6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Ada ve Pafta Nedir? Ada Pafta Parsel Sorgulama

ada ve pafta

Ev ya da arsa satın alma süreçlerinde tapu işlemleri oldukça önemli olduğundan bunlarla ilgili olan ada ve pafta nedir? Kişilerin sadece arsa ya da ev almak için değil mevcut olan arsa ve eve sair olan gerçekleştirilmesi gereken işlemlerde de kişilerin belirli olan noktaları bilmesi gerekir. Arsanın tam olarak konumu ile alakalı olan ve önemli sayılan bu terimlerin başında da ada pafta gelir.

Ada, dört tarafı cadde, yol, meydan ve sokak, demiryolu veya akarsu ile çevrili olan parseller topluluğunu ifade etmektedir. Adanın içerisinde de farklı sayılarda parseller bulunabilmektedir. Parsel imar yasaları çerçevesinde ayrılmış ve de sınırlandırılmış olan parçaların tanımlanması için kullanılır. Parsel sahipleri de tüzel ya da gerçek kişiler olabilir. Ayrıca parselin birden fazla sahibi de bulunabilir.

Ada ve pafta nedir? Konusunda pafta ise arazinin bazı teknik usullere göre ölçülmesi, harita mühendisleri tarafından belirli oranlarda küçültülmesi için çizilen haritalardır. Bu nedenle kişilerin arsa sahibi olma yolunda dikkat etmesi gereken konuların başında yer alır. Her şeyin usulüne ve de en uygun yöntemine göre belirlenmesi yolunda kişiler için doğru şekilde yapılmalıdır.

Ada Pafta Nasıl Öğrenilir?

Ada pafta ve parsel bilgilerinin öğrenilmesi için pek çok farklı şekilde yöntemler bulunur. Bunun için de doğrudan arazinin veya evin bağlı olduğu il ilçe belediyelerine başvuru yapmak gerekir. İl ya da ilçe belediyelerine başvuru yaparak ada pafta bilgileri öğrenilebilmektedir. Kişiler bizzat başvuru yapmaksızın bu bilgiye internet sayesinde de ulaşabilir. İnternet üzerinden E – Devlet sistemi sayesinde ada pafta parsel sorgulama işlemleri yapılmaktadır.

Ada pafta parsel sorgulama işlemleri E – Devlet sistemi ile yapılabildiği gibi belediyelerin internet sitelerinden de E – imar bölümü veya TAKBİS olarak adlandırılmakta olan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden de gerçekleştirilmektedir. bu şekilde kolaylıkla ve de en pratik yoldan ulaşılmasının mümkün olduğu bu bilgi kişilerin zamanını almaz. Bu sayede ada pafta nasıl öğrenilir? konusunda kişiler en hızlı şekilde bu yollarla işlemlerini yapabilirler.

Ada Pafta Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ada pafta sorgulamasının yapılması için birtakım gerekli olan adımların izlenmesi önemlidir. Sorgulamanın yapılması için de kişilerin gerçekleştirecekleri adımlar tercih edilecek olan yöntemlere göre belirlenmektedir. Bu işlemi E – Devlet üzerinden yapmak isteyenler ilk olarak sisteme giriş yapmalıdır. Kimlik numarasını ve şifresini girerek kişiler sisteme giriş yapar. Daha sonra E – hizmetler bölümünden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tercih edilir.

Burada açılmakta olan sayfada Tapu Bilgileri Sorgulama linkine tıklanır. Bu işlemlerden sonra ise sisteme kayırlı bulunan tapu bilgileri ada pafta ve parsel olarak ekrana gelmektedir. Kişiler ada pafta parsel sorgulamanın yapılması için bir de TAKBİS’i kullanabilir. Daha pratik e kolay şekilde bu işlemin yapılması adına Ada pafta parsel sorgulama nasıl yapılır?  Herhangi bir şifre girilmesine gerek kalmadan parsel sorgu tkgm gov üzerinden aranılan bilgilere ulaşılır. Kişilerin tapu, arsa ve ev sahibi olmak istedikleri noktada bu adımları izleyerek en hızlı ve kolay şekilde bilgi sahibi olmaları söz konusudur. Aynı zamanda diğer şekilde kişilerin yorulmalarına ve uğraşmalarına gerek kalmadan bu şekilde işlemleri yerine getirmesi söz konusudur.

Pafta Ne İşe Yarar?

Birçok kişi tarafından arsa ve ev sahibi olmaları noktasında önem arz etmekte olan pafta harita ya da planı oluşturan adalar ve parseller ayrıntılı şekilde yer almaktadır. Özellikle de büyük ölçeklerde hazırlanmasının gerektiği veya şehir ve ilçe haritaları üzerinde çalışmayı mümkün hale getirmekte olan pafta ile arazinin ya da evin bulunduğu bölgeyi belirlemek pafta ile oldukça kolay olur.

Pafta ne işe yarar? konusunda kişilerin bölge belirlemesinin yapması oldukça pratik olmaktadır. Evin bulunduğu bölgenin belirlenmesi hem daha kolay hem de kısa süre içinde belli olmaktadır. Paftanın arazi ve evle ilgili olan birçok bilgiyi barındırdığını belirtmekte doğru olur. Arazinin konumu, ada, pafta ve parsel numaraları, tapu kaydı gibi birçok önemli bilgi bulunur. Ayrıca arazi üzerinde yer almakta olan yapılar hakkında da kat adedi, sahibi, müteahhidi, kullanım amacı gibi bilgiler de pafta sayesinde bilinebilir.

Pafta Bölünmesi Nedir?

Ada ve pafta nedir? Konusunda ev ya da araziler hakkında kişilerin bilgilendirilmesi mümkündür. Bu sayede kişiler merak ettikleri tüm bilgilere ulaşarak pafta ve ada için tüm istedikleri bilgilere ulaşabilir. Yeryüzünde bulunmakta olan tüm bölümlerin harita üzerinde paftada gösterilmesi her zaman mümkün olmadığı için gerçeğe uygun şekilde yapılan boyutlarda ölçeğe göre belirlenmiş sabit olan enlem ve boylam farklarına göre bölümlendirme yapılmaktadır.

Oldukça büyük olan arazinin tanımlanması ya da detaylarına ulaşılması için gerekli olan incelemelerde planın belirli biçimlerde bölünmesi son derece mantıklı olur. Bu hem daha iyi bir tanımlama ve açıklama yapılmasını sağladığı gibi hem de boylamlar arasında kalan alanların bile açıklanmasına imkan tanımaktadır. Pafta bölünmesi nedir? Konusunda ada pafta için gerekli olan tüm işlemlerin yapılması ve daha kolay hale getirilmesi söz konusudur.

Ada Ne İşe Yarar?

Ev ya da arazi alma işlemlerinde kamuya ait olan doğal ya da yapay sınırlar ile çevrili olan parseller bütününe ada denmektedir. Bunun kullanılması da kişilerin arazi ve ev konularında işlerini daha kolay bir hale getirmektedir. İmar planı üzerinde bulunan parsel topluluğu olmasından kaynaklı kullanım alanı ve amacı oldukça önemlidir. İmar planlama sırasında kullanılmakta olan ve tapu bilgilerinin belirlenmesini kolaylaştıran önemli bir terimdir.

Ada ne işe yarar? konusunda imar planları içerisinde bulunmakta olan araziler hakkında belirli sokaklarla ya da oluşumlarla bağlantısı bulunan alanların en iyi şekilde tanımlanmasını kolaylaştırdığını belirtmek doğrudur. Aynı zamanda kadastro adası olarak tanımlansa da bu ifadeye pek fazla rastlanmamaktadır. Ada ve parsel kadastro çalışması yapılarak belirlenmektedir. Tapu ve kadastro müdürlükleri tarafından bu bilgiler en doğru ve olması gerektiği gibi toplanmaktadır.

Ada parsel nasıl belirlenir? Konusunda ise tam olarak işlemler uzmanlar tarafından yapılarak titizlikle yürütülmektedir. Bu nedenle de işlemlerin yapılması durumunda herhangi bir yanlışlık ve de aksaklık olmaması adına son derece önemli olan adımlara dikkat edilmektedir. Taşınmaz malın alınacağı zaman tapu bilgileri içerisinde yer almakta olan ada ve parsel üzerinden taşınmazın detayları öğrenilmektedir.

Taşınmaz hakkında kişiler en doğru ve gerekli olan bilgilere ulaşarak işlemlerini daha pratik ve kısa süre içerisinde yapabilir. Satın almayı düşündüğünüz taşınmaz için detaylı ve de ayrıntılı olan tüm bilgilere ulaşmak oldukça kolay olur. Bu sayede insanların merak ettikleri yada almak istedikleri taşınmaz için yapacakları tüm işlemler doğru şekilde yerine getirilir.

Tapu kadastro bilgilerinin öğrenilmesi ve de bunların sorgulamasının yapılması da oldukça kolay şekilde yapılır. Sorgulama yapılması için internet üzerinden kişilerin gerekli olan adımları bilmesinde fayda vardır. Bundan dolayı sorgulama yapılması adına kişilerin E – Devlet sistemini kullanması gereklidir. Ada ve pafta nedir? Konusunda kişiler almak istedikleri arazi ile ilgili olan bilgilere ve merak ettiklerine internet üzerinden kolaylıkla erişebilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

2 + 1 =