6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Yapı Kullanma İzin Belgesi Nedir?

Yapı Kullanma İzin Belgesi

Yapı kullanma izin belgesi diğer adı ile iskân belgesi, bir inşaatın tamamlandığını kanıtlayan ve o evde oturulabileceğini gösteren resmî belgedir. Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskân), tamamlanan bir inşaatın projeye uygun olarak yapıldığının gösteren belgedir. Yapı kullanma (oturma izin belgesi) belgesi; “İmar Kanunu’nun 29, 30 ve 31. ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 12 ve 64. maddeleri”ne dayanmaktadır.

Yapı kullanma izin belgesi, belediye veya valiliğe bağlı İl Özel İdaresi’nden alınmaktadır. Yapı kullanma izin belgesi (İskân), ancak ruhsatlı yapılara verilmektedir. Ruhsatsız başlayan veya ruhsatı olmayan eski binalar için Yapı kullanma (oturma izin belgesi) belgesi verilmemektedir. Yapı kullanma izin belgesi (İskân) için bağlı olduğunuz belediyeye başvurmalısınız. Yapı kullanma izin belgesi (iskân) sorgulama işlemini e-devlet üzerinden de yapabilirsiniz. Peki, yapı kullanma izin belgesi nereden alınır? Yapı kullanım izin belgesi ile ilgili detayları sizler için derledik…

Yapı Kullanım İzin Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yapı kullanma izin belgesi iskân belgesi olarak da bilinmektedir. Bu anlamda tapu kimin üzerine ait ise bu bilgiler kullanılarak ilgili konu kapsamında bilgiler elde edilebilir. Oturulan dairenin yapı kullanım izni olup olmadığı öğrenilebilir. Peki, yapı kullanım izin belgesi sorgulama nasıl yapılır?

Bunun için iki farklı yöntem izlenebilir. İlk olarak yapı kullanım izni sorgulamak için belediyelere başvurulabilmektedir. Belediyeye gidilerek imar birimine başvurulmalıdır. Ardından bu birimden taleplere göre rahatlıkla yapı kullanma izin belgesi sorgulanabilmektedir. Bu yöntem için gerekli olan birkaç adım da mevcuttur. İmar birimine ilgili binada oturulduğunun kanıtlandığı evraklar sunulması gerekmektedir. Bunun yanında yine oturulan binaya ait bilgilerin de eksiksiz olarak birime verilmesi gerekmektedir. Tüm bunlar sağlandığında ilgili sorgulama gerçekleştirilebilmektedir.

İkinci bir seçenek olarak yapı kullanım izni belgesi sorgulama nasıl yapılır? İkinci seçenek de belediyeye gitmeye gerek kalmadan e – devlet üzerinden bu işlemin yapılmasıdır. Fakat bu gerçekleştirilecek ise tapu sahibinin bilgileri gerekmektedir. O nedenle net bilgiler ile e – devlet üzerinden işlemler gerçekleştirilebilmektedir.

E – Devletten Yapı Kullanma İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Yapı kullanma izin belgesi olarak da adlandırılan iskân belgesinin iki farklı sorgulanma yöntemi mevcuttur. Bunlardan biri belediye iken diğeri ise e – devlet üzerinden belgelere ulaşmaktır. İkisi de kolay şekilde gerçekleşebilmektedir. Belediyeye başvurulduğunda kişiler kendi oturumunu kanıtladıkları takdirde sorgulama yapabilirler. Peki, e –  devletten yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır? Bu belge e – devlet üzerinden sadece sorgulanabilmektedir. Alınması için belediyelere ve valiliklere başvurulması gerekmektedir.

E – devlet üzerinden sorgulama yapmak için tapu sahibinin kimlik bilgileri ile siteye giriş yapılmalıdır. Ardından da arama kısmına yapı kullanma izin belgesi yazılarak sorgulama gerçekleştirilebilmektedir. Bunun dışında yapı kullanma izin belgesi almak için valiliğe başvurularak izin belgesinin talep edilmesi gerekmektedir. Valilik gerekli tetkikler sonucu bu izni vererek iskân iznini başlatabilecektir.

Yapı Kullanım İzin Belgesi Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bir binada oturmanın sağlanması için yapı kullanım izin belgesi alınma şartı vardır. Bu izin belgesinin alınması için de tapu sahibinin ilgili işlemleri yerine getirmesi zorunludur. Bu anlamda bu belgenin olup olmadığını öğrenmek için pek çok farklı yöntem kullanılabilir. Peki, bu yöntemler ile yapı kullanım izin belgesi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Öncelikle eğer kişi tapuya ulaşabiliyor ise tapu üzerinde ilgili yapının iskân durumu ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler değerlendirilerek kat mülkiyet ibaresi var ise yapı kullanım izni olduğu da anlaşılabilir.

Bunun dışında ilgili konutun içerisinde bulunduğu belediyelere konut bilgileri ve kişinin konutta oturduğuna dair ispatlayıcı belgeler ile başvurulduğunda yapı kullanım izin belgesi olup olmadığı sorgulanabilmektedir.

Son yöntem ise e – devlet üzerinden tapu sahibi kişinin bilgileri ile bu sorgulamanın gerçekleştirilmesidir.

Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskân) Nasıl Alınır?

Yapı kullanma izin belgesi için yapının ruhsatlı olarak inşa edilmesi ve yine ruhsatta belirtildiği gibi tamamlanmış olması gerekmektedir. Yapı kullanma izin belgesi (İskân raporu) almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin dilekçe ile ilgili belediyeye başvuru yapması gerekmektedir. Yapı Kullanma İzni teknik elemanları tarafından ilgili binada ruhsat ve eklerine uygunluğuna bakılarak verilmektedir.

Yapı kullanma izin belgesi (İskân) ile su, elektrik ve telefon abonelikleri için ilgili kuruluşlara başvuru yapılabilmektedir.

Yapı Kullanma İzni Alırken Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yapı kullanma izin belgesi için aşağıdaki evrakları eksiksiz olarak temin ederek ilgili belediyeye ibraz etmek gerekmektedir:

  • Dilekçe
  • Onaylı İnşaat Ruhsatı
  • Tapu
  • SSK’ dan alınacak ilişiksizlik belgesi (Borcu Yoktur Yazısı)
  • İnşaat ruhsatında var ise sığınak, asansör, yangın tesisat raporları
  • Binanın cephelerinden alınmış 13×18 cm ebadında fotoğraflar

Yukarıda yer alan belgeler tamamlanarak belediyeden alınacak form ve dilekçelerle birlikte belediyeye başvuru yapıldığında yapı kullanma izin belgesi alınabilmektedir. Yapı kullanım belgesi almak için inşaat sahibi, firma sahibi veya arsa tapu sahibi tarafından başvuru yapılması gerekmektedir.

Yapı Kullanma İzin Belgesi Nereden Alınır?

İskân raporu almak için belediyelerin imar müdürlüğü yapı kullanım izni birimine başvuru yapmak gerekmektedir. Görevliler İskân raporu başvurularını değerlendirirken inşaatın prosedürlere göre yapılıp- yapılmadığına, ruhsat ve eklerine göre uygun olup olmadığına bakmaktadır. Bu incelemelerin sonucunda buna göre yapı kullanma izin belgesi onayı işlemi yapılmaktadır. Mevzuata uygun yapılan projelerde yer alan bölümlerin tür ve uygunlukları, ruhsat süresi içerisinde tamamlanmış ise gereken belgelerle müracaat edildiğinde yapı kullanım belgesi çıkarılmaktadır.

Yapı Kullanma İzin Belgesi Olmazsa Ne Olur?

Yapı kullanma izin belgesi olmayan binalar birçok sorun yaşamaktadır. Yapı kullanma izin belgesi (İskân) olmayan bir binada oturmak isteyen bireyler aşağıda yer alan sorunlarla karşılaşırlar:

Yapı kullanma izin belgesi olmayan binalar oturanlar en temel hizmetlerden bile yararlanamaz. Bir binada yapı kullanma izin belgesi yok ise o binadaki daireler için elektrik, su ve doğal gaz gibi hizmetlerden yararlanılması için abonelik açılamaz.

Kat irtifakı olarak belirtilen ve bu şekilde hazırlanmış tapuların, kat mülkiyetine dönüştürülmesi işlemi yapı kullanma izin belgesi olmadan yapılamaz.

Yapı kullanma izin belgesi alınmamış bir binada oturum için yasal bir izin yok demektir. Bu yapılar kaçak yapı statüsünde değerlendirildiği için belediyeler bu yapılar için yıkım kararı alabilir ve buralarda yaşayan vatandaşlar para cezası ödemek zorunda kalabilirler.

Yapı Kullanma İzin Belgesi Olmayan Ev Satın Alınır mı?

Bir yapının kat irtifakını aldıktan sonra yapı kullanma izin belgesini de almak, inşaatın projeye uygun olarak yapıldığını göstermektedir. Yapı kullanma izin belgesi, tüm bina için alınan bir belgedir.  İskân belgesi alınmadıysa yapı, resmi kayıtlarda inşaat olarak belirtilmektedir. Yapı Kullanma İzin Belgesi olmayan bu yapıya elektrik, su, doğalgaz gibi en temel ihtiyaçlar için abonelikler yapılmamaktadır.  Yalnızca şantiye aboneliği almak için izin verilir. B

u durum ise konut sahiplerinin kullandıkları enerjilerin faturalarına ek maliyetler getirir ve ev sahiplerinin bütçelerini zor duruma sokabilir. Bunun yanında böyle bir durumda ticari birimler için de ruhsat alamaz. Bir bina için yapı kullanma izin belgesi alınmazsa binanın altında yer alan mağaza/dükkân gibi ticari birimlerin boş kalmasına ya da sadece belirli bir işletme türüne kiraya verilebilmesine yol açar.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 × 1 =