6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Birlikte TasarrufSesli Makaleler

Çocuklara Tasarruf Yapmayı Öğretmenin Yolları

Çocuklara tasarruf öğretmenin yolları

Gelecek nesilleri güçlendirmek için çocuklara erken yaşlardan itibaren tasarruf bilincini aşılamamız gerekiyor. Kuşkusuz çocuklara tasarruf yapmayı öğretmek onların hayatı üzerinde kalıcı bir etki yaratabilir. Çocuklar tasarruf alışkanlığı kazandıklarında; geleceklerini planlamak için daha rahat adım atabilecek, üniversite eğitimi için birikim yapabilecek ya da ileride ev ve araba almaları gerektiğindeyse borçlanmak yerine, tasarruf yapmaya yönelecek.

Finans ve para kavramları şüphesiz çocuğunuz açısından pek de heyecan verici değil. Ancak çocuklarınıza finansal kavramları tanıtmanın eğlenceli yollarını bulabilirseniz, günlük yaşamlarına da çok kolaylıkla entegre edebilirsiniz. Peki ama çocuklara tasarruf yapmayı nasıl öğreteceğiz? İşte başarılı olmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

Lazım ile Elzem arasındaki farkı öğretin

Çocuklara tasarrufun değerini öğretmenin ilk adımı, onlara lazım ile elzem arasında ayrım yapabilmelerine yardımcı olmaktır. Elzem ihtiyaçların yemek, barınma ve giyim gibi temel unsurları içerdiğini ve lazımların ise diğer tüm ekstra ihtiyaçlar olduğunu açıklayın. Lazım ile elzem ihtiyaçların dağılımını göstermek için kendi bütçenizi de örnek olarak kullanabilirsiniz. Örneğin, alışveriş yaparken, bir ürünü satın almanın neden diğerinden daha önemli olduğunu açıklayın.

Önerilen Video:

Kendi paralarını kazanmalarına izin verin

Çocuklarınızın geleceğe emin adımlar atmasını sağlamak için para kazanmalarına ve biriktirmelerine izin vermek, onlara bunu nasıl kullanacaklarını öğrenme fırsatı sağlar. Örneğin, ev işleri karşılığında ufak harçlıklar verdiğinizde, onlar da çalışmanın değerini öğrenir.

Tasarruf hedefleri belirleyin

Yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri de para ve tasarruf hakkında çocuğunuzla konuşmak. Finansal konularda sık sık onunla konuşun ve bu konudaki tüm sorularını yanıtlamaya çalışın. Ayrıca Çocuklarınızın motive olmaları için bir tasarruf hedefi belirlemelerine yardımcı olun. Örneğin, 50 TL’lik oyuncak almak istiyorsa ve her hafta 10 TL harçlık alıyorlarsa, bu hedefe ulaşmasının ne kadar süreceğini anlamasına yardımcı olun.

Harcamalarını takip edin

Çocuklarınız harçlık aldığında, tüm harcamalarını not alması ve onları takip etmesi tasarruflarını korumak adına doğru bir deneyim olacaktır. Böylece harcamaları artığında tasarruf hedeflerinden uzaklaştıklarını da görebilirler. Bu sayede harcamalarını da azaltabilirler.

İyi bir örnek olun

Şüphesiz çocuğunuza para biriktirmeyi öğretmenin en iyi yollarından biri de ebeveynleri olarak örnek olmak… Çocuklarınız için birer Tasarruf Kahramanı olabilirsiniz. Evinizin veya ortak yaşam ihtiyaçlarınızı belirleyebilir, o ihtiyaçlarınız için çocuğunuzla birlikte birikimler yapabilirsiniz. Ayrıca çocuklarınıza kendi tasarruflarınızı gösterin ve onlara nasıl tasarruf yaptığınızı öğretin. Henüz bir birikiminiz yoksa BİREVİM’in Tasarruf Planlarına bir göz atabilirsiniz.

Bağış yapmanın önemini vurgulayın

Çocuklarınız biraz para kazanmaya başladıklarında onlara sadece biriktirmeyi değil, vermeyi de öğrettiğinizden emin olun. Zira çocuklarınız dünya ve insanlar için iyilik yapmanın ne kadar özel hissterdiğini de görecekler. Evebeynleri olarak bağış deneyiminizi de çocuklarınızla paylaşabilirsiniz. Bu deneyim onlara küçük yaştan itibaren dünyada pozitif değişimler yaratabileceklerine dair bir inanç oluşturabilir.

Çocuklara tasarruf etmeyi öğretmek zor ve zaman alacak bir görev gibi görünebilir. Ancak çocuklarınızın büyüdüklerinde paralarını nasıl başarılı bir şekilde yönetebileceklerini  bilmelerini istiyorsanız, şimdiden zaman ayırmaya değer.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirlikte Tasarruf

Birevim Araba Hesaplama Programı

Bilgi BankasıBirlikte Tasarruf

Birevim Ev Hesaplama Programı

Bilgi BankasıBirlikte Tasarruf

Herkesi Ev Sahibi Yapmayı Hedefleyen Bir Model: BİREVİM

BirevimBirlikte Tasarruf

Çalışan da, emekli de bu yöntemle ev sahibi oluyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

18 − one =