4.450 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Ada Parsel Nedir? Ada Parsel Sorgulama

Ada parsel sorgulama

Ada Parsel Sorgulama, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından gerçekleştirilmektedir. Tapu ve parsel sorgulama işlemleri TKGM web sitesi üzerinden veya Tapu Müdürlüklerine gidilerek yapılabilmektedir. Sınırlandırılmış ve ayrılmış topraklar olan Parsel sorgulama işlemini, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden yapabilirsiniz. Ada Parsel Sorgulama işlemi arazi ya da arsa satın almaya karar verdikten sonra yapmasında fayda vardır. Satın alınacak arsa ya da arazi için ada parsel sorgulama ve ada parsel bulma işlemleri ön araştırma gereken işlemlerdendir. Ada ve parsel sorgulama yapılmadığı takdirde satış problemleriyle karşılaşılabilir. Ada parsel no sorgulama, ada parsel görüntüleme, ada parsel konum bulma ve ada parsel öğrenme işlemleri nasıl yapılmaktadır. Ada parsel pafta hakkında biraz daha detaylı bilgi verelim.

Parsel Nedir?

Parsel, İmar Kanunu’na göre; sınırları belirlendikten sonra ayrılmış ve sınırları belirlenmiş arazi parçalarına denir. Parsellerin imar planında birleşmesi ile adalar oluşur. Adalar, parsellerin imar planında birleşmesiyle meydana gelir. Parsel, kadastro parseli ve imar parseli olarak adlandırılan iki türe ayrılırlar. Parsel kişi ya da kişilere ait olabileceği gibi kurum, kuruluş gibi oluşumlara da ait olabilirler.

Ada Nedir?

Parsel sorgulama da kullanılan Ada; kamuya ait olan, yol, cadde, deniz, göl, orman gibi çevresi doğal ve yapay sınırlarla sarılı parseller topluluğuna denilmektedir. İmar planında yer alan ve yapay sınırlarla çevrili alanlara imar adası denilmektedir.

Pafta nedir?

Pafta, belirli ölçekteki büyük bir haritanın, planını ve modelini oluşturan küçük parçalardır. Pafta, harita planını göstermektedir. Paftanın bir şehir ya da ilçe haritasının üzerinde çalışılması için büyük ölçekte hazırlanması gerekir. Pafta üzerinde eksik çizim yapılmaması için paftada bulunması gereken önemli birkaç bilgi vardır. Arsa alanı, arsaya ait tapu kaydı, arsa alanının kullanım amacı, ada ve parsel numaraları, kat adedi, yapı sahibi ve müteahhidi gibi bilgiler paftada yer alması gereken bilgiler arasındadır.

Ada Parsel Sorgulama Nedir?

TKGM üzerinden ilgili parsel ile ilgili bilgilerin doğruluğunu teyit etme işlemine tapu ada parsel sorgulama denilmektedir. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü (TKGM), ülkemizdeki tüm taşınmazlara ait kayıtlara sahiptir. TKGM taşınmaz kayıtları, ada ve parsel numarası bilgilerinden oluşmaktadır. Parsel Sorgulama, Kadastro parsel sorgulama olarak da adlandırılmaktadır. Ada parsel sorgulama, TKGM taşınmaz kayıtlarının doğruluğunun kontrol edilmesidir. Ada parsel sorgulama işlemi ile istediğiniz parsel ile ilgili bilgilere Tapu ve Kadastro Müdürlüğü (TKGM) sitesi üzerinden erişebilirsiniz. Şimdi ada parsel arama ile ilgili detaylara değinelim.

Ada Parsel Kime Ait Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ada parsel kime ait olduğunu için Tapu Parsel Sorgulama işlemini yapmanız gerekmektedir. Ada parsel sorgulama, işlemi Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ve e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. TAKBİS ve e-Devlet üzerinden ada parsel sorgulama işlemi son derece basittir. Ya da size en yakın Tapu Müdürlüğüne giderek ilgili ada parsel sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

TAKBİS Üzerinden Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), parsel sorgulama işlemi yapabileceğiniz bir platformdur. TAKBİS ile ada parsel sorgulaması yapmak için https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ sitesindeki “TKGM Parsel Sorgulama” sayfasındaki şartları kabul etmeniz gerekmektedir. TKGM Parsel Sorgulama şartlarını kabul ettikten sonra açılan sayfada, sol kısımda bulunan lokasyon bilgilerini girerek sorgulama yapılabilmektedir. TKGM Parsel Sorgulama sayfasında taşınmaz no ile de ada parsel sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Size ait olmayan taşınmazlarla ilgili bilgilere TAKBİS uygulamasını kullanabilirsiniz.

e-Devlet Üzerinden Ada Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ada parsel sorgulama e-Devlet üzerinden yapmak mümkündür. e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilmeniz için “Tapu Bilgileri Sorgulama” sayfasından sorgulama işleminizi yapabilir. E-devlet üzerinden isterseniz harita üzerinden de arsa ile ilgili tüm bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Kendinize ait ait taşınmazlarla ilgili parsel sorgulama bilgilerine E-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Araç Kiralamak İçin Gereken Belgeler

Bilgi BankasıBirevimKampanya

Birevim’den Senetle Araba Almanın Şartları Neler?

Bilgi BankasıBirevim

BMW Motosiklet Fiyat Listesi Eylül 2023

Bilgi BankasıBirevim

Suzuki Motosiklet Fiyat Listesi Eylül 2023

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

three × 3 =