6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Yeni Evliler Evlilik Kredisi Alabilir Mi?

Evlilik Kredisi nedir

Günümüzde yeni evlenecek olan çiftler, evlilik öncesi ve sonrasında olan bazı masrafları karşılamakta güçlük çekmektedir. Bu yüzden evlilik hazırlıklarında ortaya çıkan masrafların karşılanması için devlet destekli ve bankaların yeni evlilere sunduğu evlilik kredileri bulunmaktadır. Düğün, mobilya, ev tekstili ve balayı gibi masrafları karşılayabilmek amacıyla sunulan evlilik kredisinden faydalanabilmek için birtakım şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getiren yeni evli çiftler evlilik kredisinden faydalanarak, evlilik masraflarını zorlanmadan karşılayabilirler.

Evlilik Kredisi Nedir?

Evlilik kredisi, evlenecek olan çiftlerin evlilik masraflarını karşılayabilmeleri için düzenlenen bir kredi türüdür. İki tür evlilik kredisi bulunmaktadır. Bunlardan biri devlet destekli evlilik kredisi, diğeri ise özel bankaların sunduğu evlilik kredisidir. Her iki kredi türü için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getiren çiftler evlilik kredisinden faydalanabilmektedir.

Devlet Destekli Evlilik Kredisi Nedir?

Devlet destekli evlilik kredinin verileceği, 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanmıştı. Aile ve Gençlik Bankası tarafından sağlanacak olan devlet destekli evlilik kredisi, 150 bin TL olarak faizsiz bir şekilde yeni evli çiftelere sunulacaktır. Devlet destekli evlilik kredisi ayrıca 2 yıl geri ödemesiz olacak şekilde toplamda 4 yıl geri ödemeli olarak verileceği açıklanmıştır.

22 Kasım 2023 tarihinde Meclis Genel Kurulu tarafından kabul edilen devlet destekli evlilik kredisinin ilk olarak, depremden etkilenen 4 pilot ilde, yani Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya’da başlanacağı söylenmiştir. Sonraki zamanlarda ise Türkiye’deki bütün genç çiftlere sağlanacağı açıklanmıştır.

Devlet Destekli Evlilik Kredisinin Şartları Nelerdir?

Devlet destekli evlilik kredisinden yaralanmak isteyen genç çiftlerin, bazı koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirtilen devlet destekli evlilik kredisi şartları şunlardır;

  • Evlenmek isteyen çiftlerin genellikle 18 ile 24 yaş arasında olması gerekir.
  • Yeni evlenecek çiftlerin Türk Ceza Kanunu’nda yer alan ağır suçlardan ceza almamış olması gerekir.
  • Çiftlerin maddi durumlarının evlenmelerine imkan vermemesi gereklidir.

Bankaların Sunduğu Evlilik Kredisi Nedir?

Birçok banka ihtiyaç kredisi hizmeti altında yeni evlenecek olan çiftler için evlilik kredisi vermektedir. Özel bankalardan evlilik kredisi almak isteyen gençler için bazı şartlar sunuyor. Bankaların sunduğu evlilik kredisi şartları bankadan bankaya göre değişiklik göstermektedir. Bu şartlar içerisinde kredi limiti ve borç takibinin olmaması gibi kriterler yer almaktadır.

Bankalar genellikle 36 vade ile evlilik kredisi sunmaktadır. Bunun için eşler birbirlerine kefil olabilirler. Ancak çiftlerin gelirlerinin ortak değerlendirilebilmesi için evliliğin gerçekleşmiş olması şartı bulunmaktadır. Bu yüzden evlilik öncesi başvurular ayrı ayrı kabul edilmektedir. Bununla birlikte bankalardan evlilik kredisi alacak olan çiftlerden herhangi bir yaş ya da sicil şartı aranmamaktadır.

Bankaların Evlilik Kredisi Hizmetine Başvurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bankalardan evlilik kredisi almak isteyen genç çiftlerden genel olarak istenen belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Başvuru formu
  • Nüfus cüzdanın aslı ve fotokopisi ya da noter tasdikli suret
  • Güncel adres bilgisi. Eğer adres güncel değil ise sabit telefon, elektrik, doğalgaz, su ya da cep telefonu hattı faturalarından biri
  • Gelir belgesi
  • Belediyeden alınabilen nikah tarihli belge
  • Serbest meslek sahipleri için son vergi levhası fotokopisi
  • Kira geliri olanlar için tapu ve kira kontratı fotokopisi
  • Araç ruhsatı

Bankalardan Evlilik Kredisi Almak İçin Ne Yapılır?

Bankaların evlilik kredisine başvuru yapmak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Ancak bazı bankalarda yapılan başvuru yöntemini diğer bir banka kabul etmeyebilir. Yani bazı bankalar bütün başvuru yöntemlerini kabul ederken bazıları hepsini kabul etmeyebilmektedir. Genel olarak evlilik kredisi başvurusu yapılabilecek yöntemler şu şekildedir;

  • Bankanın mobil uygulama ya da internet sitesinden başvurmak.
  • Bankanın müşteri hizmetlerini arayarak başvurmak.
  • Bankanın en yakın şubesine ya da ATM’sine giderek başvuru yapmak.

Evlilik Kredisi Hizmeti Sunan Bankalar

Türkiye’de yeni evlenecek ya da yeni evlenen çiftlere evlilik kredisi veren birçok banka mevcuttur. Evlilik kredisi veren bankalar aşağıdaki gibidir:

Halkbank

Halkbank, evlilik kredisi başvuru işlemlerini yalnızca şubeler aracılığı ile gerçekleştirmektedir.

Ziraat Bankası

Ziraat Bankası, hem tüketici kredisi hem de çeyiz hesabı hizmeti sunmaktadır. Tüketici kredisi başvuruları, bütün başvuru yöntemleri ile yapılabilirken, çeyiz hesabı başvuruları sadece şubeler üzerinden yapılabilmektedir.

Vakıfbank

Vakıfbank, taksitli ihtiyaç kredisi olarak evlilik kredisi vermektedir. Vakıfbank evlilik kredisi için tüm başvuru yöntemleri kullanılarak yapılabilir.

İş Bankası

İş Bankası, ihtiyaç kredisi olarak sunulan evlilik kredisi başvurularını tüm kanallar aracılığıyla gerçekleştirmektedir.

QNB Finansbank

Evlilik kredisini bireysel ihtiyaç kredisi olarak sunan QNB Finansbank başvuru işlemlerini bütün kanallar üzerinden kabul etmektedir.

CEBTETEB

CEBTETEB, evlilik kredisi başvurularını bütün yöntemler ile gerçekleştirmektedir.

Enpara

Enpara evlilik kredisini, ihtiyaç kredisi altında sunmakta olup her kanal aracılığı ile işlemleri kabul etmektedir.

Çeyiz Hesabı Nedir?

Çeyiz Hesabı, evlenmek isteyen genç çiftlere destek olma amacı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir projedir. 27 yaşını doldurmamış ve mavi karta sahip olan her gencin açabileceği çeyiz hesabına devlet tarafından katkı yapılmaktadır. Çeyiz hesap TL üzerinde çalışmakta olup hesapta döviz olarak herhangi bir birikim yapılamamaktadır. Sadece ilk evlilikte ve tek seferliğine verilen tutar, her yıl arttırabilmektedir.

Cumhurbaşkanı’nın bu tutarı 3 katına kadar arttırma yetkisi bulunmaktadır. Her bir kişi yalnızca bir kere çeyiz hesabı açtırabilmektedir. Kişiye özel olan çeyiz hesapları ortak olarak açtıralamamaktadır. Hesapların ödemesi 3 ayda bir yapılmaktadır. Çeyiz hesaplarına evlilik tarihinden önce en az 3 yıl boyunca düzenli olarak ödeme yapılması gerekmektedir. Çeyiz hesabı bulunan yeni evli çiftler, 6 ay içerisinde bankalarına evlilik cüzdanı ile başvurarak devlet katkısı alabilmektedirler. Devlet katkısının onaylanma süresi is 10 iş günüdür.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 + 13 =