6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

6 Adımda Ev Nasıl Alınır?

Senetle Ev Almak İstiyorum Ne Yapmam Gerekiyor?

Ev satın almak göz korkutucu bir süreç gibi görünebilir. Çünkü ev alırken hayatınızın en pahalı satın alımı olabilir. Birevim olarak ev sahibi olma yolunda size yardımcı olacağız. Emlakçı ofislerinde ev fiyatları araştırmasına başlamadan önce ev sahibi olmak için doğru zaman olup olmadığını karar vermek önemlidir. Eğer ev almak için doğru zaman ise ev satın almayı sürecinde dikkate alınması gereken bazı temel soruları bilmenizde fayda var.

Ev satın alma sürecinde bu evde ne kadar kalmayı planladığınızı ne kadarlık bir ev alabileceğinizi ve piyasada var olan satılık ev fiyatlarını bilmeniz size ev alırken doğru adımlar atmanızı sağlayacaktır. Bir de ev satın alırken mutlaka konut kredisi gibi yüksek faizli krediler çekerek yüksek taksitli borç yükü altına girmenize gerek yok. Peşinat ödemek ya da konut kredisi çekmek durumunda kalmadan 6 basit adımda ev sahibi olabilirsiniz. Peki 6 adımda kolayca ev sahibi nasıl olunur? İşte cevabı…

1.  Adım: Almak İstediğiniz Evi Seçin

Ev almak için en uygun evin seçilmesi ilk adımdır. Ev alma işleminden önce cevap vermeniz gereken bazı sorular bulunmaktadır.

Ev alma sürecinde bu soruları kendinize yöneltin;

  • Nerede Ev Almak İstiyorsunuz? Ev Almak İçin Bütçeniz Ne Kadar?

Ev almak için karar verdiğinizde almak istediğiniz ev için en uygun konumu seçmelisiniz. Nerede ev almak istediğinizi belirlediyseniz ne kadarlık bir ev almak istediğinize de karar vermelisiniz. Buna göre ev alma bütçenizi değerlendirmelisiniz.

  • Ev Taksit Ödeme Planınızı Belirlediniz Mi?

Ev almak için planınızı yaptıktan sonra ödemenizi ne sıklıkla ve ne kadar miktarda yapacağınızı düşünmelisiniz. Ev alırken yapacağınız ödemler için aylık ev harcamalarınızı ve gelirlerinizi belirlemeniz gerekmektedir.

  • Ev Almak İçin Finansal Desteğiniz Var Mı?

Ev almak için eğer birikiminiz yoksa ihtiyacınız olan finansal desteği nereden alacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Birevim’in tasarruf finansman planları ev sahibi olmak için ihtiyacınız olan finansal desteği sağlayabilirsiniz.

2. Adım: Ev Almak İçin Peşinatınız Var Mı?

Ev almak için karar verdikten sonra ev satın alma sürecine geçebilirsiniz. Almak istediğiniz evin ödeme tutarı için bir miktar peşinat ödeyebilirsiniz. Ancak unutmayın ev alırken peşinat ödemek zorunda değilsiniz. Dilerseniz peşinatsız ev alma avantajından yararlanabilirsiniz. Ev almak için Birevim’in konut finansmanı tasarruf planlarından peşinatlı ya da peşinatsız olarak dilediğinizi seçebilirsiniz. Peşinatlı konut finansmanı tasarruf planını seçtiğinizde organizasyon bedelinin dışında, toplam finansman tutarının belirli bir kısmını peşin ödeyerek teslimatınızı daha erken tarihte alırsınız. Peşinat ödemek istemezseniz tasarruf planında yer alan organizasyon bedelini peşin ödeyerek toplam taksit vadenizi daha erken sonlandırırsınız.

3. Adım: Taksitle Ev Alma Fırsatı

Ev almak için Birevim’in sunduğu tasarruf planları ile peşinat ödeyip ödememeye karar verdikten sonra taksit ödeme tutarını kendiniz belirleyebilirsiniz. Bunun için Birevim ile ev alma sürecinde aylık olacak şekilde düşündüğünüz ve planladığınız miktarda ödeme yapabilirsiniz. Birevim konut finansmanı tasarruf planları için yüksek miktarlarda taksit ödemesi yapmak ödemenizin daha erken bitmesini sağlayacaktır. Birevim tasarruf finansmanı planlarında bütçenize göre ödeme yapma fırsatı sunulmaktadır. Böylece ev alırken bütçenizi zorlayarak ağır yükler altına girmezsiniz.

4. Adım: Ev Satış Sözleşmesi

Beğendiğiniz evle ilgili ödeme planınızı tamamladıktan sonra geriye sözleşme süreci kalır. Ev ile ilgili haklarınızı korumak ve herhangi bir zarara uğramamanızı sağlamak için sözleşme imzalanmaktadır. Bu sözleşmede ev satın alma işlemlerinin en ince detayları yer almaktadır. Böylece ileride herhangi bir problemle karşı karşıya kalmanızın önüne geçilir. Sözleşme ile ödeme işlemleriniz iki taraf açısından da güvence altına alınacaktır. Böylece taksitle ev alma süreciniz son bulacaktır.

5. Adım: Noterde Sıra Bekleme

Noterde sıra beklenerek evinize ne zaman kavuşacağınız belirlenmiş olur. Sizin gibi daha önceden peşinatsız ev almak için Birevim’le anlaşmış diğer müşteriler de bulunmaktadır. Noter huzurunda alınan sıra ile belirlenmiş tarihle ödemeleriniz yapılır ve belirlenen tarihte ev sahibi olabilirsiniz.

6. Hayalinizdeki Ev Sizin Olsun

Birevim’in sunduğu Konut Finansmanı tasarruf planlarından ister Birlikte Konut Finansmanını isterseniz de Kişiye Özel Konut Finansmanını seçerek ev sahibi olabilirsiniz.

Birlikte Konut Finansmanını seçtiğinizde ev sahibi olma hayalinize koşullarınıza uygun bir tasarruf grubuna dahil edilirsiniz. Bu şekilde teslim tarihiniz, dahil olduğunuz tasarruf grubunuzun noter huzurunda yapılan sıra tespitiyle belirlenir.

Kişiye Özel Konut Finansmanı seçtiğinizde ise ev sahibi olma hayalinize tamamen bireysel koşullarınıza uygun tasarruf planınız ile erişirsiniz. Kişiye özel konut finansmanında taksit tutarını ve teslimat tarihini kendiniz belirleyebildiğiniz için bütçenizi zora sokmazsınız. Bu adımların ardından ev satın alma süreciniz tamamlanmış olur.

Ev Alırken Belediyede Yapılan İşlemler

Ev almak ve bir konut sahibi olmak herkesin günün birinde gerçekleşmesini istediği hayalidir. Bu hayalini gerçekleştirmek üzere olup ev alanları neler beklemekte? Bu anlamda ev alırken belediye kapsamında da bazı işlemler gerçekleştirilmektedir. Evin seçilmesi, satın alınmasının ardından belediyeye kanunun başvurulması gerekmektedir. Peki, ev alırken belediyede yapılan işlemler nelerdir?

Ev satın alırken yapılması gereken en önemli ve ilk başta gerçekleştirilmesi gereken şey alınacak gayrimenkulün içerisinde bulunduğu belediyeye başvuru yapmaktır. Bu başvuru kapsamında gayrimenkulün rayiç bedeli ödenmektedir.  Genel olarak rayiç bedel belediye tarafından belirlenmektedir ve ev alırken belediyede yapılan işlemlerin en önemlileri arasında yer almaktadır.

Muhite göre belirlenen en alt sınırdaki metrekare fiyatı olan bu bedel, zaten alt sınırdan belirtilmektedir. O nedenle daha düşük bedel göstermeye çalışmak sorunlara yol açmaktadır. Fiyatlandırmanın dürüstçe yapılması burada önem arz etmektedir.

Düşük Satış Bedeli Ceza Ödemenize Sebep Olabilir

Satın alınacak veya satılacak olan bir gayrimenkulün satış fiyatı, belediyeler tarafından belirlenmektedir. Bu belirleme yapılırken de rayiç bedel olarak belirlenmektedir. Tapu üzerinde gerçekleştirilecek olan işlemlerde gayrimenkulü alan ve satan kişilerin emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Bu anlamda sizler gelir vergisini düşük göstermek veya tapu harcını daha az olarak ödemek için gayrimenkulün satış değenini düşük gösterirseniz bu hukuken bir suç olarak sayılmaktadır. Bu nedenle düşük satış bedeli ceza ödemenize sebep olabilir.

Bunun için tespit edilen durumlarda eğer usulsüzlük yapıldıysa hem emlak vergisi ödenmesi zorunlu tutulmakta hem de geriye dönük cezalar ortaya çıkabilmektedir. Böylece kazançtan çok zarara uğrama ihtimali yüksek olmaktadır.

Ev Alırken Yaptırılması Zorunlu Sigortalar

Ev alırken güvenliğinizi korumak adına da bazı sigortalar gerçekleştirmeniz gerekebilmektedir. Bu anlamda ev alırken yaptırılması zorunlu sigortalar peşin ve kredili alımlara göre değişiklik göstermektedir.

Eğer ev kredi olmadan alınıyor ise sadece DASK sigortası yaptırılması yeterli olacaktır. Bu tek zorunlu sigorta olarak geçmektedir. DASK bilindiği üzere Zorunlu Deprem Sigortası olarak geçmektedir. Fakat bunun dışında kredi ile alınacak evlerde birkaç sigorta daha banka tarafından zorunlu olarak yaptırılmaktadır. Bunlar da Konut Sigortası, DASK ve Hayat Sigortası şeklinde genellenebilmektedir. Bunun dışında bankadan bankaya göre de zorunlu sigortalar değişiklik göstermektedir.

Satın Alınan Daire İpotekliyse Ne Yapılmalı?

Ev almadan önce mutlaka dikkat edilmesi gereken konulardan biri evin üzerinde haciz ya da ipotek bulunup bulunmamasıdır. Bu anlamda belediyelere başvurarak bu talep gerçekleştirilebilir ve evi satın almadan önce bu bilgilere rahatlıkla ulaşılabilir. Fakat eğer araştırma yapmadan bu sorun ile karşılaştıysanız da yapabileceğiniz bazı şeyler söz konudur. Bu anlamda satın alınan daire ipotekliyse ne yapılmalı?

Satın alınan daire ipotekli ile dava açılabilmektedir. Bunu da alanında uzman bir avukat ile yönetmek olumlu sonuçlar alınabilmesi için uygun olacaktır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

four × 2 =