6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Yeni Airbnb Yasası ve Vergi Düzenlemeleri

1 Ocak 2024 tarihinden sonra günlük kiralık evlerle ilgili yeni bir düzenleme geliyor. Yeni yönetmelikle beraber yüz günün altında olan tüm kiralamalar turizm amaçlı kiralama belgesi istenecek.

Yeni Airbnb Yasası kapsamında konutunu turizm amaçlı kiralamak isteyen ev sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alacak. İzin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılar tarafından kendileri adına kiralandığını da ispat edecek. Yönetmeliğe uymayan kişiler 100.000,00 TL para cezası alabilecek. Bu konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere ise her bir sözleşme için yüz bin TL para cezası uygulanacağı da yönetmelikle açık bir şekilde gösteriliyor.

İzinsiz faaliyet yürüten kişilerin internet üzerinden ilanın kaldırılması için 24 saatlik süre tanınacak. Süre sonunda ilan kaldırılmazsa her bir konut için yüz bin TL para cezası verilecek. Kanunda öngörülen idari para cezalarına itiraz ise sulh ceza hakimliğine yapılabilecek. Bu süreçte hak ve menfaat kaybı yaşamamak için Airbnb avukatından yararlanmanız gerekecek.

Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlara ise 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren bir ay içinde izin belgesi zamanı verilecek. Yeni Airbnb Yasası sonrası ev sahiplerinin evlerini Airbnb Türkiye platformundan kiralamak için Turizm Bakanlığı’ndan onaylı turizm konutu belgesi alması zorunlu hale gelecek.

Airbnb Nedir?

Airbnb, evini ya da odasını günlük kiraya vermek isteyen kişilerin kullandığı sitelerden bir tensidir. Ev sahibi ve kiralamak isteyen kişileri bir araya getiren platform günlük veya kısa süreli ev/oda kiralanmasına imkan sağlıyor. Airbnb uygulamasının yasal olması için 1 Ocak 2024’ten önce sadece ev sahibinin alt kira sözleşmesine onay vermesi yeterliydi. 1 Ocak 2024’ten sonra hem mülk sahibinin hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni de gerekecek.

AirBnb Düzenlemesi Nedir?

1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek kanunda kısaca kiracıların kendi adlarına Airbnb vb. uygulamalar ile evi 3. Kişilere kiraya vermeleri yasak hale getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alarak artık bu faaliyetler yürütülecek. Alınacak izin ile verilen belge turizm konutu belgesi olacak.

Kısa Dönem Kiralama Yapmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Yeni kısa dönem (Airbnb) yasasına göre kiralama gerçekleştirmek için Turizm Konutu Belgesi almak zorunlu hale geliyor. Belge şu anda sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belli şartlar dahilinde verilmektedir. Bu şartlar:

  • Binadaki tüm tapu sahiplerinin oy birliği ile onayı,
  • Tapu sahibinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurusu ile,
  • Konut sahipleri bu yolla turizm konutu belgesi ile alabiliyor.

Kısa Dönem Kiralama Faaliyetleri Cezası Var mı ?

Kısa dönem kiralama yasa tasarısına göre turizm konutu belgesi alan dairelere bir turizm konutu plaketi verilecektir. Statüye sahip evlerin giriş bölümüne bu plaketin asılması zorunlu hale geliyor. Bu plaketi asmayan konut sahipleri para cezasıyla karşı karşıya kalabiliyor.

Airbnb yasası ile turizm konutu belgesine sahip olmadan kısa dönem kiralama gerçekleştiren kişiler ilk olarak 100.000 TL, tekrarlanması durumunda 1.000.000 TL’ye varan cezalarla karşılaşacak.

Kısa Dönem Kiralama Statüsüne Giren Kiralamalar

Yeni Airbnb tasarısına göre 100 günden az tüm kiralamalar kısa dönem kiralama statüsünde sayılacak. Bu evler içerisinde kiralama yapılabilmesi için ise turizm konutu belgesi alınması gerekecek.

Turizm Konutu Nedir? Turizm Konutu Belgesi Nedir?

Konutunuzda 100 günden kısa süreli kiralama gerçekleştirmeniz için sahip olmanız gereken belgeye verilen ad Turizm konutu belgesi adı verilir. Tasarıya göre, bu belgeye sahip olmayan konutlar içerisinde kısa dönem kiralama gerçekleştirilemiyor. Turizm konutu Airbnb kısa dönem kiralama yapmak için zorunlu hale geldi.

Turizm Konutu Belgesi Kimden Alınır?

Yasaya göre turizm belgesini sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı veriyor. Başvuru işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Evi turizm konutu statüsüne sahip olan ev sahipleri, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği turizm belgesine şirketler aracılığıyla evlerini kısa dönem kiraya verebiliyor.

İzinsiz Kiralamanın Tespit Edilmesi Halinde Nasıl Bir Ceza Uygulanır

İzin belgesi yer almadan turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında para cezası uygulanacak.

İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık eden kişiler hakkında, her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak. Kira süresinin yüz günden fazla olmasına rağmen kira sözleşmesinden itibaren bir yıl içerisinde dört defadan fazla kiraya verenler hakkında 1.000.000 TL para cezası uygulanacak.

İzin Belgesi Sahiplerine Uygulanacak İdari Yaptırımlar Nelerdir?

Turizm amaçlı kiralama yapılacak olan konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine ilişkin detaylar şeffaf bir şekilde açıklanacak. İzin belgesi için Bakanlıkça istenilen bilgi ve belgelerin otuz gün içerisinde gönderilmemesi durumunda 50.000 TL idari para cezası uygulanacak.

Turizm payının ödenmesine ilişkin belgenin Bakanlıkça belirlenen süre içerisinde ibraz edilmemesi durumunda ise 50.000 TL idari para cezası uygulanacak.

Turizm amaçlı kiralama gerçekleştirilen konutun, sözleşmeye uygun olarak kullanıcıya teslim edilmemesi durumunda 100.000 TL idari para cezası uygulanacak. Alınan ödemenin 15 günlük süre içinde iade edilmemesi durumunda ise 200.000 TL para cezası uygulanacak.

Bakanlıkça düzenlenecek olan plaketin turizm amaçlı kiralama yapılan konutların girişine asılmaması durumunda 100.000 TL idari para cezası uygulanır. Asılması için on beş gün süre verilir. Yapılan denetimde, konutun izin belgesi verilmesine ilişkin nitelikleri taşımadığının tespit edilmesi durumunda ise yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak.

Yeni Airbnb Yasası kapsamında 1 Ocak 2024’ten itibaren 100 günün altındaki tüm kiralamalarda turizm konutu belgesi almak için evrak toplanılması, bakanlığa başvuru yapılması gerekiyor. İlgili düzenlemede öngörülen cezalar ciddi derecede yüksek miktarlarda olacak.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

seven − 4 =