği kullanmak ya da yaz mevsiminde kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini yüzde 5/10 arasında artırmaktadır. Yani yakıt tüketiminin artmaması için her mevsim lastik değişimi yapılması tasarruf yapmak isteyen için doğru bir hamle olacaktır.

Lastiklerin değiştirilmesinin yanı sıra  lastiğin aşınmamış ve yıpranmamış olması da gerekmektedir. Araç sahibi, araca binmeden önce lastiğin durumunu ve havasını kontrol etmelidir. Havası inmiş bir lastik, aracın performansını düşüreceği gibi fazla yakıt tüketmesine de yol açmaktadır.

Kış lastikleri, yaz aylarında hem yumuşak hamurları nedeniyle kayma gibi sorunlara hem de genlerinde olan tutunma eğilimi nedeniyle fazla yakıt tüketilmesine neden olur. Sonuç olarak mevsimine göre kullanılan lastikler tasarruf yapmanızı sağlarken yazın kullanılan kış lastiği sizi zarara uğratabilmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

twenty + 19 =